Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Karol64208 napisał:

testowałeś to na vinylach, czy inne  źródło było podłączone +6dB i 4dB?

Na czarnym krążku przetestuje jutro. Na razie CD i streamer. 

1 godzinę temu, Karol64208 napisał:

Nie brakuje tego co jest powyżej 10kHz?

A jest coś powyżej ? :) 

Nie nie brakuje i jest to chyba fenomen tych kolumn. Poprzednie Grandy na wykresie DL miały pasmo 28 -  22k Hz , a w realnym odbiorze dźwięku/ wysokie/ różnicy nie słyszę.

Edytowano przez tomek4446
Napisano
17 minut temu, Karol64208 napisał:

na pewno coś jest skoro słyszę

No bo wiesz , jak ja kupowałem kolumny ,to kazali mi podać wiek. Jak podałem, to dali mi Atleci. Ponoć w mojej grupie wiekowej nic z szerszym pasmem się nie należy , bo klient i tak nie usłyszy :) I tak już zostało :) 

Napisano
Przed chwilą, tomek4446 napisał:

Ponoć w mojej grupie wiekowej nic z szerszym pasmem się nie należy , bo klient i tak nie usłyszy :) I tak już zostało :) 

nie zapominajmy że w Naszym wieku mamy do dyspozycji potencjometr głośności ¬¬ , a to pomaga wzmocnić sygnał i już nie jesteśmy głusi:D.

Ale tak poważnie, Aletci nie mają z tym problemu.

Napisano
4 godziny temu, slaw0001 napisał:

No prawie jak firmowa DL.

Krzywa DL schodzi od 1kHz , ta moja od 6 K Hz. . Przeczytałem kilka artykułów o krzywych oraz publikacji. W moim odczuciu nie ma innej drogi niż własne doświadczenia. Są jakieś ogólne wytyczne, ale gotowej recepty nie znalazłem. Z moich doświadczeń wynika , że najbardziej istotną kwestią jest ustawienie odpowiedniego do charakterystyki kolumn i własnych preferencji basu. To on determinuje wrażenia jakie mamy przy średnich tonach i dolnym paśmie wysokich. Dlatego bardziej podbijając bas, u siebie musiałem zrobić zejście krzywej dużo dalej niż proponuje krzywa DL. Jak spojrzałem na wykresy osób z innych for to ta metoda jest często stosowana.

Napisano
2 godziny temu, slaw0001 napisał:

@tomek4446 a możesz też wrzucić screena ze zmierzonym spektrum?

Próbowałem Twoje opcji, ale wyszło zbyt matowo. U nnie jednak najlepiej sprawdza się krzywa NAD, ale ograniczona do 500Hz.

Spróbowałbym jeszcze podnieść trochę wyżej krzywą np ze 2dB i przyciąć głównie pierwsze mody na niskim basie

Napisano
9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Spróbowałbym jeszcze podnieść trochę wyżej krzywą np ze 2dB i przyciąć głównie pierwsze mody na niskim basie

Ale całą krzywą? A to przycięcie to gdzie konkretnie?

Niestety "czytanie" tych wykresów no nie jest elementem o którym  mógłbym powiedzieć, że się znam 😜 

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Proszę.

pomiar bez Dl.jpg

W porównanie do mojego można powiedzieć za klasykiem: "Nuda Panie, nuda..." 🙂👍

Napisano
Dnia 30.05.2021 o 19:22, Karol64208 napisał:

masz testy przy słuchaniu vinyli?

Przepraszam , że trochę to trwało, ale by móc coś z przekonaniem napisać musiałem przesłuchać kilka płyt. To czego się bałem , to zbytnio cyfrowy dźwięk . Na szczęście mam kilka tych samych tytułów na vinylu i CD. porównałem. Po przepuszczeniu dźwięku z drapaka przez DL , nadal zaznaczona jest charakterystyczna sygnatura vinyla i dynamika , która u mnie nadal jest lepsza niż z CD. Sam dźwięk jest lepiej poukładany dzięki ograniczeniu wpływu pomieszczenia , ale tak się dzieje niezależnie od źródła. Miałem sprzedać DDRC 24 , teraz już się waham , czy nie zostawić wyłącznie do korekcji gramofonu.

Napisano
14 godzin temu, slaw0001 napisał:

Ale całą krzywą? A to przycięcie to gdzie konkretnie?

Ja u mnie koryguje (w REW nie Dirac, wyłącznie górki, nie zasypuje dołków). Przesuwając krzywa kilka dB w górę uzyskamy korekte wyłącznie wierzchołków największych peaków. Może wykres nie będzie wyglądał tak dobrze po kolejnym pomiarze, ale taki mało skorygowany dźwięk mi się najbardziej podoba. W skrócie - zachowuje mniej więcej charakterystykę pomieszczenia, przycinam największe górki i wyrównuje trochę nierówności między kolumnami żeby poprawić stereofonię. Nie wiem ile tego można zrobić w dirac, ile robi automat

Napisano (edytowany)
7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ja u mnie koryguje (w REW nie Dirac, wyłącznie górki, nie zasypuje dołków).

A to podobno dobry kierunek. Ktoś gdzieś kiedys mówił/pisał , że jesli korekcja to raczej obcinamy niz zasypujemy (czyt. Dodajemy). Podobno lepiej dla odbioru dzwieku bo mniejsza ingerencja ,a ucho podobno jest mniej wrazliwe na dołki a bardziej na szczyty, ale to tylko gdzies tam wyczytane wiec łapki obciąć za to nie dam 😜

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

Reakcja na zasypywanie dolkow jest bardzo słaba. To miejsca gdzie albo jest np punkt podziału zwrotnicy, albo jakieś nakładanie się fal i kasowanie wzajemne. Podbijanie daje tylko wzrost zniekształceń w tym rejonie. Przyciecie górek "czyści" za to i nadaje głębi i blasku całemu pasmu

Napisano

@Bogusław Kożyczkowski za wcześnie na jednoznaczne wnioski. Wczoraj słuchałem po wstępnym pomiarze do 2-giej w nocy i nie mogłem uwierzyć , że to gra mój system. Było zajebiście :) Aplikacja 22D na Win 10 zainstalowała się bezproblemowo , jest prościej niż w przypadku DDRC-24 . Z tym , że na ekranie mam planszę uczenia pilota IR / zdjęcie/, której raz , że nie chcę , dwa nie mam pojęcia jak ją usunąć. Ale bawiłem się na razie krótko , więc jakoś to rozpracuje :)

DDRC -22D nie ma wyłącznika podobnie jak DDRC-24, ale się w odróżnieniu od tego ostatniego nie grzeje . Po całej nocy , bez odłączania było zimne.

Prze de mną jeszcze dostosowanie sygnału z 22 D na RME , ale pierwsze wrażenia na razie na plus.

Zapomniałem wrzucić jak wygląda aplikacja , sorry.

22 d.PNG

Napisano
41 minut temu, tomek4446 napisał:

więc jakoś to rozpracuje :)

Dasz rade i dzięki za info.

Wiedziałem, że wewnątrz wszystko (procesy DSP) pracuje w domenie cyfrowej na sygnale 24bit aż do 96k a zamiany A-D i D-A w DDRC-24 (słaba jakość zegara) to proszenie się niepotrzebne kłopoty.

22D To jedyna skrzynka, która uważam za wartą uwagi. To co dalej napiszesz o tej skrzynce "będzie miało polityczne znaczenie" (jak u Kargula w ostatniej części filmu), .... żartuje, hehe ..............ale jestem gotów na poważnie ponownie rozważyć opcje zakupu tej skrzyneczki.

Napisano
1 godzinę temu, Dedal75 napisał:

jak najszybciej wyszukałem ten model dsp w necie i cena ostudziła moje chłopięce zapędy

O, ku...a , to ta cena nie była w rupiach ? Muszę sprawdzić ile mi ściągnęło z konta ! :) 

Ponieważ w 22D jest do podłączenia z kompem USB 2.0 typ B , musiałem nabyć nowy kabelek. Co prawda miałem takowy kupiony całkiem niedawno w markecie ale po dwóch m-cach przestał działać. Jednak nie opłaca się być dusigroszem , bo dwa razy się płaci. Postawiłem na Suprę , mam takie doświadczenie z tą marką , iż są faktycznie świetnie skonstruowane i niezawodne. 

IMG_2328.JPG