tchocky Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 @Adi777 Dungen znasz? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 10 minut temu, tchocky napisał: Dungen znasz? Nie, pierwsze słyszę, ale obczaję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 Ta płyta szczególnie👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 (edytowany) Jak Szwecja i starsze lata, to wypadałoby też wspomnieć o Bo Hanssonie. Album inspirowany Władcą Pierścieni. W większości spokojne, pastoralne brzmienie, momentami trochę w stylu niemieckiego Popol Vuh. Edytowano 3 października 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 (edytowany) @Adi777 No , nie chce być .... , ale nie słyszę tu zupełnie kilmatów LOTR. Moze jestem zbyt dosadny, ale jednak NIE. Zupełnie NIE ten klimat. Gdzie ta inspiracja???? Edytowano 3 października 2022 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 @Rega Nie wiem, ale spodziewałeś się klimatów a' la Howard Shore? 😉 Z Wikipedii: Mniej więcej w tym samym czasie Hansson zanurzył się w twórczości JRR Tolkiena po tym, jak dziewczyna przedstawiła go Władcy Pierścieni . Zainstalowany w mieszkaniu przyjaciela, zaczął pracować nad muzyczną adaptacją powieści i wyprodukował kilka wersji demonstracyjnych swojego przyszłego pierwszego albumu. Hansson chciałby uwzględnić więcej instrumentów, w tym zespół smyczkowy i harfę , ale ograniczony budżet przydzielony przez Silence Records zmusza go do nagrania większości albumu za pomocą prostych elektronicznych klawiatur , w tym Mooga . Publikacja i sukces Album został wydany w Szwecji w formacie Grudzień 1970w Silence Records pod tytułem Sagan om ringen . Tłumaczenie szwedzkie z Władcy Pierścieni nosi ten sam tytuł, co dosłownie oznacza „saga pierścienia”. Album odniósł przyzwoity sukces komercyjny, a krajowe radio Sveriges Radio P3 często nadawało z niego fragmenty. Po tym pierwszym wydaniu Hansson stworzył nowe kompozycje inspirowane książką Tolkiena, dlatego późniejsze wersje albumu zawierają trzy więcej utworów w porównaniu z oryginalną szwedzką wersją. Popularność albumu poza granicami jego kraju, aw 1972 roku wytwórnia Tony Stratton-Smith , Charisma Records , uzyskuje prawa na rynku międzynarodowym. Jednak album miał zostać przemianowany na Music Inspired by Lord of the Rings , na prośbę Tolkiena i jego wydawnictwa Allen & Unwin . Treść albumu jest im również przesyłana, jak wyjaśnił Hansson w wywiadzie dla magazynu NME wListopad 1972 : „W zasadzie chciałem użyć wokale, może żeńską sopranem, ale kiedy dotarła do George Allen & Unwin, że powiedział, że firma nie ma do tego pomysłu. Musieliśmy więc użyć wyrażenia „inspirowany” z Władcy Pierścieni i musieliśmy trzymać się czysto instrumentalnego albumu ” . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 (edytowany) @Adi777 Twoje opisy i tłumaczenia nic nie wnoszą - MUZYCZNYCH KLIMATÓW z LOTR Z E R O. To, ze ktoś się spotkał z kimś i na podstawie tego stworzył jakąś muzykę to nic nie znaczy. To zdanie wyłącznie twórcy. Do mnie dużo bardziej trafia Enia czy Annie Lenox - TU właśnie czuje się klimat LOTR. Edytowano 3 października 2022 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 (edytowany) @Rega Ja znam ten świat tylko z trylogii Jacksona. To nie są moje opisy ani tłumaczenia. Mi ten album akurat się podoba, choć na kolana nie powalił, a czy ma "klimat" Śródziemia? Za bardzo mnie to nie interesuje, szczerze mówiąc. Edytowano 3 października 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 No, właśnie. Film to nie wszystko. Proponuję też wersję książkową. Choć i w wersji filmowej jakoś nie czuję muzyki, którą przedstawiłeś. No, ale to jednie moje zdanie i dobrze że sa inni ze swoim odczuciem klimatu tej trylogii. Ja nie mam monopolu na rację😄, a wręcz mam 0 do powiedzenia (przynajmniej w/g TomekN) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 października 2022 Udostępnij Napisano 3 października 2022 2 minuty temu, Rega napisał: sa inni ze swoim odczuciem klimatu tej trylogii. Mi akurat nie pasuje do filmów ta muzyka, ogólnie, ale pewnie przede wszystkim dlatego, że z tyłu głowy mam soundtrack Shore'a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 Aczkolwiek, oryginalnie tego numeru na płycie nie było. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 5 października 2022 Udostępnij Napisano 5 października 2022 Co do Ultravox, to kojarzy mi się z nagraniem Vienna i Dancing with Tears of my Eyes. A czy jest ktoś kto słucha tutaj starego polskiego rapu ? Będzie teraz koncert Paktofoniki. Bez Magika, ale będzie. Bilety wyprzedane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 5 października 2022 Udostępnij Napisano 5 października 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 5 października 2022 Udostępnij Napisano 5 października 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 5 października 2022 Udostępnij Napisano 5 października 2022 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 5 października 2022 Udostępnij Napisano 5 października 2022 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 6 października 2022 Udostępnij Napisano 6 października 2022 Ultravox to nie tylko taniec ze łzami… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 6 października 2022 Udostępnij Napisano 6 października 2022 Dnia 4.10.2022 o 21:50, dorsz napisał: Powiem Ci, że tak jak bardzo lubię Jethro Tull, to ta płyta mi zupełnie nie podeszła. Wprawdzie słuchałem jej dość dawno temu, może spróbuje ponownie. A nuż coś się u mnie zmieniło... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 6 października 2022 Udostępnij Napisano 6 października 2022 4 godziny temu, maxredaktor napisał: Powiem Ci, że tak jak bardzo lubię Jethro Tull, to ta płyta mi zupełnie nie podeszła. Wprawdzie słuchałem jej dość dawno temu, może spróbuje ponownie. A nuż coś się u mnie zmieniło... Bo do niej trzeba tak na luzie podejść, jak to do składanki 😉 5 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: Ultravox to nie tylko taniec ze łzami… Film niedostępny Ten film zawiera treści od partnera BBC Studios, który zablokował go w Twoim kraju na mocy praw autorskich BBC zablokowało w UK, czy tylko w Szkocji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 6 października 2022 Udostępnij Napisano 6 października 2022 Debiutancki album niemieckiej grupy grającej jazz rocka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts