Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 18.01.2020 o 21:29, Kraft napisał:

Myślę, że spokojnie możesz spróbować B&W. Nie wiem czemu te kolumny nie cieszą się na forum dobrą reputacją.

Witamy KRAFT!!!

Odnosnie kolumn B&W chce dodac iz na poczatku mojej przygody bylem wrecz nimi oczarowany i niedowierzalem jak pieknie graja. Z dnia na dzien bylo coraz lepiej, ale trwalo to mniej wiecej do dwoch lat (w sumie mialem je szesc lat) a pozniej zaczelo wrecz mnie draznic. Uprzedzam od razu pytania, ze przez caly czas uzytkowania B&W nie zmienilem elektroniki i caly czas gralo to w tych samych warunkach akustycznych. Takze mysle iz jeden czy nawet kilka odsluchow nie daja pewnosci, ze tak bedzie zawsze i sa tez tacy ktorzy juz po pierwszym odsluchu z nich rezygnuja. Jeszcze inna sprawa, ze gusta nam sie zmieniaja ale tego nikt z Nas nie jest w stanie przewidziec.

Mozesz powiedziec na jakiej elektronice sluchales B&W i ELAC BS 244.3?

Edytowano przez lysyrafal
  • 1 month later...
Napisano (edytowany)

Dlaczego miałyby się nie sprawdzić? Chociaż musisz sobie zdawać sprawę z tego, że Diamondy 28 to bardzo dobre kolumny i kino domowe pewnie nie wykorzysta pełni ich możliwości 🙁

Edytowano przez Stream
  • 4 weeks later...
Napisano (edytowany)

Myślałem, że w kontekście przetworników Diamondów nie będzie już o czym pisać, a tu niespodzianka. I to spora. Zdaje się, że papierowe SEAS-y znalazły się w nowych (2016) kolumnach Gryphona Mojo S. To, że przetworniki moich Pylonów zainstalowano w kolumnach kosztujących 110 00-125 000 zł to miłe samo w sobie. Jeszcze lepiej poczułem się, gdy przeczytałem opis producenta, dlaczego wybrał właśnie te drivery.

"Przetworniki wykorzystane w projekcie Mojo S nie zostały wybrane z powodu aktualnej mody, ale dokładnie wyselekcjonowane dzięki kompleksowym pomiarom i odsłuchom przeprowadzanym pod kątem uformowania doskonałej dźwiękowej spójności. W rezultacie, projektanci nie byli zmuszeni do wykorzystania przesadnie skomplikowanej zwrotnicy, która zmusiłaby przetworniki do posłuszeństwa i skompensowała ich wrodzone niedoskonałości. [...] Jakimkolwiek słabościom przejawianym przez przetworniki zapobieżono wcześniej, dzięki czemu nie trzeba było „leczyć” ich za pomocą zbędnych komponentów, które w konwencjonalnych projektach mogą pozbawić odtwarzaną muzykę życia i energii. [...]

Aby dorównać jakości, jaką zapewnia Air Motion Transformer, w konstrukcji Mojo S wykorzystano symetryczny, pionowy układ przetworników nisko/średniotonowych SEAS [...]. Membrany z masy papierowej, wybrane ze względu na znakomitą liniowość i kontrolowane zachowanie nawet przy przekroczeniu zakresu dynamiki przypisanej dla danego przetwornika, eliminują konieczność wykorzystania jakichkolwiek inwazyjnych środków korekcyjnych, aby zredukować negatywne efekty głównego rezonansu membrany."

gryphon-audio-mojo-s.thumb.jpg.43cf52cd8d8737b740d9463c598415ab.jpgGryphon_Mojo_S-3.thumb.jpg.fa21807145d3e39cba84e6142d743da0.jpg

970x510_mojos4.jpg.f4d8622693d1f5bfed4332b8cab0f187.jpg

No i fajnie.

Edytowano przez Kraft
Napisano

I jeszcze te Mojo S dostały wyróżnienie "Editor's Choice 2020" magazynu HI-FI +.  Nieźle, jak na tak drogie kolumny oparte na budżetowych i już nienowych przetwornikach.

428474421_GMojo.jpg.9b284a24e28117315d5cfbabf1c0965d.jpg

Napisano

Ale co z tego wynika ?

Te same kości dac ess sabre , akm , wolfson itp. są stosowane w paź amplitunerach oraz w top układach zewn. dac i czy to o czymś świadczy ? :D 

Silnik z merca amg wsadzili do nowego astona martina i ?

Napisano
24 minuty temu, Kubakk napisał:

Ale co z tego wynika ?

To już każdy musi wysnuć sam kierując się swoją wiedzą i doświadczeniem w audio. Moim zdaniem przetworniki i kości DAC to jednak zupełnie inny kaliber różnic (konstrukcyjnych i brzmieniowych). Wiem jednak, że są tacy, którzy uważają odwrotnie;) Dla mnie zastosowanie przetworników z Diamondów w dużo droższych czy bardziej renomowanych konstrukcjach dowodzi potencjału technologicznego i brzmieniowego tych driverów. Ile udało się Pylonowi wycisnąć z tego potencjału, to inna sprawa. Ja mając do dyspozycji procesor DSP mogę żywić nadzieję, że nawet jak Pylon nie wykorzystał wszystkich ich atutów, to dam radę jeszcze wycisnąć z nich coś więcej. No bo skoro potencjał jest, to czemu nie.  

A to jest ważne tylko dla mnie. Ciekawostki zaś zamieszczam tak po prostu, jako hobbysta interesujący się sprzętem audio. Moim zdaniem to ciekawe, jak różnorodne (pod każdym względem) konstrukcje powstają w oparciu o identyczną bazę technologiczną.

Napisano

Liczy się implementacja komponentu :P  Pylon wiele musi się jeszcze nauczyć , zresztą sam testując kolumny producentów którzy projektują przetworniki pod daną konstrukcję przekonałeś się jak duże to różnice i za co się "płaci"

Napisano
30 minut temu, Kubakk napisał:

Pylon wiele musi się jeszcze nauczyć

Każdy musi się jeszcze uczyć. Pisałem ostatnio o nowej siedzibie działu rozwojowego Dynaudio. Czy nie po to ją zbudowali, żeby rozszerzać wiedzę?

Napisano
39 minut temu, Kubakk napisał:

Pylon wiele musi się jeszcze nauczyć

Na przykład tego, żeby wycenić Diamondy na 20 000 PLN. Wtedy nikt nie będzie zwracał uwagi na implementację komponentu🙂

• 4 months later...
Napisano (edytowany)

Miałem nadzieję, że opisałem już wszystkie konstrukcje korzystające z głośników stosowanych w Diamondach, a tu okazuje się, że nie i trzeba robić dalej:)

Otóż SEAS-y CA15RLY (takie same, jak w moich Diamondach 25) zastosowano też w kosztujących 9 500 zł kolumnach Cumulus. To najtańsze podłogówki w ofercie firmy Impuls Audio z Poznania. Oprócz nich firma oferuje jeszcze cztery inne konstrukcje oparte na bardzo zróżnicowanych przetwornikach (SEAS, Scan Speak, SB Acoustic, Peerless). Z oglądu strony internetowej firma całkiem ciekawa. Pytanie tylko, czy dalej funkcjonuje, bo ostatni wpis na jej FB pojawił się w październiku 2019 r. Ktoś coś wie na ten temat?

Cumulus_500.jpg.cad6981ce4da55cb7c0c7993600e33e6.jpgaudioshow_hfm012015087-fit-600x399.jpg.0323b11bd98b65e3bc1e7a114345af48.jpg

Edytowano przez Kraft
Napisano
3 godziny temu, Karol64208 napisał:

nie czytam wszystkich wątków, brak czasu:15_yum: Ale do muzyki to tylko trójdrożne:D

Są Pylon Audio Diamond 30  3-drożne. Może znajdź kolumny innego producenta z głośnikami które są w nich użyte.

Napisano (edytowany)
48 minut temu, MobyDick napisał:

Może znajdź kolumny innego producenta z głośnikami które są w nich użyte.

Cokolwiek by to zdanie miało znaczyć, to chyba znalazłem;)

SEAS CAxxRLY został wykorzystany jako średniotonowiec* w 3-drożnych kolumnach Tatami Audio Glasba. Nazwa egzotyczna, ale firma polska - z Konstantynowa Łódzkiego. Cena 17 900 zł za parę nawet znośna, bo trzeba przyznać, że kolumny wyglądają nietuzinkowo.

*niskotonowiec może też jest z serii CAxxRLY, ale tego nie jestem pewien. Za słabe zdjęcia, by to stwierdzić. 

IMG_6213.thumb.jpg.ff6eccd126d2e978db62ee0d85bcd2e3.jpg

mag0811012016-003-fit-732x1097.thumb.jpg.6f4606725769531fa303de510411758c.jpgmag0811012016-001-fit-889x1200.thumb.jpg.5d0b9bc93184ce93cf21d0ae9893b054.jpg

4 godziny temu, Kubakk napisał:

PS: kiedy będzie nowy Kraft-test ?

Dzisiaj.

Edytowano przez Kraft
Napisano
3 godziny temu, Kraft napisał:

Tatami Audio Glasba. Nazwa egzotyczna, ale firma polska - z Konstantynowa Łódzkiego.

Nie wierzę , do Konstantynowa mam 20 min. i nic o tym nie wiem !!! Kraft dzięki , jutro dzwonię tam i postaram się jakoś umówić na odsłuch . Co prawda jakoś nie ufam kolumnom o designerskim wyglądzie , bo zaraz mi się włącza , że 3/4 kwoty kolumny to właśnie ten design , a nie głośniki , zwrotnice itd. ale nie przesądzam.