kaczadupa Napisano wczoraj o 13:36 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:36 (edytowany) Panie Bartku czy przygotowując pomieszczenia pod kątem akustyki sprawdza Pan też jakich przewodów w systemach stereo używają Pana klienci? Czy uświadamia Pan swoich klientów, że nawet niewielkie zniekształcenia wprowadzane przez kable będą MOCNO SŁYSZALNE jeśli obejmą częstotliwość rezonansową pomieszczenia? Jeżeli tak to czy mogę prosić o wskazanie konkretnych kabli, które takich zniekształceń są pozbawione, zarówno w całym paśmie jak i na konkretnych zakresach częstotliwości, tak by każdy mógł dopasować kabel do swojego pokoju. I to samo pytanie o wskazanie konkretnych kabli do konkretnych częstotliwości rezonansowych pokojów kieruję do Branży - @Q21, @Top Hi-Fi & Video Design, @rms.pl. Nadto proszę Branżę o wskazanie jakich wzmacniaczy i głośników należy unikać z uwagi na zastosowane w nich kable wnoszące (finalnie) MOCNO SŁYSZALNE zniekształcenia na konkretnych częstotliwościach rezonansowych pokojów. Edytowano wczoraj o 13:48 przez kaczadupa 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dnia 8.03.2025 o 20:12, fp74 napisał: Bartek Chojnacki mam jeszcze pytanie dotyczące akustyki pomieszczeń w szerszym aspekcie niż wyłącznie pokój do sluchania muzyki. W celu zmniejszenia pogłosu oraz ogólnie wyciszenia otwartej przestrzeni budynku mieszkalnego (wysoki salon na 7m, otwarta kuchnia, otwarty korytarz, metalowe schody, szklane bariery, antresola, otwarte piętro, uff, acha no i jeszcze ogromne okna wszedzie... ) gdzie umieszczać jakiekolwiek ustroje akustyczne - na pewno u źródła dźwięku (np tv, kuchnia), a jaki ma to sens tam gdzie dźwięk już dociera np na antresoli w pobliżu sypialni lub gdzieś "po drodze" np w korytarzach czyli w duzej odległości od źródła? Przy czym problemem są raczej wysokie tony, tzn na piętrze np słychać bez wysiłku szczegóły rozmowy czy tv z parteru z kolei na parterze jest problem ze zrozumieniem mowy z dużej odległości np między kuchnią a salonem. Tu chyba z racji tych problemów to raczej jakieś pianki? Żeby te wysokie wygasić jakoś. Tylko gdzie? W takiej sytuacji odpowiedź jest dość prosta, jeśli jest pytanie gdzie, to zazwyczaj odpowiedź brzmi - gdzie tylko się da... bo i tak liczba tych miejsc jest mała. Adaptując takie zwykłe przestrzenie domowe w pierwszej kolejności pytam czy można zrobić sufit i wtedy dać tam w zależności od dostępnego budżetu, albo perforowane płyty GK albo tynk akustyczny. Peforowane płyty GK z wełną to koszt stosunkowo mał ok. 150-200 zł/m2, jak jest 7 m pod sufitem to spokojnie można podwiesić 15-20 cm i jest to bardzo skuteczne rozwiązanie, tlyko nie każdy potem akceptuje te dziurki na suficie mimo że jak jest białe na białym to jest stosunkowo mało widoczne... przynajmniej według mnie. Tynk akustyczny to cholernie droga sprawa zwłaszcza jak trzeba większość sufitu zrobić, więc robi się to dużo rzadziej. Trzecia opcja, jak sufit jest bardzo wysoki, to wolnowiszące elementy dźwiękochłonne typu chmura, np. Ecophon Solo albo jakieś baffle czy chmury z peta, np. to co ma MA typu AcouCloud PET i AcouCloud Flat. W wysokich pokojach dobrze to wygląda. Zrobienie sufitu eliminuje zazwyczaj 70-80% problemów z pogłosem, więc jest to wybitnie korzystne, jak się uda to zazwyczaj potem wystarczy zrobić jedną lub nawet część ściany w jakiś neutralny sposób, np. ścianę z TV zrobić na niej podkonstrukcję z wełny i wykończyć lamelami na PET albo samym PET, albo ponownie perforowane płyty GK. Jest jedna ważna zasada - nie montować nic cienkiego bo to da bardzo mało albo wręcz efekt niekorzystny, jak filc PET czy cośinnego cienkiego to zawsze na podkonstrukcji z wełną min. 5 cm a najlepiej 10-15 cm, i tak... ....dochodzimy do Waszych tapet czy jakiegoś tynku japońskiego. Sam tynk "japoński" jeżeli to taki baranek, to ma też wprost wersję przebadaną akustyczną solidną bez japoński w nazwie, np. sonaspray. Lepszy tynk akustyczny to np. STO SIlentDirect, ale to ten drogi jest, sonaspray nie jest drogi ale wygląda właśnie jak taki baranek. Niemniej, ja żadnych tapet albo innych cienkich materiałów bym nie używał, bo to może zjeść tylko najwyższe częstotliwości gdzie i tak tej energii jest mało, a zostawi lub wręcz uwypukli wszystko co najgorsze... 19 godzin temu, kaczadupa napisał: Panie Bartku czy przygotowując pomieszczenia pod kątem akustyki sprawdza Pan też jakich przewodów w systemach stereo używają Pana klienci? Czy uświadamia Pan swoich klientów, że nawet niewielkie zniekształcenia wprowadzane przez kable będą MOCNO SŁYSZALNE jeśli obejmą częstotliwość rezonansową pomieszczenia? Jeżeli tak to czy mogę prosić o wskazanie konkretnych kabli, które takich zniekształceń są pozbawione, zarówno w całym paśmie jak i na konkretnych zakresach częstotliwości, tak by każdy mógł dopasować kabel do swojego pokoju. I to samo pytanie o wskazanie konkretnych kabli do konkretnych częstotliwości rezonansowych pokojów kieruję do Branży - @Q21, @Top Hi-Fi & Video Design, @rms.pl. Nadto proszę Branżę o wskazanie jakich wzmacniaczy i głośników należy unikać z uwagi na zastosowane w nich kable wnoszące (finalnie) MOCNO SŁYSZALNE zniekształcenia na konkretnych częstotliwościach rezonansowych pokojów. Nie, nie zajmuję się tym, nie sprawdzam i nie uświadamiam. Wolę się skupić na swojej działce a niech na tym skupią się Ci co się tym zajmują. Akustyka pomieszczenia ma być dobra niezależnie od tego co tam będzie grało i uniwersalna, wiec prawidłowe działanie jest takie że ja najpierw robię dobrą akustykę, a potem można w niej dobierać kable i inne elementy Niemniej, nie widzę żadnego powodu dla którego charakter zniekształceń miałby mieć charakter rezonansowy, to raczej niemożliwe. Zniekształcenia są raczej szerokopasmowe, może raz w niskich raz w średnich częstotliwościach, ale nie stricte rezonansowe że to jedna konkretna częstotliwość więc nie mogą korelować z rezonansami pomieszczenia. Tak wiec tutaj chyba problemu nie ma, po prostu im mniejsze zniekształcenia ma kabel ogólnie, bo jest lepszym kablem, tym mniej problemu będzie i raczej nie da się tego dopasować do konkretnego pokoju 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Już „widzę”, jak tam i gdzie Wasze myśli idą. A może by tak sufit zrobić? Raz a porządnie. Lepszej rekomendacji nie potrzeba. I warto mnie tutaj było przychodzić. Dzięki panie Bartku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Tak, sufit to nasza nadzieja. Teraz trzeba tylko to żonie wytłumaczyć 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Ja urabialem zone przez 3 lata 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Znacie jakieś ładne tapety akustyczne gdzie tego szukać jakieś linki sprawdzone? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 53 minuty temu Udostępnij Napisano 53 minuty temu no i masz, napisane wyżej żeby nie stosować tapet akustycznych zwłaszcza do pokoju odsłuchowego bo to zły pomysł i pytanie gdzie znajdę tapety... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 44 minuty temu Udostępnij Napisano 44 minuty temu (edytowany) 17 minut temu, Radek Kostrzewski napisał: Znacie jakieś ładne tapety akustyczne gdzie tego szukać jakieś linki sprawdzone? Po co zaraz akustyczna, dawno gdzieś w wątku akustycznym czytałem, że fizelinowe dają radę. Miałem papierową, teraz od latów mam fizelinową właśnie, 3 płaszczyzny ścian oklejone i przestało "dzwonić" na górze. A wierz mi dzwoniło troszkę wcześniej z Azurami 540 i Eposami M15.2 . Później i tak jeszcze gąbki dokładałem na szczęście się z nich wyleczyłem. Z tyłu mam tylko ćwierćwalce W1.3 SemperAcoustic. Edytowano 41 minut temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts