Fafniak Napisano 3 września 2019 Udostępnij Napisano 3 września 2019 No musze powiedzieć ze ten Chord Qutest robi wrażenie 😥 Szkoda że nie mam jednocześnie RME ADI-2 - ciekaw jestem bezpośredniego porównania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 września 2019 Udostępnij Napisano 3 września 2019 Ja mam tak ustawiony RME że brzmi jak Qutest. Ale nie zawsze tak słucham A tak poważnie, to szkoda że nie masz obu na raz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 września 2019 Udostępnij Napisano 3 września 2019 Fafniak, pozyczyłeś chorda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 września 2019 Udostępnij Napisano 4 września 2019 @Fafniak wtedy jak miałeś RME na próbę to chyba grało jeszcze z Audiolab? Teraz trudno porównać na innym wzmacniaczu Qutest, raczej się nie da. Ale jak Ci się zechce do daj znać jak ten Chord. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 września 2019 Udostępnij Napisano 4 września 2019 Chord jest wypożyczony. Na stałe mam nostromo WOLF 2 i RME porównywałem z nim Jak coś będę miał do napisania to na 100% napiszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 września 2019 Udostępnij Napisano 4 września 2019 Ostatnio znalazłem na sąsiednim forum link do angielskiego testu tego urządzenia. Gdzie badani go pod kątem parametrów. Wypadł znakomicie. Jak odnajdę ten link to podeślę do tego postu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 września 2019 Udostępnij Napisano 4 września 2019 Tutaj wszystko jest https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?forums/digital-audio-dacs-streamers-servers-players.8/ Całkowite przeciwieństwo wodolejstwa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 września 2019 Udostępnij Napisano 4 września 2019 Przyszłościowo też być może qutesta bym przetestował , chociaż mało ergonomiczny Audio-gd na drabinkach z fpga także może być ciekawym pomysłem do sprawdzenia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 września 2019 Udostępnij Napisano 4 września 2019 Chodził po ten test https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-chord-qutest-dac.5981/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 września 2019 Udostępnij Napisano 4 września 2019 (edytowany) Tam JEST dużo ciekawych testów, nie tylko obcmokanego chorda Edytowano 4 września 2019 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 września 2019 Udostępnij Napisano 4 września 2019 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Tam JEST dużo ciekawych testów, nie tylko obcmokanego chorda Daj znać czy jest różnica przy zmianie sygnału z np. 2V na 3V w qutestcie. Ponoć na lampie może być to odczuwalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 września 2019 Udostępnij Napisano 4 września 2019 tak.. szybciej bydzie głośniej :d Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 września 2019 Udostępnij Napisano 6 września 2019 Czy ktoś wie jak i co w jaki sposób - posłuchać Denafrips ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 września 2019 Udostępnij Napisano 7 września 2019 Naisze tak. Chord qutest to szalenie ciekawy dac. Może zaimponować atakiem i taką swoistą kontrolą nad muzyką. Przestrzeń, rytm, atak - dla mnei to jego główne zalety. Precyzja jest duża ale jednocześnie mam wrażenie że do nagrań "the doors" , miles davis,jimmy smith, jimmy mc griff - niestety jest zbyt techniczny i odziera je z takiem "miłej" mgiełki , która według mnie powinna tam być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 września 2019 Udostępnij Napisano 7 września 2019 21 minut temu, Fafniak napisał: niestety jest zbyt techniczny i odziera je z takiem "miłej" mgiełki , która według mnie powinna tam być. Hehe 👍 ciekawe co na to wykonawcy i producenci z ich inżynierami dźwięku 😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 września 2019 Udostępnij Napisano 8 września 2019 (edytowany) Cóż. To tylko mój subiektywny odbiór w moim zestawie sprzętowo/pokojowym I najlepszy dowód że nie "kasa gra" tylko spasowanie elementów pod gusta właściciela, ale niektórzy mają klapki na oczach. Szukamy dalej Edytowano 8 września 2019 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 września 2019 Udostępnij Napisano 9 września 2019 Po prostu w klimatach lżejszych ten dac nie pokazuje pazura. Mam podobne zdanie. Nie wyróżnia się. Przy utworach szybkich a ja takowych słucham autorski dac chorda pokazuje klasę. Wtedy pojawia się dynamika, swoboda. Szukaj dalej, wielu już natomiast znalazło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 września 2019 Udostępnij Napisano 9 września 2019 8 minut temu, S4Home napisał: Po prostu w klimatach lżejszych ten dac nie pokazuje pazura. Mam podobne zdanie. Nie wyróżnia się Może niezbyt jasno napisałem. Uważam że tam gdzie jest klimacik tej dac go likwiduje. Natomiast jest świetny w rocku , klasyce Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 września 2019 Udostępnij Napisano 9 września 2019 Klimacik? Co masz na myśli? Melodyjność? No to w takim razie nie spasował pod twój system . U mnie klimacik jest po prostu nie wyróżnia się przy spokojniejszych kawałkach. To wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyguliver Napisano 10 listopada 2019 Udostępnij Napisano 10 listopada 2019 (edytowany) A ja sie zastanawiam nad M2TECH YOUNG DSD MKII. Ma pilota i wygladem nie straszy jak np Chord Do tego jest pre co tez sie moze przydac. Zastanawiam sie jednak na ile lepiej zagra od Gustard Dac X10 ktory to mam w tej chwili podpiety do systemu? Ps Czy ktos moze skomentowac jedna rzecz? M2TECH YOUNG DSD MKII ma tylko wyjscia XLR ale wiem ze firma dodaje w komplecie przejscowki Neutrika dzieki ktorym mozemy podlaczyc dac do wzmacniacza po kablach RCA. Jak to dziala w praktyce? Edytowano 10 listopada 2019 przez luckyguliver Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 10 listopada 2019 Udostępnij Napisano 10 listopada 2019 (edytowany) Albo adaptery mają wbudowany tłumik albo w urzadzeniu jest opcja regulowania "poziomu bazowego" Nie sądzę aby producent dodawał adaptery gdyby pogarszały w znaczący sposób "właściwości soniczne" choć wytrawny audiofil widząc podłączenie , usłyszy zmiany - Edytowano 10 listopada 2019 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2019 Udostępnij Napisano 10 listopada 2019 Z każdego wyjścia symetrycznego 3-pin można uzyskać sygnał niesymetryczny.Takie wyjście symetryczne zawiera piny pozytywny, negatywny i masę. Pomiędzy Pinami sygnałowymi i masy jest sygnał niesymetryczny. No i mamy połowę napięcia wyjściowego z tego co daje XLR. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 listopada 2019 I takie przejściówki są w zestawie. No chyba żę używany a poprzedni właściciel sobie je zatrzyma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyguliver Napisano 15 listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 listopada 2019 Dnia 12.11.2019 o 06:45, S4Home napisał: ...chyba żę używany a poprzedni właściciel sobie je zatrzyma W takim wypadku to 50 ojro z ceny musi zleciec Dnia 10.11.2019 o 10:32, MobyDick napisał: Z każdego wyjścia symetrycznego 3-pin można uzyskać sygnał niesymetryczny.Takie wyjście symetryczne zawiera piny pozytywny, negatywny i masę. Pomiędzy Pinami sygnałowymi i masy jest sygnał niesymetryczny. No i mamy połowę napięcia wyjściowego z tego co daje XLR. Niestety nie jestem "techniczny" i nic z tego nie rozumiem ale doceniam i dziekuje za wyjasnienie. W tym momencie nasunelo mi sie kolejne pytanie. Czy XLR ktorych uzywamy do polaczenia Dac'a ze wzmacniaczem beda mialy taka sama impedancje jak w wypadku gdybysmy laczli kablami XLR np przedwzmacniacz z koncowka? Gdziesz wyczytalem ze to ma byc 75 Ohm. Prawda to czy mi sie cos pomieszalo? Dnia 10.11.2019 o 09:55, Fafniak napisał: Nie sądzę aby producent dodawał adaptery gdyby pogarszały w znaczący sposób "właściwości soniczne" Tez tak do tego podchodze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 listopada 2019 4 minuty temu, luckyguliver napisał: Niestety nie jestem "techniczny" i nic z tego nie rozumiem ale doceniam i dziekuje za wyjasnienie. W tym momencie nasunelo mi sie kolejne pytanie. Czy XLR ktorych uzywamy do polaczenia Dac'a ze wzmacniaczem beda mialy taka sama impedancje jak w wypadku gdybysmy laczli kablami XLR np przedwzmacniacz z koncowka? Gdziesz wyczytalem ze to ma byc 75 Ohm. Prawda to czy mi sie cos pomieszalo? W przypadku kabli elektrycznych cyfrowych istotna jest odpowiednia impedancja falowa przewodu. W przypadku kabli analogowych, gdy impedancja wejściowa jest bardzo duża i dużo mniejsza impedancja wyjściowa źródła, impedancja falowa przewodów nie ma dużego znaczenia. Rezystancja przewodów teoretycznie również jest mało istotna. Jeśli chodzi o to co pisałem wcześniej o XLR, składa się ono z 2 wyjść z których można wyprowadzić sygnał na RCA. Oba te wyjścia miały by przeciwną fazę. Sprowadza się to do tego że bez problemu można uzyskać przejściówkę bez żadnych elementów biernych typu np. rezystor wyprowadzając sygnał na RCA. Połowa układów wyjściowych wtedy nie będzie wykorzystywana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts