Bogusław 66 Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 8 minut temu, Kraft napisał: Bo akurat mi (i w moim repertuarze) dają frajdę ze słuchania muzyki. Pewnie dałbym radę znaleźć lepsze, ale znudziły mi się już poszukiwania (właściwie, to nawet znalazłem lepsze, ale też trzy razy droższe). Czy wydaje mi się, .... chcesz powiedzieć ze pieniądze grają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 (edytowany) 24 minuty temu, Kraft napisał: (właściwie, to nawet znalazłem lepsze, ale też trzy razy droższe). Pisałeś już o nich? Jeśli tak, które to? Cenowo pasowałyby M1 Classic i te ostatnie PMC, ale zdaje się, że żadnych nie rozważałeś na serio dla siebie - przynajmniej ja tej informacji nie znalazłem. No i jednak trochę małe do Twojego salonu. Bardziej dla mnie, chociaż ja akurat lubię duży, niekoniecznie tak wyrafinowany, dźwięk. Edytowano 19 lutego 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 (edytowany) . Edytowano 19 lutego 2022 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 4 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Czy wydaje mi się, .... chcesz powiedzieć ze pieniądze grają? Raczej nie chcę tego powiedzieć. Kolumnami z mojego topu są zarówno najdroższe kolumny, jakie testowałem, jak i... najtańsze. W testach wyszło mi też, że tanie przetworniki potrafią grać ciekawiej niż wiele droższych (oczywiście dochodzi jeszcze ich aplikacja). Zagadnienie skomplikowane, bo na cenę wpływa też polityka dystrybutorów, sklepów, nakłady na reklamę itd., co zaciemnia obraz sytuacji. 14 minut temu, Adi777 napisał: Co to za kolumny? Może się jeszcze zmobilizuję na podsumowanie wszystkich testów, to wtedy opiszę, co i jak. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 12 minut temu, Kraft napisał: Może się jeszcze zmobilizuję na podsumowanie wszystkich testów, to wtedy opiszę, co i jak. Czyli już było. A właśnie przeszło mi przez myśl, że to te większe Ushery z jedwabną kopułką. Wyobrażam je sobie jako połączenie szczegółowości, łagodności i dobrego dociążenia dołu. Świetną stereofonię uważam w tej cenie za oczywistą. W porównaniu z wersją berylową, którą testowałeś, może dostałyby wyższe noty za wokale i muzykalność / komfort odsłuchu? Kto wie... W każdym razie, prosimy o takie podsumowanie i czekamy na nie niecierpliwie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 Wniosek nasuwa się prosty , obojętnie ile wydasz , jak źle dobierzesz to będzie kiepsko Najlepiej słuchać na walkmanie ze słuchawkami , pomijamy akustykę czyli większość problemów 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 3 godziny temu, Kraft napisał: Raczej nie chcę tego powiedzieć. Kolumnami z mojego topu są zarówno najdroższe kolumny, jakie testowałem, jak i... najtańsze. W testach wyszło mi też, że tanie przetworniki potrafią grać ciekawiej niż wiele droższych (oczywiście dochodzi jeszcze ich aplikacja). Zagadnienie skomplikowane, bo na cenę wpływa też polityka dystrybutorów, sklepów, nakłady na reklamę itd., co zaciemnia obraz sytuacji. Zakładam, że tu bardziej chodzi o wpasowanie się cech i dźwięku pod nasz własny gust. Ja zauważyłem u siebie, że gdy operujemy na lepszym sprzęcie to ten jest bardziej uniwersalny, to znaczy .. pod każdą muzykę, nie piętnuje i nie preferuje żadnego gatunku, co spotykałem w sprzęcie budżetowym, który raz sprawdzał się lepiej z płyt King Crimson a innym razem gorzej, ale też pamiętam Mac D150 który zawsze grał ... jakby optymalnie czy to muzyka organowa czy delikatna Enya. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 (edytowany) Pamiętaj Boguś, że Twoje kolumny są oparte na tej samej technologi, co Revolution 3. Jedynie średniotonowca masz technicznie bardziej wypasionego (a ja go nie mam w ogóle). Naprawdę nie sądzę, żeby tweeter w The New Statement górował rozdzielczością czy czystością grania nad tym w moich trójkach, a różnica w cenie naszych kolumn jest 4-5 krotna. Czasem pieniądze grają, a czasem grają trochę mniej. Edytowano 19 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2022 (edytowany) Trzymajcie portasy (i spódnice). Znalazłem ślepy test kolumn kosztujących 1000-1300 Euro, w którym testowano także Revolution 3. https://www.hifimaailma.fi/tuoteesittely/kamppailu-keskiluokassa-6.108.122673.1b5768f6fb Test przeprowadziła redakcja fińskiego Hifimaailma. Oceniających było trzech. Szczegółowa kolejność przedstawia się tak: 1. HECO CELAN REVOLUTION 3 - (oceny testerów: 3,5 / 4+ / 3,5) 2. REVEL CONCERTA2 M16 - (3 / 4 / 3,5) 3. FOCAL ARIA 906 - (3,5 / 3 / 3,5) 4. SVS ULTRA BOOKSHELF - (3,5 / 3,5 / 3) 5. AMPHION ARGON1 - (3+ / 2,5 / 3,5) 6. DALI OPTICON 2 - (3- / 3 / 3+) 7. MONITOR AUDIO SILVER 100 - (3 / 3 / 3) 8. SONUS FABER CHAMELEON B - (3+ / 3- / 3-) 9. DEFINITIVE TECHNOLOGY DEMAND D11 - (3/ 3- / 3) 10. B&W 707S2 - (2,5 / 3,5 / 2,5) 11. AUDIOVECTOR QR1 - (3+ / 3- / 2,5) 12. TAGA HARMONY PLATINUM B-40 SE V.2 - (2+ / 3 / 3) 13. AURELIA MAGENTA 2 ISOMATRIX - (2,5 / 3+ / 2) 14. ATC SCM7 - (3 / 2,5 / 2) Nie powiem żeby mi to spędzało sen z powiek, jednak miło wiedzieć, że nie jest się w swoich sądach odosobnionym;) Edytowano 19 lutego 2022 przez Kraft 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 11 godzin temu, Kraft napisał: Trzymajcie portasy (i spódnice). Znalazłem ślepy test kolumn kosztujących 1000-1300 Euro, w którym testowano także Revolution 3. https://www.hifimaailma.fi/tuoteesittely/kamppailu-keskiluokassa-6.108.122673.1b5768f6fb Test przeprowadziła redakcja fińskiego Hifimaailma. Oceniających było trzech. Szczegółowa kolejność przedstawia się tak: 1. HECO CELAN REVOLUTION 3 - (oceny testerów: 3,5 / 4+ / 3,5) 2. REVEL CONCERTA2 M16 - (3 / 4 / 3,5) 3. FOCAL ARIA 906 - (3,5 / 3 / 3,5) 4. SVS ULTRA BOOKSHELF - (3,5 / 3,5 / 3) 5. AMPHION ARGON1 - (3+ / 2,5 / 3,5) 6. DALI OPTICON 2 - (3- / 3 / 3+) 7. MONITOR AUDIO SILVER 100 - (3 / 3 / 3) 8. SONUS FABER CHAMELEON B - (3+ / 3- / 3-) 9. DEFINITIVE TECHNOLOGY DEMAND D11 - (3/ 3- / 3) 10. B&W 707S2 - (2,5 / 3,5 / 2,5) 11. AUDIOVECTOR QR1 - (3+ / 3- / 2,5) 12. TAGA HARMONY PLATINUM B-40 SE V.2 - (2+ / 3 / 3) 13. AURELIA MAGENTA 2 ISOMATRIX - (2,5 / 3+ / 2) 14. ATC SCM7 - (3 / 2,5 / 2) Nie powiem żeby mi to spędzało sen z powiek, jednak miło wiedzieć, że nie jest się w swoich sądach odosobnionym;) No i wychodzi na to, że spośród testowanych monitorów, Ty Jarek masz najlepsze, a ja - najgorsze 😉. Ale tak na pocieszenie mógłbyś też znaleźć jakiś test, gdzie wygrałyby ATC 😝. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 (edytowany) @seba3002, samym redaktorom było głupio z tego powodu. Tłumaczą swoją ocenę tym, że mają duże pomieszczenie odsłuchowe i słuchają głośno, a Twoje ATC były najmniejsze w stawce i jeszcze zamknięte. Zresztą sam przeczytaj: "Kokonsa ja koteloperiaatteensa vuoksi ATC poikkesi muusta joukosta myös äänellisesti, mikä kannattaa ottaa huomioon kuunteluarvioita lukiessa. Se sopii parhaiten pienehköön huoneeseen, tai suurempaan, jos sen bassotoistoa jatkaa subwooferilla." Edytowano 20 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 Nie udało mi się wyczytać jaka była skala ocen? I tak, faktycznie, we wstępie przepraszają 😉, że ATC są na szarym końcu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 (edytowany) Ciekawy jestem jaka jest różnica między Celan 302gt a Revolution 3 jeśli chodzi o brzmienie . Pzdr Edytowano 20 lutego 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 6 minut temu, Asia napisał: Nie udało mi się wyczytać jaka była skala ocen? Sądząc po innych ich testach, to maksymalnie można zdobyć pięć gwiazdek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 Czyli to takie dostateczne towarzystwo? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 Na pięć zasługuje tylko Bóg. Na cztery nauczyciel... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 (edytowany) 35 minut temu, Kraft napisał: @seba3002, samym redaktorom było głupio z tego powodu. Ważne, że mi i Redaktorowi się podobają 😉. No i fakt, ocenianie małych kolumn w dużym pomieszczeniu to jednak nie jest najlepszy pomysł. Edytowano 20 lutego 2022 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, seba3002 napisał: Ale tak na pocieszenie mógłbyś też znaleźć jakiś test, gdzie wygrałyby ATC 😝. A może być, że Stereoplay dają małym ATC identyczną notę, jak KEF LS50 (stare) i Dynaudio X14? Na marginesie, to Niemcy też mają duże pomieszczenie testowe, z 40 m2. Edytowano 20 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 6 minut temu, Kraft napisał: A może być, że Stereoplay dają małym ATC identyczną notę, jak KEF LS50 (stare) i Dynaudio X14? Dawaj 🙂. Chętnie poczytam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 (edytowany) 8 minut temu, seba3002 napisał: Dawaj 🙂. Chętnie poczytam. "Wymarzony monitor dla cichych odsłuchów w bliskim polu. Idealnie zrównoważony, jedwabiście przejrzysty, tworzący głęboki obraz przestrzenny. Bas pozostaje wyraźny i smukły. Wyższe poziomy głośności to nie jego domena." ATC SCM7 / Stereoplay 2016/10 Edytowano 20 lutego 2022 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 Swoją drogą, to "HIFI maailma" wygląda na świetne pismo. Recenzje danego produktu piszą jednocześnie trzy osoby. Do tego zamieszczają też pomiary i "rozbierane" zdjęcia. I nie preferują rodaków - fińskie firmy nie wygrywają porównań. Ideał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2022 Po dosmaczeniu akcesoriami Revolution 3 wyglądają całkiem audiofilsko. Przy okazji link do recenzji z której zaczerpnąłem zdjęcia. https://www.salonav.com/arch/2019/02/akusticheskie-sistemy-heco-celan-revolution_3.htm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RemikS Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 (edytowany) I tak stoją w połączeniu Audiolab 8300CDQ oraz Musical Fidrlity m5si Edytowano 22 kwietnia 2023 przez RemikS 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 @RemikS wygląda to dobrze. A jak brzmi? Z czego się przesiadłeś? Z czym porównywałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RemikS Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 (edytowany) 21 minut temu, Kraft napisał: @RemikS wygląda to dobrze. A jak brzmi? Z czego się przesiadłeś? Z czym porównywałeś? Miałem fical chora 806 oraz Monitor Audio Silver 100. Silvery kompletna porażka dźwiękowa dół i średnica prosto na twarzy Góra kompletnie nie istnieje z resztą pasma wycofana zero szczegółowości. Fical świetna przestrzeń spokojną średnica lecz nie schodzą zbyt nisko Heco jak dla mnie dużo detali na górze jak fokal chodz nie tak przestrzennie środek spokojny dół dociążony jak w Silverach. Edytowano 22 kwietnia 2023 przez RemikS Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts