Skocz do zawartości

Absolute beginners stereo w strefie dziennej 32 m2

Recommended Posts

Napisano

Możliwe Witku. Bardzo to męczące. Szczególnie gdy wysiłek idzie na dyskredytowanie rozmówcy.

27 minut temu, audiowit napisał:

ambicje, fochy,

To raczej inne hormony niż testosteron 😉.

Napisano

Zmotywowałeś mnie, podłączyłam. Na początek do MF M3SCD, da się, działa. Oczywiście nie miałabym jak podłączyć gdyby nie kabelki od Tomka 🙃.

Na razie puściłam bez korekcji bo Twoje ustawienia muszę dopiero zresetować.

Jest... inaczej. Jakoś tak bardziej dźwięcznie.

Od Tomka dostałam również płytę. Patrzcie jakie cudo.

IMG_20210929_093114.jpg

Napisano (edytowany)

Niestety nie miałam czasu zająć się wcześniej DDRC-22D, ze słuchaniem też było krucho (nie wspominając o zatkanych przez przeziębienie uszach) więc nie jestem w stanie nic powiedzieć na temat ustawień Bogusia.

Dziś nareszcie (z małą pomocą Tomka) zrobiłam kilka pomiarów, wprowadziłam do urządzenia krzywą wygenerowaną przez DL dla pomiaru w 17 punktach, krzywą Harmana 8 dB i NADa dla tegoż pomiaru oraz krzywą DL dla pomiaru w 9 punktach.

Może coś ze mną jest nie tak, ale strasznie to wciągające ;).

Będę słuchać, ale na pierwszy rzut ucha jestem zadowolona. Słychać dużo powietrza.

Jutro podłączę DAC Bogusia czyli NAD D1050.

Edytowano przez Asia
Napisano (edytowany)

Masz rację. Oto moje pomiary dla 17 oraz 9 punktów.

Patrząc na krzywe wydaje się, że 8 dodatkowych punktów niewiele wnosi.

Pomiar 17 pkt.jpg

Pomiar 9 pkt.jpg

Edytowano przez Asia
Napisano (edytowany)

Oooooo, Hans Zimmer - lubię go, zwłaszcza muzykę filmową.

Nie sądziłem, że to tak poważne forum - wykresy / charakterystyki - dajcie spokój :):) Profesjonaliści !

Edytowano przez Tweeter2016
Napisano
5 minut temu, Asia napisał:

Pewnie jak się nabierze wprawy to już samo idzie.

To jest przydatne jak robisz  jakieś zmiany i chcesz zmierzyć ich wpływ. Wtedy robi się większa ilość pomiarów i mniejsza ilość punktów oszczędza czas. 

To teraz już została przyjemniejsza część "roboty". Czekamy na wrażenia.

Napisano
Przed chwilą, Tweeter2016 napisał:

A możecie zdradzić w jednym zdaniu, do czego te pomiary wykonujecie, czemu one służą?

To część systemu korekcji akustyki wnętrza Dirac Live

Napisano
16 minut temu, Asia napisał:

Pewnie jak się nabierze wprawy to już samo idzie.

Więc zabawa zaczęła się, sukcesów. 😀 Będę śledził, bo u mnie z akustyką też tak sobie, od dłuższego czasu chodzi mi po głowie ten 22D i czy wart jest tych pieniędzy.

Napisano

O kurczaki!  Fajna sprawa.  Znalazłem u wujka Google: Dirac Live Room Correction. Ściągnąłem software. Rozumiem, że będę potrzebował oprócz PC (już mam) także (porządny) mikrofon?

Napisano
2 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

O kurczaki!  Fajna sprawa.  Znalazłem u wujka Google: Dirac Live Room Correction. Ściągnąłem software. Rozumiem, że będę potrzebował oprócz PC (już mam) także (porządny) mikrofon?

Umik-1 i jakiegoś PC Player, który powstałe w DL filtry będzie potrafił użyć. Jednak większość użytkowników korzysta z DL wbudowanego w jakieś urządzenie np. MiniDSP

Napisano
12 minut temu, Asia napisał:

Jak znajdziesz wzmacniacz i kolumny to pogadamy o wypożyczeniu 😉.

Dzięki, z czasem ładnie się uśmiechnę i przypomnę 😉.

• Lubię to 1
Napisano

Mikrofon pomiarowy kalibrowany.... Na razie odpuszczę sobie ten temat, ...może kiedyś :) Ale dziękuję za przybliżenie sprawy! Podziwiam Was, że podchodzicie do tematu w tak fachowy sposób! (przeciętny Kowalski, zamawia sprzęt "w ciemno" przez Internet i korzysta z niego nie zwracając uwagi na takie detale jak akustyka pomieszczenia).

Napisano
1 minutę temu, Tweeter2016 napisał:

Mikrofon pomiarowy kalibrowany....

i interfejs - wspomniany Umik1 ma go już wbudowanego (usb). Za 450 zł masz wszystko czego potrzeba do porządnej cyfrowej korekty akustyki (na PC możesz użyć Apo Eq zamiast playera).

Napisano

OK, dzięki za info!  450 złociszy to nie problem, wdrożenie w temat może być trudniejsze :) i nieco czasochłonne. Ale być może wrócę do tego tematu, bo czego się nie robi w ciągłej pogoni za idealnym brzmieniem ;).

Napisano

Bardzo mi się podoba. O dziwo, filtr na 9 punktach bardziej. Dźwięk jest, świetlisty, nie trzyma się kurczowo kolumn. Bardzo przyjemna separacja.

• Lubię to 1
Napisano
4 minuty temu, Asia napisał:

Bardzo mi się podoba. O dziwo, filtr na 9 punktach bardziej. Dźwięk jest, świetlisty, nie trzyma się kurczowo kolumn. Bardzo przyjemna separacja.

A na jakiej krzywej?

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...