audiowit Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 W takim razie źle zrozumiałem. Dla Krafta Vienny. Mokre wokale, dobra głębokość sceny, nienatarczywe słodkie wysokie. 2 klasy wyżej niż pylony w gratisie głębokość. Używki w rewelacyjnym stanie kupilby nie przekraczając 7kzł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2020 (edytowany) Jeśli popatrzymy na wykres pasma Oper, to góra nie jest wycofana. Pasmo jest całkiem dobrze wyrównane. Górę obieram jako delikatną (ale bez przesady), ale też wysublimowaną. Można tam dużo wysłyszeć. Jest mikrodetaliczna. Edytowano 30 września 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Czy talerze mają masę? Czy tylko jest moment uderzenia i cichnac grają tym samym dźwiekiem? Slychać jak talerz powoli milknąc wchodzi w rezonans? Nie patrz na wykres. Tam masz ilość nie mając jakosci. Mozesz mieć na całej długości wykresu przester, a bedzie pięknie wyglądał. No i skąd mozesz wiedzieć jak zachowuje Ci się wzmacniacz obciążony Operami? Dużo zależy od kabli głosnikowych. Gdybym wiedział jaki to drut, to coś bym wywrozył. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 (edytowany) 5 minut temu, audiowit napisał: Czy talerze mają masę? Czy tylko jest moment uderzenia i cichnac grają tym samym dźwiekiem? Slychać jak talerz powoli milknąc wchodzi w rezonans? O tototo.... powiedz ze sprzet moze to oddać należycie. Tego wlasnie doznania slyszalem na live i jest to "wielce pożądane" - trafiłeś w punkt! Edytowano 30 września 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Oczywiście, ze potrafi. Normalka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 (edytowany) Przed chwilą, audiowit napisał: Oczywiście, ze potrafi. Normalka. Ale zawsze czy to zalezy od realizacji??? To znaczy na kazdej płycie? Edytowano 30 września 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 (edytowany) Na większości płyt. Ale oczywiście zalezy od realizacji. Tzn od rodzaju mikrofonu i miejsca umieszczenia. No i klasy mikrofonu. Najlepiej sluchać klasyki nagranej na 2 mikrofony. Najlepszy sprawdzian dla sprzętu. Oczywiście orkiestry, dużego składu. Albo opery, chóru. Na Kraftwerku mozna tylko starać się uslyszeć analogowe syntezatory. Edytowano 30 września 2020 przez audiowit Kuźwa jak się wyłącza slowniczek! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Na podstawie wykresów można ocenić je jako kolumny o dość wyrównanej charakterystyce, jednak ukierunkowane na dobrą reprodukcję ludzkiego głosu z pewnym podbiciem basu z którym dobrze mogą sobie poradzić niewielkie głośniki niskotonowe bez ich przeciążania i z dobrym rozciągnięciem niższego zakresu z jego wycofaniem. Góra pasma jest tu lekko wycofana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 8 minut temu, audiowit napisał: Najlepiej sluchać klasyki nagranej na 2 mikrofony. Najlepszy sprawdzian dla sprzętu. Oczywiście orkiestry, dużego składu. Albo opery, chóru. Czy mógłbyś tutaj badz nawet na PW podac tego typu realizacje? Wciąż poszukuję takich "dobrych" nagrań... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Miro, jak mi przyjdzie do głowy lub na tackę cd, to dam Ci znać. Nie zwracam na to uwagi na tyle zeby pamietać na tej płycie, tym kawałku. Często w sposób sztuczny podbija się talerze, zeby dźwięk był bardziej " czysty". Dlatego pisałem o 2 mikrofonach, gdzie takich sztuczek się nie stosuje. No chyba, ze się je w postprodukcji wyciągnie:). Moby no też właśnie. Zapominamy o charakterze ludzkiego słuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Przed chwilą, audiowit napisał: Miro, jak mi przyjdzie do głowy lub na tackę cd, to dam Ci znać. Nie zwracam na to uwagi na tyle zeby pamietać na tej płycie, tym kawałku. Dobra ok mam czas.... Jesli coś tam trafi sie to bylbym wdzieczny za podpowiedź co do realizacji... pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 Jaka jest realna możliwość że po prostu po takiej ilości przesłuchanych kolumn Twoje oczekiwania są wyższe? W sensie że nie znajdziesz kolumn dla siebie w tym budzecie. Jedne mają taki plus inne pokażą co innego. To jeszcze audiophysici z mojej strony a później to będę czytał i nie polecał już nic Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2020 (edytowany) 48 minut temu, S4Home napisał: Jaka jest realna możliwość że po prostu po takiej ilości przesłuchanych kolumn Twoje oczekiwania są wyższe? Oczywiście, że moje oczekiwania w sposób nieubłagany rosną. Praktycznie każda odsłuchiwana przeze mnie kolumna potrafi jakiś aspekt brzmienia pokazać w nowym świetle, wynieść na trochę wyższy poziom. 48 minut temu, S4Home napisał: W sensie że nie znajdziesz kolumn dla siebie w tym budzecie. Jedne mają taki plus inne pokażą co innego. Tak tragicznie nie jest. Mógłbym z kilkoma z testowanych kolumn zostać bez żalu na dłużej i cieszyć się płynącą z nich muzyką. Ułożyłem sobie jednak pewien program "badawczy" i konsekwentnie go realizuję. Mam jeszcze kilka modeli w rozpisce, dlatego muszę stale odsyłać testowane kolumny. Któreś na koniec jednak wrócą. Edytowano 1 października 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2020 (edytowany) Pamiętacie moją przygodę z odbiorem paczki z Operami? Kurier zepchnął na mnie z paki karton coś pod 45 kg i jeszcze miał bekę, że będą go musiał sam taszczyć do mieszkania. Wczoraj inny kurier, z innej firmy, przyniósł mi pod drzwi paczkę z książkami (coś koło 10 kg) i wiecie co powiedział wręczając mi ją? "Proszę uważać, bo ciężka". Podziękowałem, uśmiechnęliśmy się, pożegnaliśmy. Można? Można. Jeden frustrat, drugi miły i uczynny. A zarabiają pewnie tak samo. PS tak o tym wspomniałem, bo uderzył mnie kontrast tych dwóch sytuacji. Edytowano 2 października 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Kurier to ciężka praca, szanuje tych gości. Oczywiście zdarzy się czasem bardziej zmęczony i sfrustrowany ale generalnie mam o nich dobre zdanie. Co do kolumn można wpaść w pułapkę „coraz lepsze, coraz droższe” ale to mi się wydaje bardzo fajna lekcja poznawcza co kolumny potrafią. Tym bardziej że robisz to w tak metodyczny sposób. Te proponowane przez S4Home AudioPhysic fajnie grają z Cyrusem 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 A na AVS w ubiegłym roku co grało z Cyrusem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Właśnie Audio Physic 🙂 „System podłączony była kablami Kimber Cable z nowością – flagowymi głośnikami marki Audio Physic o nazwie Structure (cena detaliczna to około 49000 EUR!).” Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 No właśnie 🙂. Aczkolwiek mnie bardziej interesował Cyrus one z racji tego, że sam jestem jego właścicielem. Przeogromna szkoda, że tegoroczne AVS zostało odwołane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2020 Kolejne dwie przesłuchane dzisiaj płyty i spostrzeżenia jak poprzednio. Andreas Vollenweider "Caverna Magica" fajnie, ale spodziewałem się, że będzie lepiej. Weather Report "Heavy Weather" odwrotnie - lepiej niż się spodziewałem. A właściwie to rewelacyjnie. Ogromna przestrzeń, namacalność od dołu do góry, dynamika, rozdzielczość. Muzyka jest w pomieszczeniu, a nie ma w nim kolumn. Jedyny problem, że podczas siedzenie z rozdziawioną papą wpadnie nam do niej mucha. Poza tym mucha nie siada. Jeśli nagranie jest dobre, to Opery okazji nie zmarnują. Jednak potem, przez kontrast, pożałujemy, że nie wszystkie płyty tak grają. Jutro przysiądę i rozprawię się z nimi ostatecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 @Kraft wiele z kawałków testowych jest większości nie znana Dawaj to co każdy zna czyli Zenek - oczy zielone Scorpions - rock you klike a hurricane / still loving you Haddaway - what is love wtedy każdy bez odpalania będzie wiedział jak opery grają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2020 Zenka słyszałem ostatnio w reklamie. I wiecie, co wam powiem? Ten gość totalnie nie potrafi śpiewać (o dykcji nie wspomnę). Więc Zenek jednak nie. Wybacz @Kubakk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 A to what is love nie śpiewał dyrektor alban? 🙄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 To był doktor Alban . Znany skandynawski dentysta . Jednak on w tym palców nie maczał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 11 minut temu, seba3002 napisał: A to what is love nie śpiewał dyrektor alban? 🙄 haha , powiem Ci ,że tak miałem napisać dr alban (te same lata) , ale on to miał it's my life , no coke itp Z Zenka się śmieje , te reklamy Media to kompletna żenada , takie śpiewanie do kotleta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 października 2020 Udostępnij Napisano 5 października 2020 3 godziny temu, MobyDick napisał: Znany skandynawski dentysta . Ja......e @MobyDick..... normalnie sie zaksztusilem po tym wpisie.... szkoda ze nie mozna plusikow wstawić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts