tchocky Napisano 11 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 Polska wokalistka Marta Złakowska i Tricky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Dnia 10.04.2023 o 18:29, Rega napisał: Niech ktoś powie, ze pod koniec ubiegłego wieku nie byliśmy ,,jak porażeni, bosko zmęczeni,, mysleliśmy, ze złapalismy Boga za nogi😉 Dmuchawce, latawce doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 40 lat temu ukazał się debiut R.E.M. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 (edytowany) Dziś klasyka. Trudno tak nie nazwać Buena Vista Social Club. Wydanie jubileuszowe. Dwie płyty winylowe, dwa CD i pokaźna książka. Każdy egzemplarz ma swoje, dopasowane pudełko kartonowe, aby się nie niszczył na półce. Wiele dodatkowych utworów. Pięć na winylu (strona D) oraz 19 utworów w innych interpretacjach lub miksach na drugim CD. P.S. Na poprzednich wydaniach tego albumu, zubożonego jak i z pełną zawartości winyli, mocno się sparzyłem. były fatalnie zrobione. Pisałem o tym w innym wątku. Edytowano 12 kwietnia 2023 przez Highlander_now 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2023 Piękna Japonia i piękna muzyka. Majstersztyk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 Uwaga, obrazoburcze…. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 Ed Littman - My Window, 1999 r. Nie znałem wcześniej Littmana, płytę kupiłem głównie ze względu na basistę - Marka Egana. Ciekawe, pełne improwizacji, introspektywne fusion oparte na bluesie, ale z rockowym pazurem mimo wolnych temp. Nawet w pracy, na miniwieży broni się emocjonalne wibrato gitary lidera i kapitalne partie basówki, szczególnie bezprogowej. Polecam. @sonique i @Grzesiek202 - kojarzycie Littmana? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 1 godzinę temu, Rafał S napisał: kojarzycie Littmana? Szukam w najdalszych zakamarkach pamięci, ale wygląda na to że nie słuchałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 1 minutę temu, Grzesiek202 napisał: Szukam w najdalszych zakamarkach pamięci, ale wygląda na to że nie słuchałem. Ale Marka Egana na pewno słyszałeś na różnych płytach, wręcz ciężko go ominąć. https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Egan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 Na pewno nie mam takiej pamięci do nazwisk jak Ty, ale jego przynajmniej kojarzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 @Rafał S, przypadków podobno nie ma… Posadziłem w poniedziałek cztery drzewa i tak sobie dłubiąc w ziemii, przyglądając się roślinom i słuchając ptaków, a przede wszystkim - kąpiąc się w promieniach słońca (tak było w Śmigus Dyngus w moich stronach) - poczułem wiosnę! A jak wiosna to musi być poniższa płyta. Czy o wiośnie opowiada? Może trochę… znajdują się na niej przecież utwory Aprilwind i April Joy. Ale kojarzy mi się z wiosną głównie za sprawą swojej lekkości, zwiewności, oraz jowialnej aury. Jest tam też wspomniany Mark Egan na bezprogowcu… Polecam: Pat Metheny Group - Pat Metheny Group (ECM 1978). 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 3 minuty temu, sonique napisał: Jest tam też wspomniany Mark Egan na bezprogowcu… ... i Danny Gottlieb, bo on sporo grał z Eganem od czasu PMG, w ramach zespołu Elements i nie tylko. Elements chyba nigdy nie słyszałem, trzeba będzie kiedyś spróbować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 (edytowany) Taki skład PMG powtórzył się potem jeszcze tylko raz a dokładnie na wydanej rok później, równie świetnej American Garage a nagranej w nieistniejącym już Long View Farm Studios w stanie Massachusetts (stąd tytuł płyty). Studiu dość legendarnym, założonym na własnej farmie przez niejakiego Gilberta Markle’a - wykładowcę uniwersyteckiego, miłośnika muzyki. Nagrywali tu też Stevie Wonder, Rolling Stones, Aerosmith, Alice in Chains etc. Pat Metheny Group - American Garage (1979). Polecam. Również pasuje do wiosennej aury… Edytowano 13 kwietnia 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 (edytowany) @sonique Dla mnie wiosna (szczególnie ta późniejsza, bliżej lata) to poniższy album. Specjalnie dla Ciebie, bo pamiętam, ze jesteś zagorzałym fanem mniejszego z tych dwu instrumentów. Chick miał w sobie tyle radości życia - wydaje mi się, ze to słychać. Edytowano 13 kwietnia 2023 przez Rafał S 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 (edytowany) @Rafał S, nie znam, posłucham. W myślach zgaduję, że o jakąś fujarkę chodzi…;) Jak to miło gdy niespodziewanie okazuje się, że ktoś pamięta co lubimy… No sam ten fakt większą wiosnę czyni niźli sama wiosna…;) Edytowano 13 kwietnia 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 Przed chwilą, sonique napisał: W myślach zgaduję o jaką fujarkę chodzi…;) Bela Fleck to duże nazwisko i dość wąska specjalizacja. Jeśli ktoś może Cię przekonać do zmiany zdania, to właśnie on. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 25 minut temu, Rafał S napisał: Bela Fleck to duże nazwisko i dość wąska specjalizacja. Jeśli ktoś może Cię przekonać do zmiany zdania, to właśnie on. Dobra, sprawdzę. Zostaje na tym, że prezentu póki co nie zwracam;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 41 minut temu, Rafał S napisał: Bela Fleck to duże nazwisko i dość wąska specjalizacja. Jeśli chodzi o jego twórczość, to znam jedynie album Flight Of The Cosmic Hippo, który jest chyba najbardziej znany. Dzięki za ten nowy trop. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 13 minut temu, maxredaktor napisał: Jeśli chodzi o jego twórczość, to znam jedynie album Flight Of The Cosmic Hippo Ja z Flecktones mam tylko koncertówkę "Live at the Quick". Nagraną w 2000 r. czyli już bez Howarda Levy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 Heyerdahl się kłania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 (edytowany) Debiut Dolphy'ego w wieku 32 lat, a on sam miał tylko 36... Edytowano 13 kwietnia 2023 przez Adi777 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 @Rafał S, tak sobie słucham tej Twojej płyty z tupeciarsko przemyconym banjo, i słyszę, że coś poznaję. Zaglądam do szuflady, włączam inna płytę i… tak… mam rację. Pomimo zupełnie innej aranżacji (Twoja na fortepian i banjo, moja na fortepian solo) - można po chwili wyłapać, że to ten sam utwór. Mowa o „Children’s Song No. 6”. Notabene widzę, że mam piękne, pierwsze wydanie tej płyty jeszcze z lat osiemdziesiątych. Teraz posłucham ich obu;) 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2023 2 godziny temu, sonique napisał: można po chwili wyłapać, że to ten sam utwór. Mowa o „Children’s Song No. 6”. Tak, recykling to u Chicka nic nowego. A różnych wersji Spain i Armando's Rhumba, to już nie zliczę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts