wtsz Napisano 3 marca Udostępnij Napisano 3 marca (edytowany) 6 minut temu, tomek4446 napisał: Jak tak fajnie gra bez wkładki , to strach pomyśleć jak będzie z wkładką Wcześniej nasmarowałem silnik nowym Ravenolem DXG 5xz30, przesmarowalem windę, elementy w środku i przeczyszczone potencjometry. Dawno nie miałem tak dobrego dnia 😃. Ortofon 2red to ten poziom sprzętu? Zakezy mi na ciemniejszym graniu z dobrym basem. Obroty trzyma według apki do 1% . Moze jeszcze sie rozrusza Edytowano 3 marca przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Jak umiesz sobie podłubać i się nie boisz to już masz sukces🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano Środa o 19:38 Udostępnij Napisano Środa o 19:38 (edytowany) Nie wiem jak młodsze pokolenie, ale zmuszeni byliśmy radzić sobie z każdym problemem technicznym. Papier milimetrowy zamiast szablonu Ortofon. Mogę pożyczyć arkusz do przerysowania 😂 Edytowano wczoraj o 15:13 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano Piątek o 09:03 Udostępnij Napisano Piątek o 09:03 Dnia 5.03.2025 o 20:38, wtsz napisał: zmuszeni byliśmy radzić sobie z każdym problemem technicznym. Dobrze to ująłeś. Byliśmy zmuszeni - nawet jak się ktoś nie znał czy nie chciał to często nie było wyboru. Teraz jest zdecydowanie lepiej. Czegoś nie wiesz jak zrobić to: Internet, Youtube i... np. to forum. A jak coś "popsujesz" to nie ma spiny bo możesz sobie tą rzecz ściągnąć z całego świata! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano wczoraj o 09:14 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:14 Brakuje mi regulacji VTA !!!. Szukam podkładki, maty grubości płyty. Po podłożeniu płyty dźwięk jest zupełnie inny. Pasmo jest pełne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano wczoraj o 13:54 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:54 Możesz jeszcze spróbować coś twardego 0,5mm podłożyć między headshell a wkładkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano wczoraj o 14:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:07 (edytowany) Muszę 1,5mm mieć,, tyle chyba ma płyta. Nie mam suwmiarki tylko chińską linijkę szkolną ( audiofilską już😀). Edytowano wczoraj o 15:12 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano wczoraj o 19:24 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:24 10 godzin temu, wtsz napisał: Brakuje mi regulacji VTA !!!. 5 godzin temu, wtsz napisał: Muszę 1,5mm mieć, Przydałby Ci się bloczek. Cała regulacja VTA to po to byś ramię miał w poziomie w stosunku do płyty. Są maty różnej grubości , poszukaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Przydałby Ci się bloczek Kupię, ale mam zamiar podnieść oryginalną slipmatę. Na razie podkladam plyte czyli ok. 1,5mm. Grubość 0,5mm daje mi możliwość regulacji Wycinanie nie wyjdzie dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Są slipmaty o grubości 1,5 mm. Nawet bardzo dobre, skórzane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, Highlander_now napisał: Są slipmaty o grubości 1,5 mm. Nawet bardzo dobre, skórzane. Ok, dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) Minął grubo ponad rok od momentu gdy zakupiłem swój pierwszy gramofon. Rega Planar 3 z wkładką Exact. Czy było warto? Postaram się to krótko opisać, ale miejcie na uwadze, że w temacie jednak mocno raczkuję. Wizualnie wygląda dość nowocześnie i zwolennicy klasycznych gramofonów z epoki będą raczej kręcić nosem. Laminowana na wysoki połysk plinta, 12mm szklany talerz, aluminiowe ramię RB330, wkładka Exact typu MM, niewymienny przewód dobrej jakości (prawdopodobnie Klotz z wtykami Neutrik/Rean). Planara słucham z przedwzmacniaczem gramofonowym wbudowanym w Regę Elex-R. Takie połączenie daje dźwięk zrównoważony i spójny. Mamy tu dość miękki, zaokrąglony bas, który potrafi jednak fajnie pulsować. Środek delikatnie przydymiony, gęsty, lekko ocieplony i przybliżony, zawsze na pierwszym miejscu. Wysokie tony z blaskiem, ale jednak złagodzone i idące w kierunku gładkości. Całościowo jest przyjemnie, bez przejaskrawień, można słuchać godzinami. Co bym zmienił i czego oczekiwał? Na pewno lepiej ukazanych transjentów, lepszej makro i mikrodynamiki. Może też większej otwartości i masy na wysokich tonach. Tutaj temat jest jednak złożony i bardzo, ale to bardzo zależy od samej płyty, jej wydania, realizacji. Jak jest to ważne, wspominał wiele razy na forum m.in. @soberowy (tutaj akurat w przypadku płyt CD). Są wydania tak podłe, że powinno to być wręcz karane. Dla przykładu - mam dwa wydania albumu Pink Floyd "Wish You Were Here". Pierwsze, starusieńkie, brzmi świetnie. Nowe, aktualnie sprzedawane na Amazon jest tak dynamicznie ujednolicone i "spłaszczone", że nie chce się tego słuchać. Bryan Adams, Styx, Emerson, Lake and Palmer, Rainbow, Black Sabbath, Led Zeppelin czy AC/DC tłoczone w latach 70/80 potrafią zrobić wrażenie i w większości nie ma lipy. Oczywiście mając na uwadze ograniczenia technologiczne z tamtych lat. Obecne krążki - tu jest niestety loteria i z mojego doświadczenia ryzyko wtopy znacząco rośnie. A płyty tanie nie są. Nie może być za łatwo. Czy kupiłbym gramofon ponownie? Prawdopodobnie tak. Niekoniecznie dla nowszych kapel, gatunków muzycznych i szukania nowych brzmień. Bardziej z ciekawości, chęci poznania innego sposobu na słuchanie muzyki, dla głupiego rytuału opuszczania ramienia z igłą. To trochę inne spojrzenie na dźwięk w porównaniu do CD czy streamingu. Słucha się i nie analizuje. Jest totalnie niezobowiązująco. Muzyka płynie, a Ty przestajesz się nagle spieszyć i zapominasz o tym, że jutro trzeba coś zrobić. Zniekształcenia i niedoskonałości też mogą być fajne Edytowano 3 godziny temu przez lpomis 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 23 minuty temu, lpomis napisał: zwolennicy klasycznych gramofonów z epoki będą raczej kręcić nosem. Dlaczego ? A , fajne zdjęcia , który to gramofon ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Dlaczego ? Bo się zmówiła banda jedna. Musi być wielkie, ciężkie, drewniane, trudno dostępne, wyjątkowe, najlepiej jakby jeszcze nikt takiego nie miał. Mówi to Panu coś? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Przecie plinta nie gra, gra tylko wkładka… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 36 minut temu Udostępnij Napisano 36 minut temu 1 godzinę temu, MarcKrawczyk napisał: Przecie plinta nie gra, gra tylko wkładka… Wybaczam koledze niewiedzę , bo początkujący Plinta to nie tylko obudowa. Plinta zapewnia stabilność drapakowi. Drapak musi być ciężki , bo inaczej .... nie gra Są dwa elementy gramofonu, które powinny swoje ważyć. Plinta i talerz. Miałem już wątpliwą przyjemność spotkać gramofony , gdzie igła podskakiwała gdy się przechodziło obok drapaka. 2 godziny temu, lpomis napisał: Bo się zmówiła banda jedna. Musi być wielkie, ciężkie, drewniane, trudno dostępne, wyjątkowe, najlepiej jakby jeszcze nikt takiego nie miał. Mówi to Panu coś? JVC QL A7 ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 31 minut temu Udostępnij Napisano 31 minut temu 2 godziny temu, lpomis napisał: Zazdro! Kusisz żeby się przerzucić na czarne płyty, ale gdy tylko pomyślę o wymianie kolekcji... to czuje, że byłbym goły i wesoły. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 9 minut temu Udostępnij Napisano 9 minut temu 20 minut temu, tomek4446 napisał: Plinta zapewnia stabilność drapakowi. Drapak musi być ciężki , bo inaczej .... nie gra Jasna sprawa. Ale co powiesz na konstrukcje pokroju Rega Naia? Minimalizacja masy przy jednoczesnym zachowaniu bardzo wysokiej sztywności. Włókno węglowe, grafen, te sprawy... 21 minut temu, soberowy napisał: Kusisz żeby się przerzucić na czarne płyty Przerzucać i pozbywać się CD szkoda. A pamiętam, że kolekcję masz zacną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts