karbeti Napisano 18 lipca 2020 Udostępnij Napisano 18 lipca 2020 (edytowany) Dzień dobry witam wszystkich. Taki problem. Potrzebuję kolumn do mało ustawnego pomieszczenia jak na rysunku. Ciężko wyliczyć powierzchnię odsłuchową ale wg mnie około 20-25 metrów. Montuję pierwsze stereo do muzyki ale również do filmu i konsoli. Tannoy Revolution XT 6F, KEF Q750 bądź mniejsze 550. Które najlepiej brzmieniowo pasują do Marantza NR1200. Z góry dzięki wszystkim za pomoc. Edytowano 18 lipca 2020 przez karbeti błąd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 18 lipca 2020 Udostępnij Napisano 18 lipca 2020 Potencjał z tego Marantza nie jest za wysoki, a kolumny o których piszesz mają znacznie większy aptetyt...Sugerowałbym Ci zainteresować się, czymś bardziej adekwatnym do tej elektoniki, czyli: Indiana Line Tesi 561 czy Pylon Opal 30 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 19 lipca 2020 Udostępnij Napisano 19 lipca 2020 Ale , to głośniki grają. Bez odsłuchu w Twoich warunkach lokalowych będzie trudno , coś konkretnie polecić . Akustyka pomieszczenia. Napewno Tannoy . Poszukaj w okolicy Mission 701 , 702 , 775 . Stare , ale jare Może ktoś przyjedzie z nimi do Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 21 lipca 2020 Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 Cześć, skoro rozważasz kolumny Tannoy Revolution XT6F to na pewno warto je skonfrontować z bliźniaczą konstrukcją Fyne Audio F501. Dobrze z Marantzem łączą się również niemieckie Audio Physic Classic 5, w tym pomieszczeniu powinny wypaść bardzo dobrze. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 21 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 Tannoy Revolution XT 6F są obecnie w dobrej cenie w Q21 i to w białym kolorze takie jakie bym potrzebował. Czy do tego marantza lepsze byłyby te tannoye czy kefy750? Wolałbym pozostać przy tym nr1200 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lipca 2020 Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 Czy przypadkiem nie założyłeś że ten Marantz NR1200 wejdzie akurat w jakąś wnękę która ma tyle wysokości co on ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 21 lipca 2020 Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 (edytowany) Czy Marantz NR1200/nie doczytałem/ ma jak w Yamaha N803, YPAQ czyli korekcję akustyki pomieszczenia ? Edytowano 21 lipca 2020 przez Marek Muszyński Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 21 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 32 minuty temu, MobyDick napisał: Czy przypadkiem nie założyłeś że ten Marantz NR1200 wejdzie akurat w jakąś wnękę która ma tyle wysokości co on ? Wnęka w szafce rtv ma 15 cm wysokości natomiast ten amplituner 10,5 także połowa jego wysokości no chłodzenie powinna wystarczyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 21 lipca 2020 Udostępnij Napisano 21 lipca 2020 @karbeti No nie wiem, generalnie producent zaleca 10cm odległości: Cytat So that the heat from our A/V receivers can be directed away please maintain a clear distance of around 10cm from other components. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 23 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Dnia 21.07.2020 o 14:29, Na Temat Audio napisał: Cześć, skoro rozważasz kolumny Tannoy Revolution XT6F to na pewno warto je skonfrontować z bliźniaczą konstrukcją Fyne Audio F501. Dobrze z Marantzem łączą się również niemieckie Audio Physic Classic 5, w tym pomieszczeniu powinny wypaść bardzo dobrze. Pozdrawiam, Michał No i jednak padło na Tannoye. Kupiłem je dziś w waszym sklepie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 (edytowany) Dnia 21.07.2020 o 15:53, karbeti napisał: Wnęka w szafce rtv ma 15 cm wysokości natomiast ten amplituner 10,5 także połowa jego wysokości no chłodzenie powinna wystarczyć Kolega raczy żartować? Edytowano 23 lipca 2020 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 23 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 11 minut temu, seba3002 napisał: Kolega raczy żartować? Nie. Nie raczę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 Dnia 21.07.2020 o 15:46, Marek Muszyński napisał: Czy Marantz NR1200/nie doczytałem/ ma jak w Yamaha N803, YPAQ czyli korekcję akustyki pomieszczenia ? Sam sobie odpowiadam...niestety nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 23 lipca 2020 Udostępnij Napisano 23 lipca 2020 (edytowany) @karbeti skoro ich nie było w Wawie to czy udales sie do Oswiwcimia lub Pabianic? Czy tez zamowiles w ciemno bez odsluchu u siebie? A ok to chodzilo o kef-y. 😅 Niemniej jednak skoro "padło" na Tannoy-e to czy dokonałeś odsłuchu w swoim pomieszczeniu?? Bo mozeszz sie mocno zdziwić bez uprzedniego odsłuchu! Edytowano 23 lipca 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 24 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 7 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: @karbeti skoro ich nie było w Wawie to czy udales sie do Oswiwcimia lub Pabianic? Czy tez zamowiles w ciemno bez odsluchu u siebie? A ok to chodzilo o kef-y. 😅 Niemniej jednak skoro "padło" na Tannoy-e to czy dokonałeś odsłuchu w swoim pomieszczeniu?? Bo mozeszz sie mocno zdziwić bez uprzedniego odsłuchu! Do Oświęcimia to ja mam prawie 500km. Kefy są w Warszawie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Zamówiłeś juz te XT6F czy mamy coś jeszcze doradzać :P? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 24 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Kolumny zamówiłem z możliwością zwrotu jeżeli nie będzie satysfakcji. Potrzebuję zakupić amplituner. Waham się pomiędzy Marantz nr1200 a Onkyo tx8390. Kłopot w tym że tego Onkyo mam problem ustawić gabarytowo. W jakiej cenie mógłbym zakupić u was tego Marantza. A może on się kompletnie do tych Tannoy nie nadaje? Mam kłopot🤔😬 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 11 godzin temu, karbeti napisał: Nie. Nie raczę. Kolego @karbeti, ale wkładając ten amplituner do takiej wnęki prosisz się o kłopoty. Taki sprzęt - jak już było to tutaj niejednokrotnie przez branże i użytkowników podkreślane - potrzebuje dużo więcej przestrzeni niż te 4,5 cm. Ja wiem, że szafki są jakie są, że często liczy się design i zdanie żony, ale upychanie amplitunera w taką wnękę nie jest dobrym pomysłem. Poza tym uważam, że kolumny, które kupujesz zasługują na coś więcej niż ten amp marantza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 24 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Rozumiem. Dziękuję. Onkyo 8390 będzie lepszym wyborem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Zdecydowanie tak gra dźwiękiem bardziej to dociążony a przy tym równym jest po prostu mocniejszy. Biorąc pod uwagę te dwa modele to jest to zdecydowanie lepszy wybór. Zadzwoń do nas dzisiaj to dostaniesz dobrą cenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 24 lipca 2020 Udostępnij Napisano 24 lipca 2020 Jeśli znajdzie Pan miejsce to tak jak wczoraj wspominaliśmy Onkyo będzie lepszym wyborem do tych kolumn. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 25 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2020 Dnia 24.07.2020 o 11:15, S4Home napisał: Zdecydowanie tak gra dźwiękiem bardziej to dociążony a przy tym równym jest po prostu mocniejszy. Biorąc pod uwagę te dwa modele to jest to zdecydowanie lepszy wybór. Zadzwoń do nas dzisiaj to dostaniesz dobrą cenę. Przepraszam ale nocne służby i jestem tak zabiegany że ledwo sam siebie ogarniam. Zadzwonię w poniedziałek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 5 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2020 Sprzęt skompletowany, także temat do zamknięcia. Dzięki wszystkim za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 5 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2020 To pochwal się co dokładnie zakupiłeś i jakie pierwsze Twoje wrażenia z odsłuchu😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 5 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2020 Tannoy revolution xt 6f + Onkyo tx8390. Prawdę mówiąc jestem ciemny w tych sprawach a nie chciałem popełnić jakiegoś babola. Praktycznie wszyscy polecali ten zestaw więc postanowiłem posłuchać się bardziej doświadczonych. Prawda jest taka że gra to bajecznie natomiast szafka rtv do wymiany (żona wściekła) ten onkyo to ogromny bydlak. Kable 4PR Kimber Kable Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts