Adamare Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 Cześć Poszukuje sprzętu wzmacniacz + kolumny do 14m2. Szukam sprzętu dynamicznego, z miękkim basem (podobno lepiej go okiełznać w słabym akustycznie pomieszczeniu), bez efektu koca, bardziej efektowne niż neutralne(choć może też nie do przesady), bardziej zależy mi na przyjemności niż dokładności, możliwie jak najbardziej holograficzne aby czuć efekt 3D. Muzyka różnoraka, ale głównie pop. Jako, że nie jestem głęboko w temacie audio, to nie jestem przywiązany do jakiejś marki, a więc jestem otwarty na wszelkie propozycje, ale mam wymagania co do wzmacniacza i tu mnie wybór bardzo mocno ogranicza gdyż: - wysokość max 13cm - głębokość max 34cm - 2 optyki do tv i chromecasta audio Trochę posxukałem, poszperałem i najbardziej chyba tu pasuje Magnat mr780 (i tu dobrze o nim piszecie) aby coś zostało na kolumny, ale jak mówiłem, nie mam wiiększego przywiązania do żadnej marki. Proszę o pomoc i propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 Cześć, Magnat MR780 to dobry wzmacniacz i warto w jego przypadku podłączyć kolumny dynamiczne takie jak np. Monitor Audio Silver 100 czy Focal Chora 806, które wyciągną więcej smaczków z nagrań. Alternatywą dla Magnata może być Atoll IN100Signature, który zdecydowanie lepiej różnicuje bas oraz posiada większą głębię. Jeśli chciałbyś uzyskać detaliczniejsze brzmienie to Cambridge Audio CXA61 w połączeniu z Audio Physic Classic 3 może okazać się bardzo dobrym kierunkiem. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz umówienia odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamare Napisano 28 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Q21 napisał: Cześć, Magnat MR780 to dobry wzmacniacz i warto w jego przypadku podłączyć kolumny dynamiczne takie jak np. Monitor Audio Silver 100 czy Focal Chora 806, które wyciągną więcej smaczków z nagrań. Alternatywą dla Magnata może być Atoll IN100Signature, który zdecydowanie lepiej różnicuje bas oraz posiada większą głębię. Jeśli chciałbyś uzyskać detaliczniejsze brzmienie to Cambridge Audio CXA61 w połączeniu z Audio Physic Classic 3 może okazać się bardzo dobrym kierunkiem. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz umówienia odsłuchu. Jak w pierwszym poście: Szukam sprzętu dynamicznego, z miękkim basem (podobno lepiej go okiełznać w słabym akustycznie pomieszczeniu), bez efektu koca, bardziej efektowne niż neutralne(choć może też nie do przesady), bardziej zależy mi na przyjemności niż dokładności, możliwie jak najbardziej holograficzne aby czuć efekt 3D. Muzyka różnoraka, ale głównie pop, więc na pewno z dobrą podstawą basową. Jak wiadomo, mamy czasy jakie mamy, ja też niestety jestem w grupie podwyższonego ryzyka, także pozostaje odsłuch domowy, więc muszę polegać na propozychach + wypożyczeniu. Natomiast sprzęt nie będzie do wielogodzinnego słuchania, analizowania czy plumkania w tle. Chciałbym żeby dostarczał emocji, sprawiał przyjemność, dźwięk odrywał się id glośników, także aby sprawdził się w filmie. Mówisz, że cxa61, pytanie czy lepszy od Magnata, ale i mieć świadomość, że zostanie ok. 2.000zł na kolumny. Więc od tego trzeba by zasadniczo zacząć czy lepiej droższą elektronike czy kolumny? Generalnie pewnie będzie tak, że jak się na coś zdecyduje, to nie będę zapewne żonglował sprzętem przez kolejne 5-10-15 lat. Edytowano 28 marca 2021 przez Adamare Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 marca 2021 Udostępnij Napisano 29 marca 2021 Nie. Nie jest to lepszy model. Tutaj jak najbardziej zgadzam się z kolegami Mr780 + monitor audio silver100 albo focal to słuszne kierunki AP nie będzie efektowne. To kolumny które moim zdaniem nie kupuje się jako pierwsze. 12 godzin temu, Adamare napisał: Generalnie pewnie będzie tak, że jak się na coś zdecyduje, to nie będę zapewne żonglował sprzętem przez kolejne 5-10-15 lat. Noo, nigdy nie mów nigdy 😛 Wiemy jak to działa Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamare Napisano 29 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2021 Ok, biore Magnat mr780. Lista kolumn do odsłuchania: - Kef Q350 - Focal Chora 806 - Focal Aria 906 - Monitor Audio Silver 100 - Tannoy Revolution Xt 6 - Dynaudio Emit m20 Ktoś by coś dorzucił jeszcze? Szczerze powiem, to Focal Aria i MA S100 trochę już drogie, no ale zobaczymy. Kilka pytań 1. Czy coś tutaj nie spasuje z Magnatem? 2. Czy któreś kolumny będą za duże do niecałych 14m2? (MA Silver ma 8" głośnik. Natomiast Focal Aria w opisie jest rekomendowana do pomieszczenia powyżej 15m2 i odsłuchu z przynajmniej 2.5m,aczkolwiek ten podpunkt na styku spełniam, bo jakieś 2.7m od centralnego punktu między głośnikami. 3. Glośniki będą ustawione na 84cm, troche wysoko, szczególnie przy Focal Chora, które mają 43cm wysokości, a więc głośnik wysokotonowy dość wysoko, żeby to troche wyregulować myślałem o podkładkach, takich padach, one coś dają czy bardziej szkodzą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 3. To musiał byś sprawdzić w domu. Moja sugestia - odsłuchaj to co masz na liście - weź, 1,2 pary kolumn do domu i wtedy sprawdź. - dalej pisz o swoich wnioskach na forum. Zapraszam Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 Dnia 28.03.2021 o 03:13, Adamare napisał: - wysokość max 13cm - głębokość max 34cm To są wymiary szafki do której chcesz wpakować amplituner? Kolumny do Magnat MR 780: Klipsch RP-600M lub Monitor Audio Bronze 100 w tym budżecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamare Napisano 2 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2021 Troszkę zrobiłem miejsca i prawdopodobnie postawie na Cyrus One + Monitor Audio Silver 100. Ile trzeba by było wydać, aby kupić rozsądny dac do tego zestawu, jakieś propoxycje? Musi mieć 2 optyki do TV i Chromecast Audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2021 Ja z Cyrusem proponuję Ci tez sprawdzic audio physic classic 3. Nie ma z nimi problemu przy ustawieniu ich blisko sciany. I tak jak napisałeś w pierwszym poście, są to kolumny efektowne aczkolwiek nie męczące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2021 Dali Menuet. Da się je chyba kupić poniżej 4000 zł. Za resztę amplituner albo wzmacniacz plus najtańszy odtwarzacz strumieniowy. No oko mogą się wydawać śmieszne, ale to już klasa wyższa. Grają holograficznie, realistycznie, ale i niezwykle przyjemnie. No i są piękne. Spróbuj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 21 godzin temu, Kraft napisał: Dali Menuet. Są też kef ls50, które grają równie fajnie a można dostać je na rynku wtórnym za ok 3000 z gwarancją! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 A może najnowsze KEF LS50 Meta (z targowaniem się nówki za 5000 zł) + jakiś wzmacniacz typu Topping MX3 + najtańszy odtwarzacz i mamy zestaw z kolumnami hi-end za 6000 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Dnia 29.03.2021 o 23:48, Adamare napisał: 3. Glośniki będą ustawione na 84cm, troche wysoko, szczególnie przy Focal Chora, które mają 43cm wysokości, a więc głośnik wysokotonowy dość wysoko, żeby to troche wyregulować myślałem o podkładkach, takich padach, one coś dają czy bardziej szkodzą Takie podkładki stosuje się zwykle dla pochylenia monitorów bliskiego pola leżących na konsolecie lub gdy stoją na biurku. Topping MX3 jest często brany pod uwagę ze względu na to ze jest wyposażony w moduł bt. Jest on jednak nie za wiele wart, bo umożliwia tylko transmisję w niskiej jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 10 godzin temu, MobyDick napisał: Topping MX3 jest często brany pod uwagę ze względu na to ze jest wyposażony w moduł bt. Jest on jednak nie za wiele wart, bo umożliwia tylko transmisję w niskiej jakości. Tutaj akurat to bez znaczenia, bo do kompletu miałby być odtwarzacz strumieniowy. Mam do Ciebie pytanie Moby. Czy natrafiłeś gdzieś na pomiary mocy tego Toppinga? Ale takie standardowe, przy 1% zniekształceń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 Nawet nie szukałem. Zastanawia mnie tylko fakt że według pewnych źródeł ma mieć identyczna moc przy obciążeniu 4 ohm i 8 ohm. Może faktycznie wygląda to inaczej. Jednak jeśli tak jest to źle świadczyło by o jego wydajności prądowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 5 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 A jeśli chodzi o smsl Q5 pro i topping mx3. Który z tych wzmacniaczy będzie radził sobie lepiej z napędzeniem monitorów takich jak kef ls50, dynaudio excite x18 czy innych kolumn z odrobinkę wyższej półki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2021 Ja bym tu stawiał na SMSL Q5 pro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 A ja seba jednak byłbym zwolennikiem podłączenia czegoś używanego, starszego, a wyższego modelu. Co kto lubi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 38 minut temu, S4Home napisał: A ja seba jednak byłbym zwolennikiem podłączenia czegoś używanego, starszego, a wyższego modelu. Co kto lubi. Pytam tylko z ciekawości. Generalnie jestem bardzo ale to bardzo 🙂 zadowolony z mojego marantza ki pearl lite. Jednak śledzę wątek o smslu i zastanawiam się jak wypadłby taki właśnie wzmak w połączeniu z kolumnami z odrobinkę wyższej półki. Dlatego też zamówiłem go i jutro przyjeżdża do mnie ten wzmacniaczyk. I jeśli kogoś zainteresuje porównanie - klasyczna integra w klasie AB kontra budżetowa klasa D, chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Mam tylko jeszcze jedno pytanie do kolegów @MobyDick i @RLC.Czy lepiej łączyć streamer blusounda z tą integrą przez coax czy wejscie optyczne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 13 minut temu, seba3002 napisał: lepiej łączyć streamer blusounda z tą integrą przez coax czy wejscie optyczne? Myślę że to nie ma aż takiego znaczenia które masz wolne z blusounda tego poprostu użyj możesz też przetestować oba i wybrać lepsze dla siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma1234 Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Seba do jakich monitorów będziesz go podpinał ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Dynaudio excite x18. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Jestem bardzo ciekaw jak wypadnie porównanie tych wzmacniaczy na Dynaudio excite x18, bo to w końcu zupełnie inne wzmacniacze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 14 godzin temu, seba3002 napisał: I jeśli kogoś zainteresuje porównanie - klasyczna integra w klasie AB kontra budżetowa klasa D, chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Ja rowniez chętnie poczytam jak sie sprawuje. 15 godzin temu, seba3002 napisał: Generalnie jestem bardzo ale to bardzo 🙂 zadowolony z mojego marantza ki pearl lite. Wygląda na to ze Bedzie ciekawie. Pozdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 (edytowany) Kiedyś widziałem ślepe porównanie jakiegoś niewielkiego wzmacniacza w klasie A/B i bardzo budżetowej klasy D (Aiyimy A07 na popularnym układzie TPA3255, cena ok. $70) Polecam poczytać cały wątek, a nie tylko pierwszą ocenę 😉 Edytowano 6 kwietnia 2021 przez TomekN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts