rad500 Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Hej, czy mozna podpiac listwe do listwy? Tzn. np. do taniej listwy Reniston (70 zł) podpiac Taga Harmony i potem wzmacniacz? Czy lepiej od razu do gniazdka bez Reniston (nie ma znaczenia)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekBydzia Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Można, ale po co? Lepiej zmień gniazdo na podwójne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 2 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Ma to sens? LINK Chińskie filtry z Aliexpress. Jest tego dużo i tanio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekBydzia Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 12 godzin temu, Wito76 napisał: Ma to sens? LINK Chińskie filtry z Aliexpress. Jest tego dużo i tanio. Zadzwoń do Filtercon-u ( cierpliwość wskazana) pogadaj, nie za dużo, zakup na firmę. Polecam, dobre produkty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 8 godzin temu, MarekBydzia napisał: Zadzwoń do Filtercon-u ( cierpliwość wskazana) pogadaj, nie za dużo, zakup na firmę. Polecam, dobre produkty. Dzwoniłem jakoś przed świętami, oczywiście jak już kilka osób zauważyło temat dla ludzi o silnych nerwach, nie udało mi się dodzwonić. Próbowałem napisać przez formularz kontaktowy na ich stronie - nie idzie go wysłać "nieprawidłowy format adresu email". Nie wiem jak ta firma działa i kontaktuje się z klientami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekBydzia Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 47 minut temu, Wito76 napisał: Dzwoniłem jakoś przed świętami, oczywiście jak już kilka osób zauważyło temat dla ludzi o silnych nerwach, nie udało mi się dodzwonić. Próbowałem napisać przez formularz kontaktowy na ich stronie - nie idzie go wysłać "nieprawidłowy format adresu email". Nie wiem jak ta firma działa i kontaktuje się z klientami. Napisz maila nie ze strony... i czekaj...... poza tym jak dzwonisz na tel kom to jak by byli na skraju zasięgu Taki ewenement w dzisiejszych czasach, ale produkty pierwsza liga. Złóż zamówienie przez mail. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Tam Napisano 11 lutego 2021 Udostępnij Napisano 11 lutego 2021 Spora dawka wiedzy, duże doświadczenie. Jestem pod wrażeniem Nie wszystko zrozumiałem, jednak część poruszanych zagadnień wyjaśniła kilka kwestii. Dziękuję. Niedawno zakupiłem listwę Taga Harmony PF-500. Raczej impuls niż racjonalna decyzja. Szukałem czegoś co będzie choć trochę lepsze niż zwykła listwa. Kabel fabryczny okazał się za krótki. W dobrej cenie dostałem kabel Melodika 3x2,5 na wtykach typu Schuko/IEC. Dość budżetowe rozwiązanie (nie jest to firmowa konstrukcja). Na wtyczce jest oznaczenie kolorem czerwonym. Domyślam, że chodzi o oznaczenie podpięcia kabla fazowego. Zaskoczyło mnie to, że oznaczenie było po lewej stronie (patrząc na wtyczkę- od góry otwór na bolec uziemiający, po lewej L, po prawej N). Gniazdo mam standardowe, z bolcem. Po lewej L, po prawej N. Wpinając w ten sposób wtyk polaryzacja zostanie odwrócona. Pytanie czy wtyczka zarobiona jest niewłaściwie czy jest to obojętne? Taga ma zabezpieczenie przed nieprawidłowym wpięciem i rzeczywiście przy próbie wpięcia sygnalizowała błąd. Na szczęście mam podwójne gniazdo i wystarczyło wpiąć w drugie wejście, odwracając wtyczkę. Czy wtyk zakończony został poprawnie czy doszło do pomyłki? Kable są przykręcone śrubami. Czy warto je ocynować przed połączeniem, czy nie ma to znaczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 12 lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 lutego 2021 (edytowany) Dnia 11.02.2021 o 19:24, Taki Tam napisał: Czy wtyk zakończony został poprawnie czy doszło do pomyłki? Aby się bardzo nie napinać, najłatwiej sprawę rozwiązać, łącząc tak jak jest w gotowym kablu choćby od komputera, tzn. aby styki z wtyczki odpowiadały stykom IEC w ten sam sposób jak w kablu komputerowym. Dnia 11.02.2021 o 19:24, Taki Tam napisał: Kable są przykręcone śrubami. Czy warto je ocynować przed połączeniem, czy nie ma to znaczenia? Teoretycznie nie powinno się cynować przewodów przy połączeniach zaciskowych energetycznych. Ewentualny wzrost rezystancji styku spowoduje jego grzanie, a jak wiadomo cyna topi się w dość niskiej temperaturze. Skutki można sobie wyobrazić. Tyle, że system audio jest względnie niedużym obciążeniem i przy uważnym zmontowaniu połączeń, nic się nie powinno stać. Alternatywnie można użyć tulejek zaciskanych na końcach przewodów. Edytowano 12 lutego 2021 przez nowy78 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Tam Napisano 13 lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 lutego 2021 Zupełnie bez napinki. Pytałem z czystej ciekawości. Dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Pewnie niebawem będę wymieniał fabryczne kable zasilające do wzmacniacza i CD. Kabel nie jest problemem. Jakich wtyków Schuko/IEC używacie? Czy mógłby ktoś polecić sprawdzone, dobrej jakości wtyki? Jeżeli można znaleźć coś budżetowego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 lutego 2021 4 godziny temu, Taki Tam napisał: Jeżeli można znaleźć coś budżetowego Nie wiem na ile budżetowego , podaj jakie finanse wchodzą w grę. Ja zrobiłem kable na : https://www.blackdotaudio.eu/viborg-ve501g-wtyk-zasilajacy-schuko-miedz-pokryta-24k-zlotem-p-4251.html https://www.blackdotaudio.eu/viborg-vf501g-wtyk-zasilajacy-iec-miedz-pokryta-24k-zlotem-p-4252.html ale możesz spokojnie walnąć takie https://audiotop.pl/pl/p/Wtyczka-Schuko%2C-zlacze-IEC-komplet-Taga-Harmony-TPC-SP-TPC-C/7911# nie sądzę by system się połapał , że wtyki są z mosiądzu zamiast z miedzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Tam Napisano 13 lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 lutego 2021 Te zaproponowane to już dla mnie luksus Dziękuję, będę miał na uwadze. Kable do elektroniki mam dwużyłowe. Rozumiem, że żyły PE nie podpinam do wtyczek. Chyba, że się mylę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 3 godziny temu, tomek4446 napisał: nie sądzę by system się połapał , że wtyki są z mosiądzu zamiast z miedzi Myślę podobnie A wtyczek dla odmiany używam "Oyaide" ( ) z ali, np takich: link. Wg mnie wykonane b. dobrze, tolerują także grubsze kable. Z bardziej "zwykłych": IEC Schurter, wtyczka Bals. 2 godziny temu, Taki Tam napisał: Kable do elektroniki mam dwużyłowe. Rozumiem, że żyły PE nie podpinam do wtyczek. Jeżeli jej nie ma, to i połączyć się nie da Jednak w przypadku urządzeń z gniazdem IEC, dobrze byłoby zaopatrzyć się mimo wszystko w kabel trójżyłowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Tam Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 Świetnie, dziękuję za linki 11 godzin temu, nowy78 napisał: Jeżeli jej nie ma, to i połączyć się nie da Jednak w przypadku urządzeń z gniazdem IEC, dobrze byłoby zaopatrzyć się mimo wszystko w kabel trójżyłowy. Chodziło mi o fabryczne kable. Zakupić planuję trójżyłowe. Jeszcze jedno pytanie. Oryginalne, jak również zwykłe komputerowe są zazwyczaj o przekroju żył 1-1,5mm. Z tego co widzę przewody zasilające audio to 3x2,5 lub nawet grubsze. To jest standard? Jakie jest uzasadnienie zastosowania przewodu o przekroju większym lub równym 2,5? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 (edytowany) Potworne moce jakie pobiera sprzęt audio wymagają szalenie grubych kabli. Ważna też jest kolejność wpinania, nie możesz o tym zapomnieć !!!! Wzmacniacz musi byc jako pierwszy bo coś innego mu ukradnie prąd !!! Edytowano 14 lutego 2021 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 @Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Tam Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 No tak. To podstawa podstaw. Wątek prześledziłem. Podświadomie wyczuwam wagę sprawy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 17 minut temu, Taki Tam napisał: Chodziło mi o fabryczne kable. Zakupić planuję trójżyłowe. co chcesz zrobić z trzecią żyłą chcesz uziemić powietrze. Nie przesadzaj, bo co chcesz zyskać, w czym ma to pomóc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 Ogólnie panuje zasada, żeby kable były jak najgrubsze, wtedy wincyj prundu jest dostarczane na sprzęt, i wszystko gra lepiej. Góra się otwiera, dół się zamyka, środek gra bardziej środkiem. Oczywiście, im droższy kabel, tym lepiej zagra, ale to chyba wiadomo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 5 minut temu, Adi777 napisał: Ogólnie panuje zasada, żeby kable były jak najgrubsze, wtedy wincyj prundu jest dostarczane na sprzęt, kto takie głupoty pisze, chcesz podłączyć spawarkę czy wzmacniacz CD itd. Jeżeli producent sprzętu dostarcza przewód to znaczy taki wystarczy a i tak ma zapas wielokrotny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Tam Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 2 minuty temu, Karol64208 napisał: co chcesz zrobić z trzecią żyłą chcesz uziemić powietrze. Nie przesadzaj, bo co chcesz zyskać, w czym ma to pomóc Dokładnie nic. Zostanie osierocona Nie znalazłem lepszych kabli zasilających dwużyłowych, chyba, że źle szukałem. Trójżyłowy przeszkadzać nie będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 3 minuty temu, Karol64208 napisał: kto takie głupoty pisze, chcesz podłączyć spawarkę czy wzmacniacz CD itd. Jeżeli producent sprzętu dostarcza przewód to znaczy taki wystarczy a i tak ma zapas wielokrotny. Nie no, jaja sobie robię😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Tam Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 2 minuty temu, Karol64208 napisał: kto takie głupoty pisze, chcesz podłączyć spawarkę czy wzmacniacz CD itd. Tak aby młodego trochę przeorać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 https://helukabel.pl/baza-wiedzy/poradnik-techniczny/wartosci-znamionowe-pradu/ sprawdź pobór prądu urządzenia nie zależy od przekroju kabla, i nie dostarczysz więcej zwiększając przekrój. Paranoja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Tam Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 Nie pytałem o pobór prądu. Ciekawi mnie sprawa dlaczego w przewodach zasilających audio stosowane są żyły grubsze, o średnicy 2,5, 3 lub nawet 4mm. W jaki sposób może wpłynąć to na nasz tor zasilania? Jakimi przesłankami kierują się producenci oferując takie rozwiązania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij Napisano 14 lutego 2021 2 godziny temu, Fafniak napisał: Ważna też jest kolejność wpinania, nie możesz o tym zapomnieć !!!! Oj , u mnie gdzie nie mam w kilku klockach miękkiego startu / pre , monobloki, pre phono / , ta kolejność niestety jest ważna. Jak załączę najpierw monobloki, a następnie pre phono , to jest taki strzał w kolumnach , że słychać trzy przecznice dalej. To samo przy wyłączaniu , najpierw monobloki , a później reszta , powód ten sam co z pre phono. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts