Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 14.11.2021 o 12:28, Audio Autonomy napisał:

Myślę, że wcale nie tak dużo. To jest minimum jeden cały dzień składania. Odejmij sobie od tego podatek itd. i okaże się, że cena jest całkiem niezła :)

Mam podobne zdanie, że w dzisiejszych czasach to niewygórowana kwota.

Napisano

Ok. rozumiem

Tylko w tzw. międzyczasie doszła informacja o problemach które pojawiają się (brum) przy złozeniu tego w kupę w obudowie. A od sklepu nie otrzymałem odpowiedzi czy te 500zł dotyczy całkowitego złożenia czy tylko złożenia płytki.

Ponowię pytanie, bo nie chciałbym zostać z problemem brumu i dodatkowym kosztem 500zł ;)

Napisano

Pewnie to dotyczy złożenia samej płytki. Daj znać jak coś się dowiesz.

Jeżeli chodzi o tzw. brum, to jest to częsty problem przy składaniu wzmacniaczy lampowych. Nie jest to jednam temat, z którym nie można sobie poradzić. Czasami wymaga to tylko sprawdzenia kilku wariantów łączenia mas. Inną sprawą jest to, że w przypadku pre gramofonowego mamy tak duże wzmocnienie sygnału, że musimy sobie poradzić idealnie z tym brumem. Nawet mały przydźwięk będzie mocno wzmacniany i w efekcie mocno słyszalny.

Napisano
14 minut temu, Audio Autonomy napisał:

Nie jest to jednam temat, z którym nie można sobie poradzić.

Domyślam się ale po kolejnej analizie wątku z audiostereo, chyba dam sobie spokój. Wolę muzyki słuchać niż zajmować się lutowaniem i rozlutowywanie, przekładaniem kabelków itp. Wiem że sporo ludzi ma z tego "fun" ale ja nie należę do tej grupy :(

Zacznę chyba poszukiwania innego przedwzmacniacza

Napisano

Właśnie dostałem informację że 

To koszt pełnego montażu w obudowie.

Gwarancja wynosi:

6 mcy - lampy

6 mcy - montaż

12 mcy - pozostałe komponenty.

I w tym momencie oferta robi się dość atrakcyjna.

Podlinkuję jeszcze temat na audiostereo dotyczący problemu z brumem.

Napisano

Ciekawostka

Jak tylko wysłałem maila dotyczącego tamtego wątku o brumie i spytałem co będzie jeżeli on wystąpi, to dostałem maila że obecnie nie podejmują się składania zestawów DIY.

Te dwa maila dzieli jeden dzień.

Dobra odpuszczam sobie definitywnie

• 3 weeks later...
Napisano

@adamnl zacząłeś się interesować drapakiem. Sam drapak nie gra / tzn. gra jak ma wbudowane pre , ale takie są passe :) /, potrzebne jest pre phono. Możesz przejrzeć ten wątek jest tu parę propozycji. Ja ostatnio przetestowałem trzy : Pro-Ject Phono Box S2 Ultra zakupiony ostatnio , Lucarto Albero P200 i wbudowany w Yamahę C2A. Dwa pierwsze byłem w stanie porównać w tych samych warunkach , C2A niestety nie chciał współpracować podpięty pod Blazebirda i podłączyłem go bezpośrednio pod monobloki. W drapaku wkładka MC Hana EL. Pierwszy Pro-ject , gra jasno , nie ma się do czego przyczepić , sporo nastawów , jest więc uniwersalny. Wszystko by było z Pro-Jectem nadal ok. gdybym nie podłączył Lucarto :) DOCIĄŻENIE  dźwięku zauważalne od pierwszej sekundy , tonalnie też zupełnie inaczej , góra bardziej stonowana , wszystko bardziej plastyczne. No i C2A , świetne pre phono , dźwięk cieplejszy , mniej detali , ale za to piękne budowanie sceny i wypełnienie pomieszczenia dźwiękiem. 

Przedwzmacniacz jest tak samo ważnym elementem toru analogowego jak wkładka. Miejmy to na uwadze.

20211203_182205.jpg

20211203_182300.jpg

20211203_182911.jpg

20211212_140805.jpg

20211211_163509.jpg

Napisano
2 minuty temu, Fafniak napisał:

Szorstki jasny dźwięk.

Czy szorstki to bym polemizował , jasny na pewno. Testowałem na płycie YES " Time and a word " wydanie 1973 z tą mniej grzeczną angielską okładką / w USA była zabroniona , płyta miała inną grafikę /.Powiem tak , różnica między pre była tak duża , że po przełączeniu miałem wrażenie , iż słucham zupełnie innej płyty.

20211212_214853.jpg

Wiesz co @Fafniak ?Tak sobie pomyślałem , że ten Pro-Ject powinien się dobrze spisywać przy Bawersach. Spróbuje ściągnąć moje na Święta i sprawdzić.

Napisano

To raczej Tomkowi zadawaj, wyraźnie ma fioła ;) ale i wiedzę

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Czy szorstki to bym polemizował , jasny na pewno.

To było z 15 lat temu, może udał im się coś lepszego wyprodukować ;)

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, Fafniak napisał:

To było z 15 lat temu, może udał im się coś lepszego wyprodukować

Słuchałem kilku modeli tej firmy i nie byłem jej fanem. Kupiłem ten pre bo musiałem mieć coś na szybko w trakcie naprawy Albero. Nie powiem , że do kupna nie przyczyniła się też ciekawość , co innego słuchać u kogoś, a inna sprawa u siebie. Ten Pro-Ject nie jest taki tragiczny , gra czysto , nie powoduje brumu , do ciemnych kolumn jak znalazł. Dla wielu osób kupujących drapaki by po prostu postawić gramofon na półce aby robił wrażenie na gościach , to aż nadto dobry. Pociągnie każdą wkładkę z każdym obciążeniem i napięciem, jest do tego dobrze dostosowany. Z pewnością mogę go polecić osobom kupującym nowe tańsze / teraz tańsze to 3k :) / drapaki , nie mających w planach szafowania wkładkami w cenie ich gramofonu :) To po prostu bezpieczne pre.

Edytowano przez tomek4446
  • 1 month later...
Napisano

Z mojej perspektywy odradzam urządzenia projecta-a. Ja co prawda miałem przed wielu laty ich przedwzmacniacz ale z rozmów z ludźmi wynika że niewiele się zmieniło - to ostrzejsze i precyzyjniejsze sprzety. Ja szukałem czegoś bardziej łagodnego i od wielu lat osiadłem na budżetowym graham slee amp 2

Napisano (edytowany)
8 minut temu, Khedron napisał:

ProJect gra jasno, ale nie szorstko. To zalezy z jaka wkladka bylby skojarzony. W cenie ponizej 500 zl jest tylko on, albo cieply i muzykalny Vincent PHO-200. Ten drugi to taki typowo analogowy, gramofonowy klimat. 

Ten Vincent ciekawy,może jego kupię. Jeśli chodzi o gramofon to mam Audio Technika Lp60x,kupilem tani bo to mój pierwszy gramofon i chciałem sie przekonać czu vinyl mi poejdzie no i podszedł😊

Edytowano przez jar09
Napisano
3 godziny temu, Fafniak napisał:

Zamiast kupować dziwne wynalazki, wolalbym kupić coś takiego :

https://allegrolokalnie.pl/oferta/rotel-rq970bx

Popieram .

@jar09 aby Ci oszczędzić bólu głowy przy poszukiwaniach przytoczę opinie dwóch niezależnych osób z jakimi się spotkałem gdy szukałem zastępczego pre na czas naprawy głównego. Cytuje : " Panie nie ważne co Pan kupisz , do 2k. to wszystko gra tak samo , jedno się tylko zrąbię wcześniej , drugie później " :) 

2 godziny temu, Fafniak napisał:

Z mojej perspektywy odradzam urządzenia projecta-a

Kupiłem właśnie Pro-Jecta  :) Grać , gra. Trochę za jasno i za technicznie, ale z dachu nie skoczę , da się przeżyć.

Jak na razie jestem za Rotelem. Mój drugi faworyt to NAD PP 2e. Jak nie będziesz szalał z wkładkami MC to dobrą propozycją jest 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/przedwzmacniacz-gramofonowy-nad-pp-1-mm

Napisano

Znajdzie sie kabel mini jack-2x rca z uziemieniem do gramofonu?. Szukałem troch ale nie znalazłem a gdybym kupił przedwzmacniacz to by trzeba było chyba takim podłączyć,chociaż ten kabel z linku nie ma uziemienia i nie brumi