Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano

Czyli nadal nie wiem co mam kupić :(

20 godzin temu, Karol64208 napisał:

co do Technicsa mam oddzielne zdanie i nie będę zrażać Ciebie do tej marki.

Co jest nie tak z tym Technicsem? 

22 minuty temu, tomek4446 napisał:

podałem trzy modele co Ci w nich nie pasuje ? Albo inaczej , czego oczekujesz od gramofonu ?

Chyba chcę iść w nowy - nie używany. 

I koniecznie czorny ! ;) 

Napisano
25 minut temu, Bartosz napisał:

Czyli nadal nie wiem co mam kupić :(

Ponieważ w międzyczasie zmieniłeś zakładany budżet zastanawiasz się nad nowym lub używką i jeszcze padł temat monitorów. Problem w tym że sam do końca nie wiesz czego chcesz, i trochę zabłądziłeś. 

Napisano

Ponawiam pytanie , czego oczekujesz od gramofonu ? Jak na razie miotasz się w modelach i nie wiele z tego wynika. Dźwięk tworzy całość systemu , w przypadku samego gramofonu wkładka. Dobry gramofon to stabilność obrotów oraz możliwość pełnej kalibracji i swobodnej wymiany headshella i nic więcej.

Napisano

Plintę można zawsze zmienić / w sobotę odbieram swoją Yamahę Yp 701 od Audio Autonomy z nowiutką plintą - wstawię zdjęcia :) / , pokrywę też . Nie polecam tylko docinanie gramofonu flexem, jak ktoś ma np. mini wieżę typu PianoCraft :) 

Napisano (edytowany)
34 minuty temu, elektron6 napisał:

plus ma się jeszcze użytkownikowi podobać i ma pasować do reszty klocków. 

Dokładnie tak! 

41 minut temu, tomek4446 napisał:

Ponawiam pytanie , czego oczekujesz od gramofonu ?

Oczekuję stabilności (jak już wspomniałeś) i niezawodności. Ale żeby przy tym fajnie wyglądał i dobrze grał. 

Jestem totalnym laikiem. Obecnie muzyki słucham na jakiś badziewnych głośnikach komputerowych ze spotify. Tylko rockowej muzyki i filmowej.

Czas jednak to zmienić. 

Na gramofon mogę wydać 4500 zł. Ale nie ukrywam że może i wolałbym mniej. O połowę mniej. Ale jeśli ktoś coś poleci w moim maximus co warto kupić - wtedy nie będę się zastanawiał.

Obecnie chyba chciałbym pójść w stronę gramofonu z przedwzmacniaczem (Technics 1500C ponoć ma dobry) + głośniki aktywne. 

A w przyszłości rozbudować system o przedwzmacniacz, wzmacniacz i głośniki. 

Edytowano przez Bartosz
Napisano (edytowany)
47 minut temu, tomek4446 napisał:

Plintę można zawsze zmienić / w sobotę odbieram swoją Yamahę Yp 701 od Audio Autonomy z nowiutką plintą - wstawię zdjęcia :) / , pokrywę też . Nie polecam tylko docinanie gramofonu flexem, jak ktoś ma np. mini wieżę typu PianoCraft :) 

no tak tylko z limitu ceny x zrobi się kwota?? no chyba że jest jakiś dobroczyńca co wymienia plintę za free...

Edytowano przez elektron6
Napisano

@Bartosz , chaos Cię nie opuszcza i jak czytam , to nie dociera do Ciebie , że nawet jak kupisz gramofon choćby Sikory za 30 k. to i tak jest on dźwiękowo zależny od reszty systemu. Zakup gramofonu z wbudowanym pre ma sens tylko wówczas gdy chcemy mieć gramofon ... by mieć gramofon jako zamknięty element , bo mamy kaprys takowy posiadać i nie planujemy polepszania dźwięku w postaci przedwzmacniaczy gramofonowych. Ty piszesz , że jednak w przyszłości planujesz taką opcję , to pytam po cholerę Ci teraz gramofon z wbudowanym pre jak od razu możesz nabyć te dwa elementy oddzielnie. Zacząłbym na Twoim miejscu od poczytania sobie o kalibracji gramofonu , a więc o tym co Cię czeka oraz potrzebnym osprzęcie.

https://www.stereolife.pl/archiwum/poradniki/1497-podstawowa-konfiguracja-gramofonu-od-a-do-z

Napisano
2 godziny temu, Bartosz napisał:

Tylko ja szukam czegoś nowego. Obawiam się że zaraz coś mi się popsuje i będę miał kłopot z dostępnością części. 

kolego:S albo blefujesz, albo chcesz skorzystać z naszych doświadczeń. Masz pod ręką AT120 z tego co wiem są też czarne,  pozostałą część kasy przeznacz na  lepszą wkładkę np. Shura  pozostałą część dołóż do wzmacniacza i kolumn, teraz albo później.

Możesz też powiększyć sobie kolekcję vinyli:D

Napisano (edytowany)
19 minut temu, Karol64208 napisał:

Masz pod ręką AT120 

Gdzie? 
Czyli rozumiem że gramofon za 1100 w zupełności mi wystarczy. 

A polecacie automaty? Czy szukać tylko w manualach? 

Edytowano przez Bartosz
Napisano (edytowany)
31 minut temu, Bartosz napisał:

są dwie szkoły jazdy, od dłuższego czasu korzystam z manual, nie zawsze automat się sprawdzał.

Obecnie mam nowe i starsze płyty gdzie mają dłuższy czas zapisu i automat nie trafiał na początek i koniec.:15_yum: 

Edytowano przez Karol64208
Napisano
49 minut temu, Bartosz napisał:

Polecam gramofony półautomatyczne znanych firm - po zakończeniu odtwarzania płyty ramię podnosi się i wraca do pozycji spoczynkowej, a silnik się wyłącza.
Dzięki temu (w porównaniu do manualnego) igła się tak nie niszczy i nie trzeba od razu po skończeniu płyty iść do gramofonu by podnieść igłę.
A gramofon taki jest trochę mniej skomplikowany niż pełen automat.

Pozdrawiam

Napisano
23 minuty temu, Bartosz napisał:

TEAC TN-4D czy AT120  czy AT-LP5X czy AT-LPW40WN? Czym od siebie się różnią? 

Trochę kolego przeginasz , czy sądzisz , że ktoś będzie analizował za Ciebie różnice w poszczególnych modelach ? Weź kartkę spisz sobie specyfikacje i porównaj , na pierwszy rzut oka masz różnice w napędach , wodotryskach typu usb  , rodzajach ramion.