Inferno #1 Napisano 14 listopada 2018 (edytowany) Założona w 1973 roku firma w Wielkiej Brytani. Swoją nazwę zawdzięcza swoim właścicielom RElph & GAndy. Marka głównie znana w świecie audio ze świetnych gramofonów i wkładek gramofonowych. Ale produkuje także świetne wzmacniacze gramofonowe oraz wzmacniacze stereo a także odtwarzaczy CD. Rega jako firma gramofonów czy wzmacniaczy jest obecna na dość dobrym poziomie i znana przez sporą rzeszę entuzjastów techniki audio w Polsce natomiast produkuje także kolumny stereo które aż tak nie są popularne. Ramiona gramofonowe Regi dość często są montowane w najdroższych gramofonach a legendarne konstrukcje ramion znajdują się w sprzęcie HiEnd będąc na liście części dodatkowym atutem mówiącym o jakości całego urządzenia. Osobiscie jestem właścicielem a raczej mój syn ?gramofonu Planar 1 oraz wzmacniacza stereo Rega Brio 2017 świetny sprzęt o ciepłym szczegółowym brzmieniu. Przy tym mówiąc o wzmacniaczu trzeba powiedzieć że jest to jeden z niewielu w pełni analogowych wzmacniaczy w tym przedziale cenowym zawdzięczając swoje brzmienie w pełni analogowej konstrukcji, taka analogowa perełka w coraz bardziej cyfrowym świecie. Edytowano 14 listopada 2018 przez Inferno Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #2 Napisano 21 listopada 2018 Rega od kilku lat regularnie pojawia się na Audio Show prezentując dobrze grający i w miarę niedrogi sprzęt - a przede wszystkim dopasowany również do niezbyt dużych pomieszczeń (w 2017 i 2018 roku grały nieduże kolumny podstawkowe, podłączone głośnikowym kablem Rega). W tym roku (Hotel Radisson - Sobieski) był pokazany gramofon Rega RP8 o ciekawej, szkieletowej konstrukcji (grał z wkładką MC Apheta2). Informacje o gramofonie są np. poniżejhttp://www.this.pl/produkty/rega/gramofony/gramofon-rega-rp8/ Dla osób zainteresowanych - na stronach AUDIO jest dostępny test wzmacniacza REGA Brio (model na 2017 rok, w wąskiej obudowie).https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2825-rega-brio Dość często zestawy Rega są doceniane przez pisma audio i polecane jako komplet (wzmacniacz + CD lub gramofon i kolumny) wart swojej ceny. No i kolumny wcale nie są takie rzadkie i mało znane ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno #3 Napisano 21 listopada 2018 (edytowany) Właśnie sobie leżę i słucham. A jezeli kolumny Regi są popularne to tym lepiej - choć do odsłuchów nie mogłem znaleźć zbyt wielu miejsc ☹️ Edytowano 21 listopada 2018 przez Inferno Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno #4 Napisano 13 lutego 2019 Jedno do czego mogę się doczepić jezeli chodzi o wzmacniacz Rega Brio to mało precyzyjny silnik potencjometru głośności w trakcie używania pilota. Nie wiem jaki jest skok ale 2-3 dB. Reszta super! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil C #5 Napisano 19 lutego 2019 Warto dodać, że gramofony Rega są podatne na modyfikacje, które można samemu przeprowadzić w domu. Począwszy od wymiany okablowania ramienia (np. Isokinetik Isotone Rewire Kit for Rega tonearms), zmiana subplattera (np. GroveTracer albo TnagoSpinner, w zestawie z pulleyem, w wersjach na 1 lub 2 paski), wymiana talerza (delrinowe, akrylowe itd.), dla starszych gramofonów Rega proponuje Motor Upgrade Kit (silnik 24V, który współpracuje z zewnętrznym zasilaczem - mniej drgań), podstawa wygłuszająca od SRM/TECH (SRM/TECH Rega Silent Base), ciężarek ramienia z obniżonym środkiem ciężkości i pewnie jeszcze trochę innych ;) Wiadomo - można w ten sposób przepakować gramofon i nie będzie to już "rega's way". Ale można też wycisnąć z gramofonu dużo więcej. Sam nabyłem ostatnio używany Rega Planar 3 i planuję wprowadzić z czasem kilka modyfikacji (na pewno wymiana okablowania, dodanie regulacji VTA, wymiana subplattera, wymiana silnika i dokupienie zew. zasilacza). Na ale kiedy to nastąpi to ciężko powiedzieć, Pozdrawiam, Kamil Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach