stach_s Napisano 29 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2022 Dnia 29.01.2022 o 11:02, Adi777 napisał: Bardzo ładny soundtrack, trochę go katowałem swego czasu, nawet płytkę CD kupiłem Expand Adi, ja tez go intensywnie katowalem, jeszcze w walkmanie Sony 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2022 Dnia 29.01.2022 o 11:02, Adi777 napisał: Ostatnio oglądałem Między słowami (Lost in Translation) (2003). Lubię takie kino. Nienachalne, subtelne, spokojne. W tym przypadku jest jeszcze niedopowiedzenie i pewna intymność, podobnie zresztą jak filmie "Dziewczyna z perłą" również z 2003 roku, i również ze Scarlett Johansson. Expand Dla mnie - nudy. Bill Murray podobał mi się dużo bardziej w późniejszym "Broken Flowers" Jarmuscha. Jednak nawet najlepszy aktor potrzebuje sprawnego reżysera, a Sophia Coppola, no cóż - gdyby miała inne nazwisko pewnie nigdy byśmy o niej nie usłyszeli. "Dziewczynę z perłą" ledwo obejrzałem do końca. Skrajnie nierealistyczne. Przecież Vermeer był też handlarzem i karczmarzem, a tu zrobili z niego oderwanego od życia wrażliwca. Natomiast Tom Wilkinson w roli drugoplanowej jak zawsze świetny. Krwista postać - szkoda, że było go tak mało. Ale Scarlett lubię. Np. u Woody Allena. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2022 Dnia 29.01.2022 o 11:41, Rafał S napisał: "Dziewczynę z perłą" ledwo obejrzałem do końca. Skrajnie nierealistyczne. Przecież Vermeer był też handlarzem i karczmarzem, a tu zrobili z niego oderwanego od życia wrażliwca. Expand Ale to chyba nie jest/nie miał być film biograficzny? Nie wiem, jak wyglądało życie Vermeera, to raczej swój sposób na przedstawienie historii stworzenia tytułowego obrazu Vermeera. Szczerze? Dla mnie "Dziewczyna z perłą" to być może mój drugi ulubiony film, zaraz po wiadomo czym Za co go lubię i cenię? Za te rzeczy, o których wspomniałem w opisie powyżej, plus ładna, klimatyczna muzyka Desplata, świetnie współgrająca z obrazem, obrazem, który jest bardzo plastyczny, bym powiedział. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2022 Dnia 29.01.2022 o 12:31, Adi777 napisał: ładna, klimatyczna muzyka Desplata, świetnie współgrająca z obrazem, obrazem, który jest bardzo plastyczny, bym powiedział. Expand Muzyki nie pamiętam - dawno oglądałem. Obrazy, gra światłem - tak, to robiło wrażenie. Ale na tym tle fabułka wydawała się jeszcze słabsza. Najpierw pretensje do realizmu - bohaterka chyba przez kwadrans kroiła marchewkę (już wtedy chciałem wyłączyć). A potem nieprzekonujący mnie Vermeer. Powtórzę: podobał mi się za to Tom Wilkinson. I właśnie tak wyobrażałbym sobie Vermeera. Niekoniecznie z wyglądu, ale z zachowania. Widziałeś "Pana Turnera" Mike'a Leigh z Timothym Spallem w roli tytułowej? Przydługie, ale przekonuje mnie jako portret wielkiego malarza. I tam też strona wizualne była na medal. Albo może czytałeś "Księżyc i miedziak" W.S. Maughama (luźno inspirowane biografią Gauguina)? To też kupuję. Ale "Dziewczyna z perłą" mnie wymęczyła niemiłosiernie. No, ale dla każdego coś miłego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2022 (edytowany) Dnia 29.01.2022 o 16:23, Rafał S napisał: Najpierw pretensje do realizmu - bohaterka chyba przez kwadrans kroiła marchewkę Expand Dużo przesadziłeś, kroiła ją jakieś dwie, może trzy sekundy, nie więcej, natomiast warzywa, wszystkie, kroiła około 39 sekund, więc Twoje pomiary są nierzetelne. Dziękuję, żegnam Pana. 🤣 A tak serio, ja się wręcz zakochałem w tym filmie. Uwielbiam relację Vermeera z Griet. Ale ja lubię takie kino. Edytowano 29 stycznia 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2022 Dnia 29.01.2022 o 17:41, Adi777 napisał: Twoje pomiary są nierzetelne. Dziękuję, żegnam Pana. Expand No i wyszła Szydło z worka. Wydało się - należysz do frakcji pomiarowej Krafta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 Against All Odds - neo noir z poczatku lat osiemdziesiatych. Co za klimat! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Dnia 31.01.2022 o 21:55, Khedron napisał: Against All Odds - neo noir z poczatku lat osiemdziesiatych. Co za klimat! Expand Moja żona przyznała się, że Jeff Bridges w tym filmie był dla niej kiedyś ideałem męskiej urody. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Dnia 1.02.2022 o 09:26, Rafał S napisał: Moja żona przyznała się, że Jeff Bridges w tym filmie był dla niej kiedyś ideałem męskiej urody. Expand Nie mnie oceniac, ale cos w tym jest. To bardzo dobry aktor, ktory chyba nie mial szczescia do jakiejs epokowych rol ak Harrison Ford i wielu innych. Jedyne co nie pasuje to w tym filmie sylwetka Bridgesa - w amerykanskim futbolu takiego kurczaka starliby w kilka sakund Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Dnia 1.02.2022 o 11:52, Khedron napisał: chyba nie mial szczescia do jakiejs epokowych rol jak Harrison Ford i wielu innych. Expand Ale aktorsko to wyższa półka niż Ford, którego zresztą bardzo lubię. Weź choćby "Crazy heart" czy "True grit" (nie pamiętam polskich tłumaczeń tytułów). Ford nie dałby rady - nigdy nie był aktorem uniwersalnym. A Bridges zagra prawie wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Dnia 1.02.2022 o 12:02, Rafał S napisał: Ale aktorsko to wyższa półka niż Ford, którego zresztą bardzo lubię. Weź choćby "Crazy heart" czy "True grit" (nie pamiętam polskich tłumaczeń tytułów). Ford nie dałby rady - nigdy nie był aktorem uniwersalnym. A Bridges zagra prawie wszystko. Expand Zgadzam sie. Ford jest genialny w okreslonych rolach, ale na pewno nie uniwersalny. To nie Kevin Spacey... A skoro mamy Bridgesa i Spaceya to mamy i jeden z najlepszych filmow w historii - K-PAX. Film wybitny od poczatku, ktory dzis jeszcze zyskal na tresci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Dnia 1.02.2022 o 12:02, Rafał S napisał: Ale aktorsko to wyższa półka niż Ford, którego zresztą bardzo lubię. Weź choćby "Crazy heart" czy "True grit" (nie pamiętam polskich tłumaczeń tytułów). Ford nie dałby rady - nigdy nie był aktorem uniwersalnym. A Bridges zagra prawie wszystko. Expand Zgadzam sie. Ford jest genialny w okreslonych rolach, ale na pewno nie uniwersalny. To nie Kevin Spacey... A skoro mamy Bridgesa i Spaceya to mamy i jeden z najlepszych filmow w historii - K-PAX. Film wybitny od poczatku, ktory dzis jeszcze zyskal na tresci. Dzis trudno w to uwierzyc patrzac na zgliszcza Europy, ale jeszcze w latach osiemdziesiatych ubieglego wieku powstawaly tu filmy poziomem niedoscigle dla reszty swiata. Tego wieczora ogladam jeden z dwoch moich ulubionych - Imie Rozy. Doslownie przenosi widza w czasy Sredniowiecza. Obecnie ani nie byloby komu go zrobic, ani komu w nim zagrac. A nawet jesli, kilka warstw cenzury zablokowaloby jego powstanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 Jeden z niewielu filmów który zdołał nie zniszczyć "obrazu książkowego" 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 Dnia 2.02.2022 o 07:57, Fafniak napisał: Jeden z niewielu filmów który zdołał nie zniszczyć "obrazu książkowego" Expand Prawda, ja jednak wciąż wolę książkę. Ten język i narracja są nie do oddania w filmie. Przy okazji - można zrobić film lepszy od książki. Jako miłośnik twórczości Grahame'a Greena mogę powiedzieć, że "Koniec romansu" ("The end of the affair") Neila Jordana z 1999 r. przebija literacki pierwowzór. Niemal perfekcyjny scenariusz, zachowujący wszystkie najlepsze kwestie. Aktorzy: Ralph Fiennes i Julianne Moore - świetni, ale największe wrażenie zrobił na mnie Stephen Rea, który wycisnął niesamowicie dużo z bohatera, który w książce wydawał mi się mało barwny. Do tego Jason Isaacs i Ian Hart w rolach drugoplanowych. Ten ostatni zagrał postać przez samego Greene'a uważaną za słabo nakreśloną i papierową. A w filmie ożyła. Zresztą Greene w ogóle nie cenił tej książki (a ja - owszem), nazwał ją nawet swoją pierwszą przymiarką do narracji pierwszoosobowej. Pod względem technicznym zdecydowanie wyżej stawiał swoją drugą "pierwszoosobówkę" - "Spokojnego Amerykanina". Z tym nie sposób dyskutować, bo "Spokojny Amerykanin" należy do jego wielkiej trójki (pozostałe dwie to "Sedno sprawy" i "Moc i chwała"). A dla mnie wręcz stoi na pierwszym miejscu. Ta książka, dla odmiany została beznadziejnie przeniesiona na duży obraz przez Philipa Noyce'a. Zmasakrowany scenariusz, tanie emocje i źle dobrani aktorzy - wielki Michael Caine był o jakieś 20 lat za stary. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 (edytowany) Ależ ty masz pamięć do nazwisk ...😎 muszę znaleźć ten film bo tytułu nie kojarzę a tu coś fajnego Edytowano 2 lutego 2022 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 Zensor 7 w Dont Look Up 😀 Ktoś kojarzy co to za wzmak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 Dnia 1.02.2022 o 22:05, Khedron napisał: A skoro mamy Bridgesa i Spaceya to mamy i jeden z najlepszych filmow w historii - K-PAX. Film wybitny od poczatku, ktory dzis jeszcze zyskal na tresci. Expand Piękne kino, ze świetnymi rolami Jeffa Bridgesa i Kevina Spacey. Dla mnie zawsze będzie na pierwszym miejscu ulubionych filmów 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 Dnia 2.02.2022 o 07:57, Fafniak napisał: Jeden z niewielu filmów który zdołał nie zniszczyć "obrazu książkowego" Expand Dla mnie wrecz jeden z tych od ksiazki lepszych. A w tym przypadku juz sama ksiazka jest wspaniala. Dnia 3.02.2022 o 11:48, Adi777 napisał: Piękne kino, ze świetnymi rolami Jeffa Bridgesa i Kevina Spacey. Dla mnie zawsze będzie na pierwszym miejscu ulubionych filmów 😃 Expand Ja chyba tych pierwszych miejsc mam kilka, ale jest tam i ten film Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 12 lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 lutego 2022 Belfast - polecam. Oszczędne, dobre kino. Van Morrison w tle. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Dnia 3.02.2022 o 11:12, J4Z napisał: Zensor 7 w Dont Look Up 😀 Ktoś kojarzy co to za wzmak? Expand Mozliwe że Onkyo albo Teac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Podobny do mojego starego ONKYO A-9150, ale phono/mc jest trochę w innym miejscu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 marca 2022 Udostępnij Napisano 5 marca 2022 Najnowszy "The Batman", dla mnie rozczarowanie roku. 2/10, a te 2 punkty to za efekty dźwiękowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 5 marca 2022 Udostępnij Napisano 5 marca 2022 😂 Ehh gdzie ten Batmany z tamtych lat . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 marca 2022 Udostępnij Napisano 5 marca 2022 To niezła rozbieżność bo na fw średnia z 4k głosów to 8/10. Mam nadzieję że nie głosujesz na tego typu stronach bo nawet jak Ci się nie podobał, to masz dziwną skalę. W tej chwili nie przypominam sobie bym kiedyś był gotów dać filmowi 2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 5 marca 2022 Udostępnij Napisano 5 marca 2022 Na imdb 8.7 średnia z 69k pewnie z czasem będzie spadać ale drastycznie chyba się nie obniży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts