Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
6 minut temu, Adi777 napisał:

O, tego w ogóle nie kojarzę, się posłucha 🙂

W podobnym klimacie do „The Amazing Adventures of Simon Simon”. W sumie „Private City” i „Road to Saint Ives” też jakby z stylistycznie podobne.

Edytowano przez sonique
Napisano (edytowany)

@Rafał S - odwdzięczam Ci się już w tym wątku, też saksofonem, tym razem niepolskim bo należącym do wrogiej, imperialistycznej kultury… Tak by tę płytę z pewnością opisano w naszym kraju w czasie, w którym została wydana… wtedy to po warszawskich ulicach, w jaskrawych skarpetkach i przykrótkich spodniach biegał pewien „bikiniarz”, niejaki Leopold T., siejąc zgorszenie i propagując obce naszej kulturze trendy… Piszę o tym aby łatwiej było uzmysłowić sobie jak to było dawno… no ja urodziłem się dwie dekady później, „circa about”.

Jak nie znasz (w co wątpię) to poznasz. Jak znasz - przypomnisz. Mi się podoba. Może ktoś jeszcze rzuci uchem? Warto.

Hank Mobley - Messages

FA4F5026-3BE0-44DA-A26E-F925335E93D0.jpeg.bdd5abc4b144525f3e726f996eec75dd.jpeg

Dnia 15.02.2023 o 19:14, Adi777 napisał:

@sonique Słuchałem tylko raz tego albumu, ale zapamiętałem go jako mocno hardkorowy :) Ponad godzinny występ na saksofon solo.

@Adi777, jazda bez trzymanki. Tak myślałem. 100% wariat. Już go lubię. Dzięki…:)

(Coś ostatnio wszędzie te saksofony…)

Edytowano przez sonique
Napisano

@sonique Jak może pamiętasz - nie mam streamera, więc znam głównie to, co mam na płytach. Mobleya oczywiscie kojarzę, ale niczego nie mam. Świetny skład, a w zasadzie składy, bo to 2LP. Bardzo cenię sobie wytwórnię Prestige Boba Weinstocka, bo to tam zaczynało wielu gigantów złotej ery jazzu zanim trafili do Blue Note, Verve, czy (jak Miles) - do Columbii. No i rejestrował wtedy te nagrania dla Prestige najsławniejszy dźwiękowiec w historii jazzu - Rudy Van Gelder. Posłucham ze Spotify'a czy YouTube'a. Już same czasy, nazwiska i okładka mówią mi, że to musi być prawdziwy dobry jazz. :)

Napisano
13 minut temu, Audio Autonomy napisał:

Ogromna szkoda, że to wyszło tylko CD. Takie big bandy to ja lubię :)

W składzie sporo znajomych. Brian Lynch, Donald Harrison, Regina Carter, Jim Snidero... - mam solowe płyty ich wszystkich. Lyncha bardzo lubię też w kwintecie Phila Woodsa. :)

Napisano

Wczoraj też minęła ciekawa rocznica, a mianowicie pierwszego koncertu Sisters of Mercy, który odbył się w Alcuin College w Yorku w 1981, najlepsze to to, że byli suportem Thompson Twins, który to tego dnia ale w 1984 wydał płytę into the gap…

6FBA8C37-D73F-4815-883D-03394CC1F5E8.jpeg

Napisano
6 godzin temu, Adi777 napisał:
@sonique Lubisz rock progresywny? Ciekawy jestem, bo prawie zawsze piszemy o jazzie ;)

Pewnie, że lubię ale dzisiaj słucham już bardzo rzadko. Nie mam czasu na wszystko więc muszę wybierać. Co kilka lat jednak, jak chyba każdy, mam ochotę na zmianę. Więc do tego gatunku z pewnością powrócę. Jutro spędzę kilka godzin w samochodzie to się nasłucham. Trilogy też. Dzięki.

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, MarcKrawczyk napisał:

Wczoraj też minęła ciekawa rocznica, a mianowicie pierwszego koncertu Sisters of Mercy, który odbył się w Alcuin College w Yorku w 1981, najlepsze to to, że byli suportem Thompson Twins, który to tego dnia ale w 1984 wydał płytę into the gap…

6FBA8C37-D73F-4815-883D-03394CC1F5E8.jpeg

:) Mam kilka płyt Sióstr.

Kiedyś.....w 2000 roku miałem terenówkę z kołem zapasowym na tylnych drzwiach. Koło miało dekiel ochronny. Dałem ten dekiel do malarni artystycznej razem ze wzorem co ma być na deklu wymalowane. Wzorem była , a jakże, płyta Sisters. Dokładnie ta sama z Twojej fotografii. tj. Greatest Hits Vol 1 . Takie koło z gwiazdą i głową ładnie mi wymalowali.

Jeździłem tak 4 lata, do czasu gdy sprzedałem terenówkę i przesiadłem się na auto bez koła zapasowego na tylnych drzwiach .......

Poza tą płytą mam jeszcze Floodland i Vision Think. Miałem jeszcze First & last & always, ale ktoś pożyczył i już nie oddał......

W tamtych latach słuchałem tez namiętnie The Cure.....to tak mi się przypomniało, gdy spojrzałem na Twój avatar......Przypadek ? Z ich dyskografii mam Disintegration. W Polsce była nie do kupienia, ściągałem ją z UK :) 

heheh  A Talk Talk też słuchałem i płytę mam też :) 

Edytowano przez terracan1929