Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W dawnych wzmacniaczach filtry subsoniczne stosowano głównie ze względu na powszechne gramofony. Pofałdowana płyta lub wykazująca bicie osiowe generuje silne wychylanie się membran głośników niepotrzebnie je obciążając własnie w zakresie częstotliwości które nie mają sensu ze względów akustycznych. Ograniczanie górnego pasma przenoszenia to już chyba osobliwość bardzo rzadka. Słyszałem jednak o wzbudzaniu się przedwzmacniacza którego górne pasmo przenoszenia sięgał MHz-ów i wtedy wprowadzono w nim filtr ograniczający to pasmo. Bywa jednak że np. w układach przedwzmacniacza gramofonowego jest taki filtr na wejściu włączony na stałe.

Napisano

@Bartek z Mega-Acoustic Ty się na tym znasz , wytłumacz mi co może powodować , że system kalibracji amplitunera / YPAO/ widzi fronty w przeciw fazie i podaje odległość od punktu odsłuchowego 11,7 m. , gdy w rzeczywistości odległość wynosi 3 m. 

Podłączenie jest następujące :

- pre out amplitunera /rca/ --- przetwornik analogowo cyfrowy / optyczny/--- DDRC-24 / wejście SPDiF/---końcówka mocy

Dirac Live nie ma z tym nic wspólnego, bo wyniki są identyczne, czy jest załączony, czy nie. Sprawdzałem kolumny / fazowość/ w trzech różnych programach testowych i jest ok. dźwięk jest zawsze przed kolumnami, po przełączeniu na przeciw fazę dźwięk się wycofuje.

Co takiego robi z sygnałem DDRC , że tak reaguje system kalibracji ?

Napisano
6 minut temu, Bartek z Mega-Acoustic napisał:

albo gdzieś kabelki przełożone, chyba że to na pewno ddrc-24

Gdy uruchamiam YPAO wszystko wydaje się ok. na ekranie TV mam wyświetlane kanały i wszystko się zgadza , pojawia się "left' i sygnał testowy leci z lewej kolumny , Right i z prawej  , a wiec podłączenie wydaje się ok. Zastanawiam się nad tą błędną odległością , tak się dzieje z pomiarem przez YPAO subwoofera , gdy sygnał jest zbyt mocny system kalibracji potrafi określić odległość na 10 m. i wyciszyć subwoofer. W przypadku frontów takie zjawisko nie powinno występować. Wracając do przeciw fazy nie wiem czy winny nie jest przetwornik A/C , pokombinuje jeszcze z routingiem choć w stereo gdy operuje balansem jest w porządku . Mam dodatkowy podgląd kanałów na końcówce mocy i też jest ok. Walczę dalej , dzięki za sugestie.

Napisano
1 godzinę temu, Bartek z Mega-Acoustic napisał:

Podpowiada mi taką opcję to co piszesz o subie

Może być tak , że sygnał wyjściowy z DDRC jest tak silny , że YPAO go przekłada na odległość.

Wstawiłem filtry z REW do DDRC i jak na razie dźwiękowo wyszła tragedia. W REW ustawiłem pasmo do filtracji 20-2000 Hz , być może za szeroko , nie robiłem też nic z krzywą domową. W skrócie, rezonanse / porównując z Dirac Live/ są wyraźnie słyszalne , bas jest dudniący / a może jestem przewrażliwiony ? / , jednym słowem to nie to. Ale nie poddaje się i próbuję dalej. DDRC daje możliwość wstawienia 10-ciu zestawów filtrów, więc może na któryś będzie mi odpowiadał :)  

Napisano
11 godzin temu, Bartek z Mega-Acoustic napisał:

ale może jeszcze jakiś przester systemu kalibrującego,

Sprawdziłem właśnie dźwięk samego amp. KD / fronty/ nie zmieniając niczego w podłączeniach i choć system kalibracji uparcie twierdzi , że kolumny są w przeciw fazie tak w rzeczywistości nie jest / test in-phase - out phase/ , chyba coś się ze sobą kłóci . MiniDsp podaje choćby w instrukcji, by zamknąć aplikację DDRC podczas pomiarów , bo mogą wyjść nie rzetelne , więc podejrzewam , iż coś jest dziwnego w samym urządzeniu DDRC-24.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

MiniDsp podaje choćby w instrukcji, by zamknąć aplikację DDRC podczas pomiarów , bo mogą wyjść nie rzetelne , więc podejrzewam , iż coś jest dziwnego w samym urządzeniu DDRC-24.

Zaraz. To według instrukcji nie można prawidłowo zmierzyć w REW tego, co wprowadza miniDSP? Nie można zweryfikować działania urządzenia? Dobrze rozumiem?

Edytowano przez Kraft
Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Zaraz. To według instrukcji nie można prawidłowo zmierzyć w REW tego, co wprowadza miniDSP? Nie można zweryfikować działania urządzenia? Dobrze rozumiem?

To nie tak. Instrukcja mówi by nie włączać aplikacji DL w DDRC -24 podczas pomiarów Dirac Live Calibration Tool , w sumie ma to sens, bo pomiary mogłyby być zafałszowane działającym już DL i z filtrów wyszła by kicha. Co do pomiarów REW to jak najbardziej można je przeprowadzić przy włączonym DL i takie porównanie wykresów już wstawiałem /post 531/, myślę , że wyraźnie widać różnicę w paśmie do 300 Hz. Za to muszę popracować / poczytać/ nad filtrami z REW , DDRC ma cztery konfiguracje i do każdej jest możliwość wgrania 10 zestawów filtrów własnego pomysłu lub z REW. 

Napisano
10 minut temu, Kraft napisał:

Sprawa ciągle niewyjaśniona.

Dzisiaj będę kombinował dalej. Dziwne jest to , że wszystko działa tak jak powinno / amp.KD./ , dźwięk jest dobry , głośniki w fazie, na wykresach YPAO dotyczących frontów też jest zauważalna różnica między włączonym DL i bez , tylko to co pokazuje na ekranie TV jeżeli chodzi o odległości i fazę jest błędne. Zamierzam :

1. Odłączyć przetwornik A/C i podłączyć amp. bezpośrednio pod DDRC-24 , zrobić kalibrację.

2. Zrobić kalibrację bez DDRC / może jakaś awaria YPAO ?

3. Pokombinować ze wzmocnieniem sygnału na wyjściu DDRC / na razie jest na full/ , bo tylko tak mogę po włączeniu KD. mieć pewność , że kalibracja była robiona na tym samym poziomie głośności końcówki mocy.

4 Zamienić kable głośnikowe w kolumnach i zobaczyć czy też pokaże "out phase"

Napisano

Właśnie dostałem maila o wypuszczeniu nowej wersji softu, Dirac Live 2.0, co więcej podobno mamy darmowy upgrade... jak się odkopie z poczty to chyba sprawdzę bo w tym tygodniu mocno na nim polegam. Pilnuję kwiatków u rodziców w domu, na szczęście mam ze sobą system PA od NAW Speakers DIPS 5 i profesjonalne standy :D  akustyka w salonie rodziców bardzo średnia, ale jedna duża ilość gratów trochę pomogła. Pomiarów nie robiłem, ale bez diraca ciężko słuchać

image.thumb.png.d70f1505c8f7c23ee68529b146febd97.png

Napisano
7 godzin temu, Bartek z Mega-Acoustic napisał:

Właśnie dostałem maila o wypuszczeniu nowej wersji softu, Dirac Live 2.0,

Dzięki za informację , nie miałem pojęcia , kupiłem przez polski sklep więc na pocztę nic nie dostanę. 

P.S.

A jednak mam powiadomienie :) , aby ściągnąć DL musiałem się zalogować i przysłali.

I wreszcie instrukcja jakaś bardziej czytelna.

miniDSP Dirac Live 2.0 User Manual.pdf

Napisano
13 godzin temu, Kraft napisał:

I co? Nowe oprogramowanie wnosi jakieś istotne zmiany w dźwięku lub funkcjonalności?

Po pierwsze aktualizacja przynajmniej dla mnie nie okazała się prosta, ale się udało . Zrobiłem wczoraj dwa pomiary , o wrażeniach dźwiękowych na razie nie napiszę bo skończyłem o 1.30 a rano do roboty.

Zmieniło się jak dla mnie na plus bo w porównaniu z wersją poprzednią jest jakby profesjonalniej zaczynając od szaty graficznej a kończąc na samych pomiarach.

Zmiany:

- zwiększyła się ilość punktów pomiarowych  , w wersji poprzedniej obojętnie ,czy dla fotela czy kanapy było dziewięć i finish, a teraz mamy zróżnicowanie , fotel - 9 , kanapa jedna osoba- 13 , kanapa dwie osoby - 17.

- zmieniła się grafika pokazywania punktów pomiarowych , jest o niebo czytelniejsza , w wersji poprzedniej punkty na ilustracjach się pokrywały i trzeba było zmieniać kąt widzenia by dojść do tego, czy dany punkt pomiaru ma być z przodu czy z tyłu.

- podczas pomiaru danego punktu od razu uzyskujemy wykres , możemy więc na bieżąco korygować ustawienie kolumn lub ustroi akustycznych. Pomiar każdego punktu można powtarzać dowolną ilość razy . Poprzednia wersja nie dawała takich możliwości , wykres był jeden i to po zakończeniu pomiarów.

- następna fajna sprawa to możliwość odsłuchu filtrów przed zapisem i exportem do DDRC-24 , możemy więc dowolnie zmieniać krzywą domową i odsłuchać na bieżąco czy poczynione zmiany nam pasują , poprzednio trzeba było zapisać , wyexportować  zamknąć program otworzyć DDRC i dopiero posłuchać.

To tak na szybko , bo zapewne jest jeszcze parę różnic które mi umknęły , nadal się uczę i miałem za mało czasu na eksperymenty. 

pomiary.PNG

pomiary1.PNG

Napisano

Wiem , że koresponduję sam ze sobą, ale co tam , może kiedyś się komuś przyda :) ,dzisiaj  dostałem cenną lekcję , wraz pojawieniem się Dirac Live 2.0 ożyły zachodnie fora i pojawiło się sporo gotowych krzywych domowych , w formie plików, które można bezpośrednio wgrać do DDRC-24. Testuje już szóstą w ciągu czterech godzin i nadal na mój słuch wychodzi mi , że najlepszy dźwięk mam stosując tą którą określiło DL. Tak więc mimo różnych pozytywnych opisów autorów tych krzywych , tak jak i w każdym innym przypadku, należy włączyć umysł, a w tym przypadku uszy i nie ulegać sugestią. Z tego czytałem , użytkownicy NAD-ów są zachwyceni nową wersją.

Czekam na opinię @Bartek z Mega-Acoustic 

Napisano
31 minut temu, tomek4446 napisał:

Wiem , że koresponduję sam ze sobą, ale co tam , może kiedyś się komuś przyda :)

Przyda, przyda. Też dostałem "miniDSP Q3 - 2019 Newsletter",  ta wersja Dirac 2.0 wygląda znacznie lepiej od poprzedniej. Ja to raczej wersja DDRC-22D, tylko cena jeszcze mnie powstrzymuje, no i jeszcze ......sygnał wychodzący ograniczony do 96 kHz, mój DAC potrafi nieco więcej. Śledzę Twoje poczynania i kto wie?  może będziesz miał wkład w moją decyzje odnośnie zakupu.

Napisano

@Kraft , @Bogusław Kożyczkowski , dzięki za wsparcie , fajnie jest wiedzieć , że nie piszesz sam ze sobą i kogoś to interesuje / a i taniej ,bo się oszczędza na terapii , którą zasugerowała mi żona patrząc jak codziennie biegam ze statywem :) /

No to może teraz o wadach. Jestem starej daty , więc przyzwyczaiłem się , że jak coś jest na prąd to posiada wyłącznik. DDRC-24 oraz jak zauważyłem 22D go nie ma. Producent twierdzi , że mu się nie zmieścił w obudowie /?/ i to nic nie szkodzi, bo ustrojstwo żre mało prądu i z torbami nas nie puści. Ok. tylko nie wspomina o drobnym szczególe , że "pudełko" się strasznie grzeje , śmiem twierdzić że spokojnie na poziomie mojej dawnej Yamahy C-70, a na pewno porządnego wzmacniacza klasy A. Aby zapewnić dodatkową wentylację umieściłem DDRC na wyższych / te fabryczne są bardzo niskie/ metalowych stopkach. Dlaczego metalowych ? Ano, bo temperatura urządzenia jest taka , że jak dałem silikonowe samoprzylepne, to spłynęły razem z klejem :) Druga sprawa dotyczy nowego interfejsu , zwiększono jak już pisałem ilość punktów pomiarowych, ale zrezygnowano z podpowiadania / co miało miejsce w wersji poprzedniej/ , laika szczególnie gdy ma wykonać 17 pomiarów może przyprawić to o ból głowy , bo nie wiadomo gdzie ustawić mikrofon , ja na razie kieruję się schematem okręgu. I tu  naprawdę polecam statyw mikrofonowy , bo bez niego się po prostu zamęczymy. Kolejna rzecz to sterowanie głośnością , jak pisałem CD podłączyłem teraz bezpośrednio pod DDRC / ale nie zrezygnowałem z równoległego podłączenia pod przedwzmacniacz/, wczoraj przełączyłem z pilota DDRC na wejście cyfrowe / CD/ i ....... poznałem moc moich kolumn :) O tym , by błyskawiczne ściszyć pilotem DDRC mowy nie ma / producent też się do tego przyznaje/ , dlatego przy takim podłączeniu przydaje się WI-DG i możliwość płynnego sterowania głośnością przez aplikacje w telefonie. Czytając "zagramaniczne" fora dowiedziałem się , że szczególnie cenią DL posiadacze kin domowych / choć wydawca wersji 2.0 wyraźnie zaznacza , że w porównaniu ze starą poprawione zostały parametry algorytmu w odniesieniu do stereo/. A i u nas też DL zaczyna trafiać na rynek

https://sklep.audiocolor.pl/produkt/dirac-live-room-correction-kalibracja-dzwieku-systemow-stereo-oraz-kina-domowego/

z tymi zapisami na kalibrację to chyba jednak przesadzili , aż tak skomplikowane to to nie jest :) 

Napisano

Jeśli chodzi o funkcjonalność to miniDSP ma ode mnie dużego plusa, przede wszystkim w końcu da się mierzyć punkty tak jak się chce a nie jak Dirac chce... jeśli chodzi o jakoś samego filtru - to nie wiem czy jest lepiej. Nie zauważyłem jakoś konkretniej, ale funkcjonalność na pewno do przodu no i to że można teraz znacznie przyjemniej i konkretniej zapisywac rzeczy, własne target curve itd...

Jeżeli chodzi o finalna wersję to moim zdaniem to powinno być ddrc-22D i używanie własnego DAC. Ja powoli składam schemat blokowy mojego "wymarzonego" wystemu i jest tam miejsce na dwa preampy/dac'i, przy czym jeden puści wszystkie możliwe źródła przez DSP z konwersją AD, potem DDRC-22D, potem kolejny DAC z drugiego preampu. Trcohę skomplikowane, ale inaczej sie chyba nie da, chyba że ktos chce ufać DAC w DDRC

Napisano
11 godzin temu, Bartek z Mega-Acoustic napisał:

przede wszystkim w końcu da się mierzyć punkty tak jak się chce a nie jak Dirac chce

Bartek , jedno krótkie pytanie ,temat spędza mi sen z powiek , jest jakiś schemat punktów pomiarowych ? Jak to powinno się robić , rozumiem , że zaczynamy od miejsca w którym mamy głowę podczas odsłuchu a co dalej ? 

Napisano (edytowany)

Tak sobie myślałem, czy nie warto zrobić jakiejś konstrukcji przestrzennej z drutu i sznurka, by ułatwić sobie wyznaczanie punktów pomiaru. Chyba, że niedokładności rzędu +-5 cm  nie robią na programie wrażenia.

Edytowano przez Kraft
Napisano

@tomek4446 - pisałem o tym już trochę wcześniej, ale to jeden z moich zarzutów dla tego programu że nie ma nigdzie informacji jakie mają być odległości pomiędzy punktami poza lipnym rysunkiem. W wersji 2.0 dalej jest to lipny rysunek, napisane jest tylko lakonicznie że dla krzesła trzeba by wytyczyć okrąg o promieniu ok 1m i punkty nie mniej niż 30 cm od siebie i tak... dochodzimy do odpowiedzi na sugestię @Kraft. Ja nie widzę za bardzo sensu super dokładnego pomiaru skoro w sumie nie ma informacji jak pozycjonować mikrofony. Odnośnie kanapy i większych powierzchni nie ma juz żadnej informacji.

Napisano (edytowany)

Dalszy ciąg serialu pt. Dirac Live :) 

Po paru dniach odsłuchu i porównań ze starą wersją z mniejszą ilością punktów pomiarowych mogę stwierdzić , że w samym dźwięku różnic nie odnotowałem, ale za to w postrzeganiu sceny dźwiękowej są już bardzo wyraźne. Mowa o różnicach między trybami , fotel , kanapa jedna osoba, kanapa dwie osoby. Przy "fotelu" prawidłową scenę uzyskujemy siedząc tak jak określiliśmy punkt odsłuchu , gdy usiądziemy 40 cm. w lewo lub prawo od tego punktu scena jest zaburzona i zaczynamy wyraźnie słyszeć bliższą kolumnę. Po przestawieniu na tryb 1 os. kanapa scena się rozszerza i zwiększa tolerancja pozycji odsłuchu , przy trybie 2 os. mamy naprawdę szeroką scenę i wrażenie koncertu. Więc coś jednak w wersji Dirac Live 2.0 zmienili :) 

A teraz trochę o możliwościach DL , odnośnie krzywych domowych. Funkcja ustawiania dowolnej krzywej domowej jest dziecinnie prosta i nie wymaga ponownego biegania z mikrofonem. Po pomiarach krzywe oraz same wyniki zapisujemy na komputerze czego zresztą przed wyłączeniem domaga się sam Dirac Live , mamy więc dostępną i w każdej chwili do wykorzystania bazę danych. Wystarczy podpiąć komputer do DDRC i możemy dowolnie zmienić tak krzywą opierając się na wcześniejszych pomiarach jak i same ustawienia filtrów wygenerowanych przez DL. Proces jest zawsze odwracalny, więc nie trzeba się martwić , że zaraz znowu trzeba będzie wyciągać statyw , mikrofon i wyrzucać domowników z chałupy, by była cisza :)

W oparciu o to źródło:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/what-is-your-favorite-house-curve.2382/page-2

postanowiłem przekonać się jak w moich czterech ścianach sprawdzą się wyliczane przez autorytety krzywe domowe, wszystkie krzywe naniosłem na filtry DL odnoszące się do pomiarów ' kanapa 1 osoba". O samych krzywych nie będę pisał myślę ,  podlinkowany post zawiera wszystkie informacje i odniesienia.

Krzywe:

1. Dirac Live.

2.Olive Tool

3.B&K

4. EBU - TECH 3276

Ustawienia zaaplikowałem do czterech konfiguracji DDRC , więc potem wystarczy tylko przełączać pilotem więc łatwo jest porównywać.

Nie chcę tutaj ferować jakiś wyroków dźwiękowych czy ustanawiać dogmatów ale u mnie jest tak:

Krzywa DL i Olive Tool to dźwięk zrównoważony w całym paśmie , nie męczący, taki naprawdę do długiego słuchania. Po przełączeniu na B&K a szczególnie EBU-TECh , dźwięk jest o wiele efektowniejszy , średnie i wysokie grają pierwsze skrzypce , naprawdę może zrobić wrażenie. Jest odczucie , że nagle przybyło instrumentów, a wokalista stoi metr od nas.

krzywa domowa Dirac Live.png

Krzywa domowa Olive Tool.png

Krzywa domowa B&K.png

Krzywa domowa EBU-TECH 3276.png

Edytowano przez tomek4446