jacek75 Napisano 18 marca 2014 Udostępnij Napisano 18 marca 2014 Świetna ta porównywarka, brawo !http://dr.loudness-war.info/album/list?art...;album=big+onesKiedyś gdzieś czytałem o jakimś studiu i sposobie rejestrowania muzyki, z dwu mikrofonów, ustawionych, rozstawionych tak jak uszy słuchacza. To tak w dużym uproszczeniu, ale podobno interesujący efekt . Ma ktoś jakąś próbkę ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argue Napisano 18 marca 2014 Udostępnij Napisano 18 marca 2014 Cytat Świetna ta porównywarka, brawo !http://dr.loudness-war.info/album/list?art...;album=big+ones Jacku temat z tą porównywarką zakładałem też tutaj -> http://forum.audio.com.pl/Loudness-War-DR-...yki-t36300.htmlGdzie można porozmawiać o różnych spostrzeżeniach na temat przemysłu muzycznego, który mocno kuleje pod względem jakości w dzisiejszych czasach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 18 marca 2014 Udostępnij Napisano 18 marca 2014 jacek75Proszę linkCo do tej dynamiki to jednak nie jest jedyny wyznacznik jakości nagrania. Może nam jakoś wskazywać kierunek, ale żadnych konkretnych informacji nie dostarcza. Inna sprawa, że nawet tam gdzie dynamika jest teoretycznie duża to w sumie względem możliwości formatu CD jest wciąż śmiesznie mała, jedna z niewielu przewag nad winylem nie jest w ogóle wykorzystywana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 18 marca 2014 Udostępnij Napisano 18 marca 2014 Dzięki Pacio , jakby jeszcze kogoś zainteresowały nagrania i płyty binauralne to tu ciekawa strona i sporo propozycji .http://binaural.com/indexoldbinhome.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 18 marca 2014 Udostępnij Napisano 18 marca 2014 Cytat Może f1angel ma inną wersję tych kabli, albo co zaskakujące, gorszy sprzęt i mniej osłuchane ucho od Ciebie, skoro pisał że alphardy nie one są najsłabszym ogniwem systemu np. Twojego, czy innych przystępnych cenowo. Niezły dowcip z tym stwierdzeniem "gorszy sprzęt i mniej osłuchane ucho od Ciebie" Nie każdy kabel zgrywa się z konkretnym systemem, stąd (szczególnie w lepszych systemach) żonglerka kablami, a wcześniej dobieranie sprzętu.A używane kable w cenie kilkadziesiąt złotych za IC lub za głośnikowy to dopiero początek stawki (czyli trochę lepiej od tych najtańszych, ale do dobrych/bardzo dobrych to jeszcze im brakuje).Często kable podpięte do średniego sprzętu w połączeniu z dobrym sprzętem nie dają rady...Ale jak wiadomo temat kabli to długi temat i opinie są bardzo zróżnicowane - począwszy od "kablosceptyków" po tych, dla których kable stanowią połowę (i więcej) ceny systemu.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 18 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2014 Cytat (czyli trochę lepiej od tych najtańszych, ale do dobrych/bardzo dobrych to jeszcze im brakuje). Czy mógłbyś RoRo wymienić kilka dobrych kabli głośnikowych, żebym nabrał rozeznania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 19 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2014 Panowie, poczytałem sobie trochę o odtwarzaczach CD i stwierdziłem, że Arcam CD73 zbiera bardzo dobre recenzje. Dlatego mam do Was dwa pytania:1) Czy Arcam CD73 zagra z większą klasą od Marantza 52MKII SE?2) Czy są lepsze od Arcama CD73 odtwarzacze CD w cenie do 1000zł?Odtwarzacz zagra z Rotelem RA980BX i Cantonami RC-L. Dodam, że na Marantza CD 52MKII SE nie narzekam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pejsu86 Napisano 19 marca 2014 Udostępnij Napisano 19 marca 2014 Cytat Dodam, że na Marantza CD 52MKII SE nie narzekam. Jak nie narzekasz to po co zmieniać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 marca 2014 Udostępnij Napisano 20 marca 2014 Cytat Tutaj jest skan okładki płyty Aerosmith - ja słucham głównie sześciu pierwszych utworów:http://i1277.photobucket.com/albums/y500/m...zps581a359d.jpg Wracając do rozdzielczości...kabli, zmiany cd itd. proponuję do testowania użyć albumu Dream Theater a dramatic turn of events...jesli na tym materiale będzie wszystko na miejscu....można uznać zestawiony sprzęt za sukces. Osobiście używam do poprawy dynamiki głośnikowych Audioquest Type4, a rozdzielczości IC Nordost Baldur (u mnie zrobiły czy mary...)Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 20 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2014 Piszesz o kablach nowych a my tu raczej omawialiśmy kwestię kabli używanych, żeby nie przepłacać.Ja zdecydowałem się na te kable: http://allegro.pl/equilibrium-string-kabel...4038839551.html. Słuchałem ich w salonie i pasowały do Cantonów (brzmiały ostro i rozdzielczo). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 marca 2014 Udostępnij Napisano 21 marca 2014 Kupiłem używane... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 22 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2014 Cytat Panowie, poczytałem sobie trochę o odtwarzaczach CD i stwierdziłem, że Arcam CD73 zbiera bardzo dobre recenzje. Dlatego mam do Was dwa pytania:1) Czy Arcam CD73 zagra z większą klasą od Marantza 52MKII SE?2) Czy są lepsze od Arcama CD73 odtwarzacze CD w cenie do 1000zł?Odtwarzacz zagra z Rotelem RA980BX i Cantonami RC-L. Dodam, że na Marantza CD 52MKII SE nie narzekam. Czy mogę prosić forumowiczów o opinie w ww. kwestii? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 22 marca 2014 Udostępnij Napisano 22 marca 2014 Jeśli ogólnie podoba Ci się Marantz, to Arcam jest trochę w tym kierunku. To znaczy gra dość jasno, szczegółowo, obnaża niedostatki realizacyjne płyt. Ale wysokie na dobrym poziomie, choć są dość ofensywne. Ma piękną scenę stereo w sensie głębokości nie szerokości, w miarę naturalną średnicę, może trochę ocieploną i szybkie, dość nisko schodzące, ale niezbyt potężne niskie tony. Przydałoby się trochę dociążenia, wypełnienia tego zakresu. Jest dynamiczny i precyzyjny. Raczej nie do ostrego rockowego grania. Natomiast wokale, poszczególne instrumenty np. blaszane oddaje bardzo dobrze, wyraziście z dobrą separacją, nic się nie zlewa w jedną masę.Na pewno nie gra tak twardo i mechanicznie jak Marantz, bo to wyższa klasa dźwięku.Czy są lepsze odtwarzacze do 1kzł? Bywają, ale trzeba by poszukać. No i nie dla każdego to najlepsze, jest takim sposobem prezentacji dźwięku, więc definicja to trochę umowna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 23 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2014 Czy koledzy orientują się w czy i ewentualnie w jaki sposób jest możliwe stworzenie płyty CD-audio z plików flac tj. takiej płyty, którą zagrałby odtwarzacz CD starego typu (tzn. odtwarzacz bez funkcji odczytu plików flac)? Od paru dni staram się tę kwestię wygooglać ale bez efektu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 23 marca 2014 Udostępnij Napisano 23 marca 2014 Zrób tak jak piszą tutaj, pozwoli Ci to zachować możliwie największą wierność oryginałowi link Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 23 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2014 Mam kłopot z konwersją plików flac na wav. Zrobiłem tak: ściągnąłem program FLAC frontend i rozpakowałem go. Następnie do katalogu z ww. programem ściągnąłem program flac.exe. Uruchomiłem program FLAC frontend jako administrator, kliknąłem opcję "add files", dodałem pliki flac, zaznaczyłem opcję "verify", pozostawiłem niezaznaczone pozostałe opcje i nacisnąłem opcję "Decode". I nic - pliki wav się nie pojawiły. Zatem co robię źle? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 23 marca 2014 Udostępnij Napisano 23 marca 2014 Szczerze mówiąc nie wiem, może kwestia umieszczenia flac.exe w innym folderze? Co jest w opcjach zaawansowanych? Może spróbuj odpalić program w trybie zgodności z Win XP SP2. Nie mam teraz Windows, więc ciężko mi pomóc w tej sprawie. Jeśli nic nie działa to spróbuj konwersji foobar'em. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 23 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2014 Z konwersją flac na wav już sobie poradziłem (za pomocą foobar2000). Ale pojawił się kolejny problem: aby wypalić CD-Audio za pomocą EAC muszę mieć tzw. arkusz dyrektyw. A ja mam tymczasem same pliki wav bez ww. arkusza. Co robić?PS. Udało mi się nagrać pliki wav na CD-audio bez arkusza dyrektyw. Zasadniczo gra, chociaż wystąpił mały zonk: kolejne pliki wav na płycie zawierają początek następnego utworu. Słuchać się na początek da chociaż gdyby ktoś wiedział jak zlikwidować to "przesunięcie" to byłbym wdzięczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 23 marca 2014 Udostępnij Napisano 23 marca 2014 A pliki nie mają tej przypadłości? Czasami płyta jest po prostu tak nagrana i podzielona, kiedy jeden utwór płynnie przechodzi w drugi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 23 marca 2014 Udostępnij Napisano 23 marca 2014 Dokładnie, wygląda to jak podzielony przez kogoś materiał, który wcześniej był zachowany jako całość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 23 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2014 "Oryginalne" pliki wav tej przypadłości nie mają - "przesunięcie" nastąpiło w trakcie wypalania płyty. Studiując dzisiaj internet w celu zgłębienia tajników EAC wyczytałem, że bez "arkusza dyrektyw", który odpowiada za poprawne rozpoznawanie przerw między utworami/plikami, takie przesunięcie jest standardem. Może mielibyście Koledzy antidotum na ten stan? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 23 marca 2014 Udostępnij Napisano 23 marca 2014 Nie rozumiem z czego to może wynikać. Takie złe dzielenie może powstać jeśli byś wrzucił jeden plik z całym albumem (nie wiem czy EAC może sam podzielić utwory), jeśli wrzucasz oddzielne utwory to przerwy powinny wstawić się automatycznie, a jakieś "dokrawanie" nagrań to dziwny, a nie normalny efekt...Kilka razy nagrywałem składanki EACem i żadnego problemu nie było. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 23 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2014 Sprawdziłem i sytuacja jest taka: pierwszy utwór ucięło ok.sekundy na początku a reszta utworów jest przesunięta o ten właśnie interwał (następny utwór rozpoczyna się przy końcówce poprzedniego). Sprawdziłem też jeszcze raz "oryginalne" pliki wav na dysku twardym komputera i tam wszystko jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 24 marca 2014 Udostępnij Napisano 24 marca 2014 A próbowałeś z innymi nagraniami? Może tylko ta płyta ma jakąś wadę a nie program? Ja używam CDburnera i tam mam opcję nagrywania "Bez przerw miedzy ścieżkami" dobra rzecz szczególnie przy nagraniach koncertowych, gdzie kończy się jeden utwór są oklaski, urywają się na chwilę i pojawiają w następnym utworze. Denerwująca sprawa. A po włączeniu tej opcji wszystko płynnie się odtwarza po wypaleniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 25 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2014 Właśnie z serwisu wrócił Rotel RA980BX (głośniej grał kanał prawy). Okazało się, że poprzedni właściciel "przekręcił" pokrętło ustawienia balansu. Koszt naprawy jedyne 110zł (serwis rozkręcił teoretycznie nierozkręcalny potencjometr Alpsa i naprawił go). Cytat A próbowałeś z innymi nagraniami? Może tylko ta płyta ma jakąś wadę a nie program? Nie, nie próbowałem jeszcze. Ale mam już kolejne płyty do wypalania więc zobaczę czy ta przypadłość się powtórzy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts