rpm Napisano Niedziela o 02:38 Udostępnij Napisano Niedziela o 02:38 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 09:48 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:48 11 godzin temu, no_i_fajnie napisał: Nie rozumiem Cie, w ogole. Zrozumiałem co napisałeś. Za zrozumienie mnie nie wezmę odpowiedzialności, ponieważ to Twoje zadanie. Zauważyłem, że myśli to tylko myśli. Przychodzą, odchodzą. A kiedy nie chcą ulecieć, to przypominam sobie o pewnym utworze. Kołysance. I słucham. Mnie pomaga. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Niedziela o 11:08 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:08 Dziś elektronicznie, teraz tlen jmj, a wkrótce malia.. 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Niedziela o 12:50 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:50 To była pierwsza cała płyta z muzyką elektroniczną , której słuchałem w audycji Jerzego Kordowicza. Kiedy powiedziałem w klasie (liceum) o tej muzyce to większość patrzyła na mnie jak na kogoś niespełna rozumu. Następna, Eqinoxe, już trafiła do mojej kolekcji, co w tamtych czasach było nie lada osiągnięciem. 🙂 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano Niedziela o 15:18 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:18 Dobre to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 15:54 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:54 (edytowany) 4 godziny temu, MarcKrawczyk napisał: Dziś elektronicznie, teraz tlen jmj, a wkrótce malia.. A ja lubie rownież koncert w Chinach i Revolutions Edytowano Niedziela o 15:54 przez Dedal 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano Niedziela o 17:01 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:01 JMJ ma (miał) wspaniałą umiejętność efektownego i oryginalnego żonglowania tonacjami oraz tworzenia ciekawych barw i muzycznych aur. Był też jednym z pionierów el muzyki. Jednak (zbyt) szybko wykalkulował, że spłycenie warswy muzycznej i wprowadzenie prostych i nadużywanych przy byle okazji “tanich” trików (glissanda, arpeggia, odgłosy natury) pozytywnie wpłynie na sprzedaż płyt - czy też jak niektórzy wolą “dotarcie do szerokiej rzeszy odbiorców “. Dla większości z nas na tym forum, jego muzyka jest tak głęboko wpisana w nasze dzieciństwo czy lata młodzieńcze, że trudno nam czasem nabrać dystansu. Mam nadzieję, że się nie narażę, ale dla mnie jest ona jednak dość mocno kiczowata. Choć oczywiście przyjemna, głównie ze względu na sentyment. Są tu jednak wyjątki, bądź pojedyncze utwory, rzadziej płyty. Z płyt wyróżniłbym koncert w Chinach i Zoolook. Utworów byłoby więcej, lecz wszystkie maksymalnie do Revolution, bo potem było już słabo lub nawet bardzo słabo. Zabrzmiało nieco górnolotnie, więc zejdę na dół i przyznam się bez bicia, że i tak Equinox słucham najczęściej…;) PS. Nawet gdy JMJ brzmi kiczowato, to jego kompozycje same w sobie potrafią się świetnie obronić gdy przerobione przez innych artystów. Na ostatnim koncercie w Koszalinie, Leszek Możdżer zagrał Oxygene 4 i utwór ten zabrzmiał wręcz rewelacyjnie! Bardzo podobne wykonanie, z innego koncertu: 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Niedziela o 17:07 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:07 Mnie odpowiadają pierwsze cztery płyty JMJ. Później to już NIE TO. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 17:15 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:15 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 17:57 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:57 I na późny wieczór. Flet, a dokładnie 14 różnych modeli Fransa Brüggena. Polecam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 22:08 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:08 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Poniedziałek o 01:23 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 01:23 8 godzin temu, Rega napisał: Mnie odpowiadają pierwsze cztery płyty JMJ. Później to już NIE TO. A jest jeszcze jedna 👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano Poniedziałek o 08:37 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:37 Pamiętam swoje zmagania z tytułowym utworem 'Waiting For Cousteau', w sensie żeby odsłuchać w całości bez zaśnięcia 😁No w końcu się udało. Dark ambient pełną gębą. Zreszta cały album bardzo mi się podoba. Moja fascynacja muzyką Jarre'a skończyła się właściwie na "Chronologie", kilka albumów które kupiłem później już tylko leży gdzieś w skrzynce. Płyta 'Sessions 2000' spodobała mi się po jakichś 2 latach od zakupu... Natomiast sporym, pozytywnym zaskoczeniem jest dla mnie album 'Amazônia'. Naprawdę świetny klimat, muzyka do wielokrotnych odsłuchów, ale nie ma się co dziwić, skoro jest to jakby mix 'Zoolook' i 'Waiting For Cousteau" Jak ktoś nie zna, polecam się zapoznać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Poniedziałek o 10:10 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:10 Czy już zostałem audiofilem? 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Poniedziałek o 10:17 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:17 Juz zostales😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Poniedziałek o 16:31 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:31 Bardzo lubię sprawdzać Wasze muzyczne wybory. Niektóre rzeczy zostają, inne wyłączam po kilku minutach. A to mój wybór - wiem, już wrzucałem. Ale wątek to "Czego słuchasz"? A ja tej płyty akurat słucham często. 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano Poniedziałek o 17:28 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:28 (edytowany) 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: A ja tej płyty akurat słucham często. Piękna kompilacja. Z czterech albumów Manu służących temu wydawnictwu za “bazę”, posiadam drugi - “Neighbourhood” i czwarty “Manu Katché”. Szczególnie lubię ten ostatni a to chyba za sprawą hipnotycznej trąbki w ustach Nilsa Pettera Molværa. Nie byłbym sobą, gdybym z okazji nie skorzystał i czegoś nie polecił. Oczywiście nawiązując do tej hołubionej przeze mnie trąbki. Album brzmiący nowocześnie i z wpływami etno. Poza tym bardzo znany i uznany - nie raz w tym wątku pewnie prezentowany. Nils Petter Molvær - Khmer (1997) Edytowano Poniedziałek o 17:32 przez sonique 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Poniedziałek o 18:10 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:10 19 godzin temu, kaczadupa napisał: Nóżka chodzi. W NL dzień w pracy. Pracuję w Corrosion/Bleiswijk. Na codzień w Offshore😎 Naprawdę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Poniedziałek o 18:16 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:16 38 minut temu, sonique napisał: Oczywiście nawiązując do tej hołubionej przeze mnie trąbki. Album brzmiący nowocześnie i z wpływami etno. Poza tym bardzo znany i uznany - nie raz w tym wątku pewnie prezentowany. Nils Petter Molvær - Khmer (1997) Niesamowita jest ta trąbka na tej płycie. Brzmi to u mnie bardzo wciągająco. Choć jest i elektronika, to muzyka ujmuje mnie dwoma skojarzeniami: surowa i w jakiś sposób pierwotna. Ten album to dla mnie arcydzieło. No właśnie, dla jednego "nowocześnie", dla drugiego "pierwotnie". Taka jest to płyta. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano Poniedziałek o 18:53 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:53 (edytowany) 41 minut temu, Grzesiek202 napisał: No właśnie, dla jednego "nowocześnie", dla drugiego "pierwotnie". Taka jest to płyta. Klimat rodem z Mad Maxa: nowoczesność i pierwotność w jednym...;). Podobna w pewnym względzie jest trąbka w ustach Jona Hassella (kiedyś już prezentowałem), też taka “madmaxowa”… Edytowano Poniedziałek o 18:58 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano Poniedziałek o 19:16 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:16 Dnia 10.11.2024 o 18:01, sonique napisał: Dla większości z nas na tym forum, jego muzyka jest tak głęboko wpisana w nasze dzieciństwo czy lata młodzieńcze, że trudno nam czasem nabrać dystansu. Nie znosiłam JMJ gdy namiętnie słuchał go mój ojciec, teraz mam znacznie łaskawsze ucho choć faktycznie to sentyment na pierwszym miejscu. Tym niemniej trudno mi sobie wyobrazić, że współczesnych produkcji poruszających tłumy, będę kiedyś słuchać z sentymentem. Innymi słowy jakie czasy taka muzyka dla mas 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Poniedziałek o 19:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:46 (edytowany) A takie tam przyjemne plumkanie na koniec weekendu. Niech ten listopad się już kończy... Edytowano Poniedziałek o 19:46 przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano Poniedziałek o 20:45 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:45 3 godziny temu, sonique napisał: Nils Petter Molvær - Khmer (1997) Rewelacyjna płyta. Moje skojarzenia też filmowe, ale ze ścieżką dźwiękową do " Piątego elementu". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano Poniedziałek o 21:32 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:32 (edytowany) 2 godziny temu, Asia napisał: Nie znosiłam JMJ gdy namiętnie słuchał go mój ojciec, teraz mam znacznie łaskawsze ucho choć faktycznie to sentyment na pierwszym miejscu. Ja mam tak z Chopinem z tą różnicą, że ucho me po latach ani o nutę łaskawsze… I wiem, że dość nieelegancko to brzmi w Dzień Niepodległości. JMJ był u mnie na salonach około roku. Zaczęło się gdy byłem w klasie siódmej. W ósmej, na jego nieszczęście, poznałem Albedo 0.39 i Heaven & Hell, a przede wszystkim L’apocalypse des Animaux i od razu znielubiłem el muzykę generowaną przez arpeggiatory przy ogromnym wsparciu sequencerów co na końcu oznaczało, że nie wiadomo czyja to była muzyka: artysty czy algorytmu. 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: A takie tam przyjemne plumkanie na koniec weekendu. Niech ten listopad się już kończy... Piękna płyta. Dziękuję za przypomnienie. Wrócę… Listopad jest potrzebny. Nie mniej niż sierpień. W porze ciepłej się bawię. W zimnej dumam i podejmuję decyzje. Edytowano Poniedziałek o 21:39 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 10 godzin temu, sonique napisał: W zimnej dumam Chłód jest o wiele mniej dokuczliwy niż brak słońca. Muzyka dla mas 😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts