Skocz do zawartości

SANSUI - moja ulubiona marka

Recommended Posts

@Metka 

Każde Sansui potrafi cieszyć - czego ty oraz kilku innych Kolegów jesteście najlepszym przykładem. Trzeba po prostu dać sobie szansę.

@piorut

Fajny opis. Bardzo fajny. Mocno pokrywa się z moimi wrażeniami z odsłuchu tych samych modeli - a czas na porównywanie AU -07 i 2105 mam jak na razie ograniczony tylko chęcią przepięcia kabli (i oczywiście tak prozaicznymi sprawami, jak życie, praca, dzieci i ich szkoła - w dowolnej kolejności :) )

Ale....ciekawy jestem, jakie byś miał wrażenia gdybyś AU-07 mógł posłuchać kilka dni. Dać jej więcej czasu. I później powtórzyć porównanie.

Wtedy zawsze się okazuje, że AU-07 ma niesamowita magię, jakość dźwięku, coś takiego, co trudno nazwać i opisać, ale jest to takie COŚ. czego nie da się zastąpić większą mocą czy czymkolwiek innym.  To COŚ które sprawia, że później nic już nie jest takie samo :) 

Edytowano przez Samcro

Jest dokładnie tak jak pisze Piotrek, żeby poznać dobrze jeden model potrzeba tygodni, a czasami miesięcy odsłuchów, bo już mieliśmy o nim wyrobione zdanie, aż tu nagle kolega przyszedł z innym kablem albo źródłem, kolumnami i zostawił je na parę dni  ... szczęka wypadła z zawiasów .

Trzeba mieć niesamowitą pamięć słuchową i kilka wybitnie ulubionych albumów, by móc silić się na jakieś porównania inaczej, to tylko wrażenia z danej chwili, które już nigdy mogą się nie powtórzyć.  Ten sprzęt żyje swoim życiem, już wiele razy byłem światkiem tajemnych wydarzeń jak grało tak sobie, aż tu nagle MAGIA ! Szczególnie w tym względzie są "dziwne" zestawy dzielone, które potrzebują minimum 1 doby częstego używania w danej konfiguracji, by dopiero na drugi dzień odsłonić kurtynę tajemnicy jaka drzemie w ich zakamarkach, a to dopiero gra wstępna, bo takie solidne i właściwe "zgranie" następuje przeważnie po 3 tygodniach "niczego nie ruszania" .

Pozdrawiam

Pygar

Panowie nie dyskutujmy już z osobami w wątku, które marnują swój analityczny umysł na tak marne rzeczy jak kilka wysokich modeli Sansui w Polsce. Zamiast tropić prawdziwe spiski.

Samcro i Pygar - tak zdecydowanie trzeba by dni, czasu, by wszystko porównać, dlatego napisałem to tylko dwa krótkie odsłuchy AU-07, który dla mnie jest totalną nowością. Ale tych rzeczy, które usłyszałem to ta integra nie straci na pewno. Aż strach się bać, gdyby została dłużej. A co do dzielonego - tak - grał pół godziny przed odsłuchem, dzień by był potrzebny, by tak sobie słuchać, porównywać.

Wpisy sfrustrowanych kolegów mają cel prowokacyjny i najlepsza reakcją na nie  jest brak reakcji- i praca moderatora:)

Prośba do kolegów posiadających Sansui CD alpha 917 XR - i  posiadających oryginalnego pilota . Czy mogę prosić o dodanie  pilota od 917 do bazy Logitecha? To co jest obecnie nie pozwala sterować głośnością z poziomu CD  reszta funkcji  jest . Dziękuję:)

2 godziny temu, bartasxx napisał:

Wpisy sfrustrowanych kolegów mają cel prowokacyjny i najlepsza reakcją na nie  jest brak reakcji- i praca moderatora:)

Bartasxxx

Faktycznie to najlepsze wyjście - często o to wraz z autorem wątku (Belfer54) prosiliśmy. Zresztą nie tylko w tym wątku.

A co do pilota do Alphy: jaki masz model Logitecha?

Spróbuj wybrać pilota do Sansui 717DR - w ubiegłym roku wczytałem kod regulacji głośności z oryginalnego pilota (bo też nie było regulacji głośności w 717) oraz przyciski numeryczne 0...9 (i chyba również ">10") na stronie Logitecha. Mój pilot to model 555 (czyli stara seria, dość prymitywny program), do modeli 600/650 i innych z nowszej serii oprogramowanie jest już dużo lepsze.  Po zaktualizowaniu ustawień Logitecha sprawdziłem na CD 717 i regulacje głośności oraz wybór numeru utworu działały prawidłowo ?

Jeżeli to nie zadziała - to sprawdź czy nie ma możliwości wybrać modelu na podstawie tabliczki znamionowej (są tam podobno inne oznaczenia), to podobno działa skuteczniej. Jednak ja jeszcze tego nie próbowałem - ale mój kolega (w przypadku sprzętu innej firmy, którego również nie było w bazie) skontaktował się z polskim oddziałem Logitecha i wciągu paru dni była aktualizacja i wszystko poszło dobrze) również dotyczyło to tego samego modelu Logitech Harmony 555).

O ile pamiętam to piloty do 717 i 917 działały z zarówno z jednym jak i drugim modelem.
Mam nadzieję że Piotrek, Paweł  lub inni Koledzy którzy mają/mieli oba te modele to potwierdzą.

Pozdrawiam - i powodzenia! Napisz proszę czy się udało...

Nie pamiętam co ja tam wybierałem ale albo 717DR albo CD-X317 ... Próbuj - nic innego nie poradzę ale znajdziesz - to Ci gwarantuję ! Podobną historię miałem z cd 16 marantza - wgrałem dwa inne urządzenia bo na jednym miałem część funkcji a na drugim pozostałe z wejściem w soft m.inn. Ja mam 895-kę stary ale jary :-)

W końcu po wielu miesiącach szukania, oglądania, sprawdzania moge na stałe wpisać się do Sansuiowej rodziny

Specjalne podziękowania dla kolegi @piorut dzięki niemu Alfa nie musiała opuszczać Wałbrzycha :) i ogólnie za możliwość poznania wielu znakomitych urządzeń, bo to pierwszy raz u Niego usłyszałem 907MR a poźniej i inne

Wypada tez podziękować @czubsi no i życze aby każdy niedowiarek kiedyś posłuchał Sansui

3f3dd2318859.jpg

Edytowano przez Marr

Wygląda na to ,że wszystko zależy od typu uniwersalnego  pilota. Prawdopodobnie funkcje były dodawane do danego modelu  Logitecha. Ja posiadam Harmony 600 i w bazie danych są  717DR oraz X317  , jednak oba mają takie same funkcje bez możliwości regulacji. Spróbuję  skontaktować faktycznie z polskim oddziałem .

Marr miłego słuchania MR-k i:)

Edytowano przez bartasxx

2 godziny temu, bartasxx napisał:

Wygląda na to ,że wszystko zależy od typu uniwersalnego  pilota. Prawdopodobnie funkcje były dodawane do danego modelu  Logitecha. Ja posiadam Harmony 600 i w bazie danych są  717DR oraz X317  , jednak oba mają takie same funkcje bez możliwości regulacji.

Daj mi 2 tygodnie (teraz mam urwanie głowy i nie mam pod ręką 600tki) to dogram regulację głośności dla Sansui 717 do modelu Harmony 600 i dam Ci znać.

No chyba że jesteś/bywasz w Warszawie-to możemy to zrobić szybciej jak się pojawisz ze swoim pilotem :-)

Pozdrawiam

3 godziny temu, RoRo napisał:

O ile pamiętam to piloty do 717 i 917 działały z zarówno z jednym jak i drugim modelem.

Mam nadzieję że Piotrek, Paweł  lub inni Koledzy którzy mają/mieli oba te modele to potwierdzą.

Pozdrawiam - i powodzenia! Napisz proszę czy się udało...

Wszystkie ze zdjęcia niżej działały z 717 , 917, Alpha 507 i 607

IMG_20171006_133314.jpg

3 godziny temu, Fafniak napisał:

Właściwie to jedyny model który mnie zauroczył to AU-07 (nie chcę wywoływać wojenki )

czy mogę prosić na priw orientacyjne cenę takie go egzemplarza "zrobionego" ?

Bo XR i 2105 za krótko słuchałeś ?

Wpisujesz w hifido i masz trzy oferty, w różnym stanie.  Dodajesz 600$ za transport, całość przeliczasz na złotówki, dodajesz 25% i masz cenę w PL po sprowadzeniu. Mniej więcej, bo jeszcze prowizję pośrednika w JP... Inaczej nie chce być.

Edytowano przez Samcro

hubert hubert  , Marr

Mam złe wieści !

Tam nie ma dwusekcyjnego tylko 6-ciosekcyjny !!! (2x100k + 4x5k) - nie do dostania !!! Zwłaszcza, że jest zbudowany inaczej od typowego niebieskiego RK27 (jest mniejszy i sekcje są lustrzanie do siebie a nie jedna za drugą ...) Współczuje bo ratuje Cię tylko przeszczep z innego ... masz pecha bo ostatnio oddałem od 911-ki (jest taki sam tylko ma dołączoną sekcję silnika ...) Jeśli znajdziesz - tanio nie będzie ...

Napiszę wprost - to jest najgorsze co mogło się stać  bo o ile w alfach potencjometr jest rozbieralny tak tu nie jest bo go zanitowano i próba rozebrania kończy się z reguły totalnym rozwaleniem ... A nawet jeśli to znajdź trzpień do 6-ciosekcyjnego alpsa starego typu ...

Na dole zdjęcia poglądowe - niebieski RK27 i potencjometr z 911-ki (taki sam jest w 711-ce bez ostatniej sekcji silnika !)

IMG_2684.JPG

IMG_2693.JPG

Edytowano przez czubsi

Mariusz widziałeś średnice tych ewentualnych śrub ?????? ... - ja mam potencjometr do 711-ki ale nie rozbieram bo nie ma takich śrub - nigdzie (średnica 1-1,5 mm dlugość ok 8 cm ... fajnie nie ? To nie RK27 ze standardowymi śrubkami ...

Dla Huberta jest jedno rozwiązanie - więcej w tym sztuki modelarskiej niż naprawy ale i tak czasem trzeba ... - nawiercić osiowo oba elementy wiertłem 1-1,5 wsadzić na klej epoksydowy trzpień i złączyć oba elementy osi potencjometru dbając o właściwe spozycjonowanie - jeśli wystaje część z obudowy potencjometru można naciąć go w poprzek i to samo z drugą częścią i również na klej wsadzić klin - odpadnie centrowanie !!! Zdziwi się ten co myśli, ze takie rzeczy to coś nowego ... Najczęściej strzelają potencjometry regulacji tonów bo przy obudowie trzpień jest zdecydowanie cieńszy bo podtoczony (i przy tym mocno osłabiany - nie wiem czy nie celowo bo trudno to uzasadnić od strony technicznej potrzeby  ...)

Jest jeszcze bardziej eleganckie rozwiązanie - dostać niebieskiego alpsa 6-ciosekcyjnego tylko wtenczas trzeba go łączyć na kable no go dostać - nowe to koszt ok 250 euro za sztukę !

Edytowano przez czubsi

Dnia 6.03.2016 o 18:01, Piotrek608 napisał:

@czubsi Ty to rzadko kiedy pocieszysz czlowieka... masakra jakas... masz jakies zdjecie wnetrza takiego potencjometru?

@Marr Sprobuje go najpierw zdemontowac, zeby sprawdzic wizualnie co widac. Nie wiem jaka jest konstrukcja wewnetrzna, ale wyglada na to, ze trzpien do potencjometru wchodzi jakies 2cm, nie wiem ile powinien, przyjrze sie, czy wyglada na zlamany. Troche watpie zeby byl zlamany, bo to kawal preta, ale kto wie.

hubert

No to niestety się zdziwisz ... Pręt jest okrągły (półokrągły) na początku - mniej więcej tyle co u Ciebie widać a potem przechodzi w profil prostokąta o bokach ok. 1,0 mm na 2,5 mm i tak na długości ok. 7-8 cm ...

Temat z potencjometrami od 711-ki i 911-ki to temat rzeka ale ogólnie znany więc dziwię się, że tak wszystkich zaskoczył ... Jeszcze lepsze jaja są z silnikiem do 911-ki, który przestaje raptem pracować i nikt do dnia dzisiejszego nie może zdiagnozować co jest na rzeczy skoro sam silnik działa , układ podczerwieni sprawny jak rydz ... Przypadków takich znam już 4 ... Nie bez powodu proponuje ludziom 607 -ki jeśli się chcą rzucać na 711-kę albo 911-kę - nie dość,  że podobne pieniądze to lepsze jakość i lepszy dźwięki to każdej 607 ...

Dnia 6.03.2016 o 18:01, Piotrek608 napisał:

@czubsi, to porazka w takim razie :/ jak zyc... szczescie w nieszczesciu, ze to w tym drugim, ktorego jeszcze nie dotykalem a nie w tym co dostal ANy. Da sie cos zrobic, zeby nawet jakos na stale ustawic glosnosc, bo ten projekt mosowy chcialbym mimo wszystko zrobic...

Co do 607 vs 711 to, wiesz, w cenach regularnych to jest dwukrotna roznica - dopisek alpha robi ta roznice niestety. A sam wiesz, ze granie DRki przykladowo to nie bedzie jakos istotnie lepiej od 711. Nie mowie wyzszych, lepszych modelach oczywiscie :)

Cóż musisz liczyć na łut szczęści, że ktoś Ci taki potencjometr "załatwi" - wszystko jest możliwe ale .... bardzo dużo kosztuje .... np ... (4 sztuki NOWYCH potencjometrów 6-ciosekcyjnych do serii alfa) ! Części są ściągnięte bezpośrednio z serwisu - o ceny nie pytajcie spróbujcie kupić to otrzeźwiejecie ...

IMG_2767.JPG

Edytowano przez czubsi