tchocky Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 (edytowany) Wczoraj stuknęły 3 dychy od wydania tej płyty… Edytowano 12 lutego 2023 przez MarcKrawczyk 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 Z wczoraj, albo przedwczoraj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) 13 godzin temu, J4Z napisał: (Brothers Moving) Fajnie grają i śpiewają chłopaki. @tomek4446 @Rafał S sprawdźcie, szczególnie drugi utwór. Może Wam się spodobać. Ja słucham ich topki i się zachwycam. W pierwszej chwili chciałem po prostu przybić lajka, ale pomyślałem, że będę szczery. Ten drugi (studyjny) kawałek - jak najbardziej udany. Ale co do zasady wolę inne podejście do muzyki roots. Tutaj surowość idzie tak daleko, że odbieram ją jako pozę, która ma trochę przykryć braki wykonawcze. W wersji studyjnej bardziej do mnie przemawiają, co jest znamienne, bo zwykle w takiej muzyce wolę jednak granie na żywo. Niemniej, krzepi mnie, że chłopakom chce się grać. Edytowano 13 lutego 2023 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pajto02 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 (edytowany) Growych soundtracków ciąg dalszy. Edytowano 13 lutego 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 3 godziny temu, J4Z napisał: Szkoda ze nie podeszlo. Bez przesady. Nie wykluczam, że w dobrej cenie mógłbym nawet kupić płytę. Studyjną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Słucham sobie (na słuchawkach Oppo sygnowanych przez Dynaudio), bardzo przyjemne, wyciszające. To nowa plyta, brzmi jak muzyka filmowa, ale nie znalazłam żadnych informacji. https://tidal.com/album/274869067 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Niby nowe, a takie stare brzmienie… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 (edytowany) Moim zdaniem okładka tej płyty powinna być zakazana ze względu na obrazę uczuć estetycznych. I bynajmniej nie chodzi tu o osobę Pani Renaty, ale o całość tej ekhm... kompozycji. Z drugiej strony kiczowatość tego obrazka idealnie wpisuje się w przełom wieków, kiedy ta oraz inne świetne płyty polskiej sceny powstawały. Bo ten album, jak i zdecydowaną większość twórczości Renaty Przemyk, jej głos i ekspresję uważam za coś absolutnie wartego poznania. Właśnie sobie słucham tej muzyki. Edytowano 14 lutego 2023 przez Grzesiek202 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 To były czasy. Gdzie są teraz ludzie, którzy potrafią coś więcej niż tylko nie fałszować? Głosy, które przyciąga uwagę, teksty, które mają sens? Czuję się staro pisząc coś takiego, ale odsłuch nowości tygodnia Tidal nie napawa optymizmem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 21 minut temu, Asia napisał: To były czasy. Gdzie są teraz ludzie, którzy potrafią coś więcej niż tylko nie fałszować? Głosy, które przyciąga uwagę, teksty, które mają sens? Czuję się staro pisząc coś takiego, ale odsłuch nowości tygodnia Tidal nie napawa optymizmem. Asia, nie wiem, czy tacy ludzie są w Polsce. Może do nich nie docieramy. Za granicą są. Może mniej wymagam od tekstów anglojęzycznych, ale niektóre do mnie trafiają. Nie pamiętam, czy już to wrzucałem. Płyta ma trochę lat, ale nie różni się od jej nowszych. May Chapin Carpenter - "What To Keep And What To Throw Away" These are your instructions Should you choose to follow Sit down with pen and paper Begin with something hollow Like the last words that he offered No kind of explanation They only take up space here You do not need to save them Open up the closet Find his winter coat there Check inside the pockets Find a crumpled note there It says "milk and Sunday paper" And a heart smudged in blue ink Fold it up and box it before you've time to think Sundays are the hardest Avoid familiar back roads Erase the old phone numbers Delete all the photos And those you haven't heard from Will come as no surprise They made their calculation When they chose a side These are your instructions When you become reclusive When old friends say they miss you When sleep becomes elusive Fill up every journal Empty every shoebox Burn the lists and letters Sweep out all the old thoughts Shake off all the covers Throw every window open Stand here in your bare feet Welcome in the morning These are your instructions When grace has left you stranded When you are lost and wounded Bleeding and abandoned Use a tourniquet for pressure Let time do it's healing Say prayers for good measure When you think you've lost all feeling Now walk into the guest room The last place he was sleeping See the outline on the pillow Smooth it without weeping One last final walk through Now move the bags and boxes From front porch onto back seat Haul away the losses These are your instructions If you choose to follow Stop and take a big breath Begin with something hollow @Asia Jeszcze jeden komentarz do tego, co napisałaś. To prawda, że dobry gust na ogół przychodzi z wiekiem. Ale akurat Ty najwyraźniej dorobiłaś się go bardzo młodo. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 (edytowany) 52 minuty temu, Asia napisał: Tidal nie napawa optymizmem. Pomimo konta na Tidalu od ponad dwóch lat, spojrzałem tam teraz po raz pierwszy (w sensie na nowości). Serio, łał, po prostu, nie wiem nawet co napisać. Faceci modulujący głos na bliżej nieokreśloną modę, same syntezatory, rozumiem może jakąś fascynację latami 80, ale ktoś tam jednak potrafił na czymś grać. Dotarłem do numeru "CYPHER2022" (Taco Hemigway, OKI....) i dzięki, ale nie, jednak postoję. Edytowano 14 lutego 2023 przez Grzesiek202 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 28 minut temu, Rafał S napisał: […] And those you haven't heard from Will come as no surprise They made their calculation When they chose a side Życiowe… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 (edytowany) 50 minut temu, Rafał S napisał: Asia, nie wiem, czy tacy ludzie są w Polsce. Może do nich nie docieramy. Narodowość nie ma raczej znaczenia. Wrażliwość na słowo pisane (i śpiewane), sens i puentę to ogólna cecha człowieka. Chociaż może jednak to już ewolucja sprawia, że ta wrażliwość zanika. Popatrzmy na coraz bardziej prostacki język polityków lub nawet niektórych "autorytetów". Lubisz @Rafał S teksty Młynarskiego? Bo "Ten New Songs" Cohena pewnie tak 🙂. To takie przykłady na poparcie mojej tezy o ponadnarodowości po prostu dobrych tekstów. Edytowano 14 lutego 2023 przez Grzesiek202 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Niesamowity wokal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 U mnie na spokojnie dzisiaj to w tle https://www.youtube.com/watch?v=74u7dCWMyZc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 (edytowany) Zaś u mnie trochę gniewnie i z zaangażowaniem Edytowano 15 lutego 2023 przez maxredaktor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 (edytowany) Niczym ożywczy powiew wiosny, którą dzisiaj poczułem za oknem, po latach prawie 30-tu, w me ucho dzisiaj wpadła, ciałem wzdrygnęła, wspomnieniem hojnie obdarzyła… Helmet - Betty Edytowano 15 lutego 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 @sonique Słuchałem tylko raz tego albumu, ale zapamiętałem go jako mocno hardkorowy Ponad godzinny występ na saksofon solo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 53 minuty temu, Adi777 napisał: @sonique Słuchałem tylko raz tego albumu, ale zapamiętałem go jako mocno hardkorowy Ponad godzinny występ na saksofon solo. Się posłucha. Wiesz, że kolekcjonuję wariatów... Ostatnio słuchałem, się zauroczyłem, i kupić musiałem. Szczęśliwie jeden egzemplarz wisiał wirtualnie na jednym z portali tom gom pochwycił i już od dzisiaj dumnie rozpycha się na półce. John Surman - Withholding Pattern 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts