Profi Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 100 % zwarcie Wywal ten czarny kabelek-zworkę. Możesz go dać zamiast jednej z metalowych blaszek, a jeszcze lepiej wymienić w ten sposób obie blaszki (jesli masz dwa takie czarne).Słowo elektryka - audiofila Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Mam nadzieję, że nie zdążyłeś sprawdzić jak gra takie połączenie bo z tego tylko dym może wyniknąć - zwarcie jak byk !!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 8 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Jeszcze niczego nie włączyłem. Ale:1. Napisałem do sklepu loudspeakershop.eu i twierdzą, że takie połączenie jest prawidłowe ("RCLink łączy się między + a -. Jeżeli RCLink jest oryginalny lub poprawnie wykonany zwarcia nie będzie")2. Na tej stronie też jest napisane, że tak należy połączyć3. Człowiek, który wypożyczył mi kable do odsłuchu narysował taki schemat:Więc wyglądałoby na to, że są podłączone prawidłowo. Co o tym sądzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Czytałem ten opis z linku, o podłączeniu układów RC link jest złożony z kondensatora i rezystora. Skoro sklep daje gwarancję, że tak powinno być, bardzo nietypowo jak na schemacie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Pierwszy raz o czymś takim słyszę, choć piszą tak wyraźnie, że trudno doszukiwać się błedu. I to jeszcze stabilizuje i zabezpiecza - ciekawe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 To coś nowego dla mnie, nie słyszałem wcześniej o takich połączeniach. No ciekawe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 8 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Podłączyłem kable Goertz zgodnie z powyższym schematem i zagrało (na szczęście) bez problemu. Wrażenia z odsłuchu: Goertz grają bardziej rozdzielczo, Alphardy są muzykalniejsze. Dodatkowo wyraźną różnicą między oboma kablami jest dużo większa ilość niskich tonów (pełniejszych, wyraźniejszych) w Alphardach, co ostatecznie przesądza wybór na korzyść Alphardów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Czyli rozumiem, że na ten moment zostajesz przy Alphardach, tak ? Ogólnie to powinieneś posłuchać jeszcze, jednak pierwsze wrażenie jest bardzo ważne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 8 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Tak zostaję przy Alphardach. Pewnie solidny odsłuch powinien trwać kilka dni ale w tym przypadku brak niskich tonów był uderzający (przynajmniej dla mnie). Słuchałem oczywiście kilku płyt ale po zapuszczeniu Jean Michela Jarre'a "Magnetic Fields" od razu zabrakło mi charakterystycznych niskich, rytmicznych uderzeń (mam na myśli delikatne uderzenia a nie łomot). Sprawa wyboru kabli spośród tych dwóch zestawów była oczywista. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Przynajmniej masz pewność czego szukasz i jakie brzmienie Cię interesuje. A to, że akurat te kable nie przypadły Ci do gustu, cóż będziesz miał już co do nich pewność i doświadczenie, którym możesz się tutaj na Forum podzielić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Ja po przeczytaniu kilku wypowiedzi o tych Alphardach już wiem, czego na pewno NIE kupować. Mam dokładnie odwrotne preferencje, co kolega. Z pocałowaniem ręki przyjąłbym kable, które tak "niszczą" niskie tony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 No właśnie, każdy lubi coś innego. Ja z kolei lubię ciepło i soczyście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Majtek2013, mam nadzieję, że przyszło Ci do głowy, by podłączyć Goertz do górnych zworek a Alpharda do dolnych?Miałbyś lepszą rozdzielczość góry i pełne niskie tony. Oczywiście po wyjęciu blaszek.Po to m.in. stosuje się bi-wiring, by eksperymentować w ten sposób, móc precyzyjniej ustawić sobie brzmienie.Ciekawe tylko co by było z muzykalnością w takiej konfiguracji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Trafna uwaga. Skoro masz te kabelki na jakiś czas, to spróbuj tak podłączyć i napisz o spostrzeżeniach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 8 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Podłączyłem tak - czy dobrze?: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 I jeszcze jedno. Kable były wygrzane, czy są jeszcze nie używane albo mało używane? Nie wygrzane mogą grać dużo inaczej niż po wielu godzinach użytkowania. Pamiętam jak kupiłem interkonekty Acrolink'a. Preferuję oczywiście używane kable, ale trafiły się nowe w tak dobrej cenie, że się skusiłem. Początkowo niskie tony dudniły a wysokie grały dość szorstko. I gdybym nie znał tych kabli, że grają w wyrównany sposób, są rozdzielcze a zarazem płynne, muzykalne i nie drażnią wysokimi, to pewnie żałowałbym zakupu i może po kilku godzinach odsłuchu sprzedał. A one zaczęły się formować po kilkunastu i osiągnęły wysoki poziom po kilkudziesięciu. Kto chce niech wierzy a kto nie chce niech nie wierzy.Tak, że dobre wygrzanie to jedna sprawa.Inna, to odłączenie kabli i ponowne ich włączenie. Nie wiem, czy ktoś z Was to zaobserwował, ale mija nieraz sporo czasu nim po ponownym włączeniu zagrają znów tak samo dobrze. dlaczego tak się dzieje, nie chcę tu dywagować. Rozmawiałem z pewnym doświadczonym człowiekiem z branży audio. Prowadzi salon i second hand. Opowiadał mi jak trudno mu wytłumaczyć niektórym ludziom, ze kabel musi się "ułożyć" w systemie. Ma klientów, którzy nie liczą się z kasą i co jakiś czas kupują albo wypożyczają kable, posłuchają nieraz bardzo krótko i oddają. Twierdząc, ze to nie to.Czasami rzeczywiście da się szybko wychwycić ogólny rys brzmienia, ale nie zawsze. Dlatego o tym piszę, bo sam doświadczyłem takich rzeczy. I ciekawostka. Od dłuższego już czasu słucham w głównym systemie na Alphardach (bi-wire). Co prawda dlatego, że mam uszkodzone widełki w Straight Wire i nie mam ich jak podpiąć. Ale jak na razie nie spieszy mi się z ich zakonfekcjonowaniem.Może dlatego, że z Alphardami nie jest tak źle Po wymianie interkonektów na gorsze już nie było tak słodko. To by potwierdzało opinie wielu osób, że IC są ważniejsze, bardziej wpływają na dźwięk niż głośnikowe. Ponieważ interkonekty przewodzą słabsze, bardziej podatne na zniekształcenia i zakłócenia sygnały i to co się tam utraci albo podbarwi jest już nie do odzyskania.TAK, podłączenie ma tak wyglądać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Tak, tylko dół daj na Alphardach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Takie ciepłe słowa o takich taniutkich kablach? Nie mają te Alphardy jakiegoś chłodnego/neutralnego "odpowiednika"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 8 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Odsłuchuję bi-wire zgodnie z sugestiami: Goertz na górze, Alphardy na dole. Muszę powiedzieć, że efekt bardzo interesujący, o ile nie urzekający: rozdzielcze, wyraźne wysokie i melodyjne i jednocześnie zaakcentowane niskie. Jestem zaintrygowany... Mam pytanie: czy gdybym użył dwóch par Alphardów do bi-wiringu to efekt były podobny czy też to co słyszę to zasługa właśnie Goertz'ów?Zarówno Alphardy jak i Goertz (sądząc po zużyciu plastikowego pudełka) są wygrzane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Nie będziesz miał takiego efektu, niestety. Dźwięk się co najwyżej uplastyczni, może zyskać na oddechu, ale lepszej rozdzielczości nie będzie. A jak chcesz sprawdzić jak Alphardy zagrają tylko na górze, zamień kable. A Goertz'e daj wówczas na dół. To będzie jeszcze ciekawsze doświadczenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Majtek2013 przygotuj się na szok, chłodne niskie i ocieplone wysokie .A tak na poważnie, to zamień kable i się przekonaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Majtek, zaskoczyłeś mnie tym RC-Linkiem. Nigdy bym nie wpadł na coś takiego w terminalu głośnikowym, co innego szafy sterownicze i układy do wygaszania przepięć w elementach przełączających. Na szczęście człowiek uczy się całe życie i znowu była okazja wzbogacić swoją wiedzę. Zdziwiło mnie tylko Twoje spostrzeżenie odnośnie słabych basów z Goertza, bo u siebie nie dałbym złego słowa na niego powiedzieć, nawet kiedy był to jedyny mój kabel w systemie. Faktycznie gra cały system, a nie tylko jeden jego element. Mam też prośbę do Ciebie, żebyś posłuchał brzmienia bez RC-Linka. Ciekaw jestem, czy ma to słyszalny wpływ na dźwięk... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 8 maja 2014 Udostępnij Napisano 8 maja 2014 Jak jest tam kondensator to ma wpływ na wysokie i tłumienie RF ale to drugie wyjdzie tylko przy wzmakach ze sporym sprzężeniem zwrotnym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 9 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2014 Profi z tym graniem na próbę bez RC-Linków jest pewien problem: dotychczasowy posiadacz kabelków kategorycznie odradza tego typu testy, więc boję się przeprowadzić taki eksperyment. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 9 maja 2014 Udostępnij Napisano 9 maja 2014 Bez przesady, to co niby może się stać ? A jak kupisz kable bez tych RCLinków to co, uszkodzisz sprzęt ? Weź pod uwagę, że to co Ci zaproponowano, to coś nowego dla większości z Nas tutaj. Więc ostrzeżenia o niezastosowaniu takiego kabelka, uważam za czysto spektakularną reklamę. A odnośnie ceny, to ok 80-100 zł za szt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts