Kubakk Napisano 15 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2018 Dodam od siebie , w zimie sprzęt gra lepiej niż w lecie - akustyka zależna od temperatury itp. jak widać Ciekawe czy ktoś też to usłyszał / zauważył. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2018 Ja bym się słaniał do teorii że może grać nieco inaczej, a wpływ na to może mieć temperatura , wilgotność i stan naszego zdrowia a i to niekoniecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2018 (edytowany) Na targach High End 2018 w Monachium Pylon pokazał nowe kolumny uzupełniające serię Diamond: kolumnę centralną Diamond Center i monitor Diamond Sat. Obie kolumny oparte są 15-centymetrowych głośnikach średnio-niskotonowych. Premiera na targach za nami, ale na stronie producenta informacji o nich na dzień dzisiejszy brak:( Edytowano 17 czerwca 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarrro Napisano 17 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2018 Moje Pylon Diamond 25 stały przy meblach i ścianie, z boku szafa i komoda, blisko szafa. Pod nieobecność żony odsunąłem głośniki , wysunąłem je do przodu.Efekt przeszedł moje oczekiwania. Pojawiła się scena, powietrze, głębia.Szczęka opadła. Godzinami słuchałem różnych nagrań, nie mogąc się nacieszyć.Przyjemność trwała do powrotu małżonki... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2018 Na stronie Pylona i w sklepach pojawiły się wreszcie anonsowane wcześniej kolumny uzupełniające serię Diamond, czyli małe monitory Diamond Sat. i kolumna centralna Diamond Center. Cena katalogowa Sat. wynosi 3000 zł za parę. Szkoda tylko tej nazwy. Myślę, że oznaczenie Sat. może zniechęcić audiofilów poszukujących dobrej klasy monitora. Ale cóż, widocznie takie są aktualne trendy rynkowe, że bardziej opłaca się stawiać na miłośników kina domowego niż stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2018 (edytowany) A ja myślę ze czasem ktoś chce sobie uzupełnić swój system kina domowego głośnikami z tej samej serii i jeśli odpowiadają mu kolumny Diamond na fronty to czemu nie miał by móc mieć pozostałych również z tej serii. Edytowano 27 sierpnia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2018 Oczywiście, że tak. Tylko czy nazwa tego modelu nie mogła być bardziej audiofilska? Na przykład Pylon Audio Diamond Mini Monitor. Tradycja zastosowanych w nich przetworników bardziej by wskazywała, że są konkurencją dla ProAc Tablette niż Dali Fazon Sat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2018 (edytowany) W ten sposób widać sugestię że nie są przewidziane jako samodzielne monitorki. Myślę że tak jest uczciwiej , niż budzić nadzieję ze będą dobre jako alternatywy dla tabletek. Edytowano 27 sierpnia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2018 (edytowany) Rozważania o moralność, czyli uczciwości lub nieuczciwości producenta to chyba w tym przypadku zły trop. Sam producent na swojej stronie pisze: "Diamond Sat - pierwotnie stworzony jako kolumna efektowa systemu kina domowego, jednak dzięki swoim możliwościom świetnie sprawdzi się również jako pełnoprawny rasowy monitor bliskiego pola w małym systemie stereo." Nie chodziło więc chyba o to, żeby nazwą dać do zrozumienia, że to kolumna tylko do KD, a nie do stereo (choć jak widać tak niestety wyszło). Myślę, że nazwa "Sat." to zabieg czysto marketingowy. Firma po prostu bardziej liczy na dotarcie do miłośników KD niż audiofilów. Edytowano 27 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2018 Sat od satelita to raczej kolumna do współpracy z subwooferem i tu mogą działać dobre i nieduże monitorki. Bez subwoofera najpewniej tylko w bardzo małym pomieszczeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2018 6 godzin temu, MobyDick napisał: Bez subwoofera najpewniej tylko w bardzo małym pomieszczeniu. A po co wstawiać Diamond Sat. do dużego pomieszczenia? Od tego są więksi bracia. Diamond Monitor (do pomieszczeń 12 - 25 m2), Diamond 25 (18 - 32 m2) i Diamond 28 (25 - 45 m2). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2018 A po to że takie niewielkie monitory często bardzo dobrze sobie radzą w pomieszczeniach nawet o powierzchni kilkudziesięciu metrów gdy współpracują z dobrym subwooferem. Bywa że skutek jest dużo lepszy w kinie i w stereo niż z dużymi i tańszymi kolumnami na frontach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotd Napisano 14 września 2018 Udostępnij Napisano 14 września 2018 Witajcie po raz pierwszy na tym forum. Jestem tu nowy ale nie nowy w temacie audio. Po wielu przygodach z różnymi sprzętami audio w końcu trafiłem na Naima. Teraz mam Supernait 2 i kolumny Spendor A5. Mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z tego zestawu. Odtwarzam z CD Naim X oraz Daphile i DAC Rega-r. Pomimo, że jest dobrze to chiałoby się lepiej. Mam zamiar przesłuchać inne kolumny, wzmacniacz i żródła zostają. Zastanawiam sie nad kolumnami Pylon. Porównywał ktoś Spendor A5 z np. pylon Diamond 25 lub 28? Jak tak to jakie wrażenia? Muzyka różna: metal, rock, pop. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 września 2018 Udostępnij Napisano 14 września 2018 A moim zdaniem nazwa jest trafna. Firma zaznacza że jest to satelita do kina. Monitor ma być większy i gra lepiej. Maja już takowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarrro Napisano 14 września 2018 Udostępnij Napisano 14 września 2018 Porównania w sklepie są bez sensu, bo sklepy mają nie wygrzane kolumny .Chcesz porównywać, to wypożyczycz sobie jedne i drugie, weź kredyt na trzecie i pełna jasność będzie. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2018 Ja uważam, że wygrzewanie sprzętu do rozdmuchany problem. Pisałem już o tym i nawet zamieszczałem stosowne pomiary wygrzanych i niewygrzanych kolumn. Dlatego jestem ciekaw, jakie kolumny @jarrro odsłuchiwałeś w sklepie lub w domu zanim zdecydowałeś się na Diamondy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarrro Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Niewiele miałem.Najpierw używane KEF LS-50. Potem KEF R-300 nowe. I tu wchodzimy w wygrzewanie. Zresztą wygrzewanie dotyczy także słuchawek, a tych miałem wiele, niektóre musiały grać 200 godzin, by pojawiło się właściwe brzmienie.R300 pokazały pazur dopiero po dwóch tygodniach grania. Do tego czasu bas był kartonowy, grały strasznie . Ls-50 były lepsze. Jednak po wygrzaniu sprzedałem ls-50 i zostałem szczęśliwym posiadaczem R300.Po dwóch latach brzmienie mi się znudziło i zmieniłem r300 na PD25. Diamond 25z pozoru grają lepiej, są bardziej muzykalne, Kef to szkoła beznamiętna.Jednak dziś wróciłbym do R300, bo są neutralne albo przezroczyste, czyli pozbawione są własnego brzmienia, a PD25 wszystkie nagrania słodzą swoim sosem, od którego w końcu zbiera na wymioty.Dlatego myślę nad modyfikacją kolumn, by pozbawić je własnego brzmienia.Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Nie modyfikuj tylko wymien na inne. Nie oplaca się, a w tej cenie kupisz lepsze. Za slodzenie odpowiedzialna jest kopółka. To juz nie jest najnowsza konstrukcja. Przeznaczona raczej dla lubiacyh słodkie misie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Ja uważam, że wygrzewanie sprzętu do rozdmuchany problem. Pisałem już o tym i nawet zamieszczałem stosowne pomiary wygrzanych i niewygrzanych kolumn. Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią, bo z mojego doświadczenia wynika, że jednak fabrycznie nowe głośniki muszą się mechanicznie rozruszać. Zmiana brzmienia jest szczególnie zauważalna dla głośników z dużymi membranami. Moje Pylony z 30cm basowcami w ciągu pierwszego tygodnia zmieniły brzmienie diametralnie - było duuużo mniej basu na początku. Po 2 tygodniach już nic się nie zmieniło. Natomiast nie zauważyłem zmian w brzmieniu wzmacniacza, czy DACa w miarę upływu czasu. Edytowano 16 września 2018 przez wallace Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarrro Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Nie modyfikuj tylko wymien na inne. Nie oplaca się, a w tej cenie kupisz lepsze. Za slodzenie odpowiedzialna jest kopółka. To juz nie jest najnowsza konstrukcja. Przeznaczona raczej dla lubiacyh słodkie misie.Kopółka? Czyli głośnik od wysokich tonów?Takie małe coś, a taki wpływ ma na całościowe brzmienie?Jestem w szoku...Co do wygrzewania, dotyczy to także kabli, na przykład głośnikowych. Każdy, kto miał jakieś od nowości, doświadczył tego.A co w tej cenie mogę lepszego nabyć?Lepszego od PD25?Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Tak jest , głośnik od wysokich tonów ma bardzo duży wpływ na brzmienie. Między innymi dla tego różni producenci stosują różne głośniki wysokotonowe. Kopółki metalowe np Monitor Audio , kopółki tekstylne np Jamo . W bardzo zaawaansowanych konstrukcjach kopółki berylowe, diamentowe itd (w hi endzie) np B&W czy Focal. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarrro Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Byłem w sklepie, odsłuchiwałem dużo w podobnej cenie do 10 000 zł.Wszystkie grały słabo, bo były niewygrzane.Zatem wybór bardzo trudny, najbardziej podobały mi się moje domowe.Zresztą wrażenia z odsłuchu zamieściłem na obu forach.Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu TapatalkaA czy ktoś słuchał Vandersteen 1ci?Czy to też słodkie granie?Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Mam V1ci. Tak, raczej slodkie choc ja bym go nazwal raczej barwnym. Tam masz kopulkę ze stopu metali. Troche bardziej neutralna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2018 26 minut temu, jarrro napisał: Byłem w sklepie, odsłuchiwałem dużo w podobnej cenie do 10 000 zł. Wszystkie grały słabo, bo były niewygrzane. [...] najbardziej podobały mi się moje domowe. Przykro mi, ale musisz się pogodzić z faktem, że masz świetne kolumny, grające lepiej nawet od droższych konstrukcji;) W to, że tamte grały słabo, bo były "niewygrzane" (tak się powinno pisać to słowo) absolutnie nie wierzę. Pomieszczenie mogło mieć (a nawet miało na pewno) wpływ. "Niewygrzane" - nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 września 2018 Udostępnij Napisano 16 września 2018 Świetne, to mocne słowo. Nazwalbym je dosć dobre jak na przedział kolumn budżetowych. Dla lubiacych dźwiek podbarwiony w kierunku ciepła i do raczej spokojnego grania. Slabo rożnicujacych nagrania. Raczej słaba rozdzielczość. Bardzo dobry wybór na poczatek przygody z audio. Ale dźwiek jest kwestią gustu :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts