Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Przeczytałem wywiad z Koji Okazaki. To konstruktor z Yamahy. Wedle niego do małego pokoju należy dać duże kolumny i niekoniecznie mocny wzmak. Do dużych pomieszczeń natomiast rekomenduje monitory ale napędzane bardzo mocnymi wzmacniaczami. Dopiero do ogromnych pomieszczeń potrzebne jego zdaniem są duże kolumny i duże elektronie.

Muszę powiedzieć, że chyba bym się z nim zgodził. Od dawna mówię, że monitory napędzane z bardzo wydajnych prądowo wzmaków odwdzięczą się a te które słuchamy np.  z amplitunera grają zazwyczaj płasko.

Tu część tego wywiadu:

,,Co by pan radził audiofilom chcącym dobrze dobrać kolumny do pomieszczenia? Co będzie pasować do dużych, a co do małych pokoi? ( Pyta redaktor Jacek Kłos).

Do małych pokoi sugerowałbym duże kolumny. Do dużych – monitory podstawkowe. To może się wydawać zaskakujące, ale proszę zauważyć, że małe głośniki wymagają zazwyczaj dostarczenia wysokiej mocy. Tylko wtedy grają pełnym potencjałem. Słuchane cicho, ze wzmacniaczem o niewielkiej mocy, brzmią mało dynamicznie i brakuje im basu. Kiedy jednak odkręcimy potencjometr, ożywają i dostarczają dźwięk, na który czekaliśmy. Kolumny podłogowe zachowują się inaczej. Zazwyczaj są wyposażone w głośniki niskotonowe o dużej średnicy, które nawet przy stosunkowo niewielkim poziomie wysterowania zapewniają odpowiednie nasycenie i zejście basu. Można słuchać cicho i uzyskać pełnozakresowy dźwięk. Z małymi monitorami zwykle się to nie udaje. Dopiero w ogromnych pomieszczeniach potrzebujemy zarówno dużych kolumn, jak i mocnych wzmacniaczy.''

A jakie są Wasze spostrzeżenia?

Edytowano przez HQ150
Napisano

Mam zupełnie podobne (jakże nieaudiofilskie) spostrzeżenia. W moim życiu przesłuchałem kilkadziesiąt kompletów kolum i tyle samo wzmacniaczy no i jestem zdania, że źle (niezaleznie od wielkości pomieszczenia) zagrają jedynie urządzenia niskiej jakości. Np u mnie w pomieszczeniu odsłuchowym o powierzchni 17,8m2 graja kolumny 300W (45 kg każda) i nie mam mowy o jakimkolwiek dudnieniu czy innych przypadłościach. Ważniejsze jest dokładne ustawienie niż moc, według niektórych, nieodpowiednia do pomieszczenia. Nie oczekuję poklasku i zgadzania sie ze mną, ale sprzęt testuję od czterdziestu lat. Możliwe, że za krótko.

Napisano (edytowany)

W połowie mogę się zgodzić .

Pierwsza połowa, miałem mały pokój 10m2 i grały w nim  ALTUSY 140, następnie JVC ZERO, był to niepowtarzalny klimat, faktycznie do cichego słuchania to super., nie miałem w tym czasie małych / monitorów /.

Druga połowa, to nie wiem:( , nie używam stricte monitorów z KD tylko kolumn podstawkowych, nie wiem czy Koji  miał na myśli monitory z KD,

ale w tym większym pokoju są duże i  małe,  robią atmosferę taką samą, może na to mają wpływ pozostałe elementów audio.

Dlatego tylko w połowie.

Zawsze słucham raczej cicho niż głośno i to mi odpowiada :15_yum:

Edytowano przez Karol64208
Napisano
1 godzinę temu, HQ150 napisał:

To konstruktor z Yamahy.

Brzmienie Yamahy wiele tłumaczy 😂

A u mnie sprawdza się zasada dobrania wielkości kolumn. Przenoszenie kolumn do mniejszego pomieszczenia dawało efekt podbijania skrajów pasma. Quadrale które sprzedaje, w otwartych 30m brzmiały super, w 18 się duszą. Mniejsze które mam teraz w 18m, przeniesione do 12m też dają podobny efekt

Napisano

No ale jesli ktoś ma pokój np. 4x8 to kubatura pomieszczenia znaczna ,ale np. Sprzet stoi (nie centralnie) w jednej czesci pokoju plus wysuniecie kolumn plus oddalenie kanapy od tylnej sciany np. Po jednym metrze i trójkąt rownoboczny ma wymiary ok 2metrow. Gdyby patrzeć na kubature pomieszczenia nie znajac szczegółów ustawienia z pewnością polecone zostały by podłogowe konkretne kolumny a tak naprawdę świetnie moga sprawdzić sie monitory. 

Napisano

No ja się z nim zgadzam. Wiem co potrafią monitory zasilone byle jak z mało zacnego sprzętu a co te same paczki jak dołoży się do nich elektrownię.

Niby bez sensu, często się słyszy po co te waty, co niby chcesz imprezę w remizie robić, ale jak się samemu usłyszy jak wtedy potrafią brzmieć nawet przy niewysokich poziomach głośności to już powrotu do niewydajnych prądowo wzmacniaczy nie ma.

Napisano

Moje spostrzeżenia idą w opcje, że do małych pomieszczeń lepiej sprawdzają się paczki o większej efektywności, a do większych o mniejszej, co by było częściowo zgodne z przemyśleniami na wstępie o ile można kojarzyć małe paczki z małą efektywnością, a duże z dużą. 

Dlaczego? Zakładając, że typowy wzmacniacz tranzystorowy oddaje mniej zakłóceń przy zwiększaniu mocy do uzyskania tego samego wrażenia głośności odda mniej zniekształceń z mniejszymi paczkami niż z dużymi o większej efektywności co sonicznie odbierzemy korzystniej. 

Tu wchodzą dodatkowe zmienne jeszcze. Większe pomieszczenie to z reguły większy pogłos. Pogłos zaburza korzystny odbiór muzyki. Mniej detalu, gorsza separacja i obrazowanie. W większym pomieszczeniu jest więcej do ogarnięcia. Niestety zniekształcenia jak się sumują to się potęgują 😉

Trudno o złoty środek. Dla mnie w pomieszczeniu 14m2 lepiej sprawdzają się 40-to litrowe monitory niż np. 17-to czy jeszcze mniejsze o słabszej efektywności oraz wzmacniacz lampowy o mocy 4W, który ma mniejsze zniekształcenia na wyjściu przy mniejszych mocach. Odwrotnie niż wzmacniacz tranzystorowy. Można dobrze dobierając te elementy uzyskać podobne wrażenia głośności mniejszą mocą i mieć mniejsze zniekształcenia co daje wrażenie lepszej jakości. 

Napisano

Słuchałem niedawno głośników podstawkowych, które schodzą do 40Hz w pokoiku 5x3. Ku mojemu zaskoczeniu, brzmiały lepiej niż małe głośniki dobrej klasy, a do tego brzmiały najlepiej dosunięte bardzo blisko ściany. Chociaż były od tej ściany jakieś 5 cm, to nadal było wrażenie głębi.