Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 godzin temu, nowy78 napisał:

Mam już dość stary toster i w 8k prawdopodobnie i tak nie pociągnie.

Masz toster na HDMI , nie gadaj ? !!! , No tak , czytałem , bogaci to nawet toster ....... :) 

2 godziny temu, Dedal75 napisał:

A co to za przewód? Bo gadu gadu i coś mi umknęła chyba nazwa

Stary jak dają to bierz ! Co to , to będziesz rozkminiał później , a przy okazji będziesz miał naprawdę ślepy test :) 

Napisano
12 godzin temu, Dedal75 napisał:

A co to za przewód? Bo gadu gadu i coś mi umknęła chyba nazwa

Nie no, proszę państwa... Człowiek się cieszy, że takie zainteresowanie produktem hand made własnej produkcji, a tu się okazuje, że:

10 godzin temu, tomek4446 napisał:

Stary jak dają to bierz !

🤣🤣

To może wstawię link do opisu kabli (RCA robiłem tak samo):

Napisano

Sądząc po coraz słabszej reakcji. myślę, że się już przyzwyczaiła do moich audio fanaberii :) 

Chociaż jest pewien trudny punkt - ustawienie prawej kolumny, która podobno utrudnia wyjście na balkon. Muszę to w końcu sprawdzić ;) 

Napisano

@nowy78 Piotrek , kable dotarły. Świetne wykonanie , naprawdę doskonałe kable zasilające . Trochę małe wtyczki i był problem z wsadzeniem pinu PE do gniazdka . Ale od czego jest młotek :) 

Taki , żarcik :) To czerwone na Twoim kabelku to taśma izolacyjna , jakoś musiałem je zróżnicować , a nie chciało mi się malować jednego olejną. Może następnym razem .......... :) 

Dzisiaj podłączyłem , test jutro , przedstawiam zawodników :

IMG_2551.JPG

IMG_2554.JPG

Napisano (edytowany)
41 minut temu, tomek4446 napisał:

Świetne wykonanie , naprawdę doskonałe kable zasilające . Trochę małe wtyczki i był problem z wsadzeniem pinu PE do gniazdka . Ale od czego jest młotek :) 

Ano właśnie. Powiem Ci Tomek, że ja mam podobny problem z interkonektem.

Siec.jpg

Wiem, że bez młota nie robota, ale u mnie nawet to nie pomaga. Albo wtyczki jakieś dziadowskie, albo coś źle robimy. Choć w to drugie szczerzę wątpię. Przy takim doświadczeniu wydaje się to po prostu niemożliwe.

Czekaj, czekaj... A jakby zamienić?

Tak, myślę, że to dobry pomysł. Spróbuj teraz wetknąć do gniazdka tą wtyczkę z drugiej strony kabla 😎

Edytowano przez nowy78
Napisano (edytowany)
18 minut temu, nowy78 napisał:

Powiem Ci Tomek, że ja mam podobny problem z interkonektem.

O, rzesz Ty ! Takie cóś też wydziergałeś ?

A z tym IC to wg. mnie wszystko ok. , jak znam życie walnęli się w gniazdach w Twoim CD ;) Dzisiaj już nikomu nie można ufać , takie czasy :) 

po oplocie widać , że jesteś za transparentnością :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)
50 minut temu, tomek4446 napisał:

po oplocie widać , że jesteś za transparentnością :) 

Tak jest. Wtyczki także dobrałem zgodne z takim właśnie założeniem projektowym 🤣

Edytowano przez nowy78
Napisano
1 godzinę temu, Dedal75 napisał:

czy przewody są kierunkowe , od wzmacniacza czy od DACa wpiąć stronę z czarną taśma

Na czarno oznaczone są końce z ekranem przylutowanym do masy. Ja wpinam je do wzmacniacza, bo takie podłączenie wydaje mi się bardziej logicznie, jednak jestem prawie pewny (choć tak naprawdę nie sprawdzałem ;) ), że dla dźwięku nie ma to znaczenia.  

Napisano
4 godziny temu, misiek x napisał:

Dla ułatwienia to grube w środku to wykałaczka.

Hmm... Też zrobiłem takie zdjęcie porównawcze i moje wydają się zdecydowanie cieńsze 🤣

IMG_20211007_220124.jpg

A poważniej, używam kabli głośnikowych o przekroju 1 mm2 :) 

Napisano

@nowy78 Piotrek , wstrzymam się z opinią jak " grają " Twoje XLR - y do momentu jak już wszyscy przetestują. Tak wg. mnie będzie uczciwie. Dzisiaj wysłałem kable do Witka.

A by dojść do siebie po odsłuchu kabelków , zrobiłem nowy coaxial na bazie odkopanego z zasobów Neotecha NEI 3003. Dokupiłem wtyki KaCsa , czysta miedź i to naprawdę wagowo czuć. Ciężkie i bardzo fajne rozwiązanie rozdzielenia przestrzeni wewnątrz wtyku dla żyły sygnałowej i masy. Ale niestety nie mogłem ich wlutować , przestrzeń na żyłę sygnałową okazała się zbyt mała dla potwornie grubej izolacji tejże żyły w Neotechu.

Świetnie się w/w wtyki sprawdzą w tradycyjnych kabelkach IC z dwoma cienkimi przewodami. Zastosowałem zamiennie wtyki MRS.

20211007_181905.jpg

20211007_182056.jpg

20211008_185751.jpg

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

wstrzymam się z opinią jak " grają " Twoje XLR - y do momentu jak już wszyscy przetestują. Tak wg. mnie będzie uczciwie. Dzisiaj wysłałem kable do Witka.

Dzięki.

Co do opisu wrażeń, jak najbardziej się zgadzam. Jak wiadomo, w naszym hobby sugestia potrafi zdziałać cuda ;) Swoją drogą ciekawym eksperymentem mogłoby być porównanie opinii osób testujących. Chyba najbardziej w kwestii zgodności ;) Żarty, żartami, ale przyznam, że byłem wręcz zaskoczony krótkim opisem Marcina. Był zbieżny praktycznie w 100% z moimi spostrzeżeniami, gdy wpiąłem kable po raz pierwszy u siebie.