Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Wiedźmin obejrzany , potworów i akcji więcej niż w poprzednich 3 sezonach , Murdock z Drużyny A (2010) robi robotę - nie poznałem go. Polskie folkowe piosenki , oraz przejście do filmu o szczurach który ukazuje jak się ta ekipa zebrała ,a zaczyna się tam gdzie skończył się 4 sezon spoko , choć dla mnie film dosyć nudny mimo Dolpha Lundgrena w roli Wieśka ;) 

Oczywiście czytacze książek płaczą , ja się dobrze bawiłem oglądając. 

Napisano
12 godzin temu, Kubakk napisał:

Wiedźmin obejrzany , potworów i akcji więcej niż w poprzednich 3 sezonach , Murdock z Drużyny A (2010) robi robotę - nie poznałem go. Polskie folkowe piosenki , oraz przejście do filmu o szczurach który ukazuje jak się ta ekipa zebrała ,a zaczyna się tam gdzie skończył się 4 sezon spoko , choć dla mnie film dosyć nudny mimo Dolpha Lundgrena w roli Wieśka ;) 

Oczywiście czytacze książek płaczą , ja się dobrze bawiłem oglądając. 

Też uważam, że Netflixowy Wiedźmin (choć przygodę z nim zakończyłem na drugim sezonie) jest udany (żałuję tylko, że Cavill zrezygnował) i nie do końca rozumiem te oburzenia "czytaczy", ale cóż... taki klimat.  Teraz w ogóle środowiska pop-kulturowe robią się bardzo agresywne i zrzeszają narzekaczy :P

Napisano

Heweliusz (netflix) - super realizacja , doborowa obsada , dźwiękowo / wizualnie majstersztyk , fabularnie trochę dodane , szczególnie nagła zmiana podejścia 1 z kapitanów. Holubek potrafi w takie produkcje , dla mnie 9,5/10 - polecam 

Napisano (edytowany)
Dnia 6.11.2025 o 08:02, jackov15 napisał:

Cavill zrezygnował

Widać chłop ma jeszcze jakieś resztki szacunku do siebie. 

"PLURIBUS"!!! Owoc czystego geniuszu!!! Na razie tylko 2 odcinki ale szykuje się coś megaepickiego i nie tylko dla fanów SF. Vince Gilligan to GENIUSZ! 

"Conflict" fajny serial (6 odcinków) o inwazji Rosji na Finlandię. Dzieje się współcześnie a nie w 1939. I bardziej wojna hybrydowa niż inwazja na pełnej. Zielone ludziki zajmują i okupują jeden półwysep. 

Przyjemność z oglądania psuje gówniany tłumacz: jest "prezydentka" i podobne gwałcenie polsczyzny w kółko. Tfu! 

Najczęściej używanym słowem w filmie (jak to na wojnie) jest "perkele". Jest to fiński odpowiednik polskiego słowa na K. 

Kretyn tłumacz przekłada to jako... "jasny gwint"! Czujecie? Wojna, kacapy walą ze wszystkiego, wybuchy, a Ty wołasz: "Jasny gwint! Skończyła mi się amunicja! Rzuć mi magazynek!" 

Ten tłumacz będzie się smażył w piekle! :( 

12 godzin temu, Kubakk napisał:

wizualnie majstersztyk

Żartujesz sobie? Zrąbane kolory: wszystko zielone, niebieskie, zdesaturowane i szarobure. Mój telewizor zasługuje na operatora umiejącego prawidłowo dobrać balans bieli. Reżyserowi się wydaje, że jest Ridleyem Scottem? Nie jest. Zresztą tych zrąbanych kolorów u Scotta też nie znoszę. 

Aktor w kostiumie, zdjęcie aparatem czy tam komórką: 

37AB7B56-5378-4ED4-9509-E59CED632A49.jpe

Ten sam aktor i kostium w filmie: 

napoleon.jpg

Taki sam wizualny syf wali z ekranu w "Heweliuszu".  Prawidłowy balans bieli tfurcuf przerasta. 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
Dnia 12.08.2025 o 09:28, Saimons69 napisał:

Też widziałem i jest klimat

Rami Malek genialny!!! 

Dnia 16.09.2025 o 20:11, Kubakk napisał:

Parę scen kręcono w PL

A drugi sezon kręcili na Lanzarote: byłem w tej grocie, gdzie Imperator Cleon się kąpał. :)

Foundation-Episode-8-Brother-Day-2.jpg?q

Zaś knajpę projektu Cesara Manrique na Mirador del Rio zamienili w filmie w czyjś dom. Też tam kawkę piłem. :) 

Mirador-10.jpg