S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Podłączałem po USB kilka dacow. W każdym przy głównym słuchaniu i przerwach e utoerze słuchać delikatny szum. Jest to delikatnie niwelowane przez obejście systemowego audio jak wasapi czy asio ale nadal jest. Na malinkę tego nie ma. Zaznaczam ja korzystam z obu źródeł. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Gdy mamy doby DAC to praktycznie nie słychać żadnych szumów. W tych gorszych szumy są na tyle niskie że nie mogą przeszkadzać. Jest to poziom nieporównanie niższy z tym co mamy w przypadku najlepszych gramofonów podpiętych nawet do najlepszych preampów gramofonowych. Problemem z współpracą DAC-a z komputerem ( najczęściej z pod okien ) jest to że działające w tle procesy mogą dawać drobne przerwy w dźwięku. Szczególnie gdy dzieje się to często jest dość nieprzyjemne w słuchaniu muzyki. Dobrze działający system jednak nie doprowadza do takich sytuacji. Inną sprawą mogą być przedostające się na masę urządzenia zakłócenia z komputera ( malina też jest komputerem ). Niektóre DAC-i pozwalają na odłączenie masy komputera od masy DAC-a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Pytanie trochę obok dyskusji. Czy ktoś z drogich forumowiczów wie czy są jakiegoś rodzaju przejściówki, konwertery żeby można było połączyć wyjście dygital (coaxial/optyk) z wejściem asynchronicznym USB w DAC-u? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Ale po co? Na odwrót tak. Wychodzisz z kompa USB i przejściówka na coaxial. Ale po co w drugą stronę? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 1 minutę temu, S4Home napisał: Ale po co? Na odwrót tak. Wychodzisz z kompa USB i przejściówka na coaxial. Ale po co w drugą stronę? No ja nie używam kompa, a potrzebuję jeszcze jedno wejście cyfrowe do podłaczenia dekodera przez DAC-a Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Do tego są splitery, aby można było podłączyć więcej urządzeń do ograniczonej ilości wejść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Moby ma rację. Tak na marginesie. Nie słyszałem o konwerterze w tą stronę. Co nie znaczy że takowego nie ma. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 (edytowany) Przeglądam ten zapodany przez Was temat Maliny i znalazłem na Alledrogo dodatkowe karty z DAC. Czyli można z Maliny PI zrobić stram/DAC. Próbowaliście ? Nawet znalazłem taki z 32 bitowym BurrBrown TI! Kolejny z jakimś dobrym Wolfsonem. dlaczego korzystacie z zewnetrznego DAC? Edytowano 16 listopada 2018 przez Inferno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 No to inaczej. Czy "mailna" może odtwarzać Tidala MQA oraz czy może miec wejścia wejćia cyfrowe oraz czy przepuści pliki DSD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 21 minut temu, Inferno napisał: Przeglądam ten zapodany przez Was temat Maliny i znalazłem na Alledrogo dodatkowe karty z DAC. Czyli można z Maliny PI zrobić stram/DAC. Próbowaliście ? Nawet znalazłem taki z 32 bitowym BurrBrown TI! Kolejny z jakimś dobrym Wolfsonem. dlaczego korzystacie z zewnetrznego DAC? To jaki się uzyska dźwięk z DAC-a zależy nie tylko od samych chipów zawartych na nim, Bywają lepsze i gorsze DAC-i. Tak samo można zapytać poco podłączać CD do wzmacniacza skoro są takie gdzie jest wzmacniacz i CD w jednej obudowie i do tego jeszcze zazwyczaj można tam znaleźć jeszcze tuner radiowy. Po prostu też tak można. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 W sumie dziękuje ale zamiast teorii oczekiwałem czegoś w stylu: słuchałem i nie jest najlepiej, zdecydowanie polecam podłączyć pod zewnętrzny DAC bo to i tamto.... Może ktoś kto słuchał coś opowie?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 Nie chcę wyrokować ale każdy przypadek będzie inny. Pewnie znajdą się tacy którzy stwierdza że DAC zewnętrzny zawsze jest lepszy bo jest niezależny i czysty i już ... I pewnie w jakiejś ilości przypadków się to sprawdzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 Stary ale to w dalszym ciągu teorie.... a ja pytam o bardzo konkretne urządzenie które było zachwalane chociaż z każdym wzmacniaczem może grać inaczej..... spoko nie spiesz się, poczekam na kogoś kto wypróbował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 Wręcz przeciwnie, to jest praktyka. Trzeba samemu posłuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 Spoko tez nie musisz się spieszyć ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 (edytowany) Inferno, a ja uważam, że malina to tylko jak komuś zależy na małym rozmiarze. Wg mnie lepiej rozejrzeć się za używanym małym lapkiem typu zenbook i dokupieniem osobnego DAC`a z USB bo do maliny i tak potrzebna klawiatura i ekran do programowania, a te dac`ki do maliny to jakieś minimalistyczne są i pewnie jakość niezbyt (przypuszczam, bo nie słuchałem i nie porównywałem). Popatrz na SMSL Sanskrit 10, Topping D10 ... na najnowszych kościach XMOS, AKM i ESS Sabre. Nic nie szumią, a jakość rewelacyjna. Koszt większy, ale jak pomyślę o inwestowaniu w plastikową malinę to wolałbym dozbierać 500 i wyłożyć na takie rozwiązanie. Pozdrawiam Edytowano 16 listopada 2018 przez MariuszZ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 listopada 2018 Właśnie o coś konkretnego mi chodziło, że szumi albo nie... no bo mogę wydać 250 za malinę, kupić płytkę z DAC za następne 200 itd.. ale jak słabo to co potem będę robił ? Zupę ugotuje? Już tego sprzętu mam w domu trochę - tak o względy poznawcze chodziło. Dziekuje za coś od serca ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 10 godzin temu, MariuszZ napisał: a te dac`ki do maliny to jakieś minimalistyczne są i pewnie jakość niezbyt (przypuszczam, bo nie słuchałem i nie porównywałem). Popatrz na SMSL Sanskrit 10, Topping D10 ... na najnowszych kościach XMOS, AKM i ESS Sabre. Nic nie szumią, a jakość rewelacyjna. No faktycznie cała masa konkretów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 (edytowany) 1921 postów szacun! Pozdrawiam wszystkich pomocnych! Problem stary jest w tym że teoretyzowanie w tym przypadku jest obarczone błędem wartym około 500pln i oczywiście zdaje sobie sprawę ze zewnętrzny DAC lepiej itd.. ale pytanie było kierowane do tych co to mają. A sporo osób się wypowiadało w tym wątku o Malinie wiec z tego powodu zapytałem. Wiem też że każdy ma inny sprzęt i inaczej to brzmi ale nie o brzmienie raczej mi chodziło tylko o takie fakty techniczne jak szumi, nie szumi. Nie zrozum mnie źle ale jak nie słuchałeś takiej konfiguracji to nie chce od Ciebie pomocy. Nie powinieneś się wyśmiewać tez z kogoś kto bardziej niż ty chciał pomóc i się wysilił na bardziej merytoryczną odpowiedz. Postaraj się docenić rozmówcę, to że masz 10 czy 20 razy więcej postów wcale nie musi znaczyć że masz większe doświadczenie audio, na 100 % masz większe doświadczenie w używaniu tego forum. To ja w takim razie bardzo grzecznie proszę o odpowiedź osobę co słyszała, powtórzę Malinę z dołączoną płytką DAC Burr Brown albo Wolfson. Jestem ciekawy czy są jakieś rzeczy które uniemożliwiają bądź utrudniają używanie takiej konfiguracji. widzialem zestaw do Maliny z dodatkowym zasilanie które było odseparowane o zasilania płyty głównej do zminimalizowania szumów, może ktoś coś wie? Edytowano 17 listopada 2018 przez Inferno 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Jako użytkownik Maliny z nakładką hifiberry dac+pro moge ją z czystym sumieniem polecić.Mam zainstalowane Moode bo Volumio grało mniej detalicznie,bez dynamiki.Grało to u mnie z Marantz PM 8005 i Kef R300.Grałem Tidal Hifi oraz pliki Flac i Mp3 z wpiętego w Maline Pendrajwa 128 Gb.Sterowanie aplikacja na Android i Ios.Tidal Mqa w aplikacji desktopowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 46 minut temu, tomaz75 napisał: Tidal Mqa w aplikacji desktopowej. Na Malinie można taką aplikację zainstalować? A co z plikami DSD? Też czyta? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Dsd nie sprawdzałem.Polecam temat Mp3 kontra Flac kto słyszy róznice.Jeszcze raz Tidal hifi jakość CD gra super ,Flac 24/192 gra super płynnie nie zacina.I kosztuje 400 pln.Funkcjonalność i możliwości,jakość dzwięku urządzeń kilkukrotnie droższych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 (edytowany) Dzięki, super! Zaczynam się rozglądać ? Edytowano 17 listopada 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Jak jesteś zainteresowany to pisz na priv.Tak jak pisałem prawdopodobne że będę swoją sprzedawał bo kupię kef ls50 wireless. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 13 godzin temu, Fafniak napisał: No faktycznie cała masa konkretów No nie mam dowodów tylko intuicję i Sabaja DA3 na XMosie i ESS, i jest GIT (SMSL`a słuchałem u kogoś) ale jak popatrzę na aplikację elektroniczną DAC`a do maliny to wiara w dobre brzmienie kłóci się z moimi doświadczeniem ... wyraziłem tylko moją opinię i nie neguję cudzych, tych którzy mieli te DAC`ki na malinie i słuchali Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts