Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Tak. Dźwięk nie jest dzielony. Moc tez nie bardzo. Bo jeśli estra speaker 2 a tak jest pracują na swoich końcówkach mocy to nie dzielisz mocy. Tylko zyskujesz dodatkową.

Dzielenie mocy to były bi wiring. A tu masz opcje bi apingu.

• 5 weeks later...
Napisano

Panowie, natrafiając na ten wątek zupełnie przypadkowo chciałbym się upewnić czy takie ustawienie na wzmacniaczu jak na załączonym obrazku jest odpowiednie z indiana tesi 561? 

Pytanie drugie, dac z maliny po kablu 2xrca najlepiej podłączyć pod wejscie CD? Yamaha a-s701

A705ACB3-226F-49BB-9FA8-F6FB76855125.jpeg

• 1 month later...
Napisano

Witam. Na wstępie napiszę, że przeczytałem cały temat. 

Sprawa taka.

1. Podłączenie konsoli i PC do TV przez HDMI oraz TV do aplitunera przez HDMI ARC. Telewizja z gniazda antenowego. W tym wypadku wystarczy tylko pilot do TV, żeby sterować wszystkim tj. Input oraz głośność, zmiana kanałów. Zgadza się? 

2. Podłączenie konsoli, PC oraz TV do aplitunera przez HDMI. Telewizja z gniazda antenowego. W tym przypadku muszę korzystać z dwóch pilotów? Zgadza się? Bo TV obsłużę z pilota od TV, ale już do przełączenia Input na PC muszę skorzystać z pilota od amplitunera? 

3. Wiem, że zalecane jest podłączanie wszystkiego do amplitunera. Co to daje generalnie? Lepsza jakość audio? Lepsza jakość video? Co uzasadnia konieczność korzystania z dwóch pilotów przy takim podłączeniu? 

4. Czy jest różnica w jakości dźwięku przy podłączeniu TV-amplituner kablem optycznym a kablem HDMI? 

Zależy mi na korzystaniu z jednego pilota (jeśli to możliwe). 

Na koniec dodam, że korzystałem z Logitech Harmony i był super dopóki totalnie nie odmówił współpracy. Niestety te piloty nie wytrzymują zbyt długich przebiegów. Na pewno nie będę chciał wracać do tego rozwiązania. 

W związku z powyższym prośba o odpowiedzi. Dzięki. 

Napisano

Jeśli TV nie wprowadza obróbkę dźwięku i nie masz problemów funkcjonalnych to podłączenie  sprzętów do TV nie powinno mieć specjalnych wad. Podłączenie osobnym kablem dźwięku z TV oprócz HDMI jest potrzebne gdy są jakieś problemy z działaniem ARC. Gdyby wszystko działało idealnie z włączonym mechanizmem CEC, wtedy mając podłączone urządzenia do dowolnych  wejść w amplitunerze lub TV , powinieneś mieć możliwość sterowania wszystkiego jednym pilotem od TV. Praktyka jednak pokazuje że nawet jeśli coś działa przez pewien czas, potem może nagle przestać działać w funkcjonowaniu CEC. Sporo zależy od urządzeń ich ustawień i wersji oprogramowania. Czasem trzeba się pogodzić z tym że musisz mieć 2 piloty lub pilot programowalny do kilku urządzeń.

Napisano

No właśnie nie do końca wszystkiego. 

Bo i tak te wszystkie bardziej zaawansowane funkcje musisz sterować z oryginalnego pilota. Więc generalnie jeżeli to u ciebie działa tak jak powiedział Moby to wstępnie skonfiguruj sobie wszystko oryginalnym pilotem a później próbuj korzystać już tylko z pilota od telewizora. 

• 2 months later...
Napisano

Witam,

Miałem dekoder C+ podłączony kablem RCA do wzmacniacza Arcam SA30. Działało OK. Niestety, stary dekoder padł i wymieniono mi na nowy, "wszystkomający". Tylko nie miał już wyjść na RCA, tylko optyczne. Zakupiłem więc kabel optyczny, podłączyłem i tu zonk. Część programów normalnie działa, jest dźwięk, a część nie i to np. wszystkie z pakietu Canal+. Co może być przyczyną, i jak to naprawić?

Napisano

Temat nieaktualny.

Już poradziłem sobie. W menu, w ustawieniach telewizora (???) można zmieniać format dźwięku na wyjściu cyfrowym do wzmacniacza. Intuicyjne toto nie jest.

@Moby, teraz przeczytałem, ale wielkie dzięki za sugestie. 

• 2 weeks later...
Napisano

Dzień dobry. Mam yamahę ax-397 ,którą chciałbym "usieciowić" za pomocą streamera wxad-10 .Mogę to podłączyć do wejść tunera ?Tylko to mam wolne.Są jeszcze podwójne wejścia minidisc i magnetofonu.Może to da się wykorzystać ?

• 2 weeks later...
Napisano

Czesc, czy moglbym uzyskac pomoc jak polaczyc ze soba:

1. Projektor Epson eh-tw5300

2. Amplituner Denon AVR-X1600H

3. Odtwarzacz bluray Sony BDP-S1700

Odtwarzacz jest z niskiej polki wiec chciałbym oczywiście aby dekodowaniem dzwieku w calosci zajal sie amplituner. Mam nadzieje ze dobrze rozumiem, iz to ze odtwarzacz nie obsluguje np sciezki dolby atmos to i tak bedzie dzialala w odtwarzanym filmie gdyz amplituner obsluguje ta sciezke? 

Napisano

Z założenia amplituner zagra to, co dostanie ze źródła. Więc jeżeli źródło nie wypuści Atmosa (HD), to też takiego nie zagra. Oczywiście można zastosować wtedy kodeki w ampli i wymusić przetworzenie ścieżki na atmos (jeżeli sam ampli takie posiada), ale wtedy już musimy się liczyć z inną jakością ścieżki dźwiękowej

Napisano

Dzięki za odpowiedź. W takiej sytuacji tak na chlopski rozum to amplituner jest wlasciwie do niczego niepotrzebny bo odtwarzacz dekoduje obraz i dźwięk ktory po prostu"przelatuje" przez amplituner ktory de facto nic nie robi poza podłączeniem do niego głośników. Jeśli obydwa sprzety maja w sobie np atmos to wychodzi na to ze cala robote robi odtwarzacz, a jakosc slyszanego z głośników dzwieku zalezy od jakosci odtwarzacza a nie amplitunera. Jestem troche laikiem w niuansach technicznych ale dobrze to zrozumiałem?

Napisano

Nie. Każdy z elementów jest tu istotny. Dźwiękiem zajmie się amplituner, ale najpierw musi go dostać we właściwej postaci. To, że wlejesz paliwo rakietowe do malucha, nie oznacza, że zacznie on nagle latać ;) 

Napisano
22 godziny temu, dzien napisał:

Dzięki za odpowiedź. W takiej sytuacji tak na chlopski rozum to amplituner jest wlasciwie do niczego niepotrzebny bo odtwarzacz dekoduje obraz i dźwięk ktory po prostu"przelatuje" przez amplituner ktory de facto nic nie robi poza podłączeniem do niego głośników. Jeśli obydwa sprzety maja w sobie np atmos to wychodzi na to ze cala robote robi odtwarzacz, a jakosc slyszanego z głośników dzwieku zalezy od jakosci odtwarzacza a nie amplitunera. Jestem troche laikiem w niuansach technicznych ale dobrze to zrozumiałem?

To sugeruje informację że nie masz kolumn.

Wówczas faktycznie jest Ci nie potrzebny.

Jeśli masz jakiś set kolumn to jest jednak niezbędny.

Piotr

• 2 weeks later...
Napisano

Hej,
Ja mam podobne pytanie co użytkownik @JaZz i prosiłbym o pomoc

Mam dwie kolumny frontowe JBL ES 90, do tego centralny klipsch 504c i dwa boki klipsch m-51. Amplituner to yamaha rx-v6a

1. Czy warto bawić się w bi-amping w tych frontach? 

2. Czy bi amping robić według tej rozpiski https://manual.yamaha.com/av/18/rxv685/en-US/311480075.html ? czyli góra idzie na FRONT w ampli a dół idzie na surr back/bi-amp? Czy trzeba jakieś dodatkowe ustawienia zmienić później w samym amplitunerze?

3. Jeżeli nie bi-amping to jak inaczej podłączyć te kolumny frontowe nie mając żadnego mostka, czytałem gdzieś że można góre z dołem połączyć tym samym kablem głośnikowym lub oddzielnym kawałkiem kabla? Mógłby mi to ktoś proszę opisać lub rozrysować, co łączyć z czym i jak do amplitunera?

Jestem totalnym amatorem i wolałbym nic nie spalić/zepsuć przez przypadek. Czytałem cały wątek vademecum ale wolę się upewnić żeby potem nie było problemów :D

image0 (1).jpeg

image2.jpeg