g88 Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Cześć, tydzień temu dzięki forum udało mi się kupić głośniki Monitor Audio Silver 2, teraz przyszła pora na wzmacniacz Aktualnie posiadam NAD 326bee, ale gra z tymi głośnikami za ciepło, góra jest mało detaliczna i jakaś taka "pod kocem". Ogólnie chciałbym zrobić krok do przodu. Słucham Rocka i Metalu. Reszta toru Audio - Tidal + DAC SMSM SU-9 oraz Gramofon + Przedwzmacniacz gramofonowy Fezz Audio Gaia MM , Czego oczekuje: mocnego, miękkiego basu, ale nie schodzącego bardzo nisko - nie dudniącego żeby średnica była na swoim miejscu - żeby nie grała pierwszego planu klarownej i jasnej góry pasma Żeby potrafił też grać cicho Raczej szukam używki lub jakiegoś potestowego W oko mi wpadły: Attol IN100 - z tym, że nie wiem czym różni się wersja SE od Signature ? Podobno Atoll ma mocno wyeksponowany bas, moje głośniki też i nie wiem, czy taki zestaw się zgra. Hegel H80 - tutaj mógłby spełniać moje oczekiwania, ale kilka osób pisało, że ma bardzo słaby bas i jest jakby przesunięty w stronę średnich i wysokich tonów. Podobno też trzeba go rozkręcać, bo nie potrafi grać cicho. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Hegla powinna się brać te wysokie modele. Te niższe są średnie. Może Audiolab 6000a? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 6 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Poczytam o tym Audiolabie, bo cenę ma dość atrakcyjną, jest nowy do wyrwania za 2700 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike24 Napisano 6 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Polecam poczytać o tym Audiolab-ie bo potrafi płatać psikusy i brumi mu trafo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Także uważam że to nie jest szał. Jeśli używany to deklasuje go Roksan K2 i to byłby mój faworyt. Atoll nie spowoduje rozjaśnienia Ci góry pasma. Może Cyrus ONE? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Tu powinieneś znaleźć moc, dynamikę, barwę i nasycenie dźwięku. To wyraziste brytyjskie granie. https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-myryad-mi-240-CID99-IDJ02vh.html#2909fc9f68 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 (edytowany) Roksan Caspian bym sprawdził. Jedna z najwyższej serii Luxmana LV-109 https://allegro.pl/oferta/luxman-lv109-flagowy-model-dual-mono-20kg-oryginal-10574631786 Od razu, przegląd. Bardzo dobry dźwięk. Polecam Edytowano 7 kwietnia 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Panie za 3.5tys to by znalazł ciekawy wzmacniacz i odrazu pokusił bym się o wymianę tych kolumn. Chyba, że ogólny charakter ich grania Ci pasuje, a nie chcesz mocno zmieniać dźwięku. Rozumiem, że akustyka mniej ważna? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 7 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Akustyka ogarnięta a kolumny grają przyzwoicie jak dla mnie. 2 godziny temu, 1Ender napisał: Jedna z najwyższej serii Luxmana LV-109 Dzięki ale mam już jeden zabytek NAD'a 3020 Szukam czegoś nowszego, w piątek posłucham Atolla In100 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Atoll może Ci się spodobać z Monitor Audio, Cyrus One może nawet bardziej pasować do opisu. Z nieoczywistych wyborów Nuprime Ida-8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 (edytowany) 14 godzin temu, HQ150 napisał: Tu powinieneś znaleźć moc, dynamikę, barwę i nasycenie dźwięku. To wyraziste brytyjskie granie. https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-myryad-mi-240-CID99-IDJ02vh.html#2909fc9f68 Fajne wzmacniacze, mało ich w PL Dnia 6.04.2021 o 07:23, Ariel Grabowski napisał: Attol IN100 - z tym, że nie wiem czym różni się wersja SE od Signature ? Podobno Atoll ma mocno wyeksponowany bas, moje głośniki też i nie wiem, czy taki zestaw się zgra. Miałem 100se i z B&W grała świetnie. Metal i rock brzmiały doskonale, ale moje Preference 5 miały bardzo miękkie i ciepłe brzmienie. Z Quadralami Atoll zabrzmiał zbyt ostro i dudnił na niskich (to akurat korygowałem EQ). Twoje Silver też mają ostra górę i podbity bas więc może być nieprzyjemnie z 100 (która jest dobrym wzmacniaczem). Zamieniłem na Cyrusa One i jest dużo lepiej - ciepło, miękko ale precyzyjnie Edytowano 7 kwietnia 2021 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Jak dla mnie to góra w Silverach nie jest wcale taka ostra, mam wrażenie, że w BX2 była ostrzejsza. Z resztą ja lubię ostrą górę. Jutro będę miał Atolla na weekend to sprawdzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Tak to prawda starsza seria Bronze BX była jaśniejsza. Silver jest w tym paśmie dokładny ale nie tak jasny. Sprawdź tego Atolla bo moim zdaniem to dobry pomysł z tym że on nie podniesie ci góry. Ale może zmiana innych pasm spowoduje że z dzwieku finalnie będziesz zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 A czemu nie spróbujesz dzielonki Emotivy.Zapłacisz 4 tys zł i nic do 7 nie zagra ci lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pokmor Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Dzielonka Emotivy jak najbardziej, ale niekoniecznie z pre Pt100. Miałem ten zestaw i sprzedałem pre/dac bo grało to tak se. Mało góry, wręcz pod kocem. Natomiast końcówka basx300 jak najbardziej ok. Potężna moc, basisko miażdżące klatę🙂 no i po podłączeniu preampa z nfb 28.38 zaczęło to porządnie grać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 12 godzin temu, Ariel Grabowski napisał: Jak dla mnie to góra w Silverach nie jest wcale taka ostra, mam wrażenie, że w BX2 była ostrzejsza. Z resztą ja lubię ostrą górę. Ta góra pasma nie wydaje się taka ostra, a to ze względu na konkretny bas. W tych poprzednich kolumnach tego basu brakowało i dlatego było ostrzej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewolaj koralewksi Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 2 godziny temu, Tomasz Kluczynski napisał: A czemu nie spróbujesz dzielonki Emotivy.Zapłacisz 4 tys zł i nic do 7 nie zagra ci lepiej. O tak, zdecydowanie się zgadzam, z własnego doświadczenia potwierdzam, że jak na swoją cenę, znakomity kawał sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Możemy spróbować Ci ogarnąć wypożyczenie Emotivy też Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Emotiva, o jakim konkretnie modelu mówicie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 13 minut temu, wid napisał: Emotiva, o jakim konkretnie modelu mówicie ? https://www.hfc.com.pl/test/4395,emotiva-basx-pt-100-basx-a-300.html https://hi-fi.com.pl/testy/wzmacniacze/5103-emotiva-basx-pt-100-a-300.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 zaciekawił mnie ten wzmacniacz... do rocka i metalu się sprawdzi ? Mam teraz nad c326 i Heco 900 i myślę nad zmianą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Dam Ci znać, bo też go wymieniam za C326 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 7 minut temu, Ariel Grabowski napisał: Dam Ci znać, bo też go wymieniam za C326 super dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Kilka, godzin już gra więc mogę coś powiedzieć o Atoll IN100 w porównaniu do Nada 326bee Szczena opada, naprawdę. Jakby ktoś ściągnął mi filcowe koce z głośników. To, co od razu zauważyłem to duża klarowność, dźwięk nie brzmi klinicznie, a mimo tego jest jakby ostrzejszy od Nada i bardziej bezpośredni ale też muzykalny. Scena szczególnie szeroka nie jest, ma za to sporo powietrza a muzyka wypełnia pokój. Wokale są trochę przesunięte do przodu, ale na głowę też nie wchodzą. Instrumenty są odseparowane bardzo dobrze, dźwięki się nie nakładają na siebie. Wysokie tony są soczyste, gra to dość jasno na górze ale mi nie przeszkadza bo wszystkie tony są dość wyrównane, nic nie jest podbite. Bas jest mocny, trochę mniej miękki niż w Nadzie, ale za to dużo lepiej kontrolowany i precyzyjniejszy, nie schodzi tak nisko jak w Nadzie i nie buczy. Dynamika to przepaść, jak trzeba to potrafi zdrowo pier*****ć O korekcji tonów zapomniałem, a trochę się bałem, że jej w Atollu nie ma Myślę, że on by pokazał 100% możliwości w głośnikach, które grają trochę szybciej, ale z Silverami też nie ma tragedii. Na razie słuchałem tylko z plików Flac ale myślę, że z gramofonem też sobie poradzi. Na koniec jego bardzo duża zaleta dla kogoś kto ma małe dzieci , potrafi grać cicho, ale nie jest to efekt jak w filtrze Loudness, cały czas zachowuje dobrą rozdzielczość. Jak dotąd przesłuchałem: Nirvana Nevermind, Black Sabbath, Alice in Chains, The Clash, Avenged Seafold i trochę Metallica. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Dobrze Cię rozumiem, też miałem kiedyś C326 a teraz in100se. W sumie największe jego wady to brak wyposażenia jak DAC czy Pre gramofonowe ale to już masz. Jak się z kolumnami zgrywa to super opcja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts