Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Oprócz pełno gabarytowego streamera mam dwie klepane po garażach Maliny, nie chcę się zakładać ,ale w ślepym teście mógłbyś polec , gdyby te dwa urządzenia przepuścić pod tego samego DAC-a ;) W przypadku streamera i Maliny / która z odpowiednim programem też jest streamerem / i tak będziesz korzystał z aplikacji na smartfonie , bo tam przynajmniej widać co robisz. Na ekranikach streamerów z 2,5-3m nie widać nic , i nawet jak korzystasz z pilota , to i tak nie widzisz jaką stację , czy utwór załączasz. Zmiana stacji radiowych , czy utworów z dysku szybciej działa na Malinie / Volumio/, niż na streamerze za 6 k. :)   

Nie neguję, być może masz rację, ale chcę mieć pełnogabarytowy sprzęt, firmowy, na gwarancji, który nie tylko dobrze gra, ale i jakoś się prezentuje. :)

• Odpowiedzi 150
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano (edytowany)

Od tego trzeba było zacząć. Nie mogę w tej chwili znaleźć , ale na tym forum wstawiane były pełno gabarytowe streamery znanych firm za niemałe pieniądze z Maliną w środku :) Może kolega @Kraft pomoże , bo było to chyba w jednym z jego wątków.

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)

Bryston wprost się do tego przyznawał, ze w kooperacji z rasbery go stworzył. Dziwne, bo to jedna z porzadniejszych firm.Więc rżnięciem trudno to nazwać.

Juz na poziomie konfiguracji są problemy. Później jest tylko gorzej.

Sluchałem Soakrisa w połączeniu z maliną i źle nie było. Ale nie u siebie. Nie mogłem pobawić się konfiguracją sprzętową.

Edytowano przez audiowit
Napisano

Goły Soekris wybitny nie jest. Modowany sam układ z bardzo rozbudowanym zasilaniem to już inna historia.

3 minuty temu, audiowit napisał:

Bryston wprost się do tego przyznawał, ze w kooperacji z rasbery go stworzył.

Ale się przyznał jak to użytkownicy sami zauważyli i im wytknęli.

Napisano (edytowany)

Kolega miał 2. Dopracowywał je latami. 

Wyglądało to jak kupa, bo były w pudełkach po butach. Nawet jeden był lampizowany.

Prawda jest inna. Same przetworniki jakością nie różnią się od tych z lat 90tych. Nawet jest gorzej, bo w ramach oszczędności rozwinęła się technologii delta-sigma przykłady rme, cambodże, audiolaby, Matrixy. W r2r zastosowano tańszy w produkcji nadruk rezystorów na płytki. Natomiast baaaardzo poszedł do przodu przesył danych. Rozwinęła się technologie taktowania i wtornie został kopiowany pomysł Roba Wattsa na synchronizację ( delran) .

Wyścigi daców na cyferki są na Was wabikiem :).

upsampling do wartości rzędu 700 był stosowany już też w latach 90.  

Edytowano przez audiowit
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, JohnDoe napisał:

Tomek, jak będziesz miał chwilę to porównaj kiedyś różne transporty pod RME.

W tej chwili podpiętą do RME mam Malinę po USB , Pioneera po coaxial , więc to nie problem. Jak rozgryzę zapisywanie EQ na RME to będę miał chwilę i porównam :) Jak wszystko ogarnę to porównam DAC Pioneera do RME. RME mam wpięte do przedwzmacniacza po XLR , Pioneera po IC. Aby było sprawiedliwie zamówiłem już wtyki i obydwa urządzenia będą do pre podpięte po IC , tym samym modelem Neotecha. Wystarczy przełączyć gałeczką w pre i już .

2 godziny temu, audiowit napisał:

Tomek, zapraszam do mnie. W sumie potrzebuję gotówki na audio... :)

A ja właśnie skończyłem budować system :) Serio , mam to co chciałem . Co do Maliny to fakt , że Pioneer dźwiękowo bije na głowę wszystkie nakładki do Maliny z DAC-em razem wzięte , ma prostszą aplikacje na smartfona , ale jako streamer jest wolniejszy od Maliny i to znacznie. podsunąłeś mi kolejny pomysł , porównanie transportów CD. Już jeden mit w który wierzyłem przez sporo lat dotyczący identycznego brzmienia końcówek mocy obaliłem w teście, ciekawe jak to będzie z CD. A akurat mam dwa  :) 

Napisano

Jest ogromna rożnica w brzmieniu zarowno cd jak i plikograjow. Sprawdź, warto. Nastepny krok do czytania z przymrużeniem oka mądrości forumowych ;)

U mnie nigdy się nie skonczy budowanie systemu.

Jak to sprawdzisz, to porównamy sobie kabelki usb. Te przesyłające tylko zera i jedynki ;)

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Od tego trzeba było zacząć. Nie mogę w tej chwili znaleźć , ale na tym forum wstawiane były pełno gabarytowe streamery znanych firm za niemałe pieniądze z Maliną w środku :) Może kolega @Kraft pomoże , bo było to chyba w jednym z jego wątków.

Może niepełno wymiarowy, ale firmowy. Malina na sterydach: Stream Box S2 Ultra

Napisano
1 godzinę temu, slaw0001 napisał:

Może niepełno wymiarowy, ale firmowy. Malina na sterydach: Stream Box S2 Ultra

Możliwe, że gra nieźle, ale wygląda mega badziewnie. Poza tym brak coaxiala, brak toslinka. Pozostanę przy poszukiwaniu pełnowymiarowego odtwarzacza. :)

Napisano (edytowany)

Możesz mieć wszystkie wyjścia w zależności od użytej nakładki. W jednej Malinie mam wyjścia RCA / Allo Boss DAC/ , w drugiej Coaxial i BNC / Allo Digi One/ , są też nakładki z optykiem. Możesz mieć też wyświetlacz i pilot. Ale nie namawiam :) 

Napisano (edytowany)

No to żeby nie bawić się już w składaki, to lepiej zainwestować w sotm200 i mieć naprawdę fajny dźwięk. Nie wspominam o ultra bo tu już cena jest nieco wyższa i za podobne pieniądze można mieć renomowaną masówkę typu Pioneer, Yamaha.

Edytowano przez audiowit
Napisano (edytowany)

Bez zasilacza, bez wyświetlacza w obudowie jak do malinki i cena 2200zł. Zasilacz solidny, dedykowany do tego to 2500zł.

Nie rozumiem jak taka płytka za taką kasę może być konkurencją dla malinki np. :
image.thumb.png.2fa954820ffcbda63ab902b73938227d.png

Oczywiście rozumiem, że ktoś może chcieć mieć gotowca ze sklepu jak nie ma zupełnie wiedzy jak to uruchomić, ale naprawdę w przypadku odtwarzaczy sieciowych osobiście namawiam do własnej zabawy w tym temacie, bo wiedzy w necie jest mnóstwo a uzyskać można naprawdę sporo za małą kasę. I można sobie skonfigurować zabawkę pod własne potrzeby i wedle naszego stylu.

To tu w kontrze ładnie zbudowany player na malince:

A widzę, że i gotowce zbudowane na malince można już kupić:
https://www.audiophonics.fr/en/network-audio-players-rasptouch/rasptouch-lvds-streamer-i2s-hdmi-audio-gd-compatible-iis-p-12030.html

image.thumb.png.8366cad1e1cf70ea84822124d85e6755.png

Edytowano przez HQ150
Napisano

Hq, kupując urządzenie typu Pioneer, Lumin, Auralic mamy pewność, ze ktoś zestroił to urządzenie w sposób profesjonalny. Widziałem już odtwarzacze w stylu "moj pomysł na dźwięk" i za kazdym razem ( prawie) byla to padaka. Jeszcze jeśli robi to ktoś z pojęciem to pół biedy ale ta mnogość wpisów typu pomóżcie daje do myślenia.  Slyszalem maliny ludzi, którzy od lat grają na tym mikrokomputerku i doszli do pewnego poziomu.Jednak w większości przypadków chodzi o to żeby było tanio,a nie dobrze.

Napisano (edytowany)
29 minut temu, audiowit napisał:

kupując urządzenie typu Pioneer, Lumin, Auralic mamy pewność, ze ktoś zestroił to urządzenie w sposób profesjonalny

To chyba są urządzenia z DAC na pokładzie?   Napisz co można zestroić profesjonalnie w samym gołym transporcie sieciowym? Czasem są to drogie rzeczy a w środku nic specjalnego nie ma. 

O malinie się nie wypowiadam bo nigdy nie miałem. 

Edytowano przez Gość
Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

No to żeby nie bawić się już w składaki, to lepiej zainwestować w sotm200 i mieć naprawdę fajny dźwięk. Nie wspominam o ultra bo tu już cena jest nieco wyższa i za podobne pieniądze można mieć renomowaną masówkę typu Pioneer, Yamaha.

Napiszę po raz trzeci. Szukam dobrze grającego urządzenia w pełnogabarytowej obudowie, z kompletem wyjść cyfrowych i pilotem. :)

48 minut temu, HQ150 napisał:

Oczywiście rozumiem, że ktoś może chcieć mieć gotowca ze sklepu jak nie ma zupełnie wiedzy jak to uruchomić, ale naprawdę w przypadku odtwarzaczy sieciowych osobiście namawiam do własnej zabawy w tym temacie, bo wiedzy w necie jest mnóstwo a uzyskać można naprawdę sporo za małą kasę. I można sobie skonfigurować zabawkę pod własne potrzeby i wedle naszego stylu.

Może to nie w stu procentach trafiona analogia, ale to trochę jak z Linuxem i Windowsem. Jedni chcą grzebać, konfigurować, kombinować itp. zanim osiągną zadowalający efekt, inni chcą po prostu kupić i wygodnie używać bez konieczności zastanawiania się i kombinowania. :)

Napisano (edytowany)
7 minut temu, JohnDoe napisał:

To chyba są urządzenia z DAC na pokładzie?   Napisz co można zestroić profesjonalnie w samym gołym transporcie sieciowym? Czasem są to drogie rzeczy a w środku nic specjalnego nie ma. 

O malinie się nie wypowiadam bo nigdy nie miałem. 

Nie, John, nie zawsze.

Wszystko można zrobić, więc jeśli ktoś pisze, że nie ma różnic w transportach cyfrowych, to nie wie o czym piszę.

5 minut temu, greg235 napisał:

Napiszę po raz trzeci. Szukam dobrze grającego urządzenia w pełnogabarytowej obudowie, z kompletem wyjść cyfrowych i pilotem. :)

Greg, ja o sotm nie pisałem do Ciebie.

Edytowano przez audiowit
Napisano

Ja mam złożony NUC z Roon ROCK.  Bit-Perfect testowany specjalnymi plikami. NUC podłączony do RME zwykłym kabelkiem USB / wiem, nie po audiofilsku / ale co niby można poprawić w Bit-Perfect?   No bo przecież ja swojego NUC'a nie "stroiłem profesjonalnie" gdyż jestem amatorem z zestawem stereo pokojowym ;)

A jeśli chodzi o pożądany przez niektórych wyświetlacz, to mogę sobie to ogarnąć  kupując jakiś tani tablet 8 calowy na fajnej podstawie z wbudowaną ładowarką.   Przy okazji można by to brać do ręki i sterować Roon'em. A kiedy nie używane jako "pilot" to może stać na RME lub gdziekolwiek w pokoju >>>

71ibukWf4xL._AC_SL1500_.jpg

Napisano (edytowany)
12 minut temu, audiowit napisał:

Greg, a jak chcialbyś żeby grał Ci odtwarzacz i chciałbyś kombajn z Tidalem, radiem, dac? . Jakie są pozostałe Twoje wymagania? Wejscia, wyjścia itd.

Pisałem to już wyżej, ale powtórzę. Mam wzmacniacz Rotel A14 i kolumny Focal Aria 926. Zestaw gra dosyć neutralnym i przede wszystkim bardzo muzykalnym dźwiękiem. Szukam odtwarzacza, który mi tego nie zmieni i nie zepsuje. Interesują mnie komplet standardowych złącz coaxial, toslink, ewentualnie rca, radio internetowe na pokładzie. Dodatkowo usb i bluetooth i możliwość obsługi z pilota. Do tej pory działam na Yamaha Np-S303, która jest bardzo wygodna pod względem obsługi, ale jakość dźwięku pozostawia do życzenia. Rozważałem zakup Rotela T14, Cambridge CXN v2 lub Pioneera N-70AE. Lubię dźwięk dość szczegółowy, ale nie suchy i techniczny, lekko ocieplony, bez sztucznych podbić w poszczególnych pasmach, przede wszystkim możliwie naturalnie brzmiący.

Edytowano przez greg235
Napisano
3 minuty temu, greg235 napisał:

Pisałem to już wyżej, ale powtórzę. Mam wzmacniacz Rotel A14 i kolumny Focal Aria 926. Zestaw gra dosyć neutralnym i przede wszystkim bardzo muzykalnym dźwiękiem.

A co jest źródłem takiego dźwięku?