Kraft Napisano 17 września 2018 Udostępnij Napisano 17 września 2018 Nie trzeba się też chyba obawiać wkładania małych paczek do dużych pomieszczeń. Co powiecie na parę Q Acoustics Concept 500 z parą 16-tek wstawionych do 150 miejscowej sali i napędzanych 100-watowym wzmacniaczem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2018 Tak i skręcone na maksa bo to wymysł Kena. Szczerze, taki sam zestaw prezentował w zeszłym roku na audio show, na stadionie narodowym z jednej z salek 16m. O czym to świadczy? ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ben666 Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 (edytowany) Witam Mam pytanie na ktore nie znalazlem nigdzie odpowiedzi. Kazdy zastanawia sie co bedzie gdy pokoj jest za maly a kolumny za duze. Moje pytanie mam pokoj 30m2 Glosniki Wilson exlusive line 4 Bas Dali E9 Denon RCD N10 Czego bedzie brakowalo w dzwieku? Gdzie sa slabe strony? Pozdrawiam Edytowano 19 czerwca 2021 przez Ben666 Edycja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ben666 Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 (edytowany) A Edytowano 19 czerwca 2021 przez Ben666 Post dodal sie dwa razy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrbrightside Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 dlatego przy mniejszych pomieszczeniach i teroretycznie za duzych/mocnych kolumnach przychodza takie wynalazki jak Direct Live czy Room Perfect i wtedy nie ma takiego problemu że pokój za mały:)gorzej w drugą strone jak kolumny za małe a powmieszczenie za duże Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ben666 Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 Wlasnie chcialbym sie dowiedziec jakie to bedzie mialo przelozenie kiedy pokoj jest za duzy? Głośniki sa pod 14-18 m2 wh. Producenta a pokoj tak jak wyzej opisalem 30m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 28 minut temu, Ben666 napisał: Głośniki sa pod 14-18 m2 wh. A zdradzisz co to za kolumny ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 (edytowany) Z własnego doświadczenia na moich Heco The New Statement na pokój 24m2 oraz zasłyszanych zestawów audio np. Dynaudio Confidence 60 na kubaturę 40m2 że nie ma czegoś takiego jak za duże kolumny do zbyt małego pokoju, trzeba tylko prawidłowo zestawić takie kolumny z odpowiednią elektroniką, znaleźć tą właściwą synergie oraz pamiętać o kablach, dobrych kablach .. tak wiem, to kosztuje, coś wiem na ten temat. Edytowano 19 czerwca 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 1 minutę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Z własnego doświadczenia na moich Heco na pokój 24m2 oraz zasłyszanych zestawów audio np. Dynaudio Confidence 60 na kubaturę 40m2 że nie ma czegoś takiego jak za duże kolumny do zbyt małego pokoju, trzeba tylko prawidłowo zestawić takie kolumny z odpowiednią elektroniką, znaleźć tą właściwą synergie oraz pamiętać o kablach, dobrych kablach .. tak wiem, to kosztuje, coś wiem na ten temat. Bardziej bym powiedział że trzeba odpowiednio ustawić kolumny w pomieszczeniu i zadbać o akustykę w pierwszej kolejności, co do za dużych kolumn też uważam że nie ma czegoś takiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 17 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Z własnego doświadczenia na moich Heco The New Statement na pokój 24m2 oraz zasłyszanych zestawów audio np. Dynaudio Confidence 60 na kubaturę 40m2 że nie ma czegoś takiego jak za duże kolumny do zbyt małego pokoju, trzeba tylko prawidłowo zestawić takie kolumny z odpowiednią elektroniką, znaleźć tą właściwą synergie oraz pamiętać o kablach, dobrych kablach .. tak wiem, to kosztuje, coś wiem na ten temat. Czyli można śmiało kupować największe paki jakie się chce? A jak coś będzie buczało to kable/elektronika poprawią i będzie synergia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 Bym wiedział że tak można to bym kupił Klipsch 8000rp a nie "tylko" 6000rp do 18m2. A może jednak by były za duże hmm? W sumie najbardziej popularne słowo które usłyszałem że będą się dusić. Albo że będą za blisko tylnej ściany i prze to za blisko odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ben666 Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 4 godziny temu, tomek4446 napisał: A zdradzisz co to za kolumny ? 2 posty powyzej opisalem caly swoj problem oraz szczegółowo jaka jednostke, glosniki i bas posiadam. Koledzy powyzej pisza o tym ze nie szkodzi ze ma sie za duze kolumny. Moj problem dotyczy ZA MALYCH glosnikow do ZA DUZEGO pokoju, nie odwrotnie. Chetnie dowiem sie w tym przypadku jaki to bedzie mialo wplyw. Sufit jest drewniany ale jak zadbac o akustyke skoro glosniki sa przewidziane do 14-18 m2 a mam pokoj 30m2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 (edytowany) 10 godzin temu, Ben666 napisał: Mam pytanie na ktore nie znalazlem nigdzie odpowiedzi. Kazdy zastanawia sie co bedzie gdy pokoj jest za maly a kolumny za duze. 1 godzinę temu, Ben666 napisał: Moj problem dotyczy ZA MALYCH glosnikow do ZA DUZEGO pokoju, nie odwrotnie. Edytowano 19 czerwca 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 W sumie, co za różnica. Podobno wielkość nie jest ważna ale technika 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2021 Aż się oplułem 🤣 Ale jak to się mówi, dla takiego jednego, małego kłosika nie ma sensu kombajnu uruchamiać. Podobnie z kolumnami... Masz małego... Tzn małe kolumny/głośniki to nie startuj do dużych... pomieszczeń. Czasem wystarczy jakiś test by się przekonać. Lepiej poszukaj po prostu mniejszego... pomieszczenia, albo w jakiś sposób ogranicz jego wielkość przez jakieś dodatkowe... gadżety i ustroje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ben666 Napisano 20 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2021 Faktycznie w pierwszym poscie napisalem na odwrot jednak fakt taki ze Glosniki i bas jest do pomieszczen ponizej 30m2 a pokoj ma 30m2 Dziekuje za spostrzegawczość Bogusław Kożyczyński Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 20 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2021 Jak pomieszczenie jest poprawne akustycznie to nawet duze kolumny zagrają dobrze w małym pomieszczeniu. Jak nie ma poprawnej akustyki to małe i duże kolumny polegną. Przerabialem to u siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 czerwca 2021 Ja też jestem zwolennikiem dużych kolumn. I uważam że więcej nieszczęścia mozna sobie zrobić z za małymi do dużego pomieszczenia niż na odwrót. Oczywiście wszystko z głową. W zależności od akustyki. Natomiast duże kolumny da się poskromić wzmacniaczem, czy tez jego ustawieniami (jeśli posiada) natomiast jeśli brakuje nam siły, basu, przestrzeni, oddechu przy małych kolumnach w duzym pomieszczeniu to elektronika tu nie pomoże. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2021 5 godzin temu, S4Home napisał: duże kolumny da się poskromić wzmacniaczem, czy tez jego ustawieniami (jeśli posiada) Masz na mysli bass/treble? Przeciez to "nie-audiofilskie". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 czerwca 2021 Nie jestem audiofilem. Podoba mi się że producenci wysokiej jakości sprzetu jak Luxman, Accuphase, McIntosh też nie Moge być w tym gronie. Teraz mam wzmacniacz który regulacji nie ma. Ale jak miałem to używałem. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 22 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2021 Wychodzi na to ze ja chyba tez nie jestem audiofilem bo zdarza mi sie przy pewnym gatunku nieco zmian wprowadzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 22 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2021 Czytając to forum można wysnuć wniosek, że "audiofil" to wyjątkowo mroczne określenie. Wszyscy się odżegnują. Ale co do wielkości to miałam wielką ochotę sprawdzić monitory w naszych 32 metrach (choć nie wiem na czym bym je postawiła). Los zadecydował na razie inaczej, ale na pewno sprawdzę za jakiś czas ten pomysł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 czerwca 2021 23 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Wychodzi na to ze ja chyba tez nie jestem audiofilem bo zdarza mi sie przy pewnym gatunku nieco zmian wprowadzić Może nikt nie wyleje na nas teraz pomyj. 22 godziny temu, Asia napisał: Czytając to forum można wysnuć wniosek, że "audiofil" to wyjątkowo mroczne określenie. Bo jest. Końcówka sformułowania '-FIL' nie kojarzy się za dobrze. Wręcz świadczy o pewnym zwichrowaniu. Toteż zaczęto używać sformułowania 'Meloman' Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 23 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2021 Dnia 20.06.2021 o 07:26, soberowy napisał: Jak pomieszczenie jest poprawne akustycznie to nawet duze kolumny zagrają dobrze w małym pomieszczeniu. Jak nie ma poprawnej akustyki to małe i duże kolumny polegną. Przerabialem to u siebie. W ogóle mam wrażenie, że spora część ludzi zapomina o akustyce pomieszczenia lub nie myśli w ogóle i często po powrocie do domu z wybranymi i zakupionymi kolumnami jest w szoku, że to nie gra, tak jak grało wcześniej w salonie, przy odsłuchu i ciężko im wytłumaczyć, że duże, wydane wcześniej pieniądze na sprzęt, to jednak nie wszystko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 23 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2021 No i fajnie ze jest opcja wypozyczenia do domu. Chyba rzadko ktoś kupuje tyko po odwiedzinach w salonie. Aczkolwiek dodam ze po przeprowadzce do innego pokoju z sprzetem nie straciłem za bardzo na dzwieku, wrecz zyskalem po zmianie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts