Pewniak Napisano 25 maja 2020 Udostępnij Napisano 25 maja 2020 Cześć wszystkim, Jestem tutaj nowy. Posiadam wzmacniacz Marantz pm6006, poszukuje do nich kolumn do 2,5 tysiąca złotych. Słucham wszelakiej muzyki od muzyki klasycznej, poprzez ballady, poezję śpiewaną, rap, troche folku, szanty, latino disco itd. Lubię ciepłe i wyraziste brzmienie i dobrze brzmiący wysoki głos kobiet. Będę również używał przy filmach tak 50/50. W załączeniu dodałem schemat pokoju. Co myślicie o takim ustawieniu kolumn? (mogę postawić w dwóch miejscach, zaznaczone na czerwono). Przy biurku mógłbym postawić podłogówki, ale to będzie z 1,5 metra za telewizorem. i myślałem o postawieniu dwóch monitorów pod telewizorem (planuje wstawić tutaj biurko a w miejsce obecnego biurka przy ścianie sofę, abym mógł sobie obkręcać telewizor i głośniki, w zalezności czy będę oglądał, czy np. siedział na sofie, co Wy na to, jak z akustyką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 25 maja 2020 Udostępnij Napisano 25 maja 2020 Taki wątek, to już klasyk Dla mnie do sprawdzenia jak zawsze dwie podobne konstrukcje, o różnych charakterach: -B&W 606 -Pylon Diamond Sat Pożycz, sprawdź, posłuchaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 maja 2020 Udostępnij Napisano 26 maja 2020 A skąd będziesz tego słuchał? Bo rozstaw jest zupełnie inny. To ma kluczowe znaczenie. Bowersy z Marantzem serii 6006 to będzie grało dość wyraźnie górą. Lubisz taki dzwięk? A co do Pylona to owszem ale "Diamond Sat - pierwotnie stworzony jako kolumna efektowa systemu kina domowego, jednak dzięki swoim możliwościom świetnie sprawdzi się również jako pełnoprawny rasowy monitor bliskiego pola w małym systemie stereo." Słuchałem tego monitora i faktycznie grał przyzwoicie ale blisko. Diamond monitor to znacznie lepsze granie. Kolumny stojące koło biurka to może Indiana Line nota 550x ? Z tym że w tej konfiguracji oglądając na TV no dźwięk będzie mega dziwnie dochodził. Bo to jednak daleko za TV. Możesz zrobić realne zdjęcie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 maja 2020 Udostępnij Napisano 26 maja 2020 Cześć, Posiadasz już wzmacniacz Marantz PM6006 więc warto dobrać do niego kolumny o nieco cieplejszym charakterze brzmienia. W Twoim przypadku rozważyłbym mniejszych rozmiarów Indiana Line Nota 550x lub bezkompromisowo Audio System Saxo 40 lub rozważyłbym zakup monitorów takich jak Pylon Audio Ruby Monitor lub jeśli lubisz mocniejszy bas to Diamond Monitor. Diamond Sat niestety nie sprawdzą się najlepiej jako kolumny frontowe. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
globan Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 Dzień dobry. Mam kolumny mission m34. Czy Marantz 6006 będzie dobrym wyborem? Będzie podłączony pod gramofon i telewizor dlatego musi mieć wejście optyczne. Dzięki i pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 Powinien się zgrać, nie ma jakiś większych wad, całkiem uczciwe granie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 lutego 2022 To dobry model wzmacniacza. Chodź do Mission M34 podłączył bym coś mocniejszego. Cyrus ONE albo Yamaha AX 900 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 marca 2022 Udostępnij Napisano 4 marca 2022 Jest to bezpieczne rozwiązanie jeśli chodzi o zgranie ale warto byłoby podłączyć coś mocniejszego jak Cyrus One czy Yamaha AS701 jeśli udałoby Ci się znaleźć na rynku wtórnym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audiu Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego Podepnę się pod temat, gdyż rozważam ten wzmacniacz. Znam z domu PM6005, rozumiem że niezależnie czy kupie 6005 czy 6006 różnicy wielkiej w brzmieniu nie będzie (z tego co czytałem). Ja mam nieco większy pokój, ok. 20m+aneks kuchenny (3x8m z aneksem, sprzęt będzie stał wzdłuż dłuższego boku), odsłuch więc z ok. 2,5m. Zastanawiam się nad małymi podłogówkami (średnie też wejdą ale nie wiem czy jest sens?) z racji braku konieczności użycia standów, które przy bywających psach/dzieciach są mniej stabilną opcją. Rozważam też małe kolumny bookshelfowe ale musiałbym nieco zmienić mebel aby nie wylądowały na jednym z gramofonem. Mój pułap cenowy na głośniki to 1500-2500zł. Celuję w używane. Poproszę o propozycje obu rodzajów kolumn, mile widziane liczne, w miarę możliwości będę testował to co znajdę w swojej okolicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego 8 minut temu, Audiu napisał: Ja mam nieco większy pokój, ok. 20m+aneks kuchenny (3x8m z aneksem, sprzęt będzie stał wzdłuż dłuższego boku), odsłuch więc z ok. 2,5m. 🤔 2.5m to będzie takie maximum (sofa czy inny fotel plus naprzeciw kolumny, które też mają swoją głębokość plus minimum miejsca na zawinięcie kabla głosnikowego). Rozumiem Twoje potrzeby. Ja mam podobną odległość do głośników, gdy sobie plumka dzwiek w tle. Na czas odsłuchu nawet przybliżam siedzisko i kolumny bardziej wgłąb pomieszczenia. Pokój u mnie też raczej szerszy niż dłuższy (chociaż powierzchnia to nie jest typowy prostokąt). Potrzebowałem specjalistycznych przetworników które grają dobrze w kazdym tzw. "polu" (odległości od słuchacza). Wybór padł na zespoły głośnikowe marki "Tannoy", a dokładnie model "dc6t se". Charakteryzuje się tym że główny przetwornik (model 2.5 drożny) to jakby 2in1. Wewnątrz wiekszego jest mniejszy. Pozwala to na zgranie czasowe tego duetu. To co być może zaciekawi Cię, to to że napędzane są przez wzmacniacz "marantz pm6004". Dla mnie brzmi to naprawdę dobrze (wiadomo że akustyka pomieszczenia też swoje wnosi). Ps: zestaw naprawdę cieszy ucho chyba juz z 10lat! Oczywiscie serwisu jeszcze "nie widział" , dodam że laser w cd (marantz cd6004) "chodzi" codziennie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audiu Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego 3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: 🤔 2.5m to będzie takie maximum (sofa czy inny fotel plus naprzeciw kolumny, które też mają swoją głębokość plus minimum miejsca na zawinięcie kabla głosnikowego). Rozumiem Twoje potrzeby. Ja mam podobną odległość do głośników, gdy sobie plumka dzwiek w tle. Na czas odsłuchu nawet przybliżam siedzisko i kolumny bardziej wgłąb pomieszczenia. Pokój u mnie też raczej szerszy niż dłuższy (chociaż powierzchnia to nie jest typowy prostokąt). Potrzebowałem specjalistycznych przetworników które grają dobrze w kazdym tzw. "polu" (odległości od słuchacza). Wybór padł na zespoły głośnikowe marki "Tannoy", a dokładnie model "dc6t se". Charakteryzuje się tym że główny przetwornik (model 2.5 drożny) to jakby 2in1. Wewnątrz wiekszego jest mniejszy. Pozwala to na zgranie czasowe tego duetu. To co być może zaciekawi Cię, to to że napędzane są przez wzmacniacz "marantz pm6004". Dla mnie brzmi to naprawdę dobrze (wiadomo że akustyka pomieszczenia też swoje wnosi). Ps: zestaw naprawdę cieszy ucho chyba juz z 10lat! Oczywiscie serwisu jeszcze "nie widział" , dodam że laser w cd (marantz cd6004) "chodzi" codziennie. Hej, dzięki za odpowiedź. Z tego co o nich czytałem to potrzebują stać trochę od ściany odsunięte z powodu konstrukcji bass refleksu. Moje 2,5m to taka efektywna odległość jaka wychodzi siedząc na kanapie i zakładając też że głośnik swoje mierzy ale no zdaję sobie sprawę z tego że to jest niewiele... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, Audiu napisał: Z tego co o nich czytałem to potrzebują stać trochę od ściany odsunięte z powodu konstrukcji bass refleksu. Robiłem też swego czasu testy z zamykaniem portu, by mogły być dosuniete do ściany. W efekcie basu było mniej, ale nie podobał mi się ten efekt sonicznie. Wolę mieć port otwarty i odsunąć od ściany na czas odsłuchu, chociaż stojąc pod ścianą gdy grają "w tle" wciąż jest dźwięk naprawdę dobry. Tylko że to może być akurat w wyniku przyjaznej akustyki pomieszczenia. Niekoniecznie tak musi być u kogoś. Edytowano 8 lutego przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: W efekcie basu było mniej, ale nie podobał mi się ten efekt sonicznie Niestety zazwyczaj tak jest i bas traci na jakości. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 13 godzin temu, Audiu napisał: Znam z domu PM6005, rozumiem że niezależnie czy kupie 6005 czy 6006 różnicy wielkiej w brzmieniu nie będzie nie będzie. 13 godzin temu, Audiu napisał: Mój pułap cenowy na głośniki to 1500-2500zł. Celuję w używane Tannoy DC6T, starsze Monitor Audio RX 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audiu Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 32 minuty temu, Piotr Sonido napisał: nie będzie. Tannoy DC6T, starsze Monitor Audio RX Ok, też widziałem te polecenia na innym forum i ostro wertuję OLXa, Monitor Audio to tylko podstawkowe RX2 w tym budżecie znalazłem, które to już chyba znacznie się od RX8 różnią charakterem. Nic też nie ma w mojej okolicy. TAnnoy'e znalazłem takie, ostatecznie kogoś w Wawie bym mógł poprosić o odbiór i kiedyś odebrać, sam nie przesłucham: Tannoy'e 1500zł z olx A co sądzisz jeszcze o Indiana Line Nota 550? Będę słuchał z ok 2,5m tych głośników, może to lepsza opcja na takie stanowisko? Czytałem że dobrze grają z Marantzem. W swoim mieście znalazłem też Boston Acoustics A250 - tu tak samo, ponoć zgrywają się dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego Dnia 25.05.2020 o 21:08, Pewniak napisał: Posiadam wzmacniacz Marantz pm6006, poszukuje do nich kolumn do 2,5 tysiąca złotych. Istnieje taki stereotyp że Marantz się dobrze paruje z Dali. Ja akurat mam takie polączenie (7000N + Dali Spektor) w zestawie 'rozrywkowym' w salonie. Nie mam zastrzeżeń, gra przyjemnie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Dnia 8.02.2025 o 12:02, Audiu napisał: Ok, też widziałem te polecenia na innym forum i ostro wertuję OLXa, Monitor Audio to tylko podstawkowe RX2 w tym budżecie znalazłem, które to już chyba znacznie się od RX8 różnią charakterem. Nic też nie ma w mojej okolicy. TAnnoy'e znalazłem takie, ostatecznie kogoś w Wawie bym mógł poprosić o odbiór i kiedyś odebrać, sam nie przesłucham: Tannoy'e 1500zł z olx A co sądzisz jeszcze o Indiana Line Nota 550? Będę słuchał z ok 2,5m tych głośników, może to lepsza opcja na takie stanowisko? Czytałem że dobrze grają z Marantzem. W swoim mieście znalazłem też Boston Acoustics A250 - tu tak samo, ponoć zgrywają się dobrze. Nota 550 to odstaje od nich w każdym aspekcie. Nie ma absolutnie startu. Kurcze 1500 za te kolumny to mega dobra cena. One sa spokojniejsze. Seria RX bardziej rozrywkowa. Te Bostony to tragedia. Sprzedawałem to. Żal było. Dzwiek i wykonanie. NIE. Marka upadła. Koncern ją zamkną. Dnia 8.02.2025 o 12:11, Paweł Pawlik napisał: Istnieje taki stereotyp że Marantz się dobrze paruje z Dali. Ja akurat mam takie polączenie (7000N + Dali Spektor) w zestawie 'rozrywkowym' w salonie. Nie mam zastrzeżeń, gra przyjemnie. Właśnie największy stereotyp ale prawdziwy to że Marantz pasuje do Tannoy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts