Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Poświąteczna ciekawostka dla klubowiczów PMC (@majkel74 i @KrólKiczu).

An Oscar Peterson Christmas (Telarc, 1995)

We wkładce 2 strony na temat cudowności, które tu zastosowano przy nagrywaniu i obróbce - mikrofony, kable, elektronika (Bryston i Krell) oraz oczywiście kolumny PMC. U mnie brzmi to przeciętnie, a jak na Telarc z tamtych czasów , to poniżej średniej. I to już któryś przypadek, gdy album miksowany na PMC jakoś słabiej u mnie wypada niż płyty zrobione z użyciem ATC. Hipoteza robocza to, że mój system (szczególnie kolumny) jest niekompatybilny z tym, z czego korzystali ludzie pracujący dla Telarku. Pomożecie ją zweryfikować? Cała płyta zrelaksowana i naprawdę urocza od strony muzycznej - typowy późny Peterson. Jak to gra u Was? Smyczki zachowują rozdzielczość i wyrazistość, czy są jak spod koca?

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

ciekawostka dla klubowiczów PMC

A przez B&W można posłuchać? No rzeczywiście, cała płyta jest "we mgle" i płasko. A talerze perkusji to już w ogóle nic wspólnego nie mają z tym co ja znam.

Zupełnie inaczej nagrane/zrobione niż to arcydzieło.

Screenshot_20251230_163319_BluOS.jpg

Napisano
7 godzin temu, Rafał S napisał:

Poświąteczna ciekawostka dla klubowiczów PMC (@majkel74 i @KrólKiczu).

An Oscar Peterson Christmas (Telarc, 1995)

We wkładce 2 strony na temat cudowności, które tu zastosowano przy nagrywaniu i obróbce - mikrofony, kable, elektronika (Bryston i Krell) oraz oczywiście kolumny PMC. U mnie brzmi to przeciętnie, a jak na Telarc z tamtych czasów , to poniżej średniej. I to już któryś przypadek, gdy album miksowany na PMC jakoś słabiej u mnie wypada niż płyty zrobione z użyciem ATC. Hipoteza robocza to, że mój system (szczególnie kolumny) jest niekompatybilny z tym, z czego korzystali ludzie pracujący dla Telarku. Pomożecie ją zweryfikować? Cała płyta zrelaksowana i naprawdę urocza od strony muzycznej - typowy późny Peterson. Jak to gra u Was? Smyczki zachowują rozdzielczość i wyrazistość, czy są jak spod koca?

To prowokacja i jawna próba dyskredytacji monitorów PMC! 
;)

W ten weekend słucham na Dynaudio, ale sprawdzę w przyszłym tygodniu i na PMC.