Gość Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 @tomek4446 napisałeś w innym wątku - "Jadę na dostosowanym do RME zasilaczu Tomanka" http://sklep.tomanek.net.pl/tomanek-liniowy-zasilacz-tranzystorowy-ulps-do-przetwornikow-dzwieku-34.html - Czy to z konieczności (brum czy coś), czy to zmienione zasilanie coś wnosi, czy raczej taki Twój kaprys? Pytam bo M. Carstens (producent) twierdzi, że zmiana zasilacza na audiofilski nie ma wpływu ani sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2021 Przed chwilą, JohnDoe napisał: Pytam bo M. Carstens (producent) twierdzi, że zmiana zasilacza na audiofilski nie ma wpływu ani sensu. Mądrego to aż miło posłuchać Po przepięciu z fabrycznego na Tomanka nie zaobserwowałem gwałtownego wzrostu jakości przekazu. Mówiąc ściślej , niczego nie usłyszałem ,co by zracjonalizowało mój zakup. Tomanek był po to by wyeliminować na maksa zasilacze impulsowe z zasilania. Miałem problemy z przydźwiękiem na lampach i starałem się ratować jak mogłem. Może kiedyś się temu bliżej przyjrzę i zrobię test . Jak już jestem we właściwym wątku, to powiem po trzech godzinach słuchania z podpiętym RME bezpośrednio pod końcówkę , że wart był każdej wydanej złotówki. Wpiąłem gramofon / pre phono/ na wejście analogowe RME , naprawdę jestem pod wrażeniem. jak jeszcze trochę się pobawię ustawieniami napiszę więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 A coś racjonalizuje tak duży wydatek na RME? Ciekawe, czy jest w ogóle odróżnialny od dobrego i dużo tańszego Ch-Fi typu SMSL, Topping, Soncoz, itp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 Żaden z wymienionych nie ma tego co ma RME. I wcale nie jest taki drogi. Nie można mieć w domu wszystkiego po chińsku, czasem mam ochotę na kaczkę z jabłkiem w dupie a nie po chińsku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 U Tomanka to nawet tranzystor KD502 jest świętym gralem:) no fajny jest ten opis zasilacza tranzystorowego- poezja:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2021 14 minut temu, elektron6 napisał: U Tomanka to nawet tranzystor KD502 jest świętym gralem:) no fajny jest ten opis zasilacza tranzystorowego- poezja:) Elektron , opis to marketing / nie wiem zupełnie dlaczego to słowo ma tak negatywny wydźwięk / z czegoś ZUS , lokal , wodę , prąd trzeba zapłacić , a i pensja oraz coś na rozwój by się przydało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 (edytowany) Cena jak cena może byc i x 2 ale po co zaraz pisac bzdury jaki to wspaniały jest tranzystor KD502, trafo zalewane żywicą - też mi nowość niczym technika kosmiczna:) Edytowano 27 marca 2021 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 48 minut temu, TomekN napisał: A coś racjonalizuje tak duży wydatek na RME? Ciekawe, czy jest w ogóle odróżnialny od dobrego i dużo tańszego Ch-Fi typu SMSL, Topping, Soncoz, itp Jak dla mnie Bass/Trebble i PEQ, niestety nie znalazlem w zadnym chifi (ulubione slowo Amira) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, JohnDoe napisał: Nie można mieć w domu wszystkiego po chińsku, czasem mam ochotę na kaczkę z jabłkiem w dupie a nie po chińsku Ja tam kupiłem by wspomóc sąsiadów. Słyszałem jak nasz premier mówił , że nasza gospodarka to number one w Europie , a u nich to recesja i ogólnie bida. Pomyślałem kupię, pomogę , ot , taki ludzki odruch. Edytowano 27 marca 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Tomanek był po to by wyeliminować na maksa zasilacze impulsowe z zasilania. Miałem problemy z przydźwiękiem na lampach i starałem się ratować jak mogłem. Może kiedyś się temu bliżej przyjrzę i zrobię test . Przeciez wlaśnie zasilacze transformatororwe powodują przydźwięk. Moze czas zamienic wszystkie na impulsowe 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2021 2 minuty temu, Kenobi napisał: Moze czas zamienic wszystkie na impulsowe A to dziwne ? Jak miałem zasilacz impulsowy przy Malinie to jak włączałem cokolwiek np. gramofon , przydźwięk był jak cholera i musiałem za każdym razem bydlaka wyciągać z listwy.. A jak zmieniłem na transformatorowy , zresztą też Tomanka, to Malinka cały czas pod prądem i przydźwięk zniknął. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 Przydźwięk 50hz ? Czy jakiś inny ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 Wydaje mi się że po prostu wadliwie skonstruowane urządzenia brumią/zakłocają/piszczą/sieją... zawsze jest związane z jakąś oszczędnością producenta. I nie ma znaczenia czy impulsowy czy transformatorowy. Aktualnie do jednego porządnego przedłużacza mam wpięte - wzmacniacz, TV, zasilacz impulsowy do Chromecast Audio, zasilacz impulsowy (z zapasowego Chromecasta) do Daca oraz PS4. Nic nie brumi/sieje/piszczy. Ale mam taką jedną polską ładowarke (sam nie wiem czy impulsowa czy transformatorowa bo duża kobyła (przyzwoitego, polskiego, remonowanego producenta) która tak niemiłosiernie piszczy że po godzinie w pomieszczeniu z nią łeb boli - jakieś takie infradźwięki wytwarza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 tatarek ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 41 minut temu, marcinmarcin napisał: Wydaje mi się że po prostu wadliwie skonstruowane urządzenia brumią/zakłocają/piszczą/sieją... zawsze jest związane z jakąś oszczędnością producenta. I nie ma znaczenia czy impulsowy czy transformatorowy. Aktualnie do jednego porządnego przedłużacza mam wpięte - wzmacniacz, TV, zasilacz impulsowy do Chromecast Audio, zasilacz impulsowy (z zapasowego Chromecasta) do Daca oraz PS4. Nic nie brumi/sieje/piszczy. Ale mam taką jedną polską ładowarke (sam nie wiem czy impulsowa czy transformatorowa bo duża kobyła (przyzwoitego, polskiego, remonowanego producenta) która tak niemiłosiernie piszczy że po godzinie w pomieszczeniu z nią łeb boli - jakieś takie infradźwięki wytwarza Ale jak brumi 50hz to brumi od z winy zasilacza transformatorowego. Zasilacz impulsowy moze wprowwdzac szumy ub piszczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 Dostępna jest kolejna aktualizacja do wersji v.35 Wszystko jest tutaj >>> https://forum.rme-audio.de/viewtopic.php?id=32772 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 będę musiał zobaczyć czy na MACu da radę zrobić update - potrzebny jest jakiś program ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 (edytowany) Na mac'u też można. Wszystko jest na stronie RME w zakładce "downloads". Wybierasz tam urządzenie i co chcesz pobrać, Win/Mac. Po aktualizacji na ekranie startowym pojawi Ci się v.35 Wszystko jest w linku - post #241 tutaj Edytowano 27 marca 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 już jestem po na szczęscie tym razem ten idiotyczny maczek nie kazał wpisywać hasła przy instalacji - moze dlatego ze to tylko ściągniecie a nie instalacja ? bardzo szybki ten update firmware-u - szokująco szybki Ostatnio aktualizowałem przejściówkę do obiektywów i sam obiektyw... no trwało znacznie dłużej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2021 Dzięki @JohnDoe za trzymanie ręki na pulsie , melduje że zaktualizowałem , u mnie to wersja ' 102 ". 3 godziny temu, Fafniak napisał: bardzo szybki ten update firmware-u - szokująco szybki Trzeba dopłacić te 3,50 zł i miałbyś dłuższą a tak to ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 5 godzin temu, marcinmarcin napisał: Aktualnie do jednego porządnego przedłużacza mam wpięte - wzmacniacz, TV, zasilacz impulsowy do Chromecast Audio, zasilacz impulsowy (z zapasowego Chromecasta) do Daca oraz PS4. Nic nie brumi/sieje/piszczy. Podbijam stawkę: Mam zajęte 13 gniazdek 230V i 3 USB 😁 Z czego chyba 10-11 to zasilacze impulsowe. Żadnych filtrów sieciowych, zwykle listwy z marketu. I zero brumienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 no i co z tego wynika w kontekście sytuacji @tomek4446 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2021 12 minut temu, TomekN napisał: Podbijam stawkę: Mam zajęte 13 gniazdek 230V i 3 USB 😁 Z czego chyba 10-11 to zasilacze impulsowe. Żadnych filtrów sieciowych, zwykle listwy z marketu. I zero brumienia. piszesz o RME ? 2 minuty temu, Fafniak napisał: no i co z tego wynika w kontekście sytuacji nic , to taki żart był Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 to było pytanie do TomekN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2021 9 minut temu, Fafniak napisał: to było pytanie do TomekN Ok. ja też nie zrozumiałem tego wtrętu o gniazdkach i czymś tam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts