Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Podłączałem po USB kilka dacow. W każdym przy głównym słuchaniu i przerwach e utoerze słuchać delikatny szum. 

Jest to delikatnie niwelowane przez obejście systemowego audio jak wasapi czy asio ale nadal jest.

Na malinkę tego nie ma. 

Zaznaczam ja korzystam z obu źródeł.

Piotr

Napisano

Gdy mamy doby DAC to praktycznie nie słychać żadnych szumów. W tych gorszych szumy są na tyle niskie że nie mogą przeszkadzać. Jest to poziom nieporównanie niższy z tym co mamy w przypadku najlepszych gramofonów podpiętych nawet do najlepszych preampów gramofonowych. Problemem z współpracą DAC-a z komputerem ( najczęściej z pod okien ) jest to że działające w tle procesy mogą dawać drobne przerwy w dźwięku. Szczególnie gdy dzieje się to często jest dość nieprzyjemne w słuchaniu muzyki. Dobrze działający system jednak nie doprowadza do takich sytuacji. Inną sprawą mogą być przedostające się na masę urządzenia zakłócenia z komputera ( malina też jest komputerem ). Niektóre DAC-i pozwalają na odłączenie masy komputera od masy DAC-a. 

Napisano

Pytanie trochę obok dyskusji. Czy ktoś z drogich forumowiczów wie czy są jakiegoś rodzaju przejściówki, konwertery żeby można było połączyć wyjście dygital (coaxial/optyk) z wejściem asynchronicznym USB w DAC-u?

Napisano
1 minutę temu, S4Home napisał:

Ale po co?

Na odwrót tak. Wychodzisz z kompa USB i przejściówka na coaxial. Ale po co w drugą stronę?

No ja nie używam kompa, a potrzebuję jeszcze jedno wejście cyfrowe do podłaczenia dekodera przez DAC-a

Napisano (edytowany)

Przeglądam ten zapodany przez Was temat Maliny i znalazłem na Alledrogo dodatkowe karty z DAC. Czyli można z Maliny PI zrobić stram/DAC. Próbowaliście ? Nawet znalazłem taki z 32 bitowym BurrBrown TI! Kolejny z jakimś dobrym Wolfsonem.

dlaczego korzystacie z zewnetrznego DAC?

Edytowano przez Inferno
Napisano
21 minut temu, Inferno napisał:

Przeglądam ten zapodany przez Was temat Maliny i znalazłem na Alledrogo dodatkowe karty z DAC. Czyli można z Maliny PI zrobić stram/DAC. Próbowaliście ? Nawet znalazłem taki z 32 bitowym BurrBrown TI! Kolejny z jakimś dobrym Wolfsonem.

dlaczego korzystacie z zewnetrznego DAC?

To jaki się uzyska dźwięk z DAC-a zależy nie tylko od samych chipów zawartych na nim, Bywają lepsze i gorsze DAC-i. Tak samo można zapytać poco podłączać CD do wzmacniacza skoro są takie gdzie jest wzmacniacz i CD w jednej obudowie i do tego jeszcze zazwyczaj można tam znaleźć jeszcze tuner radiowy. Po prostu też tak można.

Napisano

Nie chcę wyrokować :) ale każdy przypadek będzie inny. Pewnie znajdą się tacy którzy stwierdza że DAC zewnętrzny zawsze jest lepszy bo jest niezależny i czysty i już :) ...

I pewnie w jakiejś ilości przypadków się to sprawdzi.

Napisano

Stary ale to w dalszym ciągu teorie.... a ja pytam o bardzo konkretne urządzenie które było zachwalane chociaż z każdym wzmacniaczem może grać inaczej..... spoko nie spiesz się, poczekam na kogoś kto wypróbował.

Napisano (edytowany)

Inferno, a ja uważam, że malina to tylko jak komuś zależy na małym rozmiarze. Wg mnie lepiej rozejrzeć się za używanym małym lapkiem typu zenbook i dokupieniem osobnego DAC`a z USB bo do maliny i tak potrzebna klawiatura i ekran do programowania, a te dac`ki do maliny to jakieś minimalistyczne są i pewnie jakość niezbyt (przypuszczam, bo nie słuchałem i nie porównywałem). Popatrz na SMSL Sanskrit 10, Topping D10 ... na najnowszych kościach XMOS, AKM i ESS Sabre. Nic nie szumią, a jakość rewelacyjna. Koszt większy, ale jak pomyślę o inwestowaniu w plastikową malinę to wolałbym dozbierać 500 i wyłożyć na takie rozwiązanie. Pozdrawiam

Edytowano przez MariuszZ
Napisano

Właśnie o coś konkretnego mi chodziło, że szumi albo nie... no bo mogę wydać 250 za malinę, kupić płytkę z DAC za następne 200 itd.. ale jak słabo to co potem będę robił ? Zupę ugotuje? Już tego sprzętu mam w domu trochę - tak o względy poznawcze chodziło.

Dziekuje za coś od serca ??

Napisano
10 godzin temu, MariuszZ napisał:

a te dac`ki do maliny to jakieś minimalistyczne są i pewnie jakość niezbyt (przypuszczam, bo nie słuchałem i nie porównywałem). Popatrz na SMSL Sanskrit 10, Topping D10 ... na najnowszych kościach XMOS, AKM i ESS Sabre. Nic nie szumią, a jakość rewelacyjna.

No faktycznie cała masa konkretów ;)

Napisano (edytowany)

1921 postów szacun! Pozdrawiam wszystkich pomocnych!

Problem stary jest w tym że teoretyzowanie w tym przypadku jest obarczone błędem wartym około 500pln i oczywiście zdaje sobie sprawę ze zewnętrzny DAC lepiej itd.. ale pytanie było kierowane do tych co to mają. A sporo osób się wypowiadało w tym wątku o Malinie wiec z tego powodu zapytałem. Wiem też że każdy ma inny sprzęt i inaczej to brzmi ale nie o brzmienie raczej mi chodziło tylko o takie fakty techniczne jak szumi, nie szumi. Nie zrozum mnie źle ale jak nie słuchałeś takiej konfiguracji to nie chce od Ciebie pomocy. Nie powinieneś się wyśmiewać tez z kogoś kto bardziej niż ty chciał pomóc  i się wysilił na bardziej merytoryczną odpowiedz.

Postaraj się docenić rozmówcę, to że masz 10 czy 20 razy więcej postów wcale nie musi znaczyć że masz większe doświadczenie audio, na 100 % masz większe doświadczenie w używaniu tego forum.

To ja w takim razie bardzo grzecznie proszę o odpowiedź osobę co słyszała, powtórzę Malinę z dołączoną płytką DAC Burr Brown albo Wolfson. Jestem ciekawy czy są jakieś rzeczy które uniemożliwiają bądź utrudniają używanie takiej konfiguracji.

widzialem zestaw do Maliny z dodatkowym zasilanie które było odseparowane o zasilania płyty głównej do zminimalizowania szumów, może ktoś coś wie?

Edytowano przez Inferno
Napisano

Jako użytkownik Maliny z nakładką hifiberry dac+pro moge ją z czystym sumieniem polecić.Mam zainstalowane Moode bo Volumio grało mniej detalicznie,bez dynamiki.Grało to u mnie z Marantz PM 8005 i Kef R300.Grałem Tidal Hifi oraz pliki Flac i Mp3 z wpiętego w Maline Pendrajwa 128 Gb.Sterowanie aplikacja na Android i Ios.Tidal Mqa w aplikacji desktopowej.

Napisano

Dsd nie sprawdzałem.Polecam temat Mp3 kontra Flac kto słyszy róznice.Jeszcze raz Tidal hifi jakość CD gra super ,Flac 24/192 gra super płynnie nie zacina.I kosztuje 400 pln.Funkcjonalność i możliwości,jakość dzwięku urządzeń kilkukrotnie droższych.

Napisano
13 godzin temu, Fafniak napisał:

No faktycznie cała masa konkretów ;)

No nie mam dowodów tylko intuicję i Sabaja DA3 na XMosie i ESS, i jest GIT (SMSL`a słuchałem u kogoś) ale jak popatrzę na aplikację elektroniczną  DAC`a do maliny to wiara w dobre brzmienie kłóci się z moimi doświadczeniem ... wyraziłem tylko moją opinię i nie neguję cudzych, tych którzy mieli te DAC`ki na malinie i słuchali ;)