Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

czyszczenie selektora ... po prostu ... łatwiej brzmi niż w realu wygląda 🙂

Jak nie robiłeś to możesz nie dać rady. Bardzo ważne przy składaniu jest ustawienie blaszek przed nałożeniem plastikowego suwaka z obudową w innym przypadku zmiażdżysz blaszki stykowe i .... sam wiesz co wtedy .... Oczywiście o wylutowaniu wielonóżkowego elementu (selektor) nie wspomnę ale chyba to nie powinno Cię zaskoczyć (transformatorówką raczej bym tego nie dotykał zwłaszcza w 711-ce - może się skończyć dramatem na płytce ...)

Pozdrawiam !

czubsi

Edytowano przez czubsi
Napisano

Dziękuję za odzew nowemu.

Czyli mam do czynienia z wyłącznikiem wlutowanym w płytkę. Będzie sporo nóżek, a jak się ma sprawa z wielkością otworów i pinów? Da się to w miarę odessać? Na początku myślałem że to prąd spoczynkowy, ale niestety mechanika. A jak ze stopniem skomplikowania samego switha? 

Napisano

wszystko czego się nie zna jest skomplikowane .... Plus jest taki że to duży element Minus , że jeśli nie masz stacji z "odsysarką" to mechaniczną możesz szybko zniszczyć druk ... siateczką to sobie można tam "barana strzelić" ...

Napisano

Stację mam w pracy, w najgorszym wypadku pomaszeruję z płytką. Muszę pooglądać filmiki, pozostaje kwestia chemii do czyszczenia i czym po myciu się zabezpiecza. Dziękuję za pomoc. Myślę że po Świętach będzie trzeba podjąć decyzję czy walka samemu, a może komuś oddać w dobre ręce.

Napisano
22 minuty temu, Adamwroc napisał:

Myślę że po Świętach będzie trzeba podjąć decyzję czy walka samemu, a może komuś oddać w dobre ręce.

Cześć , 

Moim zdaniem lepiej oddać do specjalisty , jeśli nie masz doświadczenia. Na moje oko po prostu szkoda sprzętu. 

Pozdrawiam serdecznie, 

Napisano
2 godziny temu, Adamwroc napisał:

Dziękuję za odzew nowemu.

Czyli mam do czynienia z wyłącznikiem wlutowanym w płytkę. Będzie sporo nóżek, a jak się ma sprawa z wielkością otworów i pinów? Da się to w miarę odessać? Na początku myślałem że to prąd spoczynkowy, ale niestety mechanika. A jak ze stopniem skomplikowania samego switha? 

Demontaz to moim zdaniem najtrudniejsza operacja, przy odrobinie doswiadczenia z lutownica i oczywiscie posiadajac dostep do rozlutownicy masz juz polowe sukcesu, demontaz pokazalem na w/w i wielu innych filmach, rob ostroznie, powoli i sie uda, rob zdjecia w trakcie rozkladania przelacznika

Napisano
Dnia 26.04.2020 o 16:44, MarekB napisał:

@faszi Nie ma za co. 🙂Teraz niestety będą starsze materiały. Reszta w tzw. drodze. Jak dojdą z Japonii (i jak sprzedawca był uczciwy) to będzie także MR, XR i jeszcze kilka nowszych.

Marku mam pytanie , czy materiały z Xr i Mr dotarły?  😉😄

Pozdrawiam serdecznie, 

Napisano

Cześć

Najwyzszy czas sie pochwalić. W tym roku mikołaj byl wyjatkowo chojny i przyniósł mi Alphe 907 MR. 

Musze się przyznać, że posiadając jeszcze 707DR zastanawiałem się czy warto zmieniać, bo 707 grała naprawde swietnie. Ale klamka zapadła no i okazało się,  co było wielokrotnie powtarzane, ale jak się czlowiek sam nie przekona to do końca nie wierzy,  że 907 jest po prostu o klase lepsza.

Od razu tez 907 przeszła mocny test bo zostala porownan z Accu e470. Nie będe pisąl że którys byl lepszy lub gorszy (przedewszystkim graja zupelnie inaczej), ale generalnie 907 w utrzymała pole a czasami podobala się nawet bardziej niż e470.

Tak więc myśle, że poszukiwania wzmaka na dłuższy czas mam z glowy.

PXL_20201229_103809911.jpg

Napisano

Braap - serdeczne gratulacje. 907MR skleja całość przekazu. Będziesz miał czas poznać wzmacniacz. Ja bardzo lubiłem ten sposób prezentacji. Miłych odsłuchów.

E-470 kosztuje chyba dużo większe pieniądze? 

Napisano

@MarekB bardzo dziękuję za broszury 😊 jesteś nieoceniony 😉

Ps

Ciekawe dlaczego Sansui nie podaje mocy dla 4Ohm?  Poza tym moc 160W 8ohm i zaledwie 190W 6Ohm Alph 907 nie wygląda jakoś imponująco. 

W audio przyjmuje się , że referencyjne urządzenia podwajają moc dla 4ohm, dzięki czemu są stabilne przy trudnych obciążeniach. 

Napisano

Faszi E-550 rzeczywiście było czuć, że sobie fantastycznie radził, dynamicznie odtwarzał dźwięk. AU-07 pomimo większej "grzeczności" wypadła dźwiękowo lepiej (oczywiście dla mnie). I co jest teraz definicją referencyjności - odbiór dźwięku (jeśli przyjąć, że to samo się spodoba) czy podwajanie mocy? Najlepiej słuchać i wtedy oceniać a nie na podstawie danych technicznych. Lampa nie będzie miała bardzo dobrych parametrów technicznych a może urzec niejedenego. 

Napisano
9 minut temu, piorut napisał:

Lampa nie będzie miała bardzo dobrych parametrów technicznych a może urzec niejedenego. 

Tak , i paść na trudnych kolumnach. Temu powinny być wysokoskuteczne kolumny z łagodnym przebiegiem .

Jednak sprzęt  powiedzmy 2x100W 8ohm, 2x200W 4ohm,  2x400W 2ohm to jest stabilny fundament do porządnego grania. Moim zdaniem. Nie wszyscy muszą je podzielać 😄