audionet Napisano 23 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2008 O ile wiem to sprowadza i stąd i z stąd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 marca 2008 Udostępnij Napisano 23 marca 2008 To może jak byśmy zebrali zapotrzebowanie od Kolegów można byłoby zamówić lampy u Horneta. Nie wiem tylko czy opłacałoby się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 23 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2008 To jest pośrednik więc jest raczej obojętne czy zamawiamy wspólnie czy osobno. Aby było taniej trzeba zamawiać z pierwszej ręki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 marca 2008 Udostępnij Napisano 23 marca 2008 No cóż czyli trzeba szukać możliwości zakupu bezpośredniego. Jest parę stron firm, które sprzedają lampy. Muszę sie tym w końcu bliżej zainteresować, bo na faceta, który miał mi załatwić lampy do monobloków nie mogę liczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 23 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2008 Widzę że sporo twoich lampek jest na ebau de Może się okazac że tu byłoby najtaniej:http://cgi.ebay.de/6N3P-E-2C51-6385-ECC42-...1QQcmdZViewItem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 marca 2008 Udostępnij Napisano 24 marca 2008 Januszdzięki za link do strony. Będę musiał sie w końcu nauczyć kupować na ebayu, bo jak dotychczas to raczej unikałem. Można tam kupić wiele rzeczy, których na naszym allegro nie uświadczysz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 24 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2008 Zarejestruj sie dla uproszczenia na polskim ebau .Twój login i hasło będą także ważne na niemieckim.Możesz wtedy normalnie zalicytować jak na Allegro.Warto zwrócić uwagę na to czy sprzedawca wysyła towar poza Niemcy.Po zarejestrowaniu nawet będziesz miał przeliczenie ceny na złotówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 marca 2008 Udostępnij Napisano 24 marca 2008 Owszem mam od jakiegoś czasu konto na ebayu, tyle że jakoś nie mogę przełamać psychicznej bariery. Ale jak widać trzeba będzie bo jak tak dalej pójdzie to na allegro nie będzie można nic kupić za rozsądna cenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 24 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2008 Nie czekać atakować tu będziesz miał osiem lamp będzie z czego wybrać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 12 maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2008 Wczoraj zakupiłem dwie lampki ecc83 produkcji RFT.Jak dotrą do mnie zobaczymy czy sprawdzą się dźwiękowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zn21 Napisano 13 maja 2008 Udostępnij Napisano 13 maja 2008 mam preamp na lampach 6H8C. Czy zamiana na wychwalane 6SN7 może spowodować różnicę w dźwięku? Jeżeli ktoś ma w tej materii doświadczenie to czekam na parę słów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 13 maja 2008 Udostępnij Napisano 13 maja 2008 Zn21Z wielu opinii przeczytanych przeze mnie wynika, że 6H8C są ciekawymi lampami o dobrej charakterystyce dźwięku. Niestety nie mogę powiedzieć tego z własnego doświadczenia. Można również znaleźć opinie wielu osób, które twierdzą, że 6SN7 i odpowiedniki grają "najciekawiej". Sądzę, że problem polega na prawidłowym zaaplikowaniu ich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 13 maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2008 Zawsze warto spróbować Mam już sporo lamp w szufladzie i sam poszukuję mojego dźwięku.W jednym wzmacniaczu dana lampa będzie super w innym odwrotnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 17 maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2008 Przyszły nowe -stare lampy ECC 83 produkcji RFT.Jak się wygrzeją będziemy je porównywać z poprzednimi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 27 czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 czerwca 2008 Jeśli chodzi o lampy RFT to mi nie podpasoowały i wróciłem do EI.Tak się zastanawiam czy byłby sens zakupu takiego cuda.Teoretycznie bo tyle nie wydam.http://allegro.pl/item384445141_telefunken...12ax7_para.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 26 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2015 Witam Wszystkich,postanowiłem odświeżyć temat,bo zauważyłem że jest wielu kolegów którzy mają dużą wiedzę w tytułowych kwestiach,a ja nie wiem nic,tzn.wiem że nic nie wiem.Tak być nie może.Przyszedł czas wymienić lampy stopnia wstępnego (chyba tak to się nazywa) w moim wzmacniaczu. Jest to DIY push-pull,z lampami 2x 6N2P-EW, 4x 6P3S-E.Elektronik twierdzi że na te 6N2P już czas. Mówi żebym kupił ECC 83 to zaaplikujemy i będzie git. No to super. Zajrzałem na allegro-legendarne NOS-y mają nie mniej legendarne ceny. Nie no,NOS-y to może kiedyś Postanowiłem że dla mnie współczesna produkcja będzie OK,żaden ze mnie audiofil. Zajrzałem do sklepu lampyelektronowe.pl i zdecydowałem się na budżetoweJJ Electronic. Jednakże gdy zatelefonowałem dopytać który model lepszy,generalnie odradzono mi produkty JJ,jako nadające się raczej do wzmacniaczy gitarowych a nie audio("brudne" czy jakoś tak określił je mój rozmówca,nie pamiętam). Minimum to ponoć takie np. 12AX7 Tung-Sol Gold. No 105 złotych za sztukę to jeszcze mogę dać,ale może koledzy,którzy nie jedną parę lamp już grzali uświadomią mnie co nie co i doradzą czego szukać? Nie wiem czy coś chcę zmienić tymi lampami,bo niewiele w życiu słyszałem i nie mam punktu odniesienia. Jak każdy amator-chcę żeby ładnie grało. Czy to wiele? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melepeta Napisano 26 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2015 ECC 83 nie jest dokładnie odpowiednikiem 6N2P. Należało by zastosować przejściówkę, lub przelutować wzmacniacz. Na pewno nie próbuj zakładać ECC 83 bezposrednio zamiast 6N2P. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 26 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2015 Z tego co się zdążyłem zorientować jest tak jak piszesz. Lampy ma przełożyć elektronik,konstruktor tego wzmacniacza,który zbudował wiele lampowych urządzeń,więc do jego wiedzymam pełne zaufanie. No chyba że z twórczego roztargnienia cośnie wyjdzie,ale ja tu jestem tylko odbiorcą usługi Jako totalnylaik nie będę się wymądrzał,nie przystoi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 29 stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2015 Tak więc wkroczyłem na ścieżkę empirycznych poszukiwań wymarzonych lamp. Myślałem że się wyłgam i skorzystam z gotowych przemyśleń innych smakoszy lampowego brzmienia - nie da się. Poszukałem, poczytałem,cóż - trzeba trochę pieniędzy wydać i trochę posłuchać by stać się mądrzejszym,mieć punkty odniesienia.Pierwsze pytanie - skoro szukam lamp budżetowych to nowe czy jednak Nos?Nowe nie uciekną,a Nosów siłą rzeczy będzie ubywać. Tak podpowiada logika.Zatem na pierwszy ogień pójdą lampy z oferty sprawdzonego sprzedawcy o nicku hornet9. Zdecydowałem się na 12AX7A Toshiba z roku 1965. Posłuchamy - zobaczymy (a raczej usłyszymy).Czuwaj! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 21 lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 lutego 2015 Hornet9 sprawdzony ale drogi. Na serwisach aukcyjnych oraz w ogłoszeniach taniej, ale różnie może być. Myślę, że nie warto tracić czasu na nowe lampy. Trochę lepsze, trochę gorsze, ale w stosunku do NOSów sporo słabiej grające.Tymczasem może opisz jak grają Twoje Toshiby, chyba już zdążyłeś posłuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 28 lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 lutego 2015 No na razie lampy leżą w pudełeczku. Aż wstyd. Czasu ostatnio mało - ciężkie grypisko w okolicy,w pracy oraz w domu jestem od dwóch tygodni jedyną zdrową osobą. Tak więc praca po 16 godzin itp. Tzn.muszę się w tym miejscu przyznać,że pasja audio jest silna,bo mimo tak ciężkiego okresu wygospodarowałem parę chwil na zakup nowej zabawki: po małych konsultacjach z sympatycznym forumowiczem Zieluwidem "wszedłem" w Sansui Co do lamp to jestem w lekkiej kropce,chętnie skorzystam w tym miejscu z porady.Jak pisałem wcześniej mój wzmacniacz pracuje póki co na lampach 6N2P-EW. Jak wiadomo,za wschodnią granicą wszystko jest inaczej. Jak miałem radziecki rower to miał lewe gwinty Z tego co się wyedukowałem: zarówno 6N2P jak i ecc 83 to podwójne triody. Każda trioda w tych lampach żarzona jest napięciem 6,3v. Jednakże u Rosjan triody są wewnętrznie równolegle połączone więc lampę 6N2P można zasilać tylko 6,3v (pomiędzy 4 a 5 pinem;9 pin w 6N2P to ekran). Reszta świata triod w ecc 83 nie łączy (tak przypuszczam,jeszcze się nie "wgryzłem" dogłębnie),więc z tego co widzę w charakterystykach lamp na ogół jest podane 12,6v/6,3v (do zasilania odpowiednio: szeregowo/równolegle).Wiedziałem że trza będzie przelutować przy zamianie lamp z rosyjskich na "ogólnoświatowe". Wujek Google wyrzuca prosty opis na trioda.com: zewrzeć pin 4 i 5,wtedy pomiędzy nimi a pinem 9 dać 6,3v i jest git - lampa ecc 83 hula w miejsce 6N2P. Myślałem,że to standardowa procedura.Elektronik,konstruktor wzmacniacza,nie jest jednak taką możliwością zachwycony. Mówi,że przy takim rozwiązaniu pozostanie problem braku ekranu i zatem przydźwięku. Cóż,ja jestem tu zielony. W sumie chyba w natłoku spraw i obowiązków oraz przy mnogości sprzętów trochę się pomylił,bo sam zalecił mi zakup ecc 83, teraz twierdzi,że kupiłem na 12,6v zamiast 6,3v,a ja podejrzewam,że każda ecc 83 będzie chciała 12,6. Może i nie,zaznaczam,że jeszcze tak solidnie nad tym nie przysiadłem.Zatem jakbym chciał odpalić te Toshiby,to elektronik proponuje dwa rozwiązania. Pierwsze:dołożyć dodatkowo uzwojenia w transformatorze do 12,6v - jest dość miejsca żeby to zrobić. Drugie: zewnętrzne zasilanie żarzenia na 12,6v. Gdybym wiedział,że wszystkie ecc 83 będą wołały 12,6 to biorę od ręki wariant pierwszy. Jeżeli nie - rozważę drugi.Ponadto o ile a nie przejmowałem się tym,że z baniek farba schodzi przy najdrobniejszym kontakcie (pomyślałem że po 50 latach ma prawo schodzić),to mój człowiek twierdzi obejrzawszy je pod lupą,że to "malowanki" i tyle. Sugeruje że napisy typu numery seryjne zostały wtórnie namalowane.Trochę już się w tym gubię,staram się nie zniechęcić,ale nie za bardzo wiem jak ugryźć problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seyv Napisano 2 marca 2015 Udostępnij Napisano 2 marca 2015 Bardzo wiele lamp jest żarzonych napięciem 6,3V. Najprostszym rozwiązaniem dostosowania żarzenia jest właśnie zwarcie pinu 4 i 5 i podłączenie ich z 9. To czy będzie przydźwięk nie jest pewne więc uważam, że watro spróbować. Wszystkie ECC83 można żarzyć napięciem 12,6 lub 6,3 V w zależności od sposobu podłączania. Co do dowijania uzwojeń można to zrobić ale trzeba zostawić 6,3V bo lampy mocy pewnie są żarzone tym napięciem.Ja najpierw podłączył bym ECC83 na 6,3V posłuchał jak gra a jeśli były by przydźwięki dołożyłbym drugie trafo na 12,6V. Swoją drogą jeśli masz dobry kontakt ze swoim znajomym elektronikiem zamiast wymieniać lampy, pobawiłbym się w zmianę punktu pracy tej lampy która jest (on powinien wiedzieć o co chodzi). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 2 marca 2015 Udostępnij Napisano 2 marca 2015 No dobrze,tylko czy wszystkie lampy ecc 83 są zasilane tak samo,tj.czy niezależnie jaką ecc 83 kupię to zawsze będę stał przed tym dylematem co obecnie?Chodzi mi o to czy mój problem jest natury ogólnej i wiąże się ze zmianą 6n2p na ecc 83,czy może dotyczy tylko tych konkretnych zakupionych przeze mnie lamp?No i czy w konstrukcjach w których "fabryka" na starcie dała ecc 83 jest wyprowadzone 12,6 czy 6,3v,a może różnie,jak tam komu pasuje?Co do dowijania uzwojeń to chyba nie będzie konfliktu z lampami mocy,bo wzmak ma zdaje się 3 transformatory,więc dedukuję że zasilanie jest podzielone. Dopytam konstruktora.Co do punktu pracy lampy - patrz poprzednie zdanie Dzięki za wyjaśnienia,poproszę o jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seyv Napisano 2 marca 2015 Udostępnij Napisano 2 marca 2015 Tak, wszystkie ECC83 są zasilane tak samo - jeśli raz dostosujesz wzmacniacz będziesz mógł wymieniać lampy bez problemu. Cytat Co do dowijania uzwojeń to chyba nie będzie konfliktu z lampami mocy,bo wzmak ma zdaje się 3 transformatory,więc dedukuję że zasilanie jest podzielone. Jeśli w sumie są trzy transformatory, to dwa są głośnikowe a jeden do zasilania (zarówno żarzenie jak i anodowe). Czasem stosuje się oddzielne do żarzenia i anodowe i wtedy są cztery transformatory (w sumie).Nie wiem czy, żarzenie masz prądem stałym czy zmiennym - jeśli stały to poza zmianą transformatora będzie trzeba dostosować układ prostowniczy (czy stabilizujący w zależności jakie są zastosowane rozwiązania). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 marca 2015 Udostępnij Napisano 2 marca 2015 Jeśli lampa jest żarzona pośrednio, to zawsze warto aby była podgrzewana napięciem stałym. Można się pokusić o stabilizację napięcia żarzenia. To skutecznie zapobiega przydźwiękom. To tu bym szukał źródła zakłóceń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts