Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Oczywiście, że ma znaczenie jakość przetworników ale tak naprawdę dla mnie większe znaczenie ma ich zgranie. Jeśli mamy super przetworniki i ktoś potrafił dobrze kolumnę zestroić, to pełen sukces.

Jeśli weźmiemy pod uwagę, że są to kolumny typowo do lampy ( a tych niewiele na rynku) do tego firmę znaną z dobrych konstrukcji, ich wielkość,to cena 4kzl jest atrakcyjna. Ja podejrzewam, że te kolumny są albo grzebniete albo b poobijane. Firmę zna też kilka osób w kraju więc pewnie dawno by już poszły.

Napisano
Dnia 30.08.2021 o 13:48, Tenfilip napisał:

image.png.81b668c45419bda0f9ec3a6298166c94.png

Bardzo dobra cena za Iloud micro monitors, w "idealnym" stanie. To jest promka z Amazon.it, gdzie do rzeczy z Warehouse dodaja rabat 30%. 

Wychodzi niecale ~780 zl z transportem za swietnie monitorki do kompa. 

https://www.amazon.it/IK-Multimedia-Monitor-Coppia-ultra-compatti/dp/B01C5RZWCQ/ref=sr_1_2?__mk_it_IT=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=iloud+mtm&m=A1HO9729ND375Y&qid=1630323808&s=warehouse-deals&sr=8-2

Az mnie trzesie,zeby kupic kolejna pare i uzywac do kuchni, ale narazie poluje na MTM:) 

To jest stara wersja, dlatego jest tak tania. W starej EQ przełacznik HF jest -3dB. Natomiast w nowej +2dB. Poprzednia w/g testu (forum francuskie), ma za mało tonów wysokich. Coś było na rzeczy, ponieważ po dyskusji, gdzie na początku uczestniczył przedstawiciel firmy z Włoch, po pewnym czasie zamilkł.  Po cichu dokonano tej zmiany, nie informując nikogo.

Napisano

Myślicie ,że wpływ takich nieaktywnych kabli na dźwięk jest słyszalny? Jak te kable są należycie wykonane( ekranowane) i do tego na selekcjonerze wejść mamy to akurat nieużywane wejście odłączone?

Napisano
5 godzin temu, HQ150 napisał:

Myślicie ,że wpływ takich nieaktywnych kabli na dźwięk jest słyszalny? Jak te kable są należycie wykonane( ekranowane) i do tego na selekcjonerze wejść mamy to akurat nieużywane wejście odłączone?

Moim zdaniem, o ile nie ma tam nic dziwnego w tych kablach, nie powinno miec wplywu.

13 godzin temu, Marek Muszyński napisał:

To jest stara wersja, dlatego jest tak tania. W starej EQ przełacznik HF jest -3dB. Natomiast w nowej +2dB. Poprzednia w/g testu (forum francuskie), ma za mało tonów wysokich. Coś było na rzeczy, ponieważ po dyskusji, gdzie na początku uczestniczył przedstawiciel firmy z Włoch, po pewnym czasie zamilkł.  Po cichu dokonano tej zmiany, nie informując nikogo.

Az sprawdzilem swoje - uff, +2 dB :) Dziwilem sie wlasnie, czemu jest plus a nie minus, zwlaszcza, ze co do zasady sie odejmuje, a nie dodaje. Skad w ogole masz takie info?

Tak czy siak, moje kupione wlasnie w ten sposob z amazona z rok czy dwa temu, wiec zakladam,ze tutaj po prostu sa grafiki jakie sie trafily, a same monitorki moga byc "nowsze".

Napisano
8 godzin temu, Tenfilip napisał:

Az sprawdzilem swoje - uff, +2 dB :) Dziwilem sie wlasnie, czemu jest plus a nie minus, zwlaszcza, ze co do zasady sie odejmuje, a nie dodaje. Skad w ogole masz takie info?

Tak czy siak, moje kupione wlasnie w ten sposob z amazona z rok czy dwa temu, wiec zakladam,ze tutaj po prostu sa grafiki jakie sie trafily, a same monitorki moga byc "nowsze".

Przed kupnem wertowałem internet i trafiłem na to :

https://fr.audiofanzine.com/enceinte-active/ik-multimedia/iloud-micro-monitor/forums/t.640211,commentaires-sur-le-test-des-enceintes-micro.html

Jest trochę czytania, można tłumaczyć translatorem najlepiej w przeglądarce Chrome, chyba, że zna się piękny język Moliera.

Napisano
6 godzin temu, Marek Muszyński napisał:

Przed kupnem wertowałem internet i trafiłem na to :

https://fr.audiofanzine.com/enceinte-active/ik-multimedia/iloud-micro-monitor/forums/t.640211,commentaires-sur-le-test-des-enceintes-micro.html

Jest trochę czytania, można tłumaczyć translatorem najlepiej w przeglądarce Chrome, chyba, że zna się piękny język Moliera.

Dzieki!

BTW jest kilka sztuk (iloud micro monitors) na amazon.de warehouse deals, malo uzywane (pewnie ktos potestowal i odeslal) - ale wychodza za ~700 zl za pare, czyli bardzo tanio. Mozna odeslac z free, z tego co pamietam. Moim zdaniem super oferta. Niestety na MTM nic nie ma:( 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Tenfilip napisał:

Nie wiem skad przekonanie,ze wymagaja elektrowni, 90 db to dobra efektywnosc. 

Z doświadczenia. Kiedyś ich słuchałem i jak podłączyliśmy bardzo mocne monobloki lampowe to odwdzięczyły się nam za to i to bardzo.

Efektywność to nie wszystko.

https://www.olx.pl/d/oferta/vienna-acoustics-beethoven-CID99-IDLrStd.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4

A tu fajne paczki w przyzwoitej cenie.

Ale patrzcie na to. To już jest przegięcie. Cena w momencie wejścia na rynek tego odtwarzacza wynosiła jak mnie pamięć nie myli chyba 1200 USD.

Za kilkuletni ktoś chce ponad 14 000zł.

https://www.olx.pl/d/oferta/oppo-205-blurey-4-k-CID99-IDLrAJ3.html#36bbd64c2b

Edytowano przez HQ150
Napisano
Dnia 3.09.2021 o 15:24, audiowit napisał:

Dziwię się, że tak długo wiszą i nikt ich nie chce. Za te pieniądze, to darmo. Pewnie ich stan wizualny pozostawia wiele do życzenia.

Kolumny należą do mnie , nie były grzebane i są w ładnym stanie wizualnym , drobne otarcia na rantach itp widoczne gdy staniemy blisko.Zainteresowanie praktycznie zerowe , jak widać firma u nas mało znana 😞 , a szkoda bo z lampą grają bajkowo.