S4Home Napisano 26 lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 lipca 2021 Zrob nam zdjęcie jak sprzęt masz podłączony. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 26 lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 lipca 2021 I pomieszczenia 😉 . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 26 lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 lipca 2021 Osoba która sprzedawała kolumny pewnie podkręciła bass , loudness i tyle - wiele wzmaków dopiero wtedy "gra" Także trzeba podkręcić na ampliaku i będzie elegancko , pomijam temat wieży sony - każdy wie o co chodzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 26 lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 lipca 2021 No tak tylko co tu kręcić jak 99% lampiaków nie ma regulacji barwy:) Pomijam takie konstrukcje jak Luxman Lx360 - regulacja niskie i wysokie na lampach 6CG7 (tu się postarali i wiedzieli jak to dobrze zrobić). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 26 lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 lipca 2021 5 minut temu, elektron6 napisał: No tak tylko co tu kręcić jak 99% lampiaków nie ma regulacji barwy:) Pomijam takie konstrukcje jak Luxman Lx360 - regulacja niskie i wysokie na lampach 6CG7 (tu się postarali i wiedzieli jak to dobrze zrobić). ten jak widać miał pokrętła Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 26 lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 lipca 2021 Dnia 18.07.2021 o 20:14, januszmirek napisał: Klipsch RP-280F Moim zdaniem to jest przyczyna wszystkich problemów. Kiedy myślę o Klipsch, to mam ochotę sparafrazować wiersz Konopnickiej: Klipscha mijam zaś z daleka, Bo nie lubię, gdy kto szczeka! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 26 lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 lipca 2021 8 minut temu, Kubakk napisał: ten jak widać miał pokrętła Ano miał jak i 99% innych tranzystorów. Spójrz na wzmacniacze lampowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 26 lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 lipca 2021 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Ano miał jak i 99% innych tranzystorów. Spójrz na wzmacniacze lampowe. Co ma wzmacniacz lampowy do tego ,że źle odczytałeś ampliaka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 lipca 2021 Udostępnij Napisano 27 lipca 2021 Czy to teraz kłótnia jak było ustawione u gościa? No może bylo może nie. Co za różnica? Trzeba się skupić na naprawie. Albo sam podkręć albo wymień. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszmirek Napisano 28 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 lipca 2021 Dnia 23.07.2021 o 16:43, Momo napisał: Tak często się dzieje jak kolumny są źle podłączone i grają w przeciwfazie. Zamień w jednej kolumnie przewody + z - i zobacz czy będzie poprawa. Prościej to zmieniaj balans, gdy będzie grać jedna i basu będzie więcej to już wiadome że kable są zamienione albo fabryka źle podłączyła głośniki. To nie to. W akcie desperacji też przez chwilę przeszło mi to przez głowę. Pozamieniałem bieguny i to samo, a nawet gorzej. Więc podłączenie ok. Ba, nawet kable wymieniłem bo myślałem, że to może w kablach wina ale oczywiście też nic to nie pomogło. Dnia 26.07.2021 o 11:17, Kubakk napisał: Osoba która sprzedawała kolumny pewnie podkręciła bass , loudness i tyle - wiele wzmaków dopiero wtedy "gra" Także trzeba podkręcić na ampliaku i będzie elegancko , pomijam temat wieży sony - każdy wie o co chodzi Panowie, z całym szacunkiem ale zaraz się okaże, że wilgotność powietrza była inna niż u mnie i stąd cały problem - nie ma co wymyślać na siłę problemu tam gdzie go nie ma. Widzę, że cześć z Was na siłę idzie w opcję że sprzedający skręcił bassy i loudnessy na maxa i dlatego szklanki pękały i tynk ze ścian się sypał. Nic bardziej mylnego. Poziom głośności podczas odsłuchu był w sam raz, ani za cicho ani za głośno. Sam nie słucham raczej głośno muzyki, więc łupanką, że uszy by pękały nie zrobiłby na mnie wrażenia. Jeśli na coś mógłbym zwrócić uwagę to na moim wzmaku nawet jak gram bardzo głośno i czuję że zaczyna być przesterowany to membrany średniotonowe tylko delikatnie się wychylają, może 1-2mm. U sprzedającego nawet przy normalnym odsłuchu tańczyły sobie podobnie jak w tym klipie: Tylko proszę nie komentować w stylu "no tak, łupanka to i membrana chodzi" - u mnie nawet na testowej łupance nie ma takiego efektu, i tu ŻADNA akustyka nie ma wpływu na to jak się zachowuje membrana. Suma summarum, wykluczyłem raczej wszystkie błahe przyczyny - czas na poszukiwania końcówki mocy. Na amplitunerze to po prostu nie zagra;) I na koniec mój faworyt: Dnia 26.07.2021 o 11:36, Dzik napisał: Moim zdaniem to jest przyczyna wszystkich problemów. Kiedy myślę o Klipsch, to mam ochotę sparafrazować wiersz Konopnickiej: Klipscha mijam zaś z daleka, Bo nie lubię, gdy kto szczeka! Wow! Dzięki, stary! Dopiero twój głos wniósł wiedzę i rozsądek do konwersacji. Mądrego to warto posłuchać🤦♂️🤦♂️🤦♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 3 godziny temu, januszmirek napisał: Wow! Dzięki, stary! Dopiero twój głos wniósł wiedzę i rozsądek do konwersacji. Obawiam się, że tak właśnie może być. Irytujesz się, że inni komentujący w tym temacie wymyślają przyczyny i niedługo zaczną zwalać na wilgotność powietrza, a ja na nic nie zwalam, tylko stwierdzam, że to najprawdopodobniej wina głównych podejrzanych, czyli głośników. Brzytwa Ockhama jest zdecydowanie po mojej stronie. Klipsch znany jest z "efekciarskiego", salonowego brzmienia, które w pierwszej chwili może dawać efekt "ŁAŁ", ale na dłuższą metę drażni, bo charakterystyka jest kiepska, a góra zawsze podkręcona dla ekstra "przejrzystości". Zapewne usłyszałeś te głośniki w innych warunkach akustycznych, napaliłeś się, zadziałał efekt "ŁAŁ", a po podłączeniu w domu okazało się, że wcale nie jest tak baśniowo. Tajemnicy tego konundrum upatrywałbym więc w psychoakustyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 Wilgotność powietrza może nie ma dużego wpływu na dźwięk, ale temperatura jak najbardziej. To tak nawiasem 😉. Nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatnim który kupił okazyjnie i szybko kolumny a później po pierwszych odsłuchach w domu, wielkie rozczarowanie. Stara i ciągle aktualna zasada, najpierw posłuchaj a następnie kupuj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 Jesli membrany przy cichym graniu tak chodziły to bass był podkręcony i to sporo. Masz odpowiedź. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 (edytowany) Ja bym brał integrę z Main In ,więcej zabawy 🤣 . Ale sprawdził bym również inne kolumny niż Klipsch np Pylon . Pzdr Edytowano 29 lipca 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 Oczywiście ,że był bass podkręcony , sam starą yamahą się przekonałem o tym jak mi podłoga się "wzbudzała" mimo iż nie było jakoś mega głośno Poza tym by było widać ruch membran to trzeba podkręcić mocniej 80db+ raczej , ew. bass +20dBor more Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 Tu sprawa jest jasna,korekcja na wzmacniaczu,plus efekt wow kolumn Klipach,no i jak wspomniał autor wątku bardzo krótki odsłuch,a w domu na spokojnie wyszło już inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 11 godzin temu, januszmirek napisał: U sprzedającego nawet przy normalnym odsłuchu tańczyły sobie podobnie jak w tym klipie: A nie możesz zadzwonić do człowieka od którego nabyłeś te kolumny i zapytać jak On to zrobił. Obejrzałem ten filmik , na 8 par kolumn które miałem nie udało mi się osiągnąć takiego efektu z wychyłem membran jak na filmie. No może raz przez moment z Dali Grandami , ale pojechałem grubo ponad 85 dB ,przy 330 W na kanał wzmacniacza . Przy cichym słuchaniu taki efekt jest wg. mnie nieosiągalny i szczerze powiem zbyteczny. Można przekierować więcej prądu na woofery , ale będzie jedno wielkie dudnienie. Pewnie da się też przy rozkręceniu mało wydajnego wzmacniacza na full, ale nie wróżę wtedy świetlanej przyszłości dla wysokotonowych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 (edytowany) Gościu miał włączony loudness... Recepta wzmacniacz z tą funkcją. 😉 Pozdrawiam Edytowano 29 lipca 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 To tak samo jak z tym kawałkiem . Chyba po to zrobiony by machał membranami. 😁 Moje nisko-średniotonowe potrafią pomachać , może wstawię filmik kiedyś .Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 Dnia 29.07.2021 o 07:25, JaZz napisał: Ale on w to nie wierzy, mówi o wilgotności, irytuje się i ironizuje. Niech pożycza wzmaka/końcówkę. Zobaczymy z tego wyjdzie. Może wilgotność też ma na to wpływ Tego nie sprawdziłem bo mam w domu nawilżacz i raczej stały poziom bez względu na temperaturę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 2 godziny temu, S4Home napisał: Może wilgotność Na postrzeganie "może" mieć, ale na "Wychylenie" membrany (bo o tym mowa tutaj) raczej nie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts