Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

To już raczej szukał bym innych kolumn. Bo podłączając kiepski wzmacniacz do tych dobrych w końcu kolumn wyjdzie po prostu kupa i przepis na rozczarowanie. Próbowałeś użyć regulacji barwy ( delikatnie ) + ewentualnie któreś z ustawień EQ ? np. E1 ( regulacja barwy umożliwia również ujmowanie ) . Nie jest wykluczone że może akurat ten mały kombajn Marantza jest właśnie tym czego akurat potrzebujesz. W końcu są baaardzo różne gusta.

Edytowano przez MobyDick
Napisano
14 godzin temu, Jakub_Kam napisał:

Czyli z Magnatami 723 mogłoby to fajnie zagrać, ba, może nawet lepiej by się uzupełniały niż z Q5 Pro. Dobrze myślę?

Nie koniecznie.

Ja Magnaty odbieram jako kolumny dynamiczne i do nich pasuje też taka elektronika.

14 godzin temu, Jakub_Kam napisał:

Sęk w tym, że nie mam porównania. A chciałbym zmienić Q5 Pro na coś z CD i radiem.

No to Ty masz łatwą drogę. Skoro Q5 masz to Marantza wypożyczasz i testujesz.

Piotr

Napisano
Dnia 30.07.2021 o 06:33, S4Home napisał:

Nie koniecznie.

Ja Magnaty odbieram jako kolumny dynamiczne i do nich pasuje też taka elektronika.

No to Ty masz łatwą drogę. Skoro Q5 masz to Marantza wypożyczasz i testujesz.

Piotr

Miałem jakiś czas temu maranza mcr powiem tak słabizna i poległ. Nie napędził moich Dali lektor 2. Niby 2x50W skala głośności bodajże do 60. Koło 40 na skali głośniki już zaczęły zniekształcać dźwięk. Na pewno wygodne urządzenie sieć,radio i ternetowe apka na tele i nic więcej. No i cena dlatego można taniej i lepiej. Najważniejsze jest wzmocnienie żeby zasilić głośniki wydajnym prądem żeby je napędzić. Co jest mega fajne wystarczy podłączyć kabelkiem USB telefon do Q5 Pro i gra muzyka. 

Napisano

Cześć Panowie. To mój pierwszy post na tym forum choć wątek przeczytałem cały (zajęło m to kilka ładnych dni :)). Piszecie że ten wzmacniacz dobrze zgrywa się z KEF LS50, Q350. A co z niższym modelem czyli Q150? Pytam bo jestem zdecydowany na ten wzmacniacz i te niższe Kefy odpowiadały by mi bo są mniejsze niż Q350 i podobają mi się wizualnie. Sprzęt chciałbym ustawić w sypialni o powierzchni ok. 11 m2 (3,4 m x 3,4 m) czyli w dosyć małym pomieszczeniu i stąd moje pytanie odnośnie tych Q150 bo są mniejsze gabarytowo. Chyba że możecie polecić inne małe kolumny które dobrze zgrywają się z Q5 Pro. Cena taka jak wspomniany KEF, czyli okolice 2 tyś. zł za komplet. Chciałbym kolumny nowe choć używane też wchodzą w grę.

Napisano (edytowany)
21 godzin temu, Lucky napisał:

Cześć Panowie. To mój pierwszy post na tym forum choć wątek przeczytałem cały (zajęło m to kilka ładnych dni :)). Piszecie że ten wzmacniacz dobrze zgrywa się z KEF LS50, Q350. A co z niższym modelem czyli Q150? Pytam bo jestem zdecydowany na ten wzmacniacz i te niższe Kefy odpowiadały by mi bo są mniejsze niż Q350 i podobają mi się wizualnie. Sprzęt chciałbym ustawić w sypialni o powierzchni ok. 11 m2 (3,4 m x 3,4 m) czyli w dosyć małym pomieszczeniu i stąd moje pytanie odnośnie tych Q150 bo są mniejsze gabarytowo. Chyba że możecie polecić inne małe kolumny które dobrze zgrywają się z Q5 Pro. Cena taka jak wspomniany KEF, czyli okolice 2 tyś. zł za komplet. Chciałbym kolumny nowe choć używane też wchodzą w grę.

Starsze modele kolumn tego producenta z głośnikami koncentrycznymi o mniejszych wymiarach spisywały się lepiej w stereo. Widziałem jakiś czas temu na allegro używane KEF R100 w podobnej cenie. Lepiej jednak poszukać LS50. Do uzupełnienia niskich tonów można zawsze wyposażyć się w subwoofer.

Czasem warto takie kolumny położyć na boku.

Może warto pomyśleć właśnie o Q350.

Edytowano przez MobyDick
Napisano
Dnia 5.08.2021 o 16:51, Lucky napisał:

Chciałbym kolumny nowe choć używane też wchodzą w grę.

Niech Kolega poczyta na temat lub posłucha jak jest opcja Mission QX2. Jeden z forumowych kolegów chwalił. Do sypialni podobno idealne 😉

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Czyli Q350 znów wracają do rozważenia. Wcześniej zastanawiałem się właśnie nad nimi bo sporo osób je polecało w tym temacie tylko myślałem że do tak małego pokoju mogą być za duże, ale jeśli Q150 są sporo gorsze to poważnie pomyślę o Q350. Natomiast LS 50 wymiarami by mi pasowały ale nie ten budżet no chyba że udało by się znaleźć używane w cenie ok. 2500 zł za parę. Najlepiej będzie po prostu wypożyczyć na testy Q350, jeśli oczywiście będzie taka możliwość i jeszcze jakieś inne kolumny do porównania, tylko jakie? Może koledzy coś podpowiedzą, jakie ewentualnie jeszcze kolumny brać pod uwagę do takiej sypialni (11 m2)?

1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Niech Kolega poczyta na temat lub posłucha jak jest opcja Mission QX2. Jeden z forumowych kolegów chwalił. Do sypialni podobno idealne 😉

Dziękuję za podpowiedź. Wizualnie bardzo ładne. Ciekawe tylko czy dobrze zgrywają się z Q5 Pro?

Napisano
30 minut temu, Lucky napisał:

Wizualnie bardzo ładne. Ciekawe tylko czy dobrze zgrywają się z Q5 Pro?

Ja tego nie wiem ale QXy eksponują lekko skraje pasma co jest istotne przy cichym sypialnianym słuchaniu muzyki biorąc pod rozwagę krzywe Fletchera-Munsona 😉 

Jest recenzja Tu do poczytania i myślę, że warto posłuchać. Trzymam kciuki za właściwe wybory 👍

Napisano
10 minut temu, HQ150 napisał:

No i jeszcze jest SMSL DA-9:-)

Tego nie mialem okazji sluchac, ale widze, ze ciezko dostepny :) Jednak, co by nie mowic i pisac, to w tych czasach, gdzie brakuje elektroniki i duzo ludzi szuka podstawek, jakiegos zestawu za 2/3 tysiace, to ja bardzo polecam SMSL, czy Topping :)

1 godzinę temu, Son-Goku napisał:

Panowie...

Poszukuję (nie za miliony używkę,nówkę) Głośników na biurko które mają ciepłą barwę,łagodną górę dla Q5 PRO ?

Jaki budzet?

Napisano (edytowany)

Kolumny B&W 685 w mojej opinii nie grają ciepło, ani łagodnie. Nie chcę powiedzieć iż grają ostro, ale na pewno bardzo wyraźnie i mogą zmęczyć.

Dnia 5.08.2021 o 16:51, Lucky napisał:

Cena taka jak wspomniany KEF, czyli okolice 2 tyś. zł za komplet. Chciałbym kolumny nowe choć używane też wchodzą w grę.

https://www.q21.pl/kef-q350-czarny-outlet.html

Tutaj jeszcze warto posłuchać kolumn Mission QX-1, choć już chyba niedostępne jako nowe albo np. Dynaudio Emit M10.

https://www.audiostyl.pl/dynaudio-emit-m10-bialy-p-2744.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Edytowano przez lysyrafal