Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 5.09.2022 o 21:27, Pawel Weil napisał:

Witam, mam pytanie odnośnie amplitunera Denon Avr 1612 i TV lg nanocell863 - podłączenie przez hdmi arc, cześć kanałów słychać głos z głośników, część nie. PS4 YouTube działa dobrze, problem tylko z tv naziemną. Zakładam ze to problem ampli i skalowania obrazu - jednak po podłaczeniu kablem toslink musze za każdym razem osobno włączać amplituner. 

No jak sluchasz stereo z tv to ile bys chcial slyszec kanalow? 

Wlaczanie ampli wraz z tv mozna zautomatyzowac - listwa master-slave, jakies smart gniazdka czy po prostu grupa polecen w asystencie google - to cec to nie jest jedyna opcja.

Napisano
Dnia 11.09.2022 o 23:28, Tenfilip napisał:

No jak sluchasz stereo z tv to ile bys chcial slyszec kanalow? 

Wlaczanie ampli wraz z tv mozna zautomatyzowac - listwa master-slave, jakies smart gniazdka czy po prostu grupa polecen w asystencie google - to cec to nie jest jedyna opcja.

Może nie wyraziłem się jasno.

Przez część kanałów miałem na myśłi kanały w tv a nie kanały audio.

Problem jest taki, że np TVP1 słychać tylko trzaski, a przełączając na TVN słychać normalny dźwięk. 

Napisano
2 godziny temu, Pawel Weil napisał:

Problem jest taki, że np TVP1 słychać tylko trzaski, a przełączając na TVN słychać normalny dźwięk. 

powinieneś być wdzięczny za tą funkcję Denonowi 😂 Nie każdy amp. ją niestety posiada , ale chodzą słuchy , że niedługo to będzie już standard :) 

Napisano
Dnia 15.09.2022 o 17:19, Pawel Weil napisał:

Może nie wyraziłem się jasno.

Przez część kanałów miałem na myśłi kanały w tv a nie kanały audio.

No to ma problem z (de)kodowaniem, postaraj sie poszukac opcji typu passthrough etc. i wtedy powinien wychodzi dzwiek z telewizora w 2.0 PCM na kazdym "kanale". 

Napisano
21 godzin temu, Slawko69 napisał:

A ja mam inne pytanie.

Mam TV Samsung z serii QN 95 i Yamahę 803. Połączone po optycznym. Dźwięk z kanałów TV jest odtwarzany na kolumnach , ale z Netflixa już nie. Można jakoś to zrobić?

Zapewne w aplikacji (netlix) masz osobne funkcję wyjścia dzwieku.

Tak to się da zrobić,

Piotr

• 2 weeks later...
Napisano

Witam!

mam zagwozdkę która dla was będzie prawdopodobnie ekspresowa do rozwiązania:

W głośnikach Wilson Viper mam dwa rodzaje gniazd do kabli głośnikowych:

W kolumnach są gniazda w które wchodzą końcówki bananowe, natomiast w głośniku centralnym i głośnikach tylnych gniazda są już na zaciski/zatrzaski. (dorzucam zdjęcia)

Jak się domyślam, w gniazdach na zaciski/zatrzaski nie ma możliwości podłączenia wtyczek bananowych?

I czy będzie problemem jeżeli do takiego gniazda podłączę gołe kable a już do wzmacniacza ten sam kabel podepnę końcówką bananową ?

(kolumny i do głośników i do wzmacniacza planuję podpiąć bananami)

Z góry dzięki za pomoc!

kable banany.jpg

kable zaciski.jpg

• 3 weeks later...
Napisano

Hej,

Chce do LG C1 podpiac XBOX w trybie 4k@120Hz, niestety moj Denon x3500h ma max 4k@60Hz. 
Tutaj pytanie, jak to podpiac?

a) Denon do TV do EARC, XBOX do C1 bezposrednio

b) Wszystko do Denon, ale sygnal z XBOX rozgalezic i video dac oddzielnie do C1, a audio do Denon.

Troche sie boje eARC, bo mialem C1 (albo cos pododbnego) przez 3 miesiace z x4500h i dzialalo to srednio (aczkolwiek nie ja to ustawialem, to bylo wynajete mieszkanie). 

Napisano

1 godzinę temu, Tenfilip napisał:

a) Denon do TV do EARC, XBOX do C1 bezposrednio

b) Wszystko do Denon, ale sygnal z XBOX rozgalezic i video dac oddzielnie do C1, a audio do Denon.

obie opcje są ok z tym, że na opcji nr możesz ale nie musisz, mieć LAGa dźwiekowego.

1 godzinę temu, Tenfilip napisał:

Troche sie boje eARC, bo mialem C1 (albo cos pododbnego) przez 3 miesiace z x4500h i dzialalo to srednio (aczkolwiek nie ja to ustawialem, to bylo wynajete mieszkanie). 

nie wiem czy przypadkiem wersja C1 miała problemy dokładnie z Denonem serii 4500 i Denon się wypiął i poprawki nie zrobił. Informacje o tym są do odnalezienia w sieci.

Napisano

Zainstalowałem i podłączyłem nowe kino domowe denon AVR X1700H  + zestaw 5.1 HECO aurora i do tego nc+ 4K ULTRABOX+ + Samsung qn91a

Podłączone to jest następująco:

nc box do ampli - kabel hdmi

ampli do tv do gniazda hdmi3 eARC

Oglądając materiały z nc+ wygląda, żę jest wszystko OK. Obraz OK, dzwięk 5.1

Natomiast poniżęj wypisuję problemy, które są zauwazalne:

Po włączeniu aplikacji w smart TV (np. youtube czy netflix czy eurosport player) po kilku-, kilkunastu sekundach pojawia się na telewizorze monit "brak sygnału" , lub przełącza się na nc+.  

Jak odłączę kabel hdmi od nc+box'a to normalnie można oglądać z aplikacji i dźwięk idzie na głośniki.

wygląda na to jakby amplituner nie potrafił utrzymać kierunku sygnału od telewizora na amplituner i nc+box wymuszał kierunek sygnału z boxa na amplituner i dalej na TV. 

dodatkowo przy oglądaniu z nc+box'a przy zmianie kanałów poziom głośności jest bardzo różny

Napisano

Co więcej przy przełączaniu na cbl/sat włącza się cyfra i czasem normalnie zadziała, a czasem włącza się i rozłącza, czasem pokaże "brak sygnału" innym razem komunikat o zabezpieczeniu kopiowania  HDCP .

Napisano
21 godzin temu, Butler napisał:

Ale nad czym się zastanawiasz? Podepnij wersję a), nic Cię to kosztować nie będzie. Będą problemy z kompatybilnością, kupujesz ustrojstwo dzielące HDMI na A/V bo zostaje Ci wówczas tylko wersja b).

Musze to wszystko zaplanowac i kable kupic, tez nie mam szczegolnie czasu na testy jak kiedys, stad wole doczytac i dopytac.

Napisano
Dnia 17.10.2022 o 21:53, boru napisał:

Zainstalowałem i podłączyłem nowe kino domowe denon AVR X1700H  + zestaw 5.1 HECO aurora i do tego nc+ 4K ULTRABOX+ + Samsung qn91a

Podłączone to jest następująco:

nc box do ampli - kabel hdmi

ampli do tv do gniazda hdmi3 eARC

Oglądając materiały z nc+ wygląda, żę jest wszystko OK. Obraz OK, dzwięk 5.1

Natomiast po włączeniu aplikacji w smart TV (np. youtube czy netflix czy eurosport player) po kilku-, kilkunastu sekundach pojawia się na telewizorze monit "brak sygnału" , lub przełącza się na nc+.  

Jak odłączę kabel hdmi od nc+box'a to normalnie można oglądać z aplikacji i dźwięk idzie na głośniki.

wygląda na to jakby amplituner nie potrafił utrzymać kierunku sygnału od telewizora na amplituner i nc+box wymuszał kierunek sygnału z boxa na amplituner i dalej na TV. 

Co więcej przy przełączaniu w KD na  cbl/sat włącza się cyfra i czasem normalnie zadziała, a czasem włącza się i rozłącza, czasem pokaże "brak sygnału" innym razem komunikat o zabezpieczeniu kopiowania  HDCP .

pomoże ktoś z tym?