Skocz do zawartości
Stolarz

Wilson sub-10 - kabel - gniazdo - buczenie

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Czy to normalne, że sub ma kabel do kontaktu z bolcem a samo gniazdo w subie nie ma w ogóle uziemienia? :D
Czy podłączenie do gniazda z bolcem może wpływać na działanie suba?
Wtf? :D

EDIT: Widzę, że droższe suby mają takie same gniazda. Pytanie co może powodować ciche buczenie suba po włączeniu (bez podłączania go do amplitunera).
Buczenie mniej słyszalne po przestawieniu fazy na 180. Głośniejsze przy zwiększeniu volume.

pixlr_20210216115855217.jpg

Edytowano przez Stolarz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Taka konstrukcja jest dopuszczalna, jeśli jest to wzmacniacz w klasie II ochronności elektrycznej. A ten jest, o czym świadczy ikonka kwadracika przed oznaczeniem CE (ucięta na zdjęciu, ale ją widzę). Taka konstrukcja jest nawet zalecana wtedy, bo minimalizuje ryzyko pętli uziemienia. Niektóre subwoofery np. najnowszy KEF mają nawet przełącznik "ground lift", który rozpina obwód uziemienia, jeśli powoduje on ground loop:

Clipboard01.jpg.4eb193f04cb2f4cda43f02651cf295f5.jpg

 

Jeśli masz buczenie, to może nadal masz jakieś pętle. Masz może ten subwoofer podłączony z czymś jednocześnie kablem RCA-RCA oraz triggerem 12V?

Edytowano przez TomekN

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, TomekN napisał:

Masz może ten subwoofer podłączony z czymś jednocześnie kablem RCA-RCA oraz triggerem 12V?

To się dzieje jak sub goły podłączę do kontaktu. Żadne inne kable nie są podłączone. Jak podłączę sub kablem do amplitunera to nic się nie zmienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Buczy sam z siebie podłączony do prądu? To nie wiem, może popsuty? Masz jakiś UPS aby spróbować go na zasilaniu generowanym z baterii?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Potwierdzam bardzo cichy przydźwięk w tym subwooferze niezależnie od podłączenia do amplitunera oraz poziomu głośności ustawionego czy to w subie, czy w ampie. Ja akurat siedzę ok. 4m od niego i przeszkadza to mi przy cichym wieczornym oglądaniu tv. W związku z tym, że w amplitunerze mam ustawiony crossover na 80 hz, to pomogło przycięcie na samym subie - tak ok. na godz. ok. 12:05. Z czysto matematycznego wyliczenia wychodzi to ok. 110 hz, więc nie obcina więcej niż amp. Teraz słychać brumienie o połowę mniej.

Edytowano przez Wojtek M

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Update: Sub poleciał na serwis gwarancyjny. Cytuję:

Urządzenie zostało naprawione. W urządzeniu został naprawiony moduł główny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Subwoofer Wilson Sub 10 po powrocie z serwisu dalej buczy jak wcześniej. Suba sprawdził znajomy elektronik. Poniżej jego opinia.

"Ogólnie głośnik gra dobrze, ale rzeczywiście jest słyszalny delikatny przydźwięk sieciowy, co może być dokuczliwe podczas ciszy, szczególnie w nocy. Niestety producent zastosował przestarzały układ mocy oparty na koncepcji analogowej. Nie byłoby w tym nic złego, ale zastosowano "podły" jakościowo transformator mocy bez ekranowania, który pracuje bezpośrednio przy module wejść i logiki [fotka w załączniku]. Takie trafo nie powinien znaleźć się w sprzęcie audio i do tego transformator czuwania umieszczony bezpośrednio wejścia końcówki mocy. Takie rozwiązanie musi generować zakłócenia. Rozwiązaniem, w dużym stopniu redukującym zakłócenia, jest wymiana transformatora mocy na adekwatne toroidalne trafo audio, umieszczenie go w obudowie suba z dala od elektroniki i wyekranowanie trafa czuwania. Można też kondensatory filtrujące wymienić na lepsze o niskim ESR, ale to jest tylko opcja."

 

1924021059_WilsonSub10.thumb.png.c57027c6e2b1010001714b1c16e7a23e.png

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Fajny ten serwis :D Taki nie działający :D
Chociaż to też może być tylko pęknięta okleina. Może :D

Edytowano przez eMBe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
20 godzin temu, eMBe napisał:

Ło Panie :D Ja rozumiem oszczędności ale to chyba lekkie przegięcie. Ciekawe jak to wygląda w przypadku innych producentów. @Q21  @S4Home

Masz zdjęcia rozbierane w czasopiśmie Audio oraz Audio-Video

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Ciąg dalszy historii o subwooferze firmy Wilson (plus co nieco o serwisie autoryzowanym).

Info od elektronika:
"Wilson ciąg dalszy. Wymontowałem transformator jak na zdjęciu w załączniku. Zakłócenia, przy takiej odległości od płytki sygnałowej, spadły do takiego poziomu, aby je usłyszeć, trzeba ucho "przykleić" do głośnika. Próbowałem transformator umieścić w obudowie, ale zbliżenie go do woofera generuje ponownie zakłócenia. To trafo "rzyga" zakłóceniami, a głośnik niskotonowy nie ma ekranu"

Możliwe, że rozwiązaniem będzie wymiana transformatora na torodialny.

A odnośnie serwisu. Pierwsza wizyta suba skończyła się wymianą całego modułu sterującego. Problem nie został rozwiązany. Zero zmian. Dalej buczenie subwoofera.
Wygląda na to, że w ogóle nie sprawdzili subwoofera po wymianie modułu albo sprawdzili i olali system.
Dodzwonić do serwisu się nie da (nie dało się zanim go tam wysłałem za pierwszym razem). Na maila odpowiedzieli po tygodniu. Także ten.


image.png.c95c5f0c91685f34e301141a4fb2d0b7.png

Edytowano przez eMBe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...