hubert hubert Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 Panowie, ponieważ zalega w schowku, a może kogoś cieszyć, wzmacniacz Sansui au-x711. Wzmacniacz osobiście przerobiłem na mosfety z dostosowaniem rezystorów i kondensatorów. Jestem z Warszawy i odbiór osobisty mile widziany. Cena do ustalenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 23 stycznia Udostępnij Napisano 23 stycznia Dnia 30.09.2023 o 12:07, san-sui napisał: Odpowiednikiem wersji D11 był w Japonii SANSUI AU-D707F z 80r. Wersja ta w Japonii była poprawiana do AU-D707F Extra 81r, potem AU-D707G Ekstra 83r. Dopiero potem w 84r powstała wersja AU-D707X. Tu zaczęła się inna filozofia konstrukcji tzw. X-Balanced, czyli konfiguracja wzmacniacza jako wzmacniacz zbalansowany X, od czego firma już nie odeszła i kontynuowała do samego końca. Sansui AU-D11 II ma podwyższoną moc do 130 W i jest to wersja poprawiona AU-D11, która to przegrzewała się i padały końcówki. Uzupełnię, że Sansui AU-D11 MK II to odpowiednik AU-D707X. Niektórzy, pod względem barwy dźwięku, wolą pierwsze wersje konstrukcji, np. AU-D907X, X-Balanced, od późniejszych alpha 907. To kwestia gustu i upodobań ale późniejsze alpha grają bardziej szczegółowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moff25 Napisano 24 stycznia Udostępnij Napisano 24 stycznia Witam Czy pre w 907mr poradzi sobie z niskonapięciowymi wkładkami Ortofon mc30 super? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinus Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego Dnia 24.01.2024 o 15:10, moff25 napisał: Witam Czy pre w 907mr poradzi sobie z niskonapięciowymi wkładkami Ortofon mc30 super? Pre ma czułość 0,3 mV i obciąża wkładkę 100 Ohm Wkładka ma napięcie 0,2 mV i zalecane obciążenie 10 Ohm Grać będzie, ale aby z tej wkładki (która jest bardzo dobra) wyciągnąć jej potencjał, to potrzebny porządny pre lub pre MM+SUT Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moff25 Napisano 16 lutego Udostępnij Napisano 16 lutego 10 godzin temu, Marcinus napisał: Pre ma czułość 0,3 mV i obciąża wkładkę 100 Ohm Wkładka ma napięcie 0,2 mV i zalecane obciążenie 10 Ohm Grać będzie, ale aby z tej wkładki (która jest bardzo dobra) wyciągnąć jej potencjał, to potrzebny porządny pre lub pre MM+SUT Dziękuję za odpowiedź. Tego właśnie się obawiałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek608 Napisano 17 lutego Udostępnij Napisano 17 lutego no i jak nie kochać Sansui gdy znowu ląduje na stole, sami powiedzcie. te Silmici są przeurocze:-) Choć chyba nic nie pokana urody zielony tranzystorów.. szkoda, że od tego odeszli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 19 lutego Udostępnij Napisano 19 lutego Piękny widok ale i dosyć często spotykany - wyjętą końcówka to najczęściej spalona końcówka:) co w tych modelach nie jest rzadkością…nowe trany drogie i trudno dostępne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek608 Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego Ten na szczęście żyje, tyle, że się grzeje. W związku z tym, ze najnowsze wzmacniacze Accuphasa te za pierdylion monet np E 480 za jedyne 50000zł mają na pokładzie zwyczajne IRFP 240 i 9240 po (sic) 4 zł sztuka i to tam gra i wszyscy chwalą, jak gra. To mam pytanie czy ktoś z szanownych kolegów próbował zastosować te tranzystory w Sansui??? Może się komuś udało ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 22 lutego Udostępnij Napisano 22 lutego Dnia 20.02.2024 o 16:37, Piotrek608 napisał: W związku z tym, ze najnowsze wzmacniacze Accuphasa te za pierdylion monet np E 480 za jedyne 50000zł Pietrek! Pomyliłeś modele. Te najnowsze to: E4000 E5000 Pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego (edytowany) Dnia 19.02.2024 o 06:54, elektron6 napisał: Piękny widok ale i dosyć często spotykany - wyjętą końcówka to najczęściej spalona końcówka:) co w tych modelach nie jest rzadkością…nowe trany drogie i trudno dostępne. Końcówki wyjmuje się w Sansui tylko po to by je przelutowac po 25-30 latach, usunąć klej i wymienić paste, nic więcej, zrobiłem ich 310 sztuk w ciągu 6 lat mojej przygody z Sansui, spalonych miałem 3 sztuki (907i, 907DR i jeden 907 MOSLimited) Dnia 20.02.2024 o 16:37, Piotrek608 napisał: Ten na szczęście żyje, tyle, że się grzeje. W związku z tym, ze najnowsze wzmacniacze Accuphasa te za pierdylion monet np E 480 za jedyne 50000zł mają na pokładzie zwyczajne IRFP 240 i 9240 po (sic) 4 zł sztuka i to tam gra i wszyscy chwalą, jak gra. To mam pytanie czy ktoś z szanownych kolegów próbował zastosować te tranzystory w Sansui??? Może się komuś udało ? Mosfety to wredne tranzystory, trzeba być bardzo ostrożnym przy stosowaniu zamienników, raz że mamy kilka typow (lateral, vertical itp) to jeszcze wymagają sparowania ktorego w domowych warunkach ciężko dokonac, czasem trzeba kombinowqc z różna wartoscia resystorow bramkowych dla kanalu P i N itp, ostatnio z Pawłem rozmawialiśmy jak wyrównać Prąd poszczególnych tranzystorów stosując różnej grubości podkladki mikowe aby wykorzystać negatywny wspolczynnik temperaturowy i zdolność do samokompensacji. Pewnie każdy kto ma mosfeta spotkał się z tym że pomimo ustawienia równych prądów obie końcówki nigdy nie mają identycznej temperatury Edytowano 25 lutego przez Marr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek608 Napisano 26 lutego Udostępnij Napisano 26 lutego Panowie dziękuję serdecznie za dotychczasową pomoc! Telefon wsparcia od Czubsiego!💪 Bardzo prosiłem właściciela aby zawiózł ten wzmacniacz do któregoś z Was, ja nie mam do niego szczęścia.. jak mówi moja żonka: "po co ruszasz to g.. to nie Denon" Póki co nie jest źle bo trochę podłubałem.. i to jest nawet właściwe określenie bo na płytce końcówki mocy nie pożałowali elementów jak w pcb samsunga do pralki zalane specjalną galaretką:-) Dobrałem mos-fety pod względem spadku napięcia wedłuh Nelsona Passa, i pojemności G-SD wynosi ona około 1,3nF ( dla przykładu w IRFP jest to typowo ok 2,3nF więc nie pójdą w Sansui i mam swoją odpowiedź!)🙂 Do tego zastosowałem się do Waszych porad tyczących montażu i podkładek oraz pasty termo przewodzącej. TO też ważne! Efekt jest zadowalający różnice w spadkach napięcia na rezystorach 0,22R wynoszą znośne 7-10mV na rezystor. I daje to bardzo fajny rezultat w postaci pięknego ustawienia się napięć na wyjściu wzmacniacza względem masy wzmacniacza GND jak i pomiędzy wyjściami HOT i COLD jest to jeden z pierwszych wzmacniaczy który tak ładnie mi się ustawił w sumie sam z siebie, różnice kilku mili voltów są do zaakceptowania nawet według instrukcji serwisowej a to cieszy. Wczoraj kilka godzin pograłem na nim i no jest fajnie, bardzo głęboko i szeroko, do tego wrzuca dużą ilość detali. Moje kolumny są 8 ohm i ok 90dB efektywne więc nieco się tylko nagrzał. Normalnie ten wzmacniacz gra z takimi Kaciorami Infinity co chyba z 1 ohm mają i jakieś 85db efektywności do poruszenia basu w nich trzeba spawarkę inwenterową a nie delikatny wzmacniacz dla Japończyka humanisty który ma Sonus Faber Cremona i słucha anielskich głosów Wietnamek nagranych w czasie kwitnienia wiśni! To tylko pokazuje potęgę Sansui! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 27 lutego Udostępnij Napisano 27 lutego 40mA różnicy to trochę sporo, osobiście dopuszczam różnice 3-4mV w przypadku mosfetow I max 2mV w przypadku BJT. Wiem że to czasochłonne, ale jeśli masz możliwość precyzyjnego pomiaru rezystancji to zmierz jeszcze rezystory źródłowe i daj te "większe" na te tranzystory gdzieś płynie większy prad Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek608 Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego No to nic trzeba będzie dalej nad nim siedzieć, dziś robiłem pomiary po niedzielnych odsłuchach i nie jest najweselej.. dwa mosy uciekły sobie w dwie różne strony jeden ma 36mV spadku na rezystorze drenowym 0,22R za to w drugim kanale jeden sobie spadł do 4mV i tak zostały są stabilne i nie tańcują na mierniku. Jeszcze dla pewności sprawdzę układ tranzystor/pasta/podkładka ale jak to nie skutkuje to pozostanie zmiana rezystora do źródła. A tam dostęp jest rewelacyjny szczególnie, że siedzą tam 2 W kobyły audio note. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikoo Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 907MR lub 907DR przyjmę pod dach. Ktoś, coś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego Dlaczego akurat te dwa modele bierzesz pod uwagę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 907 to takie Porsche 911:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikoo Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 1 godzinę temu, Tadżitsu napisał: Dlaczego akurat te dwa modele bierzesz pod uwagę? Mam XR, teraz czas na coś cieplejszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 15 minut temu, elektron6 napisał: 907 to takie Porsche 911:) Aha. Hmmm A co jest jak LFA? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego Au111 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, mikoo napisał: Mam XR, teraz czas na coś cieplejszego. XR jest ok. MR, DR to ciepłe kluchy. No, ale jesli ktoś lubi. To tak jak zamienić Porshe na Wołgę Gaz 24. Jedzie i nawet się rozpędza (fakt , że tylko do 120/h), miękko jest , ale reszta ..... Edytowano 28 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 28 minut temu, Rega napisał: . MR, DR to ciepłe kluchy Roman nie wiesz o czym piszesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego @misiekx wiem, wiem. No, ale każdemu wolno mieć własne zdanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego A już chciałem Bońka cytować ,🤔 A tu już posprzątane . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego Ukryłem kilka niepotrzebnych postów. Proszę o zachowanie godne użytkowników tego zacnego japońskiego sprzętu i kulturalne wypowiedzi na temat bez zbędnych uszczypliwości. Tak po japońsku 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego (edytowany) Czyli -jako tako jak mawiał mój Ojciec Ale to był atak ,nie uszczypliwosc 🤷🏿♂️ Edytowano 28 lutego przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts