Skocz do zawartości

A REGA to co?

Recommended Posts

To zdecydowanie wersja targowa. Ja bym zamiast tych 607 spróbował Sonus Faber Lumina 1. Świetne małe monitorki, tez szybkie i detaliczne, ale mają do tego naturalne i nasycone średnie tony. 

Są obecnie do kupienia nowe za mniej niż 3 tys, pewnie bez problemu w praktyce za 2.5 tys i w tej cenie one są nieprzyzwoicie dobre. 

Wykonanie tez trochę innej klasy niż bowersy 607. 

Moje doświadczenie z Bowers vs Sonus Faber jest takie, że Sonus to brzmienie bardzo wyraźnie zmiękczone, mocno nasycone i ciepłe na średnicy, z podgrzanym i raczej wolnym basem, całościowo bardzo dostojne, nasycone.

Bowers to praktycznie zawsze podkreślona góra pasma z detalem wyśrubowanym na maksa, środek bez krzykliwości ale i bez ciepła a bas to albo postawienie na niskie zejście i masywność albo radość i frajdę przez podbicie wyższego zakresu basu. 

Dwa zupełnie inne charaktery. Żywiołowość, energia i detal vs spokój i pogłębianie barw na średnicy. Jedne i drugie łączy tylko jedno - brak krzykliwości średnicy. 

Dla mnie do analogowej, miękkiej Regi bardziej pasuje Bowers.

Edytowano przez kaczadupa

35 minut temu, Rafał S napisał:

Nasz dawny forumowy kolega (@lysy) słucha ich u siebie z Rotelem RA 6000 i jest zachwycony tym połączeniem. Testował też wcześniej zestawienia z kilkoma innymi wzmacniaczami, ale Rotel wygrał. 

I wcale mnie to nie dziwi. Ważne żeby nie stały na środku pokoju, służy im bliskość ścian tak powiedzmy 30cm od tylnej ścianki dodaje masy dźwiękowi.