Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
13 godzin temu, Adi777 napisał:

U mnie taka płytka, może komuś się spodoba, kolegi Rafała S nie liczę ;):

Dave Sinclair z Caravan miał na wczesnych płytach świetne, rozpoznawalne brzmienie hammonda - nie sądzisz? Inne niż w jazzie czy bluesie tamtych czasów. Jednoznacznie rockowe, soczyste, wibrujące a przy tym dość lekkie, wręcz zwiewne. Szczególnie w porównaniu z kapelami amerykańskimi (Vanilla Fudge, Iron Butterfly itp.). Oczywiście to nie ta półka, co Lord, Wakeman czy Emerson, ale uważam, że gość był oryginalny i dla mnie to jeden z atutów zespołu. Ma się rozumieć, obok basu jego kuzyna - Richarda. :) 

Ciekawe, czy grał przez Leslie?

Edit: Właśnie doczytałem, ze grał na A100 zamiast B3 czy C3. Pewnie stąd to lżejsze brzmienie. Chociaż Don AIrey często gra na A100 na swoich solowych płytach i lekko nie jest. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
26 minut temu, gienas napisał:

dwu Twoich wstawek powyżej nie widzę?

A to chyba coś nie tak masz u siebie. Jakby co, to wkleiłem album Keitha Jarretta- The Köln Concert.

A teraz coś z Maszyny, padło na debiut:

Napisano
12 godzin temu, dorsz napisał:

Tak, to ciekawe nagranie. Młodsi zapewne nie wiedzą, że gdyby Jarrett grał na zamówionym fortepianie, to tego/takiego koncertu by nie było.

Bardzo ładna, urokliwa muzyka, o różnych odcieniach, nie tylko typowo jazzowych. Niemniej, nie do końca jestem ukontentowany. Jednak wolę nieco inne granie, mniej grzeczne i ugładzone ;)

Acz znać wypada, bo album legenda.

No nic, czas na kolejny album artysty, tym razem z innymi artystami: