Rega Napisano 11 września 2021 Udostępnij Napisano 11 września 2021 Obawiam się że ,,przyspieszacza decyzji,, może zabraknąć i będziesz musiał dokupić. A z drugiej strony to naduzycie może być niebezpieczne z uwagi na jakże ważną pracę Twojej małżonki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 Jeżeli sprawę postawimy tak - czy się stosuje, to odpowiedź brzmi - tak, stosuje się. Jeśli byłoby pytanie, co jest lepsze, to w 80% przypadków odpowiedź brzmi absorber, ale to dyskusja bezprzedmiotowa bo jak akceptację ma tylko dyfuzor... to musi być dyfuzor. taki 120x60 cm obszar byłby ok, dobrze by też było gdyby dyfuzor był względnie głęboki 10-15 cm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 @Bartek Chojnacki dziękuję , walczę o absorber , ale jak się nie uda to przynajmniej wiem , że dyfuzor nie będzie całkowitym idiotyzmem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 @Bartek Chojnacki Sytuacja rozwija się dynamicznie , Bartek udało się !!! Właśnie otrzymałem zgodę na absorbery Ale .... pod warunkiem , że na materiale będzie nadruk wybrany przez żonę . Podejrzewam , że będzie to jakiś fragment miejsca na świecie który zwiedzaliśmy z naszych zasobów zdjęciowych. Czy Mega Acoustic wykonuje takie zlecenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 8 minut temu, tomek4446 napisał: @Bartek Chojnacki Sytuacja rozwija się dynamicznie , Bartek udało się !!! Właśnie otrzymałem zgodę na absorbery Ale .... pod warunkiem , że na materiale będzie nadruk wybrany przez żonę . Podejrzewam , że będzie to jakiś fragment miejsca na świecie który zwiedzaliśmy z naszych zasobów zdjęciowych. Czy Mega Acoustic wykonuje takie zlecenia ? To ja się też przyłącze do pytania. Na jakim materiale chcesz te nadruki wykonywać? Żeby przepuszczały swobodnie fale dźwiękowe do środka absorbera a jednocześnie dawały fajny nadruk? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 12 godzin temu, Amarok napisał: Ciekawe jakie ma problemy audiofil który nie ma żony? 🙂 Na szczęście u mnie na chacie będzie róbta co chceta - jeśli chodzi o audio-video 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 (edytowany) @HQ150 zewnętrzny materiał absorbera nie jest bardzo istotny, ponieważ słuzy on głównie do absorbownia nadmiaru niskich cżęstotliwości. A te, jak wiadomo przenikają nawet beton. Tak wiec do zewnętrznego wykończenia asorbera można wybrać różne materiały. Moje Essentiale mają wykończenie ze zwykłej włókniny, no ale nie są art. Kiedyś nawet jeden z gości pomylił je z elektrostatami😉. Edytowano 12 września 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2021 (edytowany) 5 minut temu, Rega napisał: @HQ150 zewnętrzny materiał absorbera nie jest bardzo istotny, ponieważ słuzy on głównie do absorbownia nadmiaru niskich cżęstotliwości. Akurat nie. Taki absorber ma pochłaniać jak najszerszy zakres częstotliwości. I tak czyni, ponieważ nadruki robi się na tkaninie akustycznie przeźroczystej (przynajmniej na pewno Mega Acoustic tak robi). Edytowano 12 września 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 5 minut temu, Rega napisał: zewnętrzny materiał absorbera nie jest bardzo istotny, ponieważ słuzy on głównie do asorbownia nadmiaru niskich cżęstotliwości. Czy aby na pewno? 2 minuty temu, Kraft napisał: Akurat nie. Taki absorber ma pochłaniać jak najszerszy zakres częstotliwości. No właśnie. Zresztą one raczej nie pracują przy tych najniższych częstotliwościach tylko z tego co się orientuję raczej powyżej 100 -125 Hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 To chyba zalezy od czest. W jakiej absorber ma pracować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 3 minuty temu, Kraft napisał: nadruki robi się na tkaninie akustycznie przeźroczystej No właśnie. Czy masz namiar na takie tkaniny które są akustycznie transparentne a jednocześnie idealnie nadają się do druku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2021 2 minuty temu, HQ150 napisał: No właśnie. Zresztą one raczej nie pracują przy tych najniższych częstotliwościach tylko z tego co się orientuję raczej powyżej 100 -125 Hz. Zgadza się. 10 cm wełny niskiego basu nie pochłonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: To chyba zalezy od czest. W jakiej absorber ma pracować Tylko nie ma chyba takich które by pracowały od samego dołu. Musiały by mieć chyba bardzo duże wymiary. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 (edytowany) @KraftNo, tu można mieć różne zdania. Bo wyższe cżestotliwości są bardzij kierunkowe i ich pochłanianie jest niewielkie. Do tego służą raczej hybrydy umieszczone na bokach pomieszczeń, w miejscach odbić. Ja opieram sie na metodzie prób i błędów i sprawdziłem kilka ustawień i różnych rodzajów ustrojów. Pozostały absorbery ZA kolumnami i na suficie oraz hybrydy na bokach. A jeszcze w przyszłości dyfuzory na suficie oraz za miejscem odsłuchowym. I jeszcze pytanie do dyskutantów - ilu z Was to sprawdzało w swoich pomieszczeniach? Znowu dyskusja teoretyczna. Edytowano 12 września 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 2 minuty temu, HQ150 napisał: Tylko nie ma chyba takich które by pracowały od samego dołu. Musiały by mieć chyba bardzo duże wymiary. A mówią ze rozmiar nie ma znaczenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 (edytowany) 4 minuty temu, Rega napisał: I jeszcze pytanie do dyskutantów - ilu z Was to sprawdzało w swoich pomieszczeniach? No ja na dniach przystępuję do adaptacji akustycznej pokoju kinowego. Łącznie z zerwaniem całego sufitu i położeniem nowego akustycznego. I też szukam materiału na absorbery na ściany i wiem, że inżynier akustyk np. odrzucił mój pomysł pokrycia ich filcem ( powiedział, że co najwyżej 1 mm grubości). Więc byłbym wdzięczny za typ materiału nadającego się dobrej jakości wydruk. Edytowano 12 września 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 3 minuty temu, Rega napisał: I jeszcze pytanie do dyskutantów - ilu z Was to sprawdzało w swoich pomieszczeniach? A ilu w "nieswoich"? Te doswiadczenia też sie liczą? 5 minut temu, Rega napisał: Znowu dyskusja teoretyczna. Niekoniecznie.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2021 2 minuty temu, Rega napisał: @KraftNo, tu można mieć różne zdania. No nie wiem. Dany absorber pochłania, co pochłania i można to zmierzyć (lub obliczyć). Nasze osobiste przekonania tego nie zmienią;). Ale płaszczyzny sporu tu żadnej nie widzę. Absorber szerokopasmowy powinien być obity tkaniną przepuszczającą powietrze i tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 @HQ150U mnie na Całej powierzchni sufitu, pod warstwą zewnętrzną, jest wełna akustyczna. Dodatkowo na stronie zewnętrznej są dwa absorbery 60x100 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 6 minut temu, Rega napisał: No, tu można mieć różne zdania. Tak jak pisze @Kraft. Tu fizyka jest tylko jedna. Te materiały od dawna są pomierzone i wiadomo jaki wpływ mają na fale dźwiękowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2021 (edytowany) 9 minut temu, Rega napisał: I jeszcze pytanie do dyskutantów - ilu z Was to sprawdzało w swoich pomieszczeniach? Znowu dyskusja teoretyczna. Coś tam sprawdzałem, jeśli o mnie chodzi. Edytowano 12 września 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 @Kraft - z całym szacunkiem - ja opieram się na próbach i wynikach tych prób , a Ty na teorii? Każde pomieszcenie jest inne i nie można uogólniać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 (edytowany) 4 minuty temu, Rega napisał: U mnie na Całej powierzchni sufitu, pod warstwą zewnętrzną, jest wełna akustyczna. U mnie też już jest tylko co z tego jak warstwą zewnętrzną jest płyta gipsowa. Nic ta wełna mi teraz nie daje. Dlatego zastąpię ją płytami akustycznymi. A u Ciebie co tworzy tę warstwę zewnętrzną? Edytowano 12 września 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2021 Przed chwilą, Rega napisał: @Kraft - z całym szacunkiem - ja opieram się na próbach i wynikach tych prób , a Ty na teorii? Każde pomieszcenie jest inne i nie można uogólniać. Napisałem tylko, że obicie absorbera szerokopasmowego musi przepuszczać powietrze. W ogóle nie odnosiłem się do Twojego przypadku. Przepraszam i już się nie odzywam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 (edytowany) @HQ150No, niekoniecznie nic nie daje. Spróbuj ją wyjac to zauważysz różnice. U mnie warstwe zewnętrzną stanowi płyta OSB. Pomalowana farbą pochłaniającą. Tak przynajmniej wyczytałem na opakowaniu. Zewnętrznie powłoka z tej tej farby przypomina trochę korek. Poza tym sa różne rodzaje wełny. Nawet takie służace wyłącznie do ociepleń, i mające niewielkie własności absorbujące częstotliwości akustyczne. Może masz własnie taką. @Kraft - nie miałem najmniejszego zamiaruCię obrażać i jeśli tak to odebraleś to przepraszam. Edytowano 12 września 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts