Wito76 Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 4 minuty temu, Palmos napisał: Czy tylko RPI bez dac'a będzie lepsze niż z laptopa po usb? Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Raspberry Pi czy to wersja 3, 3b+ czy 4 może grać po USB, tak jak podłączasz peceta - kabelkiem od drukarki w uproszczeniu łączysz malinę z Magnatem. Myk jest taki, że RPi 4 gra wg potocznej opinii i wg wszelakich malinowych forów lepiej po USB niż poprzednie wersje z serii 3 i starsze. A czy będzie lepiej niż laptop? Ciężko mi odpowiedzieć, na pewno w większości przypadków jest to bardziej komfortowy wariant, by postawić malinkę wielkości paczki fajek malinkę obok wzmacniacza niż stawiać niemały laptop i sterować z laptopa postawionego przy wzmacniaczu. Można również dać nakładkę typu DAC i wtedy jedziesz prosto z nakładki do wejść analogowych wzmacniacza. Ewentualnie nakładkę typu transport, jakieś Hifiberry czy Digione i coaxialem wejść sobie na Magnata. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 (edytowany) 3 minuty temu, Wito76 napisał: bardziej komfortowy wariant, by postawić malinkę wielkości paczki fajek malinkę obok wzmacniacza niż stawiać niemały laptop i sterować z laptopa postawionego przy wzmacniaczu. Sterować laptopem? Ale czym konkretnie? 😉 Edytowano 29 grudnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Sterować laptopem? No muzyką, Tidalem, radiem etc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 @DiBatonio przeczytaj może kilka postów wstecz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 6 minut temu, Wito76 napisał: No muzyką, Tidalem, radiem etc Ale to można zdalnie robić np. przez JRiver zapomoca apki Gizmo lub JRemote, Bubble UPnP tezwidzi tego playera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 41 minut temu, Wito76 napisał: Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Raspberry Pi czy to wersja 3, 3b+ czy 4 może grać po USB, tak jak podłączasz peceta - kabelkiem od drukarki w uproszczeniu łączysz malinę z Magnatem Ja Ciebie rozumiem doskonale. Podałeś wcześniej przepis na dobre granie ale wiąże się z tym wiele zachodu tj. szukanie używek rpi i przystawki itp. I/lub niemałe koszty. Dlatego taki pomysł żeby na początek pójść trochę na skróty z samym Rpi z Magnatem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ace2 Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 (edytowany) Pójście na skróty to tylko wywalenie pieniędzy. Weź na raty lub dozbieraj i od razu uzyskaj konfigurację docelową. Edytowano 29 grudnia 2022 przez Ace2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Pytanko jeszcze jak się steruje tą Malinką postawioną przy wzmacniaczu np w Tidalu? Bo np u mnie w laptopie nie mogę sterować z telefonu w Tidalu tak jak w Spotify. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 12 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Wiim jako transport gra dosć jasno 👌 No właśnie to chciałbym uzyskać. Chciałbym rozjaśnić trochę brzmienie... 4 godziny temu, Ace2 napisał: Pójście na skróty No może złego wyrażenia użyłem. Bardziej chodziło mi o pierwszy krok - tylko że duży 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Malina (goła po usb) też raczej jasno gra. A jak się steruję z telefonu? Kilka sposobów jest. Instalujesz na malinie system, Volumio lub Moode. I teraz mały problem, instalujesz w telefonie aplikację MConnect lub BubbleUpnP i tam wprowadzasz dane logowania tidal i przez te aplikacje korzystasz z tidala i łączysz się z maliną. To nie jest oryginalna (natywna) obsługa tidala. Czyli że nie odpalasz oryginalnej (natywnej) aplikacji Tidal tylko korzystając z trochę innego interfejsu jaki oferują aplikacje MConnect lub BubbleUpnP (są darmowe). To pierwszy sposób. Drugi to instalujesz system Volumio i kupujesz usługę Volumio Premium - wtedy masz Tidal Connect i korzystasz z natywnej aplikacji Tidal w telefonie. Minus jest taki, że Volumio Premium kosztuje 79 dolarów rocznie. Spotify natomiast chodzi bez problemu z natywnej aplikacji zarówno w Moode jako i Volumio - jedyny warunek jest taki, że Spotify musi być Premium, czyli nie to darmowe z reklamami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Z tymi nowymi planami subskrybcji volumio trochę przesadzili, ja jeszcze w listopadzie za premium zapłaciłem odnowienie subskrypcji 135zł a nowy plan kosztowałby mnie 280zl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 12 godzin temu, Palmos napisał: Pytanko jeszcze jak się steruje tą Malinką postawioną przy wzmacniaczu np w Tidalu? Bo np u mnie w laptopie nie mogę sterować z telefonu w Tidalu tak jak w Spotify. Masz aplikację Volumio albo Moode i grasz. 11 godzin temu, Palmos napisał: 👌 No właśnie to chciałbym uzyskać. Chciałbym rozjaśnić trochę brzmienie... No może złego wyrażenia użyłem. Bardziej chodziło mi o pierwszy krok - tylko że duży 😀 No dlatego Ci to zaproponowałem. Piotrek 20 godzin temu, Palmos napisał: Np. coś takiego? https://www.x-kom.pl/p/635138-nettop-mini-pc-raspberry-pi-zestaw-4b-wifi-2gb-ram-32gb-akces-2-went.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click&ceneo_cid=485ae46d-8357-adf6-fbf6-af887bef5822 Trochę dużo PLNów trzeba dać - to normalna cena? Tu jest zestaw. Ten wentylator niejest Ci potrzebny. Wkrtóce ma być lepiej dostepna to warto poczekac. Ja czekam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Ja czekam. To ja też. Jak się pojawi to co warto kupić to jak możesz to daj znać znać na tym wątku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Na olx jest przecież kilka egzemplarzy Pi 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 @Palmos Możesz przecież kupić Wiima i sprawdzić jak to gra, najwyżej zwrócisz. Działa bezproblemowo z Tidalem i Spoti, jest tuneIn i vtuner ze stacjami radiowymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Właśnie tak zrobiłem. Jutro ma przyjść... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Do Magnata polecam podłączyć przez Line In z przodu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Dzięki Sprawdzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 21 godzin temu, Ace2 napisał: Pójście na skróty to tylko wywalenie pieniędzy. Weź na raty lub dozbieraj i od razu uzyskaj konfigurację docelową. Proponuje m2tech dac (usb-jack3.5mmm). Był to koszt ok 700zł (w zaleznosci od kursu złotówki). Nawet nie bawiłem sie w żadne nakładki do pi4-ki. Warto by spróbować tej opcji. Ps: mojego m2techa nie sprzedam mimo iż obecnie nie uzywam i zalega w szufladzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 40 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Proponuje m2tech dac A którey dokładnie bo znajduję kilka różnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 M2tech hiface dac Ps: z wyglądu jak pomarańczowy pendrive Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal40 Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: M2tech hiface dac Ps: z wyglądu jak pomarańczowy pendrive a co ten pendrive ma niby robić? 😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Nie wiem.... 🤔 może "Miażdżyć" konkurencję... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 Dnia 30.12.2022 o 10:22, Palmos napisał: To ja też. Jak się pojawi to co warto kupić to jak możesz to daj znać znać na tym wątku. Kto to wie kiedy to będzie? Juz pół roku ich nie ma. Eeee, więcej. Ale coś ma być lepiej jak czytałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Czy ktoś może zmieniał kabel zasilajacy? Jeśli tak to na jaki? Oczywiście chodzi o tytułowego Magnata Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts