1Ender Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 (edytowany) Witam, potrzebuję o propozycje używanych przewodów głośnikowych o mocno podkreślonych niższych tonach z zakresu niskiego "basu". Caspian gra z bardzo dużą ilością szczegółów, to mi odpowiada. Chcę dźwięk przyciemnić. Budżet 200-250 zł, długość przewodów 2x 2,6 mb ewentualnie 2x2,5 mb. Czy z budżetowych przewodów może się coś znaleźć? Mogą być też tzw. "niekoszerne" przewody głośnikowe, ale z miedzi. Np. estradowe. Chciałbym coś do testów na wypożyczenie... Testy i ewentualny zakup grudzień 2018, więc jest trochę czasu. W grudniu będę zmieniał aktualne źródło CD Nad C541 (nietrafiony prezent) Edytowano 19 października 2018 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 @1Ender, tak obserwuję od dłuższego czasu jak zmieniasz kolumny, wzmacniacze, źródła, kable i nasuwa mi się pytanie. Czy masz już opanowany temat akustyki swojego pomieszczenia? Czy masz np. w nim absorbery? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2018 @Kraft, żadne ustroje akustyczne nie wchodzą w grę ze względu na żonę. Warunki akustyczne może nie są idealne, ale jak dla mnie zadowalające. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 (edytowany) Hm... No chyba właśnie nie są zadowalające, skoro ciągle coś Ci w brzmieniu nie pasuje. Twój przypadek wydaje mi się podobny do mojego. Też się długo męczyłem, aż pewnego razu postawiłem przy ścianie pianki akustyczne za 100 zł i okazało się, że problemy z dźwiękiem nie tkwiły tam, gdzie myślałem. Wygląd pomieszczenia i żona ważna rzecz, ale namawiam Cię chociaż na mały eksperyment z akustyką. Kup/pożycz absorbery za 200-250 zł i zobacz, czy przypadkiem nie cierpisz na tę samą przypadłość, którą miałem ja. Potem będziesz się martwił, co zrobić z tym bigosem dalej. Edytowano 19 października 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2018 (edytowany) @Kraft, autentycznie nie mam jak ustawić absorberów... Kolumny są na środku pokoju, a cała ściana na którą padają tylne pierwsze odbicia jest zabudowana meblami o nieregularnych kształtach.. Odległość od kolumny do pierwszej przeszkody jest około 1m mierząc od tylnej ścianki kolumny.. Absorbery przeszkadzały by w codziennym użytkowaniu przestrzeni mieszkalnej.. Edytowano 19 października 2018 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 (edytowany) Rozumiem, ale sprawdziłbyś chociaż, gdzie naprawdę leży problem. Czy nie jest nim jednak akustyka. Inaczej możesz być skazany na kolejne lata bezowocnych prób uzyskania dobrego brzmienia i narażania się na niepotrzebne koszty. W najgorszym przypadku będziesz wiedział, że w tych okolicznościach lepiej się nie da i trzeba poczekać na remont i przemeblowanie. PS Możesz wykonać taką zabawę rachunkową. Ile wydałeś na zmiany sprzętu, a ile kosztowałby remont i nowe meble? Może przemeblowanie wyszłoby taniej? Edytowano 19 października 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2018 (edytowany) @Kraft Pokój jest po remoncie wraz nowymi meblami, ale... obejrzałem dokładnie kolumny i nie stoją one zbyt stabilnie. Może dorobię kolce, bo standardowo mają podklejone podkładki korkowe. Podczas grania każde kolumny drgają... Może tu tkwi problem? Kolumny stoją na dywanie, a pod nimi mam płytki ceramiczne. Sprawdzę jeszcze dźwięk jaki będzie bez płytek. Kolce powinny utwardzić niskie tony. 2 godziny temu, Kraft napisał: Rozumiem, ale sprawdziłbyś chociaż, gdzie naprawdę leży problem. Czy nie jest nim jednak akustyka. Niestety akustyka.. Dziękuję, bo natchnąłeś mnie... Kolumny stanęły bliżej mebli na twardym podłożu zamiast dywanu. Odległość skróciła się o około połowę. I aktualnie jest 50 cm od tylnej ścianki, a od przedniej 78 cm. Dźwięk nabrał więcej masy i niskie tony są bardziej wyraziste. Szczególnie w dolnym zakresie. Jeszcze raz dzięki. Kolejny etap to kolce. Pozdrawiam kolegę. Edytowano 19 października 2018 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 (edytowany) Cieszę się @1Ender, ale myślę, że może być jeszcze znacznie lepiej. Ustawieniem kolumn nie rozwiążesz np. problemu pogłosu, który ma ogromny wpływ na odbieranie basu. Mam dla Ciebie propozycję kompromisową, płynącą z mojego własnego doświadczenia. Przepis na sukces jest następujący. Poproś żonę o wygospodarowanie miejsca w jednej z szafek. Będzie ono potrzebne do przechowywania tymczasowych ustrojów akustycznych, które zakupisz. Następnie zamów parę pianek akustycznych w rozmiarze 50x50 cm (powinny wejść do szafki), np. 4 szt. - 8 cm i 4 szt. - 5 cm. https://www.mega-acoustic.pl/oferta/panele-akustyczne/ Będziesz je rozstawiał w odpowiednich miejscach na czas odsłuchów, a potem chował grzecznie do wygospodarowanej szafki, aby żona nie zgłaszała pretensji (ja tak robię z częścią ustrojów). Wydasz 117 zł, a jestem przekonany, że zdziałają znacznie więcej niż jakikolwiek kabel, który byś kupił w zamian. Co Ty na to? Edytowano 19 października 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 Oehlbach, ale te modele bez srebra. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2018 @Kraftcie, dziękuję pomyśle. @S4Home jakieś konkretne modele? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 Jeśli się zdecydujesz na ustroje, to warto pomyśleć o założeniu nowego wątku, bo ustroje i kable się gryzą;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 października 2018 Udostępnij Napisano 22 października 2018 Wszystkie bez srebra. W zależności na które cię stać. Nie pamiętam oznaczenia ale te płaskie grały na prawdę dobrze i gęsto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2019 (edytowany) Potrzebuje kupić interconekt neutralny. Całkowicie neutralny. Używany. Do Luxman LV 117. Chcę posłuchać jak gra mój zestaw. Źródło Nad C541. Witku @audiowit liczę też na Ciebie. 😁 Może ktoś ma pożyczyć? Proszę o sugestie. Pozdrawiam Edytowano 7 października 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 października 2019 Udostępnij Napisano 7 października 2019 Właśnie sprzedalem jeden ze swoich. Audio Autonomy ma nowy model. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 października 2019 Udostępnij Napisano 7 października 2019 No, słyszałem że ten nowy Black Oil od Audio Autonomy, to ,,wypas,, Nie miałem okazji testować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2019 (edytowany) @Audio Autonomy Grzesiu pochwal się jaki to ciekawy drut masz teraz? Jak gra? Neutralny?? Edytowano 7 października 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 7 października 2019 Udostępnij Napisano 7 października 2019 Black Oil to interkonekt delikatnie dociążający system. Nie zamazuje przy tym góry - ta część pasma jest zwiewna i pełna powietrza. Dół pasma dostaje mocy i kopa. Bardzo przyjemny kabelek do systemów, w których brakuje power'a na stopie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 października 2019 Udostępnij Napisano 8 października 2019 (edytowany) Dnia 19.10.2018 o 11:49, 1Ender napisał: @Kraft, żadne ustroje akustyczne nie wchodzą w grę ze względu na żonę. Warunki akustyczne może nie są idealne, ale jak dla mnie zadowalające. Ta sławetna "forumowa żona", niedobra taka....😁😁😁 Teraz masz panele w takich wersjach, że żony nie powinny narzekać. Kablami wszystkiego nie naprawisz, a już na pewno nie akustykę. Czasem naprawdę niewiele potrzeba, żeby wilk był syty i owca cała. Zobacz to, cena śmieszna, a gwarantuje, że tu i ówdzie poprawią akustycznie to co masz. Możesz dobrać kolory i znikną na ścianach, tak jak Kraft napisał schowasz je do szafy. Ja bym dobrał wspólnie z żoną kolor, a nuż by się zgodziła, żeby przyozdobić ściany takimi kwadratami pod kolor wystroju. Edytowano 8 października 2019 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2019 @DiBatonio Zajrzyj na priv. Ja nie widzę możliwości zastosowania.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2019 (edytowany) Ktoś poleci coś transparentnego, przezroczystego?? RCA?? Ewentualnie do zrobienia samemu.. Ale wolałbym gotowca 😁 najlepiej używany. Czytałem, że Conductfil 8896 jest taki. Ktoś testował? @audiowit , @Audio Autonomy ?? Edytowano 8 października 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 października 2019 Udostępnij Napisano 8 października 2019 Jak sam jesteś w stanie wystrugać interkonect, to zobacz przewody Neotecha w avcorp.pl, zadbać o dobre wtyki i cynę i jazda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 października 2019 Udostępnij Napisano 8 października 2019 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Jak sam jesteś w stanie wystrugać interkonect, to zobacz przewody Neotecha w avcorp.pl, zadbać o dobre wtyki i cynę i jazda A po co szukać ,,gdzieś tam,, skoro nasz forumowy Kolega Audio Autonomy jest dystrybutorem tych przewodów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 8 października 2019 Udostępnij Napisano 8 października 2019 1 minutę temu, Rega napisał: A po co szukać ,,gdzieś tam,, skoro nasz forumowy Kolega Audio Autonomy jest dystrybutorem tych przewodów. Potwierdzam , chociaż za późno się o tym dowiedziałem U mnie nei-3004 przesyła sygnał bez podbić któregoś z pasm , po prostu zrobiło się czyściej - także polecam , wg mnie przewody na metry wycenione dosyć uczciwie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 8 października 2019 Udostępnij Napisano 8 października 2019 Teraz mam NEI 3005 na Coaxialu 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2019 (edytowany) Avcorp mam koło siebie jakieś 20 km. Do Grześka @Audio Autonomy jakieś 80-90 km. Koledzy, które modele Neotecha są neutralne, transparentne?? Rozumiem, że to miedź OCC, tak? Szczerze to wolałbym używane niż nowe. Chociaż częściowo wygrzane, 😁😁... O masz znowu się zacznie!! 😱😱😂😂😂😂 A co z tym conducfil, co pytałem wcześniej? Miał ktoś? @Bogusław Kożyczkowski dorzucisz coś od siebie?? @Rega co tam u Ciebie? Dawno Cię nie widziałem na forum. Na czym teraz grasz? ☺️ Edytowano 8 października 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts