Fafniak Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 29 minut temu, audiowit napisał: Audiofil slucha, a nie czyta. Tak i zupełnie przypadkiem recytuje formułki ze stron www i gazetek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 Polecam posłuchać swoich ulubionych , czy też innych instrumentalnych , elektro kawałków z zamkniętymi oczami - wyłączamy 1 ze zmysłów i nagle zmienia się pojmowanie dźwięku. Więcej słuchać , a mniej pisać na forach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 Kto recytuje formulki? Ja nie czytam gazetek. Przewaznie jak piszę na forum to slucham muzyki. Wiem jak słuchać muzyki. Kubak, Ty się jeszcze nie pochwaliłeś swoim systemem...;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 14 minut temu, audiowit napisał: Kubak, Ty się jeszcze nie pochwaliłeś swoim systemem...;). Na yt widać co nieco a tak naprawdę mam 1 głośnikowego boomboxa unitry Nie ma się czym chwalić , no może jak wzmacniacz wróci z Wałbrzycha ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 15 minut temu, audiowit napisał: Kto recytuje formulki? Ja nie czytam gazetek. no cóż.... a ty jesteś jedyny audiofil na tym forum ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 3 godziny temu, Fafniak napisał: a ty jesteś jedyny audiofil na tym forum ? Nie, bo jest nas dwóch... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 4 minuty temu, wpszoniak napisał: Nie, bo jest nas dwóch... Eee no nieładnie.... a @RoRo ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 (edytowany) Masz rację... Jest nas trzech! + Pboczek, więc czterech naliczyć można... Trochę mało, ale racji w nas dużo więcej niż się spodziewasz. Pozdrawiam, WP Edytowano 22 stycznia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 29 minut temu, wpszoniak napisał: Trochę mało, ale racji w nas dużo więcej niż się spodziewasz. Nie jest nas tak mało - jeszcze np. Audionet i Zieluwid oraz parę osób rzadziej się wypowiadających ... plus na szczęście całe "stado" w Sansui Tak więc jesteśmy w przewadze! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 18 minut temu, RoRo napisał: Tak więc jesteśmy w przewadze! Optymizmem zawiało... Dzięki RoRo. I ja pozdrawiam, WP Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 I kilku obserwujących ale się w tych wątkach nie wypowiadających bo po co... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 No !!! Prawdziwi audiofile , sól tej ziemi... eee znaczy obszaru? ( wirtualnego rejonu) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traumeel Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 Tak sobie czytam i zastanawiam się, skąd w niektórych ludziach tyle zacietrzewienia i jadu? Smutne... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 54 minuty temu, traumeel napisał: Tak sobie czytam i zastanawiam się, skąd w niektórych ludziach tyle zacietrzewienia i jadu? Smutne... U.. a to przepraszam jeżeli mój ostatni wpis kogokolwiek uraził. Taki żarcik, myślałem że jednak większy dystans mamy do siebie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 Takie pytanie , czy jest udowodniony wpływ maskownic na dźwięk kolumn np. wysokotonowców ? Dotychczas miałem nie zamontowane , założyłem i wydaje mi się tak jakby troszkę się na górze "uspokoiło" - tylko czy to nie autosugestia ? //focal chorus 716 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 (edytowany) Tak. Maskownice mają mierzalny wpływ na dźwięk. Zobacz pomiary kolumn w testach w miesięczniku Audio (dostępne także online). Edytowano 23 stycznia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 (edytowany) 12 minut temu, Kraft napisał: Tak. Maskownice mają mierzalny wpływ na dźwięk. Zobacz pomiary kolumn w testach w miesięczniku Audio (dostępne także online). https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/218-focal-chorus-716v Nom widać chyba 3-4dB spadek ~7kHz względem pomiaru bez maskownicy - ogólnie sporo tego co opisane w teście zgadza się z realiami. //ciekawe czy redakcja ma ten wykres w lepszej jakości by dokładniej popatrzeć Edytowano 23 stycznia 2018 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 Generalnie maskownice mają wpływ zwykle większy przez obecność ramek w pobliżu niż przez fakt zasłonięcia głośnika wysokotonowego materiałem. W przypadku tych Focali ich wpływ powinien być jednak minimalny , bo głośniki wysokotowe pozostają odsłonięte poza obrębem maskownicy i nawet po ich założeniu ich ukształtowanie nie powinno zaburzać rozchodzenia się fal przez te głośniki emitowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 24 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2018 10 godzin temu, MobyDick napisał: Generalnie maskownice mają wpływ zwykle większy przez obecność ramek w pobliżu niż przez fakt zasłonięcia głośnika wysokotonowego materiałem. W przypadku tych Focali ich wpływ powinien być jednak minimalny , bo głośniki wysokotowe pozostają odsłonięte poza obrębem maskownicy i nawet po ich założeniu ich ukształtowanie nie powinno zaburzać rozchodzenia się fal przez te głośniki emitowane. Tak było w 716V z taką wyciętą maskownicą , w nowych maskownica zasłania cały przedni panel od góry do dołu - lepiej to wygląda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2018 (edytowany) Materiał tekstylny maskownicy ma mniejszy wpływ na dżwięk. Zakłócenia powstają głównie na skutek odbić od krawędzi ramki. Na niektórych wykresach da się nawet zaobserwować wpływ wkrętów którymi mocowany jest głośnik wysokotonowy. One też powodują niepożądane zakłócenia w paśmie wysokich tonów. Edytowano 24 stycznia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 24 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2018 Tak słucham (po nałożeniu maskownic) i muszę przyznać iż dźwięk jest taki jakby bardziej "rasowy". Nie pisałbym gdyby nie to iż te same utwory słuchane codziennie przez tygodnie nagle lekko zmieniły brzmienie ... Czyżby jednak zmiana kabli itp. też mogły coś zmienić ? Hmm , chociaż przy kablach to bardziej w odseparowanie od zakłóceń z pola magnetycznego pomieszczenia mógłbym uwierzyć , ale to temat przyszłościowy. Czekam na powrót wzmacniacza z renowacji , ciekawe jak taka yamaha z lat 80-tych ma się brzmieniowo do chociażby 602 czy 803d ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2018 (edytowany) Wiedziałem ze ktoś kiedyś to podlinkuje ponownie ( nie mogłem znaleźć) http://www.audiostereo.pl/temat-rzeka-czyli-pytanie-o-interkonekt_137137.html/page__st__90 od postu 95 jest interesująco Edytowano 24 stycznia 2018 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 24 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2018 28 minut temu, Fafniak napisał: Wiedziałem ze ktoś kiedyś to podlinkuje ponownie ( nie mogłem znaleźć) http://www.audiostereo.pl/temat-rzeka-czyli-pytanie-o-interkonekt_137137.html/page__st__90 od postu 95 jest interesująco Ciekawie opisane , ale nie było nic o łapaniu zakłóceń z otoczenia czy to ma jakiś wpływ na kable głośnikowe , bo na hdmi ma (miałem taki problem) , z chinchami w sumie nie spotkałem się... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2018 Łatwo przeprowadzić eksperyment. Ty słuchasz muzyki, a żona przysuwa i odsuwa do kabla głośnikowego przewód np. od włączonej lampy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2018 7 minut temu, Kubakk napisał: Ciekawie opisane , ale nie było nic o łapaniu zakłóceń z otoczenia czy to ma jakiś wpływ na kable głośnikowe , bo na hdmi ma (miałem taki problem) , z chinchami w sumie nie spotkałem się... Jakie zakłócenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts